Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 347
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • пустинята Гоби
Била е, била е.

# 361
На 52 години съм, не помня нито да е било по-бедно, нито по-богато.

# 362
  • пустинята Гоби
Има измерители, които се следят, за да се съпоставят - средна работна заплата, покупателна способност и т.н. Какво помниш ти няма никакво значение, защото е твърде субективно.

# 363
  • София
Огледайте се по улиците какви коли се карат. И не, не са изключение. Масово е. Аз и в Германия такъв автопарк не съм виждала.
Не казвам, че сме цъфнали и вързали, но чак такива черни сценарии дето се чертаят тук, не виждам в реалността.

# 364
Огледайте се по улиците какви коли се карат. И не, не са изключение. Масово е. Аз и в Германия такъв автопарк не съм виждала.
Не казвам, че сме цъфнали и вързали, но чак такива черни сценарии дето се чертаят тук, не виждам в реалността.
Е, къде ще видиш такъв автопарк в Германия, като боклука, който те не искат и не им разрешават да карат там заради екологичните норми, е тук в България.

# 365
Не знам защо непрекъснато се съди по заведенията. Първенци сме по бързи кредити, както и по необслужени кредити.
Преди години (около 2020-2021 г.) имах една позната, работеше като касиерка за 1000 лева в София и се скъсваше да ходи по заведения. Обаче не й се даваха пари да си оправи зъбите.
Познавам и друг човек, който месечно даваше по 400 лева за цигари, но не искаше да даде веднъж годишно същата сума за необходима медицинска процедура.

Така че заведения, дрехи, чанти и айфони не са никакъв фактор.

# 366
  • София
Е, къде ще видиш такъв автопарк в Германия, като боклука, който те не искат и не им разрешават да карат там заради екологичните норми, е тук в България.
Говоря за лъскави и много скъпи коли. И то не са единици. Да, чужденци да ми казвали, че не могат да повярват как масово се карат скъпи и луксозни коли в България.

# 367
Колко да са нови, при положение, че едва 5% от колите в България са до 5-годишни?

# 368
в провинцията много хора на заплата около 1300-1500 ходят на работа за по 5-6 часа, защото толкова работа има във фирмата
съгласни са на тази заплата, защото имат свободно време, никой не ги кара да кибичат в офиса и да имитират заетост

Търкалящ се емотикон. Явно наистина нямате представа как функционират нещата в..."провинцията" Smirk

# 369
Много хора, включително  и познати вземат кредити, за да си заведат децата на море. Това, че едни 10% в София карат скъпи коли, не означава, че стандартът е висок. Моя бивша колежка в агенцията всеки месец идваше с нова кола на работа, щото гаджето й внася коли от ЗЕ и й даваше да ги кара, докато намери купувач. Богата страна е Норвегия, а там хората не парадират със скъпи коли, богатство се измерва по съвсем различни показатели...

# 370
  • София
Ама чакайте сега, това, че някой кара скъпа кола за стотици хиляди прави ли го богат? Колата може да е служебна, да е на изплащане, да е втора ръка и да не е стотици хиляди левове... Много може. Ще ти дам пример с мои далечни познати, някъде след хиперинфлацията 97 г се развива действието. Живееха 7 човека в двустайна панелка: възрастно семейство, 2 братя, единия се беше оженил и имаха две породени деца. Жененият изтегли колосален кредит, за да си купи последен модел БМВ, който кредит тогава би бил достатъчен на младото семейство с деца да се изнесе, но продължаваха да се бутат в панелката, ама той караше БМВ-то. Аз това не го разбирам, ама те си живееха в постоянни скандали за битовизми. Този човек бигат ли е - определено не.

Дискусията тръгна от средната заплата в страната, като аз си позволих да кажа, че статистиката в България не бива да се приема като чиста монета, не за друго, а защото имахме около 1% инфлация за март и отрицателна за април, ама като влезем в магазина - друго се вижда. Така де, ако ще се опираме на тази статистика и имаме отрицателна инфлация, логиката не изисква заплащането да се покачва.

# 371
Статистиката на всички ни е ясна че е стъкмистика. Това което изглежда на много хора не им е ясно, е че не, страната ни не е пълна със заможни хора, мрънкащи че нямат пари. Наистина са много които не само че нямат кой знае какви възможности, ами и се чудят какви гимнастики да правят че да си платят сметките и да си нахранят децата.
Но не, не е така то - хората масово са пълни с пари за кръчми и скъпи коли и освен това 5к чисто е една съвсем нормална заплата у нас... Вервайте ми - така казаха в БГМама Grinning
Всеки си избира какво да гледа и какво да вижда.

# 372
Със сигурност има и много богати хора в България, но има и много гладни хора. В болница съм в момента и виждам как си хапват картофената яхния и макароните с няколко филии бял хляб, а са слаби. Аз дето все гледам да избягвам въглехидратите и съм все дебела, направо се засрамих. Не че и аз вземам кой знае колко пари, стандартно на месец са под 2000, като не броя купоните за храна, но не мога да се оплача от нищо не сме се лишили.

# 373
Никъде не се виждал държави в които толкова много се хранят по заведения, тук всеки ден на обяд с колеги се ходи по ресторанти... Никъде не съм виждал всеки да ходи с колата си на работа и да кара такива скъпи автомобили. Никъде не съм виждал толкова цигари и социални мрежи по време на работа. Никъде не съм виждал 2 години платено майчинство.
Да, България има много проблеми, но далеч не е толкова зле. Проблема са хората и манталитета.
 С риск да ми се обидят някой хора, за мен сме доста мързелив народ и вечно недоволен.

Посетих Копенхаген и за мен това е тотално друг свят...

# 374
Виждаш много хора да се хранят по заведения, защото работиш в центъра на голям град вероятно. Ако се разходиш из индустриалните зони, ще видиш, че хората или си носят или обядват в стола, то там няма и заведения. На местата на които съм работила е последните 17 години, за цигара се излиза само в регламентираните почивки, които даже не се включват в работното време, а го удължават, например работния ден ти става 8 часа и 50 минути, в които влизат почивка за обяд и две кратки почивки. Социалните мрежи са друг въпрос. Ако не е за сметка на работата и тя е свършена качествено и в срок не виждам проблем. Например при един работник, който е поддръжка на някаква машина, свършил си е профилактиките, няма повреди, но трябва да стои до определен час, за да е на разположение, ако нещо се повреди. Дългото майчинство далеч не всички го ползват. Но то е една добра възможност да се съчетаят работа и личен живот, защото не всяка работа може да се съчетае с гледане на малко дете. Благодарение на него в България на работа след майчинство се връщат много по-голям процент жени в сравнение с други иначе по-високо развити държави. Ти сравняваш с Копенхаген вероятно София, но в България има и много малки градове, има и села и там също живеят хора в работоспособна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт