Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 278
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
Скоро четох коментар на българин който не намерил работа на морето този сезон защото навсякъде му казали, че си имат чужденци...
С риск да засегна някого, което не ми е цел - като си спомня какво обслужване съм виждала от българи на българското море, може вносът на чужд персонал да се отрази благориятно на туризма. Може би чуждите сервитъори са научени да са любезни докато работят, знам ли...

# 211
Ако успееш да се разбереш достатъчно с тях, че иначе много ще знаеш любезни ли са Grinning

# 212
Скоро четох коментар на българин който не намерил работа на морето този сезон защото навсякъде му казали, че си имат чужденци...
С риск да засегна някого, което не ми е цел - като си спомня какво обслужване съм виждала от българи на българското море, може вносът на чужд персонал да се отрази благориятно на туризма. Може би чуждите сервитъори са научени да са любезни докато работят, знам ли...
Едвали от Пакистан ще са по-добре.... Не националността е проблема, а привличането на добри кадри. Те им дават мизерни пари, ако изобщо ги получат.

# 213
Ако успееш да се разбереш достатъчно с тях, че иначе много ще знаеш любезни ли са Grinning
Любезността няма нужда от думи, личи си веднага, още преди да са ме питали какво искам да ям Wink

# 214
Тук говорим за доста по- сериозни промени в бъдеще, а не сметки на дребно в туризма с някои сервитьори и бармани. Факт е, че БГ работодателите са 80% алчни и стиснати и предпочитат да си внесат чужденци, но не и да вдигнат заплатите на работещите. Така че, оптимизма за увеличаване на заплатите след Еврозоната е леко наивен, на ниво студент 1ви курс.  Примери мога да ви дам още и още, но реалността не е ОК.

# 215
Тук говорим за доста по- сериозни промени в бъдеще, а не сметки на дребно в туризма с някои сервитьори и бармани. Факт е, че БГ работодателите са 80% алчни и стиснати и предпочитат да си внесат чужденци, но не и да вдигнат заплатите на работещите. Така че, оптимизма за увеличаване на заплатите след Еврозоната е леко наивен, на ниво студент 1ви курс.  Примери мога да ви дам още и още, но реалността не е ОК.

Надеждата за по-високи заплата след ЕС не знам от къде идва, но дори ми е смешна...
По тази логика защо в Кипър, Гърция и Малта са такива заплатите? Та те от кога са в еврозоната.... Бях потресен в една група за персонал за лятото в Кипър...масово около 1200 евро и без квартира, 6 дни в седмицата се работи. Какви са тези надежжи за по-високи заплати, щом при тях е така... Португалия и Испания не са по-различни.

# 216
На мен също ми е странно това постоянно приказване как влезем ли в еврозоната и ще се вдигнат заплатите, само заради това. Откъде и от какво да се вдигнат? Работодателите ще са си същите.

# 217
Вероятно е аналогия на легендите за удвояването на цените, когато приемем еврото.

# 218
Наскоро един приятел който работеше в Люксембург спори с мен за еврото, аз също не съм против, но не съм сложил розовите очила. Той ми разказваше как след еврото сме щели да привлечем всички инвеститори и т.н. Е хубаво де...ама защо не се случва с Кипър и Гърция, Литва, Латвия? За мен нищо няма да се промени, нито по-добре, нито по-зле. И едните говорят глупости, и другите...
Притесняват ме обаче големия брой кандидати за всяка свободна позиция....

# 219
Никакви инвеститори няма да привлечем в този си вид - нестабилно управление години наред, президент русофил с предстоящ политически проект, никаква предвидимост и сигурност. Кой инвеститор да дойде? Днес ще плати % “комисионни” (да се чете подкупи) на лице Х, за да му се случат нещата, но утре ще дойде лице У и пак ще иска. След година-две следващо лице на ред за хранилка. Няма как да стане…

# 220
Като казахте внасяне на чужденци, то въобще не е само в България, навсякъде, особено пък фирмите с хоум офис, там имат цялата свобода на света. Та, мисля си просто как това ще се отрази на тепърва навлизащите на пазара на труда, говоря специално за корпоративния свят. Според мен стъпката в добро развитие трябва да е натискане на стажове възможно най-рано, защото най-ниските позиции си се заменят много рязко от евтина работа ръка. И стажовете да не са само 'да има, че да мина', както е за много студенти в момента, естествено, това си зависи от тяхната инициативност, ама просто си разсъждавам. Grinning

При нас е осезаема вече замяната на кадрите на най-ниското ниво.

# 221
Като казахте внасяне на чужденци, то въобще не е само в България, навсякъде, особено пък фирмите с хоум офис, там имат цялата свобода на света. Та, мисля си просто как това ще се отрази на тепърва навлизащите на пазара на труда, говоря специално за корпоративния свят. Според мен стъпката в добро развитие трябва да е натискане на стажове възможно най-рано, защото най-ниските позиции си се заменят много рязко от евтина работа ръка. И стажовете да не са само 'да има, че да мина', както е за много студенти в момента, естествено, това си зависи от тяхната инициативност, ама просто си разсъждавам. Grinning

То се получава порочен кръг...нямаш опит - не те взимат или има много кандидати....после пък си им скъп..
Аз сега съм в позицията - имам опит, но не ставам нито за джуниър, нито за голям мениджър...започнаха да се мръщят на 3к.

# 222
Да, точно. Мнооого рядко забелязвам да се правят компромиси някой да бъде назначен директно за синиър/еквивалентна позиция, дори и да има опит. Дето казваш, хем имат опит, хем обаче не е на ръководни позиции, че да се класират по-нагоре и се изпада в небрано лозе. Джуниър позициите са си редовно с минимум 1 година опит пък, като съм мяркала обяви в последно време. Сигурно има и без такива изисквания, но не са ми попадали.

# 223
  • София

То се получава порочен кръг...нямаш опит - не те взимат или има много кандидати....после пък си им скъп..
Аз сега съм в позицията - имам опит, но не ставам нито за джуниър, нито за голям мениджър...започнаха да се мръщят на 3к.

Между джуниор и голям мениджър има няколко нива, можеш да опиташ да се впишеш в някое от тях: старши специалист, супервайзър, младши мениджър. Ама то и дай да дефинираме голям мениджър, защото шеф на отдел 99% няма да бъде взет отвън, а ще бъде вътрешно преназначение.
Аз пък виждам огромна нужда да бъде назначен синиър, ама за позицията да кандидатстват хора, които са откровено не синиъри. А има и една категория хора, дето си кандидатстват на кило, за всяка обява, която видят.

Аз отново да кажа, сега не е момент да се сменя работа, освен ако не е опрял ножа у кокала

# 224
Аз ще се сблъскам челно с действителността есента, но наблюденията ми покрай познати, приятели, бивши колеги и т.н. е, че на пазара на труда има едно сравнително отрезвяване и естествено, наблюдавано масово, намаляване на търсенето (от страна на работодателите) (и не говоря за отпускарския сезон сега, а по принцип).
Истината е, че около КОВИД и след това, имаше едно епично и почти истерично наемане на хора, на доста високи заплати, изцяло remote, които в момента се оказват доста излишни, а на някои места буквално ненужни. Обемите работа на места намаляха, клиентите се преориентираха в други пазари (по-евтини, сигурни, достъпни) и т.н. Отделно от това, масово много служители се оказаха крайно нерентабилни и лишени от качества от към трудова етика - работя от дивана, докато гледам сериал и “цъкам нещо там” на компютъра, колкото да не заспя, а “те ми плащат”. Мечтата на половината българи. А и половината своят сигурно. Това естествено няма как да съществува в един добър бизнес. И нещата вървят към съвсем логичния си развой. Все повече фирми издърпват служителите си отново в офисите или искат хибриден модел. Търсят се оптимизирани варианти, така че разходите да се намалят до краен предел. Съвсем нормално.
Лошо впечатление ми прави, например, че в групата за mom friendly компании във фб, масово пишат жени търсещи работа, без някакви специални умения/квалификации/езици/образование, но искащи “някаква” работа от вкъщи. Обикновено “търся нещо от вкъщи, защото децата ми често боледуват” е в превод - нещо там да правя с минимални усилия, докато изпере пералнята и си взема детето от детска. Разбирам, че масово искат хората да си работят от вкъщи, но за това трябва да имаш какво да предложиш на работодателя.
Работа генерално има. Не е само в директорски кабинети за съжаление. Не е за 10к на месец, но колко човека могат да допринесат на работодателя си, за да оправдаят заплатата си?
Според мен трябва едно отрезвяване и в търсещите.
Благодаря, че изчетохте моя Тед толкс 😃

Общи условия

Активация на акаунт