НАБОР 2006 - Студенти на хоризонта!

• 51 299
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Дъщеря ми затова писа само едно желание. Идеята беше, ако не се получи на първо или второ класиране, да може да участва в допълнителния прием септември. За щастие не стигнахме дотам Simple Smile Иначе тогава вече щяхме да изредим повечко специалности, макар и да не бяха толкова желани.

Да, това е много добра стратегия, когато си наясно какво точно искаш. Да си учи с кеф Вени в СУ!
Въобще КСК се оказа доста стратегическа и при добре изиграни карти и премислени неща повечето деца около мен ще учат точно това, което искаха без да правят компромиси.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 12:07 от мама МОНИ

# 661
Щом до стратегии е докарано, пак има нещо сбъркано.
Май опит да се насъберат деца и за платеното там където е имало конкретна цел, а несигурност какво ще е по другите мяеста. Какво пречи на университетите да си стиковат сроковете. Ей го, УАСГ бяха първи (за личните цели беше супер,де), ама сега допълнителен прием. Поне е без ограничения. Че и изпит ще правят.
Дали ще съберат деца, мотивирани да учат, точно това... по-скоро не.
Тези врътки със СУ да не си напишеш желанията, за да ходиш на допълнителен прием, не са ли коварни? За право или другите супер желани специалности места няма да има сигурно.
А тези без допълнителни приеми и следващи класирания, как ще запълват местата. Ето вижда се, че хора премислят. Май кандидатстващите в Германия не са свършили кампанията. Ще пускат тези места за платено обучение, за огелпилите стратегиите ли?

# 662
Винаги е било въпрос на стратегии. Навремето на мен нямаше кой да ми съдейства за подобни врътки и наивно не изиграх картите по най-добрия начин. Сега опитах да съдействам на моите, на различните етапи, за да могат да се възползват.
Допълнителния прием в УАСГ беше обявен заедно с редовния още, явно е ежегодно. Не знам каква е причината, само архитектура ли е атрактивна специалност там, нямам идея, честно казано.

# 663
  • Варна
Не нещо сбъркано , а ми много сбъркано. Големият син завърши право в престижен френски университет , който е държавен и годишната такса е 150 евро за абсолютно всички. Приема беше изключително лесен, но след това се прави сериозна пресявка. Първата година завършиха само около 20-30% от приетите, а през втората и третата само 20-30 % от тези, които са преминали успешно първи курс. Както казва той висшето ни образование ще заработи тогава, когато университетите спрат да мислят като търговски дружества и започнат да функционират като академични институции.

# 664
И е така и не е така. Това с лесния прием е доста подвеждащо и може би не е много хубаво. Защото, примерно си мисля, че моето гардже е много умно, защото да речем е отличник, и влагам една не малка сума да учи и живее в Париж и то отпада на втората година, защото се оказва, че да си отличник в бг изобщо нищо не значи. И какво става: похарчила съм много пари и детето е загубило 2 години да учи нещо, което хич не му е по силите. Но ако имаше сериозен вход щеше да е наясно, че няма да се справи като не го преодолее този вход.

# 665
Ама какви карти? Ако изборът не е бил сполучлив, това е друга работа.
Но при подредени желания (които не са 50 все пак) и ясни места, където могат да се учат тези специалности, не би трябвало процедурите на университетите да докарват кандидатите до стратегии. Хем се борят за студенти, хем май не се стремят да има и максимален подбор.
Пример: кандидатстваш някоя от икономическите специалности и не пишеш друга заради екзотичната им процедура. Отиваш в УНСС междувременно в другата и те губят мотивиран студент.
Сигурно бързат и с предварителни приеми, за да не останат без студенти, но ако си тежък университет, бих направила прием август. Всички да са се налудували, напремислили и т.н. и да дойдат мотивирани да учат точно тук и точно това студенти.Grinning

# 666
От тази кск френската единна система за кандидатстване и преместването ти в реално време напред в класирането най-силно ме впечатли.
Но да си го кажем честно: общо взето в бг места да учиш избраната специалност има бол. Подборът се минава лесно. Освен медицина за момичета, във всичко друго се влиза съвсем без особена трудност.
Приемът в чужбина (извън айви лигата) също не е нещо непосилно.
Та който иска да е студент ще бъде студент.

# 667
Това трябва. И цедка на вход. За да не си и ти заблуден по силите ли ти е това. Както се цитира и преди не всички завършваха инженерните специалности при все цедката математика на вход, сега при влизането с БЕЛ съвсем.

# 668
Тази стратегия с допълнителния прием в СУ може да се окаже добра, но само ако сте сигурни, че ще има места в съответната специалност. В противен случай кандидатът може да гони Михаля.
Например, миналата година в Софтуерно инженерство нямаше свободни места. В такъв случай е по-добре да се заеме място на второ класиране, отколкото да се хвърля боб дали няма да изпадне нещо. А и да се има предвид, че на допълнителния прием няма квоти и много често балът се вдига спрямо първо и второ класиране, защото изненадващо участват и високобалови кандидати (може и от чужбина да са се преместили в последния момент).
Съдейки по гимнастиките, които правят СУ с местата за прием в съвсем реално време, няма никаква гаранция, че дори и да има свободно място, няма да резнат бройката, защото така им е скимнало.

# 669
Моето мнение е, че трябва да има много по-малко унита, че трябва да има подбор с изпит и че висшето образование трябва да е с изисквания от входа до изхода. Все пак то не е задължително и нужда от толкова висшисти нямаме. Трябва да са мотивирани хора, а не такива, които продължават по инерция, защото е лесно, престижно или защото не ти се работи.

# 670
А аз мисля, че правилно нашенските се насочват към широкия вход. В крайна сметка желаещи да хвърлят пари има. Не е много приятно да се напъваш за вход в някоя от малкото специалности с по-тесен вход, но честно казано 1. В крайна сметка всеки желаещ почти е вътре и 2. На тия специалности, дето трябва да се напънеш, входа е най-малкият проблем, после почва истинския гърч.
Предпочитам университета да се пълни с пари от широк вход и отпаднали, отколкото да дундурка некадърници със сума невзети изпити и 300 сесии.
Иначе за мен веътките със сроковете и класиранията са неприятни, получава се или или по неприятен начин. Но пък може би спомага за "изкристализиране" на желанията

# 671
Работата е там, че всички ние с данъците си плащаме да има куп висшисти без те да са на ниво и без да имаме нужда от толкова висшисти в дадени сфери. Това са прахосани пари Sad. И като махаме с ръка и си викаме: нека се пробват децата, губим още и още средства.

# 672
Ооо моля те, колко пък деца, малки и студенти има, та да бутнат държавата. Че то се дават пари за милион неща, баш от деца ще пестим Simple Smile
А и народа така затъпява с това чатгпт, че скоро няма да има и проформа студенти, споко.

# 673
  • Варна
Не сте ме разбрали - лесен прием имах предвид , че се приемат много деца, до като тука чета за някакви бройки 10 - 20. Това имах предвид. Иначе синът ми завърши ЕГ  с диплома почти 6,00 и на матурите имаше отлични оценки. В противен случай нямаше да бъде приет. И там  в държавен университет има държавна такса и толкова, такива платени поръчки няма. Даже напротив - в частните университети, където таксите са няколко хиляди евра , ако семейството има доход под  определен минимум , таксата може да намалее или да отпадне напълно.

# 674
  • у дома...
Бюджет 2025 - 0,9% от БВП отиват за висше образование. От нашите данъци плащаме за какви ли не други простотии, та от образованието да пестим. А и, ако повече хора излезнат от сивия сектор и внасят данъци, а не само да търсят какво се полага от държавата, ще има повече пари за качествено образование. С трици маймунки не се ловят.

Общи условия

Активация на акаунт