Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 374
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Кое толкова те притеснява?
Липсата на избор, логично... Въобще не подавам за компании които постоянно търсят.

# 271
  • София
Има различни причини, поради които компаниите често пускат едни и същи обяви. Не виждам защо това да е причина човек да не подаде документите си, поне да види за какво иде реч.

# 272
Който иска, подава СВ, много ясно.....ама да не очаква нещо УАУ. Има причина някои обяви и фирми да се въртят с години в джобса. И обикновено не е заради прекалено добри условия....

# 273
  • София
Аз например търсих два пъти по девет месеца човек за една позиция, докато накрая спрях обявата, защото нямаше подходящи кандидати. Голяма, международна фирма със страхотни условия и социален пакет. Та случаи всякакви.

# 274
Не си писала в бгмама, веднага щеше да се намери Stuck Out Tongue Winking Eye

# 275
Тези призрачни обяви са за преценяване на пазара, а не за наемане на човек за мястото. Често дори викат хора на интервюта по тях без реално намерение да запълнят щата. Служат и за оправдание пред служителите в екипа, които работят за повече от 1 служител, за да компенсират липсата на търсещия се нов колега.

# 276
Имам въпрос свързан с болничен ако темата е ОК за това, че не съм ползвала отдавна и да си сверя часовника.

Този месец бях 3 дни в болничен. Вече получих превод на заплата за юли. Последно помня как работодателят поема първите 3 дни и мислех, че всичко дължимо по болничния е "вътре" в превода. Сумата ми се стори по-малка и тогава попаднах на информация, че вече съответно били 2 дни вместо 3. Та:

1/ Може ли потвърждение, че вече са 2 дни? Ако да, значи чакам и отделен превод от НОИ?
2/ Ако в 18-те месеца назад  имам период с обезщетение на безработица и друг период без никакво осигуряване, някой от тях влиза ли в базата за изчисление на болничния, и като МРЗ ли се вземаше? Благодаря!

П.П. И нещо интересно встрани от горното. По точка 1 оказа се при търсене в Гугъл по темата, според точния подбор на думи/изрази прехваленият изкуствен интелект вади съвсем различна информация в това непоискано AI Overview най-отгоре. Оттам се заблудих поначало. Вероятно в единия случай е взело информацията от грешен неактуален сайт, не знам.  Та доколко е ОК сляпо да се разчита на AI? Къде е границата преди да се отвикне да търсиш информация сам, да прочетеш нещо с разбиране? Заради тази грешка докато ви пиша съм се забила и в сайта на НОИ.

Скрит текст:

# 277
Ако имаш ПИК за НОИ направо си влез там и ще ти е готово сметнато за този един ден точно колко ти е обезщетението. Мисля че се взема осигурителният доход а не да се замества с мрз за периоди без. То просто се сумира всичко което си изкарала за периода и се смята средно за работните дни през него. На тази база вече пък е процентно за болничния.

# 278
Имам ПИК на НОИ да, просто нямах идея, че има и такива справки:rolling_eyes: Вече за всичко дето ми хрумне ще проверявам Smiley
Та да, намерих една справка като регистър на болничните без суми /там е отразен/, и отделно друга където има и изплатените суми. Последният болничен още го няма във втората, но като се появи ще видя какво и колко. Благодаря отново!

# 279
Здравейте, 
Преди 2 месеца бях на интервю за нова позиция във фирмата, в която работя в друг отдел. Обадиха ми се след една седмица и ми казаха, че са се спрели на друг кандидат. Продължават да търсят още човек за същата позиция и се чудя дали да пусна отново CV. Според Вас как ще изглежда това в техните очи? Според мен не ме харесаха и ме излъгаха, че са се спрели на друг кандидат.

# 280
Точно това е, казали са ти го по заобиколен начин. Какъв е смисъла да кандидатстваш отново, за същото, след като са ти отказали, нахално е.

# 281
Здравейте, 
Преди 2 месеца бях на интервю за нова позиция във фирмата, в която работя в друг отдел. Обадиха ми се след една седмица и ми казаха, че са се спрели на друг кандидат. Продължават да търсят още човек за същата позиция и се чудя дали да пусна отново CV. Според Вас как ще изглежда това в техните очи? Според мен не ме харесаха и ме излъгаха, че са се спрели на друг кандидат.

Мисля, че за тях се справяш добре и си по-полезна на сегашната позиция и не искат да те местят.

# 282
Това е едната възможност, а другата е, че вече имат изградено мнение за теб, което не е положително. Във всеки случай, няма смисъл да кандидатстваш отново.

# 283
Аз не бих кандидатствала отново.

# 284
Категорично недей да кандидатстваш, няма смисъл.
Забелязвам, че вътрешните премествания по отдели са по-трудни, отколкото за външен кандидат. Хората се предубедени, идват клюки и много рядко това се получава. На старата ми работа никога не взимаха хора от други отдели...а постоянно имаше кандидати от колегите.

Общи условия

Активация на акаунт