Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 326
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Ох, ама защо продължаваме да бистрим пълните заведения в работно време в страна, където масово се работи на смени? Аз като съм била продавачка и са искали да работя уикендите, много ясно, че съм ходила по заведения в стандартно работно време. Работно за ДА и офисните служители, не за мен. Откакто съм в офис, очевидно не пия кафе в сряда в 3 следобед в някоя кафетерия.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 20:56 от Нарцùса

# 376
Много точно го е казала Нарциса.

Ще добавя, че не само се работи на смени, а се работи цяла година без почивка, като изключим 1-ви януари. Аз съм виждала малко държави, в които всички да работи всеки ден от седмицата, както и по национални празници.

# 377
Точно в индустриалните зони...масово се хапва в стола или заведение. В България е много непопулрно да се носи храна за работа..за съжаление.  В чужбина носеха дори в университета...имаше микровълнови, хладилници. Тук се считаш за беден ако носиш нещо... пак синдрома на бедната държава. НЕ случайно най-скъпите телефони се купуват от бедните ...

# 378
Това с храненето наистина е странно..при наличие на хубава кухня с маси, заредена и с подправки, зехтин и каквото още се сетиш, колегите пак ходят на ресторант. За мен не е само до парите, а до това, че в повечето заведения храната освен скъпа е и гадна. Аз например внимавам с какво се храня /искам да ям изчистено и без излишни мазнини/ и повечето заевдения дори по-скъпите масово предлагат някакви ястия със сосове и какво ли още не, а аз ям просто чисто месо и салата без дресинг /което едно, че ми се вписва в калорийните цели, второ, че вкъщи приготвено е сто пъти по-евтино и по-качествено/. Иначе мога да си позволя да се храня на ресторант, но просто е безумно и от към цени и от към качество.

# 379
Яде се в заведение, защото е по- лесно, или се поръчва, не че ще те помислят за беден, то и храната от вкъщи струва пари.

# 380
Има го това на места, да те гледат от високо че си носиш а не си купуваш, ама то си е изкривено, не мога да ги мисля такива хора. За съжаление, наистина битуват страшно много комплекси от типа да не те помислят че нямаш или не можеш, съответно и хора се повеждат по това. Не знам дали е културна особеност или друго.

Но и на много работни места няма и условия да се храниш там. Ако няма хладилник къде да си оставиш храната, няма микровълнова да си я притоплиш при нужда, няма поне някакво ъгълче обособено да седнеш а трябва да ядеш на бюрото над клавиатурата и папките... Храната от вкъщи почва често да се свежда до "филиите", че сандвич не иска притопляне и няма да се покапеш с него. И гледаш и да не слагаш кой знае какво дето евентуално ще миирше на колегите. И от там се почва я коментарите за филиите че били бедняшка храна, я просто човек иска да яде нещо поне що-годе нормално сготвено а не все сандвич или бърза храна. Като сложиш и хора които просто не обичат да готвят или им е омръзнало да го правят и използват всяка възможност да не го правят, а пък има наблизо обедно меню на що-годе достъпна цена. И те почнаха да стават голяма част които не носят обяд от вкъщи. Без на всички доводът им да е че ще ги помислят за бедни.
А и хранене на обедно меню и ходене по ресторанти само на мен ли изобщо не са ми в една категория, включително и ценово? Не знам изобщо защо се съпоставят двете че и да се намесват в темата как видиш ли те българите имат пари щом ядат навън по обед и не е вярно че са малки заплатите Grinning

# 381
Какво им е на сандвичите? При 60 лева килограма на салама, един сандвич ти излиза колкото скара в заведение.

# 382
Аз не казвам че са евтини и обядите от къщи, но то цялото нещо с тая нагласа е сбъркано, че точно на това ли да диря? Grinning

# 383
  • София
Точно в индустриалните зони...масово се хапва в стола или заведение. В България е много непопулрно да се носи храна за работа..за съжаление.  В чужбина носеха дори в университета...имаше микровълнови, хладилници. Тук се считаш за беден ако носиш нещо... пак синдрома на бедната държава. НЕ случайно най-скъпите телефони се купуват от бедните ...

Nonamemusic , явно живея в някаква паралелна реалност, честно. Или работиш в някаква ужасна снобария или ... не знам.
Масово колегите ми си носеха обяд, защото спазват режими, диети и им писва от еднообразието на ресторанта в сградата.  Не бих казала, че е точно непопулярно, а по-точното е времеемко. Например, вкъщи сме 4 човека, готвя в индустриална тава, която събита 12 порции храна - 3 хранения за 4 човека. Ако си взема от сготвената храна, за едното хранене няма да има за някой от семейството. А предвид натоварността ми, нямам как да готвя всеки ден, нямам нито време, нито желание животът ми да преминава в готвене. Не считаме никого за беден, но и разбираме, че не всеки има време да си готви. Различно е, ако живееш сам, вместо 2 порции да сготвиш 4, съвсем друго е, ако говорим за 4-членно семейство.
Компанията ни въведе субсидия за обяд като социална придобивка, та след това да си носиш изгуби смисъл (порция прясно сготвена храна доплащаш 3-4-5 лв).

Аз мога да сравня с Германия. Там са 50/50 колегите, някои си носят - основно колеги с азиатски произход. Самите германци хапваха дюнери, но те нямат много общо с българските такива. Имат и стол (кантина), там е по-евтино от дюнерджийницата, но храната не е с особено високо качество. Не бих живяла в Германия обаче, нищо че вече имам над 10 предложения за трансфер там. Противно на твоето мнение, за мен България е прекрасна страна за живот.

# 384
Какво им е на сандвичите? При 60 лева килограма на салама, един сандвич ти излиза колкото скара в заведение.

Няма такъв случай в заведение да е по-евтино, еднакви ястия със съпоставими продукти, отколкото вкъщи, ако са на пазарен принцип, а не субсидирани. Само че фирмените столове често са субсидирани или напълно безплатни, в студентските столове и не студенти могат да си вземат скумрия на скара или пържола по-евтино, отколкото, ако си ги купиш. Вкъщи, ако правиш сандвича със салам за 60 лева килото, в будките за сандвичи не ги правят с такъв, та няма смисъл да се сравнява

# 385

Няма такъв случай в заведение да е по-евтино, еднакви ястия със съпоставими продукти, отколкото вкъщи, ако са на пазарен принцип, а не субсидирани.
[/quote]
От пандемията насам това, за съжаление, не е вярно. Да се яде от обедното меню на нормален ресторант всеки ден е по-евтино, отколкото да се напазарува от супермаркета и да се готви през седмицата. Това е за домакинства от 1-2 възрастни. Разбира се, който има дете вкъщи, няма да го прати на ресторант, но домашно приготвената храна стана лукс след няколкото сериозни скока в цените в супермаркетите и на пазарите през последните 3-4 години. И ресторантите вдигат цените, но значително по-плавно.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 16:58 от kikithealien

# 386
Между другото още ли е 9% ДДС то на ресторантите?

# 387
Във всички ресторанти около мен най-евтиното ядене от обедно меню е 15 лв., та не знам как излиза по-евтино отколкото вкъщи..гарантирано е и по-некачествено отколкото вкъщи. Ние пазаруваме хубави продукти, месо, зеленчуци и тн. не от супермаркети, а от проверени места и със сигурност излиза по-евтино. Точно заведенията масово си увеличиха цените последните месеци и години, покрай пандемията им свалиха ДДС-то, но те не се свалиха цените, след това ги увеличаваха многократно, в един ресторант до работа на всеки три месеца всичко е с по 2 лв нагоре

# 388
В сегашната ми фирма - около 50/60 човека в офис, всеки различно процедира с обяда - на някой му е останала една порция от вкъщи и си я носи, друг спазва режим и също си носи обяд, трети яде само салата и никой не го мисли за беден, други са на ресторант, на някой не му остава време да яде. Всеки според настроенията и желанията, но и за момент не ми е минало през главата да си мисля, че някой, само защото си носи обяд - е беден, или пести. А и често вече да си сготвиш вкъщи не излиза кооой знае колко бюджетно плюс, че трябва и да го приготвиш. Да, ако си носиш бял хляб намазан с маргарин и кренвирш по средата, ще ти е по-евтино, но не говорим за това.
Аз много рядко съм си носила обяд, защото не съм голям фен на готвенето. Ако мога да си го купя (разбира се да ми е вкусно, също) го предпочитам. Нв харесвам готовата храна от Фантастико, Била, Кауфланд, защото съм предубедена, че използват зеленчуци, меса и млечни с отиващ си срок на годност. Не знам дали това е така, но не ми вдъхва доверие тази храна.

# 389
Сега погледнах цените на обедното меню в заведение от което си поръчвахме храна с доставка на предишната ми работа. Супа пиле, топче или шкембе - 400 гр. - 3 лева. Супите са с много месо, не са водица. Второ постно 300 грама -4 лева. Второ с месо - 4,50  - 5,50лв. За 4,50 е пилешко бутче с гарнитура по избор. Порциите са големи, дори и мъжете се наяждаха или само с първо или само с второ. Ако до сегашното ми работно място имаше подобни доставки, със сигурност щях да се възползвам понякога.

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 17:11 от lyatno vreme

Общи условия

Активация на акаунт