Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 524
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
Това е стандартната процедура, да. Но има и различна, да:
....варианти, при които си точно на договор при агенцията за определен период от време. В нашата фирма е така - има позиции, които се запълват през агенция и хората, наети за тях, са служители на агенцията за една година, и чак след това подписват с фирмата.
И при нас има такива служители - малко са, но ги има.

# 676
  • Mars Hotel
Написах, че има и други варианти, Esmee, защото ти няма как да знаеш какъв точно е случаят на pticasprujina, та да заключиш веднага, че не е разбрала правилно. Подвеждащо и да ѝ кажеш, че няма ангажименти към агенцията.

# 677
Пише си точно - Сключва се ТД с ...(името на агенцията)

# 678
Точно. Почти всички работници в големите заводи в Ботевград - Средата и ИМИ, първите години се водят служители на конкретните агенции за персонал, обикновено с договори до завършване на определена работа. Чак след 1-2-3 години, ако ги харесат и има какво да им предложат, евентуално могат да сключат вече постоянен договор със самия завод.

# 679
Това малко напомня ситуацията с учителите - наемат ги на срочен договор, лятото ги освобождават, за да не им плащат осигуровки, наесен пак ги наемат. Добре че вкараха закон с който това да може да се прави само две поредни години (мисля?), че на много места си беше постоянна практика. Работиш и до последно си с единия крак навън и не знаеш ще останеш ли или не.

# 680
До три години май може при тях, но и там все имат някакви промени та не съм сигурна.
Но да, не е нечувано така наемането да е от агенцията а не тя просто да посредничи да се намерите с работодателя както е по-често.

# 681
Здравейте.
Въпросът ми е към HR-ите в групата. Как би се приело от ръководството на фирмата ако кандидатствам за позиция, за която няма обявено място и не се знае дали ще има? Имам желание да кандидатствам за ръководна позиция в един от отделите, в който съм работила.
Благодаря предварително.

# 682
  • Mars Hotel
Как да кандидатстваш, без да има обявена позиция? Има ли титуляр тази позиция в момента? Или искаш да уволнят човека, който сега я изпълнява, и да назначат теб на негово място?

# 683
Здравейте.
Въпросът ми е към HR-ите в групата. Как би се приело от ръководството на фирмата ако кандидатствам за позиция, за която няма обявено място и не се знае дали ще има? Имам желание да кандидатствам за ръководна позиция в един от отделите, в който съм работила.
Благодаря предварително.
не съм HR, но бих те посъветвала да заявиш желанието си да се развиваш и да поемеш повече отговорности по време на годишната оценка на представянето или разговор с прекия ти ръководител.

# 684
Как да кандидатстваш, без да има обявена позиция? Има ли титуляр тази позиция в момента? Или искаш да уволнят човека, който сега я изпълнява, и да назначат теб на негово място?
Има титуляр. Мисълта ми е в бъдещ период, когато се освободи такава позиция поради една или друга причина, да ме имат предвид. Целта ми не е да се уволнява човек.

# 685
При освобождаване на позиция, ако мислят, че си подходяща и ще се справиш, те сами ще ти предложат. Сама да се предлагаш за несъществуваща позиция е малко нахално и смешно.

# 686
То това не е точно кандидатстване и искрено съветвам да не използвате този израз, когато говорите с тях, че е възможно по друг начин да го интерпретират.

Когато дойде момента за годишната ви оценка и в случай че мениджърът ви каже, че е доволен от Вас е идеален момент да повдигнете въпроса, че искате да се развивате като имате интерес и към работата в отдел "Х", смятате че там също ще ви е интересно и има какво да допринесете и т.н.

НО трябва да има свободна позиция, няма как да кандидатствате за нещо, което го няма. А скоро може и да има, може и в следващите 5 г. да кажем да няма. Отделно има компании където този internal promotion процес е много добре развит и застъпен и аз не съм съгласна с предишната потребителка, че сами ще ви я предложат. Трябва вие да кандидатствате, но както казахме позицията трябва да съществува. Също не бих лежала на кълката, че щом мениджъра ви е доволен и сте говорили преди с него, значи е в кърпа вързано. Твърде вероятно от въпросния отдел също да има желаещи или от други също. В компаниите, в които това е направено като хората, ще си минете през интервю с новия мениджър и после не се знае, зависи кои точно хора са се явили.

Какво ви кара да мислите, че скоро ще има такава позиция? Или ако въпросът е хипотетичен защо е такъв, 10 години бихте ли чакали за несигурна вероятност, ако така се случи?!

# 687
Да, кандидатствам не е точната дума. При нас нямаме годишни оценки, не се следи представянето на служителите, важно е работата да върви - а кой и как я върши не. Нищо не е "в кърпа вързано" при нас, освен ако нямаш точните хора на точните места за съжаление. Затова мисълта ми е да покажа по някакъв начин на ръководството, че искам да се развивам и да вървя нагоре, а не само хоризонтално.

# 688
  • Mars Hotel
От моя опит мога да кажа, че ако се освободи позиция, то най-често тя се обявява и се минава стандартен процес на подбор. Не вярвам някой сам да ти предложи позиция, ако преди това не си показала, че имаш интерес и умения за нея.

В случая, който си описала, аз също бих говорила с моя мениджър и бих поднесла нещата горе-долу така: "Бих искала да разбера повече за позицията X. Смятам, че е възможна кариерна стъпка за мен в бъдеще, имам интерес да се развивам в тази посока. Можеш ли да ми кажеш от твоята гледна точка какви умения ми лиспват и върху какво трябва да работя, за да съм по-добре подготвена за тази позиция, ако в някакъв момент се отвори такава?"

# 689
Да де, ама тя като е заета позицията, не върви да пита какви качества са нужни за тази позиция. Може да каже, че се интересува от работата във въпросния отдел и развитие в него, ама да разпитва за заети позиции не звучи много добре.

Общи условия

Активация на акаунт