Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 312
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
При нас най-скъпата манджа е 7 лева, по-обикновените като месо с ориз, картофи, зеле е 4 лева, супите са по 2,50, салатите са 1,50 - 2,00, порциите са големи. Аз и такси ползвам 4-6 пъти дневно, ако съм в София, сигурно няма да мога да си позволя, ама тука цените са други- 5- 7 лева.

# 391
Сега погледнах цените на обедното меню в заведение от което си поръчвахме храна с доставка на предишната ми работа. Супа пиле, топче или шкембе - 400 гр. - 3 лева. Супите са с много месо, не са водица. Второ постно 300 грама -4 лева. Второ с месо - 4,50  - 5,50лв. За 4,50 е пилешко бутче с гарнитура по избор. Порциите са големи, дори и мъжете се наяждаха или само с първо или само с второ. Ако до сегашното ми работно място имаше подобни доставки, със сигурност щях да се възползвам понякога.
. Такива цени не съм виждала от 10 години аз, това или не е в София или е в някое забито квартално заведение, дори и в нашите квартални е доста по-скъпо, масово абсурд да са това цените

# 392
Ами все пак и извън София е важно за статистиката. Действително столицата няма нищо общо с останалата част на страната и като размер на заплатите, и като размер на разходите.

# 393
Около нас има няколко заведения. В най-евтиното готвят вкусно, досега не сме имали проблем с качеството на храната, една порция обикновено е 7-8 лева. В другото заведение е малко по-скъпо, около десетина лева на порция. Има и още едно бистро, но в него се стига само с кола, там е най-скъпо и въпреки това ядене над 15 лева няма, освен ако не е някаква по-скъпа риба. За София става въпрос.

Имам колеги, които си носят всеки ден от вкъщи и никой на никого не се подиграва. Аз по принцип си купувам храна, защото не ми се готви всеки ден, нося си само някакви плодове и/или кисело мляко.

# 394
Копенхаген е друг свят, да. Данъците са над 50% и масово живеят по пет човека в един апартамент, защото е много, много скъпо. Работи се до 4, после е тъмно. Аз не само съм го посещавала, имам лични впечатления. А ти работи ли там или само отиде да видиш? То навсякъде изглежда много привлекателно за туризъм.
За цигарите и мързела - това е около теб. И аз живея в България и наблюденията ми са, че хората се скъсват от работа. Има и такива, които не се скъсват, ама да се генерализира, че сме най-мързеливи е чисто и просто неистина.

# 395
Копенхаген е друг свят, да. Данъците са над 50% и масово живеят по пет човека в един апартамент, защото е много, много скъпо. Работи се до 4, после е тъмно. Аз не само съм го посещавала, имам лични впечатления. А ти работи ли там или само отиде да видиш? То навсякъде изглежда много привлекателно за туризъм.
За цигарите и мързела - това е около теб. И аз живея в България и наблюденията ми са, че хората се скъсват от работа. Има и такива, които не се скъсват, ама да се генерализира, че сме най-мързеливи е чисто и просто неистина.
Пет човека в апартамент? Хахах пълен абсурд. Датчаните и шведите са индивидуалисти и масово се живее сам. Вие говорите за емигранти или българи.  Аз също имам много и дългосрочни впечатление. Не се работи до 4 "защото е тъмно", а защото баланса работа/личен живот е приоритет. Бих казал, че датчаните се забавляват повече от хората в София. Уикенда е нещо страшно в центъра и баровете. Освен това Копенхаген измести Виена за най-добър град за живеене.

И да, мързеливи сме, това е още от соца. "Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат". Не случайно и държавните институции не работят, а имам една от най-големите администрации в Европа.

# 396
Значи, като е в Копенхаген, работят малко, защото им е приоритет балансът работа/личен живот, което е хубаво. Като е в България, особено в провинцията, работят по 5-6-7 часа, щото са мързеливи, не заради баланса, и това е лошо.

# 397
Какво им е на сандвичите? При 60 лева килограма на салама, един сандвич ти излиза колкото скара в заведение.
Килограм сьомга е 30лв в Кауфланд, какъв салам...
Проблемът тук, освен огромното количество мръсни, сиви и черни пари, е, че всичко е все още прекалено евтино. Затова и са ни ниски заплатите в сравнение с другите държави.
Вчера коментирахме с приятелка - в Лондон плаща такса смет за месец = два пъти по-голяма от нашата такса смет за година.

# 398
Не всички ядат риба, всичко луканково е около 60 лева.

# 399
В Копенхаген работното време е като в цяла Дания- 37,5 часа на седмица за пълен работен ден, от фирмата зависи дали плаща почивките или е/са за сметка на работника. Ако за някой пиене до откат в петък е топа на купона, тогава факт датчаните са мега купонджии. Индивидуалисти са в смисъл, че рано се изнасят от родителите, но младите датчани особено в Копенхаген често живеят със съквартиранти, защото наемите са високи, както и във всяка столица.

# 400
Какво им е на сандвичите? При 60 лева килограма на салама, един сандвич ти излиза колкото скара в заведение.
Килограм сьомга е 30лв в Кауфланд, какъв салам...

Килограм колбаси в момента наистина са по-скъпи от сьомгата. 160 грама шунка на КФМ в момента е на 7 лева в Билла. С месото за готвене не е така, но с колбасите се оляха. По-добре да си взема готов сандвич за работа.

# 401
Тия от веригите даже за ядене не стават.

# 402
Значи, като е в Копенхаген, работят малко, защото им е приоритет балансът работа/личен живот, което е хубаво. Като е в България, особено в провинцията, работят по 5-6-7 часа, щото са мързеливи, не заради баланса, и това е лошо.

Моля ви...работни часове по договор и свършена работа нямат нищо общо... И не, не работят 5 - 6 часа. Там често се плаща и на час, но не значи кафе и цигари или обсъждане на клюки. То официално и гърците са с най-дълга работна седмица в ЕС, но знаем колко са ефективни...
 Както казах, два свята сме. Дори не мога да сравнявам. Тук работещ и шеф са на два враждуващи лагера и всеки гледа да прецака другия..

# 403
Горките гърци какво са Ви направили?

# 404
Напълно споделям мненията, изказани до тук от Nonamemusic. Моите наблюдения са абсолютно същите, /без темата за Копенхаген/ като човек, който отгодини живее и работи до Бизнес парк, до Гаритидж парк. Ами всичко служители там яде по заведенията в комплексите. Обедната ти почивка отива само в чакане на опашката. Излизането за пуш пауза или просто за приказки е постоянно и на групички. Даже днес коментираха в фейса как пейките са все заети от майки с деца и колички и нямало къде да седнат от тях. Преди това работех на бул. Витошка. Абсолютно същата работа.

Общи условия

Активация на акаунт