Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 549
  • 745
  •   1
Отговори
# 15
Въпрос,
в LinkedIn има ли фейк HR, пишат  разни, предлагат работа, аз не търся. Да не е изкуственият интелект? Пък за някои имам чувството, че са само на лов за биографии или си правят база данни с кандидати за всякакви позиции.

# 16
Това е нормално в линкд, събират база кандидати. В повечето случаи нито разбират какво търсят фирмите, нито разбират теб какво би те заинтересувало. И не ги интересува. Разчитат на високия оборот Joy

# 17
  • 🌊
Понеже поддържам 3 профила и помагам с още един - много рядко се е случвало да има копърки в стил "Гупта от София", която е очевиден фейк. Повечето са били вътрешнофирмени рекрутъри и след това агенции и фрилансъри.
Но някои хич не четат на кого пишат, факт.

# 18
Скоро ме беше изнервил един пост от тумба HR-и, толкова ли било трудно да им се отговори с “не се интересувам” на съобщенията. Ми, колкото на тях им е трудно да не спамят с обяви за колцентрове на хора с видимо дългогодишен опит в коренно различна сфера.

# 19
Не знам, аз винаги отговарям. Малко ме е срам, но си признавам, че на възпитаните и професионално написали съобщението отговарям кратко и любезно, но на модерно фамилиарничене с директно влизане на "ти" и изказ като на квартален келеш, ги поливам със студен душ. Някои се извиняват, някои стават още по-нагли, но и това е част от играта.

# 20
  • София
@Nonamemusic. Благодаря ти много за вътрешната информация от банките, но ти (доколкото разбирам) нито работиш там, нито си на позиция, предполагаща 10 К заплата, така че работата е малко ЕЖК. Не искам да си развалям анонимността, имам много какво да ти кажа, не само за банки, а и за други сфери, но няма смисъл, защото няма и да ме чуеш. Само, за да приключа този спор, ще ти кажа, че заплата 10К не е толкова изключително висока, особено в ИТ сферата е сравнително постижима, за сериозни ескперти, преоктни мениджъри и т.н. Разбира се, това не означава, че младшите позиции не започват на ниски заплати и не се борят и не им е трудно. Писала съм го и друг път - външни мениджъри и управленски кадри изобщо се търсят при много специфични случаи и това не става с обява, а с т.нар. хед хънтинг и обикновено се залага на известни и доказали се имена, можещи да сменят  курса на дадена компания или когато се налагат сериозни бизнес трансферомации и е нужен непредубеден, но много кадърен човек.

Колкото до линкед ин - копърки не точно, но навремето битуваше схващането, че колкото по-голяма е мрежата на един ХР, толкова по-ценен е той. И те така се и рекламираха - мрежа от 500+ човека. Много често по аганциите имаха и таргети - да се изпратят Х съобщения и да се види колко ще отговорят и ще "клъвнат". Имам и личен пример такъв: при текуща позиция ТЛ ми предложиха стажантско място в друга сфера, предполагаща в пъти по-ниско заплащане. Какво очакваха - не знам.

# 21
И при мен се е случвало същото - на TL-ска или Мениджърска позиция (вече) ми предлагат по-ниска, понякога и в съвсем различна сфера.

Допълвам с нещо, което ми сподели напускащ при мен колега - предлагали са му по-ниско заплащане от текущото му за сходна позиция, и то не една и две оферти. (Не говорим за случай с много висока или ниска заплата спрямо опита, квалификациите и длъжността.)
И за още подобни случаи чувам косвено.

# 22
@Nonamemusic. Благодаря ти много за вътрешната информация от банките, но ти (доколкото разбирам) нито работиш там, нито си на позиция, предполагаща 10 К заплата, така че работата е малко ЕЖК. Не искам да си развалям анонимността, имам много какво да ти кажа, не само за банки, а и за други сфери, но няма смисъл, защото няма и да ме чуеш. Само, за да приключа този спор, ще ти кажа, че заплата 10К не е толкова изключително висока, особено в ИТ сферата е сравнително постижима, за сериозни ескперти, преоктни мениджъри и т.н. Разбира се, това не означава, че младшите позиции не започват на ниски заплати и не се борят и не им е трудно. Писала съм го и друг път - външни мениджъри и управленски кадри изобщо се търсят при много специфични случаи и това не става с обява, а с т.нар. хед хънтинг и обикновено се залага на известни и доказали се имена, можещи да сменят  курса на дадена компания или когато се налагат сериозни бизнес трансферомации и е нужен непредубеден, но много кадърен човек.

Колкото до линкед ин - копърки не точно, но навремето битуваше схващането, че колкото по-голяма е мрежата на един ХР, толкова по-ценен е той. И те така се и рекламираха - мрежа от 500+ човека. Много често по аганциите имаха и таргети - да се изпратят Х съобщения и да се види колко ще отговорят и ще "клъвнат". Имам и личен пример такъв: при текуща позиция ТЛ ми предложиха стажантско място в друга сфера, предполагаща в пъти по-ниско заплащане. Какво очакваха - не знам.
АЗ също не желая да си развалям анонимността, но 10 години съм само финансовата сфера, друго не желая да споделя.Simple Smile  Когато казвам нещо съм убеден в него, не са предположения. Но го казвам с цел да бъде от ползва на някого, не да се правя на интересен.  Бях доста изчерпателен.

За Linkdln. - аз лично мразя тази платформа и колкото полезна, толкова и вредна. Може да бъде и в твой негатив, никога не съм намирал работа от там. Друго хора споделят, че само от там намират. За мен това е най-фалшивата и токсична социална мрежи изобщо. Там всички са успешни, мотивирани...а напоследък стана "фейсбук драма 2."

В момента обаче има едно замръзяване на заплати и съкращение на хора, поне в София, това нещо е от година и нещо и доста притеснително. Като добавим масовото наемане на хора от трети страни на ниски позции, не ни чака нищо добро...  Заплатите се вдигаха защото нямаше хора за доста сфери, ако те ги запълнят с хора от Непал и Индия....дървото ще ядем ние. Simple Smile Това вече се случи в Малта и Кипър и може да видите колко ниски са заплатите там...

# 23
Според мен най-голям проблем ще имат тепърва стартиращите. Тенденция е това с филипинци и т.н., но главно за junior позиции, поне това са моите наблюдения. И то само, защото AI автоматизацията на теория е много напреднала, ама на практика още доста фирми не могат да я интегрират ефикасно, като успеят тия позиции съвсем ще заминат.

Отделно за останалите - да, заплати не мърдат, много фирми спират бонуси, индексация в повечето международни фирми почти няма, разчиташ на повишение, ще видим как ще се развие това. Пътуванията също доста се кастрят, не се раздават командировки толкова лесно вече.

# 24
Командировките когато са за срещи, просто понякога е по-ефективно тези срещи да са от разстояние, стана си нормално на днешно време. Вместо да се отделят време и разходи за отиване на място.
За другото за съжаление си е така, не изглеждат добре нещата...

# 25
  • София
За съжаление някои неща изискват присъствие на място, но да кастри се всичко повсеместно...
Мъчно ми е за сега стартиращите, за тях ще е много, много трудно.

# 26
Е, няма как всичко, разбира се, това би било много тъпо да се режат наред. Но и лични срещи наред също не са оправдани.

# 27
Да, да, аз също не смятам, че да се пътува до другия край на света сумати пъти на година е наложително, по-скоро отбелязвам, че последните 1-2 години здраво затегнаха пътуванията.

# 28
Моля за помощ.
Какво се прави когато служител вече не е в дадена компания, но не изплащат заплатата му, както и на неговите колеги.. с голямо забавяне. Фирмата го обяснява със странни оправдания и постоянно отлага? Аз нямам опит с подобни казуси? Инспекция по труда ще реагира ли и как?

# 29
  • Сф
Да, оплакване в Испекцията по труда, които ще инициират проверка.

Общи условия

Активация на акаунт