Аблация на сърцето - 13

• 15 358
  • 508
  •   1
Отговори
# 495
Състоянието позволява ли да изчакате избран специалист да ви приеме? Освен НКБ вижте и Аджибадем. Сърдечната болница на Околовръстното в София.
Това в Токуда нали?

# 496
Не, Сити Клиник. Но тук имаше лоши отзиви.
За мен най -добър избор е НКБ или Токуда.

# 497
Запазих при д-р Стефанов, Аджибадем ситу клиник Токуда пише. Не съм от София и не ги знам. Дано да е благополучно всичко, усещам че е по- добре от Бургас.

# 498
Не съм компетентна за такива интервенции, но по времето на д-р Чирков болница Св.Екатерина беше с много добро реноме.
Моя вуйчо той го оперира, с 3 байпаса, живя до 80 г.
Иначе за този лекар, Стефан Стефанов, има добри отзиви.
Успех!

# 499
Благодаря от сърце!

# 500
Здравейте, може ли за мнение за д-р Бонев в Св. Анна. За познат питам който е бил на консултация при него, а аз като че ли не съм попадала на коментари за него тук.

# 501
Не съм чувала за този доктор, но то всеки ден се появява някой на небосклона - важно е да свърши качествено работата си ......

# 502
Здравейте, може ли за мнение за д-р Бонев в Св. Анна. За познат питам който е бил на консултация при него, а аз като че ли не съм попадала на коментари за него тук.
Били сме с майка ми при него на консултация, отказа да й направи аблация. Отзивчив е много, обръща подобаващо внимание на пациентите си. Практикува в ПТБ Мед в Люлин.

Проф. Шалганов и д-р Стоянов са на мнение, че за случаят на майка ми аблация е допустима, защото има около 20 000 екстрасистоли средно, измерени с множество холтери.
Предстои ни и консултация в Токуда, преди да вземем финално решение. Бих искал да попитам тук, защото имам сериозни съмнения, че аритмията може да е исхемично индуцирана. Възможно ли е сърдечна исхемия да провокира камерна аритмия с над 20к екстрасистоли? Причината да мисля така е 85% стеноза на LCx и значително намаляване на екстрасистолите до около 2000 на денонощие през първите 3 месеца след извършена балонна дилатация на LCx. Когато открихме аритмията майка ми имаше около 6000 екстрасистоли за 24 часа, след балонната дилатация паднаха на 2500 (за 48 часа), след 4-5 месеца вече бяха отново 6000 на денонощие и продължиха да растат при следващите холтери. Затова направихме нова коронарография с нова балонна дилатация (не сложиха стент), след която отново екстрасистолите паднаха под 2000 през първите 3 месеца. След това аритмията продължи да се задълбочава, като понастоящем имаме 22 000 екстрасистоли (почти всички камерни с 90% произход от лявата камера и 10% от дясната). Смятате ли, че аритмията може да е провокирана от активна исхемия на LCx и в такъв случай какъв е шансът аблацията да е трайно успешна?

# 503
Поставен така въпроса Ви е за специалист, разбира се ако тук няма специалист електрофизиолог, за да се включи.
Ако аблацията няма да е животозастрашаваща, дори малък успех би бил от полза, това 20 хиляди екстрасистоли не е живот.

# 504
Всъщност майка ми не усеща екстрасистолите. Единствено се задъхва при ходене, иначе не усеща прескачанията. Бяхме в Токуда при д-р Марчов, поиска да направим стрес ехокардиография с добутамин и назначи смяна на терапията от Ритмонорм 2х1 и Конкор х1 2.5 мг на Кордарон 2х1 и Конкор х1 2.5 мг. Трябва ли да изчакаме няколко седмици след смяната на антиаритмика преди да направим тази стрес ехокардиография? Кордарон вероятно също ще трябва да се спре преди евентуална аблация, защото може да затрудни откриването на точките с повишен импеданс. Да не би промяната на антиаритмика да е заради въпросния стрес тест?

# 505
Кордарон не е добре да се пие дългосрочно.
За другите неща не съм наясно.
Питайте д-р Марчов.

# 506
Толкова много екстрасистоли увреждат сърцето, независимо дали се усеща. Задавате въпроси, на които могат да отговорят само специалисти.

# 507
Особено камерни.

# 508
Сериозно обмисляме да направим аблация, но майка ми има 85% стеснение на LCx артерия в проксимален сегмент с описано впечатление за хипокинезия (предно-върхово). Д-р Марчов предложи стрес ехокардиография или СКАГ. СКАГ обаче вече правихме 2 пъти в НКБ и на въпросното стеснение не беше поставен стент, поради калибър на съда под 2.5 мм и анатомични особености.

Бяха извършени балонни дилатации на мястото с 85% запушване, два пъти в разстояние на година, защото имаше рестеноза. Затова коронарография ще правим само ако ни се гарантира поставяне на стент. Иначе е безсмислено, FFR изследването най-вероятно ще покаже нарушена перфузия при 85% стеноза. Важно е да се разбере дали тази находка е функционално значима, дали исхемията е активна и дали аритмията е от нея.

Някой правил ли е стрес ехокардиография с добутамин и къде я правят добре? Доколкото разбирам не е съвсем безопасно това изследване, защото може да провокира силна аритмия.

Общи условия

Активация на акаунт