Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 29 046
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
Неда, благодаря ти за този отговор, както винаги написан с грижа, мярка и дълбоко разбиране за човешката природа.

Уверявам те, никой не е разбрал думите ти като упрек, дори напротив. Ти винаги си била гласът на баланса и съпричастието, и точно затова ценя мнението ти толкова високо.

Съгласна съм с теб, че някои хора, когато се почувстват притиснати, още по-силно се вкопчват в избрания от тях път. Но понякога, в онези критични дни, когато лечението още не е започнало, времето е не просто ценно, то е решаващо. А точно тогава липсва и най-много ориентация. Затова понякога споделените истории не са натиск, а фар, който светва преди да влезеш в мъглата.

Съгласна съм и че има хора, които търсят потвърждение, не съвет. Но вярвам, че форумът е за всички, и за питащите, и за вярващите, и за съмняващите се. Затова и разгорещените дискусии имат смисъл, защото понякога точно те отключват въпроси, които иначе биха останали потиснати.

И също, не на последно място, нека не забравяме, че написаното тук остава. Ще се повторя, но има хора, които не коментират, не харесват, но ни четат. Понякога дори години по-късно. И тогава всяко мнение, дори когато се повтаря, особено тогава, се превръща в онзи фар, който дава точния отговор в точния момент. Имам вече такива примери, от първо лице, на хора, които просто са попаднали на едно изречение тук, и то е било повратна точка. За тях. В техния път.

Така че всичко е наред. Не се притеснявай, че поспорихме. Спор между хора, които се уважават и споделят една мисия, е само знак, че ни е грижа. ❤

Съжалявам ,ако съм разбрана погрешно ..,поста ми беше,с единствената мисъл да не сторим така,че Жасмина да приеме настойчивите съвети ,като укор...  Моя скромен житейски опит,показва,че има хора ,които още по-здрсво се  вкопчват в това,което са си наумили,ако се почувстват притиснати...просто имат нужда от пространство,и въздух...
Да,,за разлика от всички,препатили ,тук,трудно е за възприемане...че  за лекарите ,това е бизнес,че има световни протоколи,че има хора и опит,от който да се поучиш...
То и българския народ,е много мъдър...както е казал за патило-старило...така и...на сила можеш да вземеш,на сила,не можеш да дадеш...
Това което забелязвам,защото ви чета,въпреки ангажираността си,последните седмици..че се оформя една тенденция,хора се включват в темата,не  за съвет и подкрепа ,а за да утвърдят ,че тяхното решение и мнението на техния лекар е правилно .. ,други търсят множество консултации,за да намерят лекар,който да ги подкрепи...хора разни,..разбирам че разгорещените спорове тук,понякога успяват да извадят нуждаещи се,от заблудите...Вярвам,все повече доверие,и повече тръгнали по правилния път ще има,благодарение на вашата всеотдайност, и безкрайна доброта и добронамереност...
Благодаря ти мила,и на всички момичета ,тук,за доверието и съпричастността!Винаги ще съм ви благодарна,с цялото си майчино сърце!

# 361
Здравейте дами,
Ще има пациентска беседа на 1 август от 17.30 часа, онлайн след регистрация. Участието е безплатно. Ето линка, ако имате интерес
https://facebook.com/events/s/%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B8%D0% … 1080359416980485/

# 362
Жасмина,
Отговор за "кор биопсия vs операция" от първа ръка (изпитах го на гърба си):
1. По лошо стечение на обстоятелствата, първо ми направиха "отворена биопсия", т.е. операция за изваждане на тумора с диагностична цел.
Оказа се, че това било много грешно, защото препятствало по някакъв начин нормалната диагностика на заболяването на лимфните възли.
На това отгове трябваше да понеса една много тежка пълна упойка, сто ходения за смяна на превръзки, възпаление на раната, заради което зобах и антибиотик и Микомакс.
2. Вследствие на това, че по т.1 нещата тръгнаха накриво, се появи заблудата, че ще е достатъчно да се направи втора операция - за постигане на чисти резекционни линии и за изследване на лимфните възли. И че няма да има Х.
Обаче прогнозата не се оправда и след втората операция, макар да се постигната чисти резекционни линии, се оказа, че има проблем в лимфните възли и сега съм на Х.
3. Всички лекари, които ме преглеждаха, ми каза, че действие № 1 е било пълна грешка. Чак ми писна да им се оправдавам, че това не е било мое решение, а просто съм изпълнявала.
4. Вследствие на това лошо стечение на обстоятелствата, Х започна цели 4 месеца след като беше ясно, че има злокачествено образование. Всички онколози в един глас ревяха, че това било недопустимо забавяне. Професор Тимчева даже ми каза, че ако Х е била след кор-биопсията, стадият ми щял да е по-малък.
5. Салдото:
- две операции с пълна упойка вместо една, трудности при къпане с цел опазване на превръзките и т.н.;
- шок, ужас и неизвестност цели четири месеца (дамите от форума бяха абсолютно прави, че като почне Х и човек се успокоява);
- добре, че поне втората операция беше със сентинелна биопсия, та оттървах масирано вадене на лимфни възли и лимфедем след това.

Относно Цонка Даскалова,
Знам за клипчето на Надежда, което обяснява защо да се въздържам от антиоксиданти. Професор Щерев също беше по-скоро скептичен към това да зобам от бурканчето и билките.
На място в аптеката на Цонка Даскалова ми обясниха, че бурканчето помага само на добрите клетки. Има състав на етикета на бурканчето - ще го огледам и ако са само плодове, за които няма противопоказания, може и да реша да го вземам (прилича ми на плодове, разбити с блендер). Пък ако ми се стори съмнително, ще изчакам края на Х.
Точно затова питах дали някой от форума има опит с това.

# 363
Взех резултата от скенера.
Всичко е чисто. Слава Богу 🙏
Благодаря на всички за подкрепата.
Бъдете здрави!

# 364
Здравейте, искам да се прехвърля на диспансер в Сити, моля за препоръки за доктор и като цяло как е там.
В момента съм в Надежда, но като локация не ми е удобно и че нямат ямр не ми е ок.

# 365
Здравейте, искам да се прехвърля на диспансер в Сити, моля за препоръки за доктор и като цяло как е там.
В момента съм в Надежда, но като локация не ми е удобно и че нямат ямр не ми е ок.
Майка е в Сити Младост при д-р Ганчева, която се срещна с нея само първия път и после я прехвърли на една млада докторка, нейна асистентка, чието име забравих, но мога да проверя и да пиша пак. Това не ме притетснява въобще, защото младата докторка се съветва с д-р Ганчева. Направиха й един скенер с контраст, за който доплатихме 90 лв и след 3 месеца я викат пак за кръв и контраст. Аз съм при д-р Елица Върбанова, но ще ходя през септември за пръв път, да дам кръв. Аз съм алергична към йодния контраст за скенера, поради което искат да ме следят с ПЕТ скенер, което пък според д-р Василева и съвременните протоколи не е добре. За чакането, май няма нужда да споменавам, че е много, но има ред и обстановката е повече от добра. Успех! Бъдете здрави, дами!

# 366
Жасмин, успех на майка ви

Преди съм писала за подобен случай,  ще го напиша пак
Не смятам за редно децата на човек на 50 години да се товарят с такъв тип отговорност, освен ако родителят е невменяем
Майката би трябвало активно да се интересува сама вместо да прехвърля отговорността на детето си
Дайте и линк към темата, обсъждайте, бъдете подкрепа
Ни нека решенията и бъдат взети информирано и самостоятелно

На 51 бях, когато ме диагностицираха
Никога не съм и помисляла да въведа и детето си, тогава на 25, в тази въртележка

Успех и моля не ме разбирайте погрешно

# 367
Абсолютно те подкрепям!
Тук говорим за 50г жена, не за 75г.

# 368
  • Sofia
следят с ПЕТ скенер, което пък според д-р Василева и съвременните протоколи не е добре.
Много хора се следят само с ПЕТ веднъж годишно и ми стана интересно защо не е добре. И аз така се следя, и моят опит с втория рак показа, че ПЕТ не хвана рака в другата гърда (и обикновен не го хвана, може би си трябваше ЯМР, но аз реагирам на галиевия контраст), за което месеци наред обвинявах неправилно разчитащия. Наясно съм за кои зони е добре да се следи с ЯМР, с проф. Щерев сме коментирали, че и обикновения скенер е ок за следене. Но ПЕТ все още е единственото изследване на цялото тяло, до определени нива, разбира се и винаги изпращат на ПЕТ при съмнения от обикновен скенер. Заради натоварването ли не е добре? В Надежда се следя от 2023 и досега Щерев винаги ме е питал ПЕТ ли направо или обикновен първо. Grinning Това винаги ме е забавлявало - правото на избор, сякаш си купувам рокля и знам предварително какви модели отиват на фигурата ми.

# 369
Kormoran, присъединявам се към въпроса на Child. Две години на ПЕТ ме следят през 6-8 месеца (както дойде ред). Обикновен КТ правих докато чаках първата хистология и после след 4-та химия, както и ЯМР тогава се наложи. После правя ехограф на корем на 6 месеца и съответно ПЕТ.

# 370
И в Сити Клиник не дават ей така.Колкото и да исках ,не ми дадоха ПЕТ СТ. Първата година знам, че следенето трябва да е на 3 месеца , а те ме извикаха два пъти през 3мес. и сега направо след 6 месеца. Вече взех да съжалявам, че ги избрах.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 10:58 от Incantrix

# 371
  • Варна
Проф. Енчева, лъчетерапевт ми каза, че облъчването от КТ на цяло тяло и изотопа на Пет е равностойно. При Пет няма облъчване от апарата, а контраста е радиоактивен.

# 372
Ами не знам защо. Ще питам д-р Василева и ще пиша. Ще изгледам пак видеото за следенето и ако ми просветне ще споделя🙂

# 373
  • Варна
Ето за дозите облъчване. Оказва се че при КТ е 4пъти по голямо облъчването.  https://petct.bg/opasni-li-sa-nuklearnomeditsinskite-diagnostichni-metodi/

# 374
  • София
Относно следенето - вероятно и при следенето има някаква индивидуалност, както и при лечението. Всяка от нас тръгва от различна изходна позиция и се предполага че това има значение за проследяването.
Конкретно на мен д-р Виктор Йорданов ми каза, че е хубаво на 6 м. да правя ЯМР на гърди, защото гърдите ми са много плътни и не се вижда добре с другите методи (вече остана една, докато не реша да я махна и нея) и 1 път годишно ПЕТ скенер на цяло тяло за да се проследи всичко останало. Д-р Георгиев (лъчетерапевта) обаче ми каза че според него може и на 6 месеца директно Пет скенер. Имала съм останали две зони в основата на гърдата, където е закачен импланта, където има малко повече тъкан останала и според него там има опасност от рецидив.
В моя случай в Надежда ми направиха първо обикновен скенер, след това 3 пъти ЯМР (2 пъти на гърди и 1 път на корем и малък таз) и 1 път костна сцинтиграфия. Но това за да ме огледат първоначално и всяко нещо за което имаха съмнение се изследваше допълнително.

Корморан и на мен ми е интересно защо д-р Василева не препоръчва ПЕТ скенера?

Общи условия

Активация на акаунт