Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 536
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
Да, оплакване в Испекцията по труда, които ще инициират проверка.
Това може ли да навреди на служителя защото искат имена и телефон, не е анонимно.

# 31
Е той нали вече не работи там, не е като да се плаши от уволнение или нещо друго?

# 32
Какво мислите за пазара на труда през лятото? Усещате ли затихване на търсене? (Не питам за сезонна работа по морето.)

# 33
Лятото е тих сезон по принцип, това не е нещо ново.

# 34
Подборът традиционно е мноооого бавен лятото, я HR липсва, я мениджър, я някой друг. Ако стандартно връщат отговор до 1-2 седмици, то през лятото може да отиде и месец +, докато се стигне до някакво интервю.

# 35
  • София
Какво мислите за пазара на труда през лятото? Усещате ли затихване на търсене? (Не питам за сезонна работа по морето.)

Нормално - всички мислят за море и почивки, а не за назначения Simple Smile Освен това, често липсва някой, изчаква се хората да си приключат отпуските (щото нали, Петкан ако си е резервирал море, ще си го постави като въпрос на интервюто) и така. Като цяло, развижването започва след 15-ти септември, базирано на моя опит, и октомври, за да се приключи до декември, когато пак има затишие заради коледно - новогодишните празници.
А иначе като цяло, виждам сериозно намаляване на позициите повсеместно.

# 36
В България традиционно работната култура е мързелива и винаги се намират оправдания....Сега е лято, после са септемврийски празници, после пък коледни и новогодишни... Ако има пък един почивен ден се започва с "хайде след празниците", нищо че става въпрос за уикенд и един ден... Винаги съм мразил тези неща.

# 37
  • София
В България традиционно работната култура е мързелива и винаги се намират оправдания....Сега е лято, после са септемврийски празници, после пък коледни и новогодишни... Ако има пък един почивен ден се започва с "хайде след празниците", нищо че става въпрос за уикенд и един ден... Винаги съм мразил тези неща.

Пълни глупости! Simple Smile
Няма как, когато половината стекхолдъри са в платен годишен отпуск, а останалите нямат оторизация, работата да върви.  Просто назначенията на хора за един мениджър са от по-нископриоритетните задачи и се отлагат. Това не прави работната култура мързелива, а задачата е нископриоритетна. Основните задачи на един мениджър са да движи текущия бизнес, да се справя с твкущи предизвикателства, а новите назначения обикновено са нещо, което може да се свърши в по-малко турболентни времена.

Спирам, защото няма смисъл. Само (дано да греша и да съм лош пророк) се опасявам, че те чакат ужасно много разочарования с тези високи изисквания към останалите/

# 38

Пълни глупости! Simple Smile
Няма как, когато половината стекхолдъри са в платен годишен отпуск, а останалите нямат оторизация, работата да върви.  Просто назначенията на хора за един мениджър са от по-нископриоритетните задачи и се отлагат. Това не прави работната култура мързелива, а задачата е нископриоритетна. Основните задачи на един мениджър са да движи текущия бизнес, да се справя с твкущи предизвикателства, а новите назначения обикновено са нещо, което може да се свърши в по-малко турболентни времена.

Спирам, защото няма смисъл. Само (дано да греша и да съм лош пророк) се опасявам, че те чакат ужасно много разочарования с тези високи изисквания към останалите/
Моля да не говорим за мен, може ли да се води някаква дискусия в български форум, без да се обръща на лична нападка? Това също е част от токсичната ни култура.
Да, имам високи изисквания и това е нещото което ме доведе до позициите и възнагражденията ми. Иначе щях да съм на някоя бензиностанция. Цял живот слушах, че само с връзки се намира работа за моята сфера, че няма да ме вземат и т.н, не се отказах никога. МОЛЯ БЕЗ ПОВЕЧЕ ЛИЧНИ НАПАДКИ!

Работната ни култура определено е мързелива. Живял съм и в чужбина...такова пушене на цигари и пиене на кафета и гледане на промоции в Лидъл, никъде не съм виждал. Говоря за много големи компании и отдели.
Като са в отпуск, няма да се пускат обяви за работа и хората да чакат с месеци. Производителността на труда в България е изключително ниска и за това сме на това ниво. Дори няма да споменавам държавната администрация която е плачевна.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 13:40 от Nonamemusic

# 39
А ти какво правиш в работно време в бг мама?  Нека позная, отпуск си нали?

Харесва ти в Щатите с 12 дни отпуск и антидепресанти. Върви там, не си губи времето в БГ.

Не можеш да си позволиш да изпадаш в генерализации, защото не си работил във всички компании.

# 40
Аз работех в държавна администрация, сега работя в частния сектор за международна компания. Еми, явно си е до мен, но навсякъде има много работа и съм работила и работя много.

# 41
  • София
Чудя се на себе си зашо ли изобщо се опитвам да обяснявам нешо.
Тук лични нападки няма, аз имам пълното право да характеризирам нешо за себе си като глупости, да го приемам както намеря за добре. Аргументация е написана.

Не, работната култура на българина не е никак мързелива. Работя с много хора от Западна Европа и мога да кажа, че българите са трудолюбиви, мотивирани, довеждат нещата си до край, спазват срокове и са доста продуктивни. Това виждам аз ежедневно. Другото, което верятно се вижда от други хора е, че подценени  и ниско платени хора са демотивирани и озлобени, което за мен поне, е в реда на нещата, защото са заляти от проблеми и битовизми. Нормално е, когато на човек не му достгат парите и не може да свърже двата края.

Отново пиша: когато един човек си търси работа, за този човек това е важно събитие, но за назначаващите мениджъри той е един от многото. Даването на обратна връзка е свързано със срокове - обичайно за всяко ниво 3-5 работни дни. Възможно е и да се изчака повече, ако има съмнение или трябва да се проведат 5-6 интервюта, а позициите са 1-2. Това за един кандидат може да изглежда като мудност, но моята задача като назначаващ мениджър е точно тази: да подбрера за компанията точният кандидат, който пасва най-много и който би допринесъл най-много за дадена компания. Не съм задължена да обяснявам на никого нищо, нито пък ми влиза в задълженията да бъда съветник какво да се оправи при следващи интервюта. Кандидатът е просто кандидат, той няма договор с компанията и към момента е външен за компанията човек. Затова, ако имам работа и нямам време, аз информирам ХР, а ХР да си преценява какво да прави: да информира ли кандидата или да чака, защото аз не съм била на предварителните им разговори.

Виждала съм и как се работи в други държави - и там се пуши, безхаберие има и там, ама винаги тревата е по-зелена.

# 42
Потвърждавам. Работила съм с доста колеги от Европа - мързеливи има навсякъде, но моят и на колеги опит показва доста повече такива в Испания и отчасти Италия (колкото и да ми е на сърце). Французи също. И точно поради тази причина наемат българи. И то не е само заради особеностите на трудовите им закони и закрилата на служителя. Не само сме по-евтини. Масово сме по-продуктивни.

В немските екипи съм виждала двете крсйности - много ангажирани, отговорни хора, с които се работи лесно, както и други, които откровено ни вземат за роби и се отнасят неуважително и грубо дори.

Аз лично не бих обобщила, че сме мързеливи по природа. Винаги е въпрос на мотивация. Ако търсим "на хляба мекото", действителността е като експресен влак.

# 43
Момичета и момчета... не е в ред нещо разговорът в тази тема. Не съм от търсещите работа, случайно погледът ми попадна на темата в секцията "Препоръчани теми" и надникнах. За главата се хванах. Хора, търсещи работа, обсъждат директори на дирекции в банки. Вие сериозно ли? По-голяма част от пишещите в подобни теми са безработни мами. Наистина ли някому допринася полза да се обсъждат заплати на позиции, които едва ли някога ще бъдат в обсега на 99% от пишещите тук?

За безработния или за нископлатения служител, търсещ да смени работата си, банките винаги са изглеждали привлекателни. Чистичко, лъскавко, едни елегантни жени стоят на елегантни бюра и почукват по клавиатурите си. Амииии... не. Само така изглежда. Големите позиции с големите заплати са шефове на клонове. А жените с ризките са най-нископлатените служители. Банковият сектор се окрупнява и дигитализира. Служителчиците с ризките отдавна са с ниски заплатки понеже се върви към идеята за дигитализация на тези услуги. Не им трябват тези птички. Затварят се офиси (а вече и банкомати), върви се към идеята всичко това, което офисите са предлагали като услуга досега, просто да влезе в телефоните. И то се случва, бързо работят по въпроса.

За малък град, където поначало или няма работа, или ако има тя е нископлатена, може все още да са атрактивни заплатките на служителите в банковите салони. Но като цяло това е мишкарска работа за доста доста кофти парички. Големи позиции има предимно в столицата. Но за тях вас няма да ви повикат. Обикновено по други вътрешни пътища се намира заместник на някого.

Тъй че бъдете разумни, обсъждайте реални неща, а не заплатите на директори на дирекции. Това си е чесане на езици и полза никаква не носи.

# 44
  • Mars Hotel
А случайно да ти направи впечатление, че темата е номер 100? Тук пишем общо взето едни и същи хора от много теми, обсъдили сме всичко до втръсване вече. Я влезе някой нов с въпрос, за да поразнообразим малко, я не. Та езици ще чешем колкото ни душа иска, мерси. Съдържанието на темата се определя от хората, които пишат в нея, и в тази тема това далеч не са "безработни мами".

Общи условия

Активация на акаунт