Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 654 042
  • 22 676
  •   12
Отговори
# 18 585
То много антипатично това. И много лъже и краде. И жена му също.
Заради такива, и Ленка, и прочие пипетата са на тоя хал и няма да се оправят никога.
Нови спасители трябват.

# 18 586
  • София
То много антипатично това. И много лъже и краде. И жена му също.
Заради такива, и Ленка, и прочие пипетата са на тоя хал и няма да се оправят никога.
Нови спасители трябват.

Кой? Лорер ли? Слава богу, че вече не е там.
Иначе, далеч съм от това да ме вълнува как Василев управлява партията - демократично или авторитарно, защото не съм техен член. Мен ме вълнуват крайна резултати.
Но, ако тази политика на Василев доведе до нещо добро за ПП, то добре че Лорер, Лена и сие ги няма. И Петков също.

# 18 587
За Кроношпан в политически контекст от Гугъл AI

Скрит текст:
Работата на „Кроношпан“ във Велико Търново стартира официално през
2007 г. Това е периодът, в който компанията, присъстваща в България от 1997 г., разширява дейността си с нова база в старопрестолния град.

Производствената база на „Кроношпан“ във Велико Търново (разположена в Южната промишлена зона, кв. „Чолаковци“) започна работа по време на мандата на кмета д-р Румен Рашев (кмет в периода 1999 – 2011 г.)

Макар компанията да присъства в България от 1997 г., мащабното разширяване и ключовите инвестиции за завода във Велико Търново се реализират след 2000-те години. По-късно, по време на мандатите на настоящия кмет Даниел Панов (от 2011 г. до днес), бяха открити нови производствени линии, включително мащабна инвестиция за над 300 млн. лв., която влезе в експлоатация около 2017 – 2019 г.

По това време (2007 г.) на власт в България е коалиционното правителство на Тройната коалиция, включваща следните партии:

Българска социалистическа партия (БСП)
    Национално движение Симеон Втори (НДСВ)
    Движение за права и свободи (ДПС)

Министър-председател на страната е Сергей Станишев.
Ресорни министри през 2007 г.:

Министър на околната среда и водите: Джевдет Чакъров (от квотата на ДПС). Той заема този пост в периода 2005 – 2009 г. и отговаря пряко за екологичните разрешителни и контрола върху промишлените емисии.
    Министър на икономиката и енергетиката: До юли 2007 г. постът се заема от Румен Овчаров (БСП), а след неговата оставка управлението на ресора поема Петър Димитров (БСП).

По време на мандата на д-р Румен Рашев (1999 – 2011) вече е имало изразено недоволство от страна на гражданите на Велико Търново относно дейността на „Кроношпан“.
Основните аспекти на недоволството през този период включват:

Граждански сигнали и жалби: Още през 2006 г. са регистрирани официални сигнали от граждани за замърсяване на въздуха и неприятни миризми. По това време Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) извършва проверки, макар че в официалните доклади от онези години често се посочва, че нормите за вредни емисии не са превишени.
    Специфични оплаквания: Жителите на кварталите в близост до производствената база (особено кв. „Чолаковци“ и кв. „Бузлуджа“) се оплакват от характерен мирис на дървесина и химични вещества, както и от наличието на фин прах.
    Ескалация в края на мандата: С разширяването на производството в края на първото десетилетие на века, напрежението нараства, което полага основите за по-нататъшните мащабни протести и граждански натиск в следващите години.

Проблемът със замърсяването остава нерешен дълго време, като ескалира значително през 2025 г. и началото на 2026 г. На 16 януари 2026 г., след години на протести и натрупване на граждански сигнали, държавните органи официално спряха работата на основната линия за производство на ПДЧ в завода поради системни нарушения и лошо качество на въздуха.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 16:10 от starinthenightsky

# 18 588
  • София
Добре де, аз нещо не разбирам - вие от самата поява на ПП ли сте гласували за тях? Ако да, то тогава явно сте харесвали Радев, защото Кирил и Асен - лицето на ПП, са негови бивши служебни министри и партията им получи такова голямо доверие именно заради неговата подкрепа. После те му върнаха жеста, като го подкрепиха. А сега бихте се отказали от тях, ако се коалират с него, при условие, че именно той е т.нар. техен създател. Истината е, че ако не беше Радев, ПП изобщо нямаше да съществуват. Не се заяждам - само констатирам фактите и ви се чудя.

# 18 589
Не виждате ли,че комунистите постоянно привличат известни личности като Царя,юпитата,Слави Трифонов...,за да печелят изборите. Защо да не допуснем,че другаря Радев е привлякъл Кирил и Асен,за да печели популярност? Те не бяха обвързани с Прехода и са успели български емигранти...

# 18 590
Добре де, аз нещо не разбирам - вие от самата поява на ПП ли сте гласували за тях? Ако да, то тогава явно сте харесвали Радев, защото Кирил и Асен - лицето на ПП, са негови бивши служебни министри и партията им получи такова голямо доверие именно заради неговата подкрепа. После те му върнаха жеста, като го подкрепиха. А сега бихте се отказали от тях, ако се коалират с него, при условие, че именно той е т.нар. техен създател. Истината е, че ако не беше Радев, ПП изобщо нямаше да съществуват. Не се заяждам - само констатирам фактите и ви се чудя.
Аз гласувам за тях откакто се коалираха в ДБ.
За себе си мога да кажа, че нещата не са черно-бели - това, че гласувам за тях, не означава, че одобрявам всичко, което правят. Някои неща откровено не ми допадат, но за себе си преценявам, че мога да направя компромис в името на някаква по-глобална картина и по-голям желан резултат. Но си имам лично мои червени линии, които не бих прекрачила.
Десетки пъти съм казвала, гласувала съм преди ПП, ще продължа да гласувам и след тях. Не съм им член, не съм обвързана с тях по никакъв начин, не съм им длъжна. Когато преценя, че не е ок, просто не гласувам, както направих на последните местни избори, например. Много зависи от конкретната ситуация, от конкретния момент и обстановка. Не се мятам в сляпа защита и не гласувам с широко затворени очи.

# 18 591
Аз гласувах за тях след като се дистанцираха от Радев  или направо след като Радев се отрече от тях. Wink

# 18 592
  • София
Просто, за разлика от Радев, ПП продължиха европейската посока и след 2022 г., докато Радев с последващите си служебни кабинети открито показа посоката, в която желае да вървим и това не е Европа, а още от схемите на ГЕРБ-Пеевски. По 500 хиляди евро на ден къде отиват?
Тук трябва по-скоро да се пита какво се случи с Радев. До 2022 г. говореше за една европейска и демократична България без корупция и мафия, юмрукът си вдигна, викна Петков и Василев за първия си служебен кабинет през 2021 г., а след февуари 2022 г. обърна плочата на 180 градуса, което доведе до разочарованието към него.

П.П. още не знам как така не е казал, че датчаните са войнолюбци, които желаят да водят война.

# 18 593
Събитията движат Историята. Събитието – избухналата война между Русия и Украйна,промени всичко и всички... Или показа кой какъв е и за какво се бори...

# 18 594
но ППДБ вече са на пангара, защото ще се коалират с него и ще изберат Путин.
Подобни хипотези циркулират още когато Асен Василев завяви, че даването на мандат на АПС в ясен знак, че Радев се разграничава от Пеевски.

# 18 595
но ППДБ вече са на пангара, защото ще се коалират с него и ще изберат Путин.
Подобни хипотези циркулират още когато Асен Василев завяви, че даването на мандат на АПС в ясен знак, че Радев се разграничава от Пеевски.
не е нярно. Тая теза я пусна ББ отдавна, миналата година. Мързи ме, да ровя за точна дата.

# 18 596
Добре, а по добре ли звучи "Получи нов тласък след като..."

# 18 597
Не ме вълнува. На подобна тъпотия, няма кой да се върже.

# 18 598
Като избра АПС, може да привлече гласове на етническите турци.

# 18 599
  • София
Назарян не иска да е служебен МП, но е готова да стане президент, ако Радев и Йотова подадат оставка. 😂😂😂 Каква жертва от нейна страна. Крайно време е да се премахне възможността за отказ от задълженията, вменени от съответния пост. И омбудсмана не искала. А постовете и облагите искат. https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/nazaryan-e-gotova-za-prezident

Общи условия

Активация на акаунт