Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 299
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Това дали ще успее човек с такава стратегия зависи и от ръководството. Не при всеки минава. Имала съм и аз такъв колега - дойдеха ли шефовете наоколо, търчи и бръмчи като пчеличка, друг е въпросът че и тогава не е свършил нещо съществено, но трябва да го знаеш за да забележиш. За да избегне това, освен че търчеше и вдигаше шум, постоянно мърмореше как някой друг не си е свършил работата. Диверсия, един вид, те нямаше кога да се загледат в него. Което си е и тяхна вина, разбира се, те не са длъжни да му се връзват. Но на много места е така, има един лаф който много подхожда - the squeaky wheel gets the oil (смазват това колелце, което скърца).

# 451
Хайде да си го кажем честно...........Някой познава ли колега който е бил много открив с мениджмънта, казвал е каквото мисли открито, не се е подмазвал и е успял? Аз такъв не познавам. В България се толерира подмазването и наведената глава..
Дори управляващите може да видите...един главен тартор и наведени глави около него. Това си е работна култура още от соца.

# 452
  • София
Хайде да си го кажем честно...........Някой познава ли колега който е бил много открив с мениджмънта, казвал е каквото мисли открито, не се е подмазвал и е успял? Аз такъв не познавам. В България се толерира подмазването и наведената глава..
Дори управляващите може да видите...един главен тартор и наведени глави около него. Това си е работна култура още от соца.

Аз познавам много такива, наистина много. И те имат топките да се борят и да се справят с предизвикателствата. Познавам и от другите.
В България има невероятно много качествени хора, които държат да са анонимни, отказват да са публични и се фокусират върху кариерното си израстване. Познавам доста такива и искрено се възхощавам на някои от тях.

# 453
  • София
Аз съм известна в нашите бизнес среди като гадна, рязка и не особено полит коректна. Също така обаче съм известна и, че като взема проект го докарвам до край във срок и според бюджета.
Наемат ме хората, не за да съм приятна компания.

# 454
Напротив, българите са дразнещи служители за много чужденци точно, защото си казват всичко и много не си поплюват какво им излиза от устата, защото по същество не сме големи фенове на политкоректността.

# 455
  • София
Не е баш така. Източноевропейците, индийците и китайците обикновено са много обрани. Друг е въпросът дали вършат работа.

# 456
Обрани са във всяко отношение, включително в това да не закачат шефове и да се съгласяват. В този смисъл казвам, че българите си позволяват далеч повече. Идеята ми е, че сме далеч от най-големите подмазвачи и кимащи с глава. В нашата фирма сме сравнително малко българи, повече азиатци, англичани и т.н., ами ние си казваме най-честно какво мислим, поне в моите очи.

# 457
Имах такъв колега на най-първата ми работа. Не беше подмазвач, казваше си каквото мисли, но той беше човекът най-наясно с техническата материя. Останалите бяха само търговци, вкл. и шефовете и без него бяхме загубени. Не че остана под пари, но не го гледаха с лоши очи, а точно обратното. Апропо, той не спазваше никога точно работното време. Често идваше чак в 10-11 ч. , а си тръгваше чак към 21-22 ч. Пушеше като комин на бюрото си ( тогава още се пушеше в офисите), слушаше музика, и филми си сваляше на себе си и на нас от служебния компютър. Но имаше много знания и си вършеше прекрасно работата. На мен като млада-зелена много ми е помагал, а и на всички останали. Наскоро почина. И той, и супер якият ни шеф, с който се разделихме като приятели. Вечна им памет! Но и като колектив бяхме сплотени и весели и с голяма носталгия си спомням за времето, когато работих там.

# 458
  • София
Много зависи и от това колко си зависим. Аз, ако остана без работа, мъжът ми ще ме издържа. Същото е и за него. Виж, ако и двамата останем без доход ще е интересно 🤣.

# 459
Щях да отговарям на един пост по въпроса, но гледам, че вече го няма - на кого му било или неприятно да го занимават. Карай де, ще си го напиша. Хубаво е да си обран във фасоните какво ти харесва и какво не. То е ясно, че никой не се радва да му звънят през отпуската по работни дела, но може да мине без пуфтене, мрънкане и грубости. А пък в работно време още повече. Забелязала съм, че се дразнят, пуфтят и се репчат само там, където номерът минава - пред някой свит колега. Обаче влезе ли някой в тона, и раздразнените внезапно възприемат в лице кроткия корпоративен език, а зад гърба почва съскане. Хубаво, не си спокоен, не ти се занимава, не дай Боже пък да не си компетентен по въпроса - има начини с най-прости думи да отпратиш човека, даже и да му кажеш да духа супата. Не разбирам защо са нужни грубости.

# 460
Да, да и това го има. Ние имаме разни кадри от много бедни страни с мноого голямо население, пазарът на труда там е някакъв ужас, еми тия хора гък няма да кажат, защото имат толкова ограничени възможности, че даже не можем да си представим.

# 461
  • София
Аз работя през отпуската си.по мое желание е, за да не ми се натрупват неща. Отмятам само спешните. Не ми пречи.

# 462
Аз съм човек на правилата, за това не се вписвам в България. Обичам да има конкретни правила, особено на работа и те да се спазват и следват. Така е в Скандинавия, Германия...
Ако има един час обедна почивка, това значи, че тогава пушиш или в другите две по 15 мин....не цял ден по 10 пъти.
Опитвам се да разсъждавам теб точно какво те касае че някой пуши пет или петдесет минути. Злобно звучи, завистливо... Вършиш чужда работа на някой който пуши ли?

Ще си пуша когато и колкото си искам. Щом си върша моята работа, не си ти или който и да е друг да ми дава тон в живота. По време на отпуски също си контролирам нещата, не обичам разни хора да ми ги пипат. Телефонът ми е включен денонощно. Обичам си работата и я върша с удоволствие.
През работно време ако се налага излизам и си върша лична работа, когато и колкото ми трябва, след като съм изпълнила всичките си неотложни задължения. Не преча на никой.
Ако на някой не му харесва това, сори хах това е положението.

# 463
Аз съм човек на правилата, за това не се вписвам в България. Обичам да има конкретни правила, особено на работа и те да се спазват и следват. Така е в Скандинавия, Германия...
Ако има един час обедна почивка, това значи, че тогава пушиш или в другите две по 15 мин....не цял ден по 10 пъти.
Опитвам се да разсъждавам теб точно какво те касае че някой пуши пет или петдесет минути. Злобно звучи, завистливо... Вършиш чужда работа на някой който пуши ли?

Ще си пуша когато и колкото си искам. Щом си върша моята работа, не си ти или който и да е друг да ми дава тон в живота. По време на отпуски също си контролирам нещата, не обичам разни хора да ми ги пипат. Телефонът ми е включен денонощно. Обичам си работата и я върша с удоволствие.
През работно време ако се налага излизам и си върша лична работа, когато и колкото ми трябва, след като съм изпълнила всичките си неотложни задължения. Не преча на никой.
Ако на някой не му харесва това, сори хах това е положението.
Ами не, няма да си пушиш колкото искаш ако сме заедно на 8 часа работен ден и имаме регламентирани почивки. защо на теб да плащат още един час почивка (5 пъти пушене, 60 минути), а другите да бъхтим? Това са 20 часа месечно които ти се плаща, а ти пушиш...някак е нечестно. Simple Smile А през отпуската ако искаш работи от сутрин до вечер, твой избор и не е по договор и закон. Simple Smile Другото обаче е!

# 464
На повечето хора в корпоративния свят им се плаща да вършат работа, а не да топлят стола 8 часа. Затова и е един от единствените сектори, където можеш да си позволиш гъвкаво работно време - работата просто трябва да е свършена. Ако щеш и на челна стойка бъди, докато я вършиш.

Не гледай в паничката на другите, това никога няма да ти донесе позитиви.

Общи условия

Активация на акаунт