Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 329
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Кои са тези по-евтини, сигурни и достъпни пазари?

# 226
Аман от дрънканици, че хората не работели от вкъщи като реалността е точно обратното. Единиците, които не работят от вкъщи, не работят и от офиса, но там пречат с празни приказки/микроменажиране на тези, които вършат работа.
Приказките, че от вкъщи не се работи са винаги от устата на хора, които никога не са работили от вкъщи. Същото като едно време, когато се присмиваха на хората, които работят в офис пак по същата логика, но там подигравката беше, че по цял ден седели и цъкали на компютъра.
Сега като всички по цял ден седят и цъкат на компютъра, губенето на часове от личното време в задръствания стана измерител на работливост. В средите, където работата от вкъщи е стандартна в момента, измерителят е на колко монитора работиш- ако смогваш само с 1, явно не си достатъчно натоварен.

# 227
Моите наблюдения също са че който си мисли че щом е вкъщи само ще си клати краката и евентуално ще "цъкне" там по нещо чат-пат, са от хора дето не са пробвали.
Ти просто няма как да си свършиш работата така, а който не си я върши не го и задържат. Поне аз както го виждам - работодател щом го търпи това, значи е ОК с него.
По-тъпото е когато близки и приятели смятат че "нищо не правиш по цял ден" понеже си си вкъщи и се чувстват свободни да те третират теб като в свободно време. Понякога си е голям проблем докато ги свикнеш че си на работа, независимо къде.
По-голям проблем беше когато се случи на много хора принудително през пандемията, непланирано освен и всичко друго. Едно е да си подготвен за това, друго е да ти кажат че вече ще работиш от вкъщи, независимо ти дали можеш и искаш, че в повечето жилища у нас няма по една отделна стая за офис да се затвориш в нея и да ти е отделно от останалото пространство за живеене. И както и през част от това време и учениците бяха от вкъщи, не е за чудене че на такова работене му излезе лошо име.

# 228
  • пустинята Гоби
Аз работя хибридно, но истината е че така, както работя в офиса от нас няма как да случи. Поради тази и не само причини, вися доста в офиса и почти не ползвам хоум. Имам две деца и затова ми е важно, че го имам, не бих сменила работата си на този етап заради повече пари. Но при мен го има и момента, че работя на 10 мин. пеш от нас, 10 до училището на децата, изобщо съм си построила комунизма и парите не ме блазнят. Та, когато иде реч за хибридна работа, пари и т.н. е хубаво да се вземат предвид и подобни неща.

# 229
Нека не се лъжем...имах много познати с хоум офис... Пиеха кафе, спаха, гледаха по:но, готвиха, чистиха....Всичко по време на работа. Факт е, че масово се злоупотребяваше. Да не говорим за срещи когато някой го набират от в къщи, изключително досадно за другите в офиса!
За мен най-добре е хибридно...Да не говорим на какво попаднах скоро...казва ми се, че фирмата е против хоум офис и такъв няма - ок! Отивам аз .... и се оказва, че от екипа един има два дни хоум, друг един ден, трети е римоут, а ти и още няколко ще сте в офиса...защото другите го били договорили преди! Хахха, смях... Това създава такова напрежение в екипа! Или за всичко има или няма...

# 230
За да "работят" така, значи или работата позволява, или шефовете позволяват. Ако ти искат нормален обем свършена работа а не я вършиш, кой ще те държи на работа?

# 231
За да "работят" така, значи или работата позволява, или шефовете позволяват. Ако ти искат нормален обем свършена работа а не я вършиш, кой ще те държи на работа?
Ако трябва да бъда чествен, до ден днешен освен на обслужване на клиенти, на никой друга работа не съм имал работа цял ден...никога, нито някой от колегите ми. 8 часа плътно никой не е работил..

# 232
Във всяка фирма има хора, на които единствената им роля е да са някакви на някого и да получават заплата всеки месец.
Аз също съм работила с такива индивиди- днес не работи, защото интернетът в къщата на мениджърката на екипа не бил хубав; утре не работи, защото отишъл до офиса да си лафи с мениджъра на мениджърката ни и работното време минало в сладки приказки. Клиентът постоянно се жали от проблеми, които при проверка все се оказват предизвикани от грешки на въпросния колега. Не е като никой да не знае какво се случва, особено имайки предвид, че освен клиентът и колегите се оплакваме.
Решението, което се предлага на работниците е да се преместят в друг екип на същата позиция. Пред клиента се оправдават колективно с целия екип и караванът си върви.
Този човек и от офиса пак толкова и така ще работи, защото това се случва със знанието и позволението на хората, които трябва да следят да не се случва.

# 233
Ако трябва да бъда чествен, до ден днешен освен на обслужване на клиенти, на никой друга работа не съм имал работа цял ден...никога, нито някой от колегите ми. 8 часа плътно никой не е работил..
Последно за шматкане когато има работа ли говориш с това "злоупотребяване" или за работа която просто не е уплътнена - точно затова написах че евентуално работата позволява. Второто не би било проблем за никого, тъй че няма какво да го говорим. Несвършена работа не знам кой търпи, освен когато се толерира умишлено по някаква причина.
8 часа досущ плътно са много рядко и по принцип, зависи от работата но повечето имат някакви моменти пауза или не само за момент.

# 234
  • София
Нека не се лъжем...имах много познати с хоум офис... Пиеха кафе, спаха, гледаха по:но, готвиха, чистиха....Всичко по време на работа. Факт е, че масово се злоупотребяваше. Да не говорим за срещи когато някой го набират от в къщи, изключително досадно за другите в офиса!
За мен най-добре е хибридно...Да не говорим на какво попаднах скоро...казва ми се, че фирмата е против хоум офис и такъв няма - ок! Отивам аз .... и се оказва, че от екипа един има два дни хоум, друг един ден, трети е римоут, а ти и още няколко ще сте в офиса...защото другите го били договорили преди! Хахха, смях... Това създава такова напрежение в екипа! Или за всичко има или няма...

Моите наблюдения са доста по-различни за хоум офиса. Не искам да споря, но:
Масово работа по 10-12 часа - от сутрин до вечер, често и без обедна почивка.
Много висока индивидуална продуктивност на хората, силна мотивация нещата да се случат.
Проблем с комуникацията и намалена екипна продуктивност - например, когато сме в офиса, когато някой има проблем, а менторът му е зает, комшиите намират друг колега да помогне. Хоум това е доста трудно, защото като видиш, че ментора ти е зает го изчакваш, ама това губи време и разваля динамиката ти на работа.
По Ковида видях, че хората са различни и ги събрах по биоритми - сутрешните - основната част от задачите сутрин, а нощните птици - си получаваха задачите като се появят къде 11, но те работеха и до среднощ.
В момента хибриден модел - бих казала най-доброто от двата свята, правила валидни за абсолютно всички.

Колкото до хибридните срещи  - аз лично ги правя онлайн, без значение къде са хората - хоум или в офиса. Но има задължителни присъствени срещи, за които се знае от много време и не набираме никого, щом сме писали присъствено - само присъствено.

# 235
Тед-толка ти е банални обобщения.
Аз съм много по-продуктивна в къщи. Не се разсейвам, тихо и спокойно ми е, и ги няма обичайните дразнители. Не се налага да се сяда на общата маса за обяд едновременно. Не трябва да слушам излиянията на шефката, колко много работи, и колко е болна, и за сина  ѝ и какво е готвила снощи... В къщи чак си налагам да изключвам компютъра и да почивам един час на обяд с аларма и таймер, иначе така ще си откарам до 7ч. вечерта. Супер ми е.
В офиса пък ми е по-социално и по-забавно.

# 236
  • София
По ваши наблюдения върху работата с хибриден модел - най-често колко дни са от офис и колко от вкъщи?

На предишната ми работа бяхме задължени да посещаваме офиса само веднъж седмично и беше перфектно, без микроменажиране, без губене на време в път и разсейване в офиса. Вкъщи работя много фокусирано и в приятна среда, в офиса хора отвсякъде, шум и ненужен стрес.
Не сме малки деца, важни са резултатите, който се спотайва, винаги си личи.

# 237
The doors ти работил ли си хоум офис?

# 238
Restless, около мен масовкатa е 2-3 дни седмично в офиса, останалите home office. По-рядко са с до 5 дена в офиса на месечна база и май още по-малко - изцяло home.

# 239

Тогава защо непрекъснато се коментира какво са вършили в хоум офиса? Ако няма работа, то и в офиса ще отбиват времето.

Общи условия

Активация на акаунт