Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 884
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
  • Сф
Много ме забавлява всеки път като някой случайно преминаващ се разпише в темата и почне да дава акъл. От една страна разбунва духовете, понякога има попадения в изказванията и гледната точка, ама много си личи, че е парашутист и често попва едно размахване на пръсти.

# 61
Аз леко се изгубих в казуса, какво точно в текущата дискусия не устройва потребителката, и какво изобщо в заглавието на темата предполага коментари само на "достъпни" позиции?

# 62
Не ме тревожи да съм случайно преминаващ "парашутист". Нито пречи да имам мнение по за пореден път обсъжданото "Познавам хора в банки, които вземат над 10". Преди 5 години си беше така в темата, преди 10 също. Периодичното прелитане прави тенденциите доста отчетливи.
Само дето сега банковият сектор твърде динамично се променя. Та разказите какви хора познаваме в него е малко като подстрекателство към търсещите нова или просто работа да скачат... без парашут Wink.
Темата и заглавието ѝ въобще не ме бъркат.

# 63
  • Сф
Никакво подстрекателство не е. Както някой писа вече, позициите с големи заплати се заемат от вътрешни кадри, а всички знаем, че заплатите са лоши по- надолу. Ама за всеки влак си има пътници, както за банките, така и за ДА.

Тук 99,9% пишем едни и същи хора и не сме търсещи работа. И да, чешем езици. И аз често скролвам през постовете, че не ми се четат чаршафи, дъвкани за n-ти път, ама такава е аудиторията, такава е и темата.

# 64
Извинете, че ще разваля темата 😃 но идвам със страничен въпрос…
Бихте ли препоръчали места онлайн, където да почета и разгледам какви са новостите и тенденциите при създаване на СВ. Не съм си правила такова от 8 години и съм изостанала като динозавър. Темплейти, оформление, подредба, съдържание… такива неща. Отделно, какво да включа и какво да изключа, все пак имам доста опит, но едва ли някой ще чете 3 страници текст. Виждам, че често се ползва чатГПТ за писане, колко е удачно това? Да се възползвам или да избягвам?
Държа да отбележа, че знам кал да ползвам Гугъл 😆 но толкова е залято пространството с всевъзможни сайтове, съвети и прочие, че честно казано не знам на кой да се доверя. Затова човешкият фактор би ми бил полезен (а предполагам и на много други).

# 65
Моите последни наблюдения са, че колкото по-просто и изчистено, толкова по-добре. Идеята ми е, че няма нужда от 100 диаграми с проценти кое колко можеш, така или иначе нищо не казват на работодателя, цветни картинки и т.н. Получават се много СВ-та, някои използват програми за сортиране, някои хвърлят само един поглед, та е най-добре да е по-семпло.

За снимката, ако имаш професионална и подходяща снимка, според мен е ок, но аз по принцип не слагам, не ми се вижда нужно.

Също така, аз лично не пускам СВ-та на посоки, за всяка позиция и фирма изготвям отделно, като първо разглеждам изискванията, какво се очаква от позиция и т.н., за да мога да свържа опита, който имам, с това, което те търсят.

Да не е много страници, 1-2 са достатъчни. Колкото до AI, може да ти даде разни насоки, но много претруфено и угоднически ги пише тези неща, така че по-скоро можеш да го ползваш за идеи.

За сайт нямам идея.

# 66
Все още има страшно много обяви на които изрично си искат снимка, чак пишат че СВта без снимка нямало да се разглеждат... Не го разбирам това, честно.

За другото което се дискутираше - има го наистина това че за доста търсещи работа точно тази тема не е много полезна. Повечето от редовно пишещите работят в т.нар. корпоративна среда, която е малка част от пазара на труда, особено извън столицата. За останалите реалността е съвсем различна.
Пак си е интересна тема, следя я и аз от много време. Но за много от търсещите работа нещата които се дискутират тук често не са релевантни. Нямам предвид директорите на дирекции в банка с по 10к заплата от последните няколко страници, те са пък съвсем частен случай.

# 67
  • Сф
The doors, защо не се обърнеш към някой професионалист да ти погледне СВ-то. Попадам на някакви дами в нета с подобни услуги, добре звучат, но не съм ги ползвала.

# 68
Мога да кажа няколко основни правила, които съм следвала и преди и сега за СВ:
-лични данни - вписвам само имена и текущ град местожителство, за мен това са достатъчни данни; всичко друго   (подробен адрес, дали съм родом от същия град или друг, семейно положение, деца,  дата на раждане) НЕ е релевантно, ако после ме питат за някои от тези детайли на интервюто не ми е добър знак

-контакти - имейл и телефон, ако има линкдин профил или други подобни - линк към него

-опит - колкото мога хем подробно хем стегнато, изброявам с тиренца/булети; ако се колебая как да опиша дадени задължения използвам синоними, различни ключови думи - това в случай, че ползват някакъв автоматизиран софтуер и сканират за дума Х пък аз съм използвала У;  

-опитвам да използвам 1 добре оформено СВ за колкото може повече позиции; все пак следя описаните изисквания в обявата /както и сферата, дейността на фирмата/ спрямо писаното в СВ; ако някъде видя нещо по-специфично, което съм пропуснала или съм описала с други думи или просто ще е предимство, редактирам/добавям

-образование - последно пишех само висшето, магистър и бакалавър (чела съм такива препоръки), иначе съм завършила езикова гимназия с отлично ниво 1 език и други по-ниски; оказа се че на 1 място е щяло да бъде допълнителен плюс въпреки описаните езикови умения, защото фирмата е търсела приоритетно отличен език и ЕГ с този профил вдъхва бонус доверие и е сериозен плюс (може би на късмет ме извикаха на интервю и без това, понеже имах сертификат за езика);  прецени си в твоя случай кое колко е релевантно

-формат на СВ - от години по навик ползвах Europass - форматът претърпя няколко ъпдейта, по 1 време беше много дървен с кофти краен вид, сега е доста по-добре; прави се профил и там съхранявам различни версии на СВ вкл. на различни езици, после лесно редактирам, удобно е

# 69
И аз в общи линии съм така, като изключим, че предпочитам да си пиша годината на раждане. Ако някъде търсят по-млади хора, предпочитам да не си губя времето. Вярно, че от изброения опит може да се предположи ориентировъчно възрастта, но все пак. Семейно положение не пиша, но не съм против да ме питат на интервюто. Даже предпочитам да си кажа още в началото, че сама отглеждам дъщеря си, макар и голяма, че имам възрастен баща, който наблизо няма друг по-близък човек. Не бих искала да попадна някъде, където всичко винаги е супер спешно и няма начин да излезеш да си свършиш нещо в работно време, когато се наложи. Викаха ме на достатъчно интервюта и даже имах избор къде да започна, въпреки това. Но и аз не си търсех работа за 10 бона заплата, нито мениджърски позиции, така че може и да зависи кой какво търси.

# 70
  • София
За моето CV ползвах темплейт на jobseeker. Има най-различни варианти на оформление, както и цветове и шрифтове. После файлът се експортира директно в пдф. Много съм доволна от сайта, вече има и опция за подсказка от AI. Сайтът е с платен абонамент, но за мен си заслужава.
Задължително пиша и средното си образование - Езикова гимназия. Гимназията е много добра и смятам, че ми дава предимство. А и аз когато съм търсила хора за екипа си, също съм гледала не само висшето, но и средното образование (макар и да не е било определящо за избора, все пак е плюс).
Аз също пиша датата си на раждане поради същата причина - ако искат по-млади хора да не си губим времето взаимно.

# 71
Не бих била ок да отговарям на лични въпроси и със сигурност това би било червен флаг на интервю - семейна ли съм, имам ли деца / планирам ли деца скоро, кой гледа децата, когато са болни, имам ли аз лично медицински проблеми или трайни увреждания (вкл. ТЕЛК) и прочие. Честно казано не очаквам подобни да бъдат задавани дори, но съм наясно, че има и такива работодатели и те далеч не са изключение.

# 72
Ти ако напишеш кога си завършила гимназията, няма чак толкова за уточняване че да трябва и дата на раждане. Освен за ЧР които си падат по хороскопи, което май ще се окаже не чааак толкова рядко хоби, та настават и неловки ситуации като ти изпляскат нещо или просто считат че еди коя си зодия не става Grinning
Да, знам, повечето тук го смятате за непрофесионално, аз също. Но го има.

# 73
Аз получавам много бързо обаждания за интервю, което значи, че е добре написано СВ-то ми. Възможно най-изчистено, стегнато, обобщено. Ако успеете да го поберете в една до две страници - страхотно! Не ползвайте европейски формати. Много са демоде.

# 74
  • 🌊
И аз  подобно на Мис Каприз. Била съм и от двете страни и това беше много близко до това, което харесвахме с колегите. Имах един колега от чужбина, който пък си умираше за СВ-та от Канва да било цветно и с картинки. По ирония и двамата бяхме в компания със софтуер, който премахваше всякакви изображения, за да се намали евентуална дискриминация.

Моето СВ го правих с Екселски таблици в Уърд, като си сложих любимия цвят и това ми е общо взето по-специалното Grin
Скрит текст:

Освен стандартно образование имам и курсове с кредити от чужбина (много ми помогнаха за преквалификацията, силно препоръчвам), тях към ги сложила отново към образование като ги описвам само Технология1, Технология2, технология3 -  Х ECTS

Общи условия

Активация на акаунт