Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 35 410
  • 303
  •   1
Отговори
# 195
Някой може ли достъпно да обясни основната разлика между професионална и профилирана паралелка, на примера на 55-то.
Понеже горе променавате, че материала се припокрива.
Благодаря!

# 196
55то все пак е квартално училище. Не мога да ги сравня с Джон Атанасов, но ми се струва, че второто е много по-предпочитано от деца с интереси в програмиране. Моя пост е по-скоро за родителите, чиито деца са записани, чакат класиране там да не се притесняват.

# 197
Момичета, напълно добронамерено го пиша - идете и оставете отзиви в темата на 55то, аз се спуках да търся информация и нищо не намерих. Факт, че моето дете се справи добре на НВО и му беше достатъчно за Джон Атанасов, но 55то изобщо не го писахме, защото не намерих вашето мнение, а имах нужда от него.
И аз съм на мнение, че Джон Атанасов е много по-добър избор за деца с по-висок бал. Затова написах, че 55-то е добра алтернатива за деца със сходни интереси, но не са успяли да влязат в  Джон Атанасов или ТУЕС например. Успех на детето и не съжалявайте!

# 198
  • София
Jackobiana,  пропуск е от моя страна да не пиша в темата за 55 СУ. Реших, че там се споделят мнения предимно 1-4 клас. Обезателно ще оставя отзив.

Най-вероятно 55 СУ не може да се сравни с ТУЕС и Джон Атанасов, но е хубав вариант за децата, които не са успели да влязат във въпросните две училища.
 Да, 55 СУ е квартално училище, но има голямо старание от страна на директор и учители, хубава база, удобен транспорт, спокойна среда. Ако имаше паралелки с хуманитарен профил или природни науки, определено щях да пиша училището в желанията.

# 199
Някой може ли достъпно да обясни основната разлика между професионална и профилирана паралелка, на примера на 55-то.
Понеже горе променавате, че материала се припокрива.
Благодаря!
Ето какво намерих като информация:
Какво училище да изберем – езикова гимназия, профилирана или професионална?
Езиковата гимназия дава общообразователна подготовка и засилено изучаване на чужд език.
Профилираните гимназии дават възможност за запознаване със съдържанието на специалности, които се предлагат и в университетите, но в тези училища не се държи държавен изпит и не се защитава дипломна работа.
Заложените профили обаче имат допълнителна учебна програма и съответно часове извън общообразователните. При избора на такова училище трябва да се има предвид доколко съответният профил формира конкретни практически умения у учениците, които те могат да прилагат веднага след завършването си и евентуално да могат да работят, докато следват висшето си образование.
Има профилирани гимназии, в които профилът е обвързван с международен сертификат. Тогава си заслужава изучаването на допълнителна учебна програма и натоварването на ученика.
Ако обаче профилите звучат модерно, но не дават практически умения и липсва сертифициране, изборът на такова училище не си заслужава.
Професионалните гимназии подготвят учениците за професия със сертификат за професия трета степен. С този сертификат учениците могат да работят по съответната специалност. Това е предимството на професионалните гимназии, но само ако учебната програма е модерна, формираща практически умения и е обвързана с бизнеса.
Ако родителите решат да запишат детето си в такава гимназия, трябва да проверят учебните програми за съответните специалности, които избират. За съжаление някои от учебните програми са морално остарели.
Ако професионалната гимназия е обвързана с международна диплома за съответната специалност, тогава усилията си заслужават. Трябва да имате предвид, че при завършването ученикът трябва да държи не само зрелостни изпити и изпити за университет, но и държавен изпит, като успоредно с това се натоварва и с часове на повече учебни дисциплини.
Нещо повече – изборът на професионална гимназия от родителите вместо с твърдото желание на ученика, може да доведе до сериозни разминавания. Например – ако в 11 клас ученикът реши да кандидатства медицина, където се изисква сериозна подготовка две години по биология и химия, тази натовареност се оказва често над възможностите на ученици от професионални гимназии, тъй като сериозната подготовка за кандидатстване в университетите съвпада с държавните изпити за специалност.

И тук: https://cko-varna.bg/wp-content/uploads/2022/02/%D0%9A%D0%B0%D0% … %D1%81%D1%821.pdf

# 200
Страхотни сте, много благодаря на всички, които писахте! И аз търсих в темата за 55-то и нямаше нищо. Хубаво, че тук се спомена за паралелката след 7 клас и споделихте и още положителни впечатления! Hug
Балът на племенника не стига за Джон Атанасов и а много харесал опцията за басейн в 55-то. На майка му обаче обяснили, че нямало желаещи от гимназията и затова големите деца не го ползвали. Това й се сторило доста странно. Дали имате информация и по този въпрос?
Много благодаря!!!

# 201
  • у дома
В профилираните гимназии в 11 и 12 кл се изучават 20ч пп/профилиращи предмети/освен ооп предметите/-два от тях са определени от вида на паралелката още с избора на такава след 7 кл/,а 3 или и 4 пп се избират в края на 10 кл.Второто ДЗИ е задължително по предмет от избраните пп.
В професионалните гимназии няма пп в 11 и 12 кл,тези часове се разпределят между специалните предмети по професията.Второто ДЗИ е по специалността и с него може да се кандидатства в университет в специалност със същото направление-даже на повечето места има определени бройки за деца от професионалните училища.Ако дете от такова училище реши да държи ДЗИ по математика/вход за доста инженерни и икон специалности/-без значение дали ще е пп или ооп може да я запише като трето ДЗИ по желание/ако е по неизучаван пп се заплаща/.

# 202
  • София
Балът на племенника не стига за Джон Атанасов и а много харесал опцията за басейн в 55-то. На майка му обаче обяснили, че нямало желаещи от гимназията и затова големите деца не го ползвали. Това й се сторило доста странно. Дали имате информация и по този въпрос?
Много благодаря!!!
Моят син от 1ви до 4ти си имаше плуване по време на някои от часовете по физическо. После 5ти клас (за 6ти не помня дали имаха) се почна: момичетата в цикъл, на много от момчетата не им се занимава да се мокрят и преобличат..и им разрешиха, който не иска просто да стои с чехли там без да влиза в басейна. Та явно просто са преценили, че за по-големите е по-удачно да си имат занимания по физкултура, вместо да стоят половината на пейката в басейна.
Ако има голямо желание за басейн, може да ходи в този на Техническия университет, който е на 10 мин пеша. Там времето е спряло и всичко е много старо, но въпреки това на мен ми харесва, понеже не е толкова нагъчкано, а и треньорите ми струват свестни.

# 203
  • sofia
В училищата, в които има басейни, обикновено от гимназиален етап няма много желаещи да посещават. Но, ако има такива, трябва да се свържат с треньорите в басейна и те ще им кажат кога да ходят да плуват. Няма да го върнат със сигурност.

# 204
  • София
Страхотни сте, много благодаря на всички, които писахте! И аз търсих в темата за 55-то и нямаше нищо. Хубаво, че тук се спомена за паралелката след 7 клас и споделихте и още положителни впечатления! Hug
Много благодаря!!!
И на мен така ми казаха. Според мен басейнът е пригоден за малките ученици - т.е. не се пълни на цял капацитет и на тийновете им е плитък.
За 131во съм в същата дилема сега, малкото ходи на плуване и се научи професионално да загребва, искаше ми се и баткото, който сега ще учи там след седми клас да поупражни забравената техника, но се съмнявам, че ще допускат тийнове, точно заради наполовина пълния басейн. Това поне съм го видяла в басейна на 131во. Предполагам, че в 55то е същото, без да имам вътрешен поглед. Явно тийновете са за по-професионален басейн като напр. Спартак.

В 55 СУ преподават прекрасни млади учители - Яна Иванова по Бел, Ани Русанова по математика, Александър Русев по физическо, Йоана Ценова по биология, Доцев по английски. Това са любимите учители на класа на моя син.
Имахме прекрасни 7 години в това училище.

Класната на сина ми е госпожа Ценова, благодаря за отзива, тя все още не му е преподавала, тъй като в осми клас нямаха разказвателни предмети.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:06 от bubanka

# 205
Може ли отзиви за 138 СУ профил математика с английски и испански език?

# 206
  • София

Тази паралелка не е ли нова? Отзивите за училището като цяло са добри, ако това Ви върши работа.

# 207
  • София
Здравейте, моля за мнения за 121 СУ Георги Измирлиев. Дъщеря ми е приета 8клас в паралелка с профил Придприемачески - ИЕ, АЕ. Моля за мнение за средата, преподавателите и всичко свързано с гимназията. Намирам предимно мнения за начален етап и леко съм се притеснила, тъй като така си подреди желанията, че това училище изпревари други с по-висок бал за което дори и да й стига бала, тя не може да се класира, защото е на по-ниско желание… Знам, че не е сред “елитните” гимназии и е по-скоро квартално училище, но се надявам да е с потенциал… Моля за мнения, ще съм изключително благодарна!

# 208

Тази паралелка не е ли нова? Отзивите за училището като цяло са добри, ако това Ви върши работа.
Не е нова паралелка. От няколко години я има.

# 209
  • София
Преди няколко дни коментирахме 121 СУ.Като цяло училище с деца от манастирски ливади  и емил марков.Амбициозна директорка , отговорка и с отношение към родители, учители и ученици.Постоянно се обновява базата.В момента също тече ремонт.Учат само една смяна, което е плюс.Няма текучество на кадри

Общи условия

Активация на акаунт