Медицина или АМВР

• 3 435
  • 81
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Не си ли на стаж след първи курс? Ако това ти помогне да се ориентираш поне малко в същността на професията. Дъщеря ми много й хареса на стажа, влиза и в няколко операции.
Нямам задължителен стаж, при нас стажът става задължителен след 3-ти курс. Иначе си го мислех като вариант, за да видя в реална среда как стоят нещата, но то пак е късмет в каква болница ще попаднеш и на какви хора - може да има и обратен ефект, знам ли..

в кой медицински университет няма задължителен стаж лятото??

# 61
Не си ли на стаж след първи курс? Ако това ти помогне да се ориентираш поне малко в същността на професията. Дъщеря ми много й хареса на стажа, влиза и в няколко операции.
Нямам задължителен стаж, при нас стажът става задължителен след 3-ти курс. Иначе си го мислех като вариант, за да видя в реална среда как стоят нещата, но то пак е късмет в каква болница ще попаднеш и на какви хора - може да има и обратен ефект, знам ли..

в кой медицински университет няма задължителен стаж лятото??
Само в МУ-София е задължителен след първи курс. В Софийски и в МУ-Пловдив стажът е задължителен след 3-ти курс. Аз сега завърших първи курс.

# 62
Явно сте доста млада и наистина Ви пука какво казват хората. Като се обърнете след 20 години няма да Ви интересува кой Ви е подкрепил и кой не, а дали сте удовлетворена от това, което вършите. Трябва да кажа, че може много неща да Ви се отдават, но страстта и удоволствието от работата Ви е съвсем друго преживяване.
Ами на 20 съм всъщност, миналата година завърших. Объркана съм, защото и баща ми е полицай,т.е. от малка раста в такава среда и това явно е повлияло подсъзнателно. Но когато се подготвях за медицина и сега през обучението ми в първи курс, всичко съм учила с интерес, не ми е било досадно, напротив. Детската ми мечта също беше да стана лекар, полицията се появи като вариант при мен през 10 клас. Държа да отбележа, че родителите ми по никакъв начин не накланят везните, дали са ми пълни свобода. Но като ме попитат кое точно те привлича в полицията - нямам ясен отговор, просто ме привлича, а именно това ме кара да се притеснявам да не би да е моментно желание. Ако можех да съм по-решителна и категорични.. вече наистина не знам какво да правя

Звучи така сякаш, в бъдеще ще реализирате и двете поприща по някакъв начин.
 Дано намерите своя път.
Аз оставям едно видео за съдебната медицина, не видях дали по-рано някой го е постнал.

https://youtu.be/WweOuaQK98M?si=YesJ6z8dsro9zMHY

# 63
Здравейте отново! Пиша тук за съвет като за последно
В крайна сметка решение не успях да взема и така се озовах в академията, но все още имам шанс да се върна в медицината, в най-скоро време обаче /до дни/ трябва да съм го взела решението.
Проблемът е, че ми хареса и в академията, както ѝ очаквах. Обучението тук е специфично, защото е не просто ВУЗ към МОН, а и към МВР, което разбирате му придава особен статут - всеки ден си с униформа, подсигурен си напълно (няма такси за обучение или пък общежитие), имаш осигурена работа, получаваш стипендия в размер над 1000лв ако си отличник. Общо взето е доста уредено + дават ти се много възможности като участие в Еразъм, изкарване на семестър в чужда полицейска академия и т.н. Всичко това ми харесва и освен правните дисциплини, които са основни, се набляга и доста на физическата подготовка. Днес обаче тръгвайки уж да се отписвам от медицината, не успях. Нещо в мен не ми даде. Усещам, че призванието ми е да помагам на хората, да виждам болният как се подобрява и благодарността в очите му. Дисциплините в медицината са ми изключително интересни и мога да кажа, че това което учих в първи курс го учих с разбиране и желание. Знам, че пътят ще е дълъг, но знам и че си заслужава да бъдеш лекар.
Не знам обаче кое да ми бъде отправна точка и как да постъпя - харесвам дисциплината и структурата, които системата дава, но харесвам също толкова и необятността и свободата на медицината. Гледайки в близък план АМВР е по-удачен избор - генерирането на доходи започва много по-рано, имайки подкрепата на родителите можеш да генерираш реални средства още като курсант , а каквото и да си говорим всеки избира професията си и защото ще се изхранва и живее с това. От друга страна пък медицината се отплаща много повече, но на един доста по-късен етап. И не ме разбирайте погрешно, не парите са водещи, но няма как да пропусна и тази страна. Отделно спор няма, че лекарската професия е по-уважавана и обществото не харесва българската полиция, но все си мисля, че и там може да има умни и кадърни хора и не всички да са “тъпаци”. Просто не знам кое да ми е отправна точка и как да избера между две хубави неща, неща, чиято разлика е изключително фина…

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 22:18 от Monnie05

# 64
Твърдо медицина.
Поддържам мнението си. Полицай можеш винаги да станеш и с образование различно от АМВР. След 5 г. за лекар ще е късно да почваш.
Щом толкова обичаш и медицината, и дисциплината, защо не помислиш за военен лекар - има такава специалност във Варна.

# 65
Момиче,

Не си достатъчно зряла, за да вземаш адекватни решения.Затова просто ни послушай и продължи с медицината! Не се обиждай!

# 66
  • Варненска клюкарка
Школата винаги можеш да я завършиш, но ако усетиш че си сбъркала изоставяйки медицината едва ли ще можеш да се върнеш към нея - знаеш че второто висше се плаща, а в момента медицината е има-нама 20 000 лв на година. В момента! Като знаем че всяка година вдигат таксата, накрая може да стигнат много по далеч от тази сума - последния скок беше с между, 5000 и 7000 лв. Форумът помни теми как едни хора от медицина търсят други поприща и обратното, как други ззавършили нещо набързо, колкото да имат висше се чудзят какво да направят за да могат да учат медицина държавна поръчка, или дали ще могат да учат и работят едновременно за да могат да се издържат в платената форма. Големи драми има с последното, защото желание има а най-често финансова възможност не.
Възможно ли е за АМВР да те привлича хубавата месечна стипендия, виждам че си го отбелязала?  За образование само в редовна форма каквото е медицина държавата предлага социална помощ на всеки студент в размер между 200 и 300 лв ако вашите са те издържали досега, с тяхна помощ няма ли да ти стигат? Да, за доходите няма какво да се лъжем, живеем в материален свят, а докато започнеш да печелиш от медицина ще мине доста време, но все пак, аз не бих я заменила за друго. И двете професии ще ти носят тръпка, и в двете ще имаш йерархия на главата си и ще трябва да изпълняваш волята на хората стоящи над теб, на повечето места е така, само дето тук ще носиш отговорност за живота на други хора. Предвид че току що си завършила първата учебна година, назад  в темата ти бях казала че все още никаква медицина не си видяла - не си общувала с пациенти и не си правила манипулации. Каквато и да е дилемата ти в момента, опитай се да вземеш решенията си с разувм, а не с лигавщини от сорта какво би ти носило удоволствие, защото след години повечето професии се превръщат в рутина.

# 67
Нека отправна точка да ти бъде това – как се виждаш след 5-10 години, какво искаш да работиш.

Не е маловажно и мнението на родителите ти, ако си на тяхна издръжка. Поговори и с тях.

# 68
Благодаря на всички за мненията и за това, че сте толкова изчерпателни.
Нашите ме подкрепят във всяко мое решение и разбира се на тях разчитам финансово на този етап, но знам и че те са хората, които мислят най-доброто за мен. След като съм толкова объркана и очевидно сама не мога да реша, грешка ли ще бъде ако поискам от тях съвет и се съглася с мнението им?

# 69
Май нещата отиват към ези-тура...

# 70
Май нещата отиват към ези-тура...
Не ми се иска да е на ези-тура, знам и че не трябва такова решение по толкова нелеп начин…

# 71
Не е грешка, разбира се. Можело е и досега да го направиш. Медицината е скъпа специалност – има значение дали родителите ти могат да плащат. Ако това не е голям проблем – по-важно е ти самата какво искаш. Все пак ти ще учиш и работиш, животът си е твоят. Те вече са направили своите избори.

Успех!

# 72
  • Варненска клюкарка
Скъпа е подготовката за КСК, по време на студентските години не е нищо особено, освен че студентът е на издръжка на родителите си, подобно на ученическите си години- на мен учебниците на моя студент за първи курс ми струваха по-малко отколкото учебниците му в гимназията. Интернет е пълен с достъпни учебници в ПДФ формат, дигитални атласи почти за без пари, могат да се намерят и втора ръка учебници, университетските библиотеки са пълни, таксата за държавна поръчка, в нашия вариянт е 1200 лв. защото през годините не се променя до края на следването, за тези започващи сега е малко по-скъпо.... Има номални разходи за екипи, а през годините така или иначе сме купували и продължаваме да купуваме дрехи на децата си. Стига да е държавна поръчка, нещата са напълно поносими. Решението за медицина не е спонтанно, то се взима няколко години преди кандидатстването когато са и големите разходи за подготовка, та сме наясно, в този смисъл и нейните родители не са били изненадани с някави разходи и че в бъдеще предстои да я издържат. Скъпи са специализациите. Въпросът е сега да вземе правилното решение как да продължи така че по-нататък да не съжалява.

# 73
Но зависи и дали учи в същия град, в който живеят родителите й. Ако не е така, това увеличава разходите неколкократно. Щом момичето споменава за безплатните общежития в АМВР, вероятно и това е от значение за нея.

# 74
  • Варненска клюкарка
Да, не се сетих за това. Животът в друг град доста променя ситуацията с издръжката, но както казах и по горе родителите и са приели, че ще трябва да я издържат, т.е. тези разходи не са нещо неочаквано за тях.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 07:08 от Беллора

Общи условия

Активация на акаунт