Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 917
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Делото от страната на работник е безплатно. Иначе ИТ е първата стъпка , но пак може да не си получиш парите. Следва дело, което е около година и половина, но вероятността да ти платят след него е много голяма, освен ако не са обявили несъстоятелност.

# 136
Делото от страната на работник е безплатно. Иначе ИТ е първата стъпка , но пак може да не си получиш парите. Следва дело, което е около година и половина, но вероятността да ти платят след него е много голяма, освен ако не са обявили несъстоятелност.
УЖАС!!!! Пълен абсурд.....

# 137
За казуса с двете позиции… Винаги бих избрала удобството си (хоум офис, гъвкавост и т.н.), но подобно решение е много лично и съобразено с много други неща, които ние не знаем, за да дадем добър съвет. Всеки гледа от своята камбанария.

# 138
  • София
Проблемът е, че тази гъвкавост може да се изпари топно след седмица или месец.

# 139
  • пустинята Гоби
Имам дългогодишен отпит като държавен служител с прилична заплата, ДМС на три месеца и много отпуска. Постоянно благодаря на Господ, че успях да си намеря свястна работа в частна фирма и да се махна от тази сфера.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 00:51 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 140
Проблемът е, че тази гъвкавост може да се изпари топно след седмица или месец.

А липсата на гъвкавост в публичния сектор е силно преувеличена, поне съдейки по моя опит там. На някои места плаващото работно време е официално регламентирано, а на други - неофициално, стига да не работиш директно с граждани.

# 141
Отпуската си е отпуска. Да, ще си пуснеш цял ден, като имаш два часа работа, която трябва да се свърши в работно време, но в останалото време ще си свършиш нещо друго, та дори да е да си изчистиш основно в къщи и ще си освободиш уикенда изцяло за почивка. Аз от няколко месеца съм на работа, в която хем имам много по-малко отпуска от предишната, хем почти няма възможност за гъвкаво работно време и ми е много кофти. Под почти няма, разбирайте, можеш да си работиш от вкъщи, ако си болен, но не от обикновена настинка, за да не си вземаш болничен или ако искаш да идеш някъде в работно време, си пускаш часове от отпуската. От 20 работни дни, за кое по-напред. Иначе и на мен не ми е мечта работата в държавна институция.

# 142
При така описаните подробности - държавна работа. Мисля , че и там има повече възможности за развитие.

# 143
При тези условия по казуса с държавната и частната работа бих избрала държавната. За децата винаги ще можете да ползвате болничен, а и за преглед са ме пускали да водя децата.

# 144
Аз приключих с малките фирми.
След работа само в големи организации, реших да пробвам други по-малки компании, две на брой. Ужас и безумение.... липса на ясна процеси, постоянно си видим от всички, никакво лично пространстви. "Ние сме едно семейство", разбирай всеки ти се меша в работата. Семейни фирми, стартъпи, още по-зле...цялото семейство е там, искат да знаят всичко за теб, всяка седмица "нова стратегия" и динамика в отношенията.
Моя съвет, бягайте далеч от семейни фирми и стартъпи, освен ако не са ваши лични или на роднина/близък.

# 145
На роднина поначало не е много оферта, независимо от мащаба на фирмата.

# 146
На роднина поначало не е много оферта, независимо от мащаба на фирмата.
Пак поне да кажем, че го съпортваш...... Малките фирми с по 20-30 човека също са ужасни, то не може и 5 минути да останеш анонимен, искат да знаят с кой живееш, какво си правил, какво ще обядваш.... аз изживях културен шок. После попаднах на семейна фирма, там цирка беше пълен! Мъже, жени, братя, сестри, гаджета.... всяка седмица  - нова стратегия за фирмата. По-добре ниска позиция, но в голяма компания, отколкото висока в някакви пародии с 20 души персонал....
Сега се боря и да си взема заплатата.... нямали пари.

# 147
Съпорта може и да го оценяват, но при работа със и за роднини най-често не се приема добре ако критикуваш нещо или просто си кажеш че не те устройва... Най-често считат че те са ти направили услуга като те назначат и не си много в положение да имаш и претенции. Някакси очакват съпорт но ако може да е безусловен... Че "нали сме си наши хора, няма сега да си създаваме проблеми".
Кавичките са понеже е дословен цитат.

Не твърдя че винаги е така, на по мои наблюдения шансът никак не е малък. Отделно от отношението на колегите, които рядко биха повярвали че сте на равни начала, независимо дали е така.

# 148
И аз приключих с малките фирми, освен че искат да знаят всичко за служителите ми писна и да нося сто шапки, а накрая заплатата само  една. И тук-там някой роднина на шефа, който трябва да го носиш на гръб.

# 149
  • Somewhere far away
Да, шуробаджанащината е голяма . и липсата на лично пространство също - за мен личния живот си е личен, трябва да има някакви граници а в тези фирми там всеки споделя всичко и всеки знае всичко за теб, за роднините, за това дали имаш или нямаш деца. Ами сори, но такива неща се споделят само с близки и само ако искаш, а там се приема че нали всички сме си близки е да ама не.. никаква фирмена култура няма в тези малки фирми.

Общи условия

Активация на акаунт