Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 206 683
  • 6 884
  •   2
Отговори
# 6 855
  • София
... Мен ме притеснява дефицита. Какво става с бюджета? Нищо не се коментира, а вече е октомври. Нали уж това извращение трябваше да го търпим, че да има стабилност. Е, редовно правителство, а дефицитът в небесата, разходите рекордни, теглим заем след заем, никаква нормална политика не се е видяло....

Какъв е към момента този дефицит? Чета периодично, че "е в небесата", но колко точно е като проценти от прогнозен БВП?

# 6 856
В Елените жилищата и хотелите са застраховани. Все пак това баровски комплекс,а не гето...

# 6 857
Факт - малкото ДПС се оказа истина за ИТН.
Преди последните избори писах, че искам ДП втори, че да гледам ББ какво ще прави. Оказа се, че е достатъчно да е четвърти, че да си управляват явно в комплект. Тогава привържениците на ГЕРБ ми се възмущаваха, но не виждам днес да се възмущават.

# 6 858
Ох божеее, за какво точно да го разследват? Тези пачки, все едно са цяло пале, а не няколко бройки сложени в чекмедже. И кюлчетата - да не е противозаконно да си държиш кюлчета злато в нощното шкафче? Както се писа - единственото, за което може да носи отговорност е, че пистолета е на нощното шкафче, а не в сейфа.

В случая с Бойко Борисов е проблем, ако изобщо има нещо повече от 100 000 лева в брой според декларираното от него в периода 2017 - 2020 година.

# 6 859
Факт - малкото ДПС се оказа истина за ИТН.
То това стана ясно още когато провалиха 2 парламента и едно правителство без ГЕРБ-ДПС, за да могат пак да ги върнат на бял кон. Поведението на ИТН сега сравнение с това, което беше в правителството на Петков е от Земята до Луната. Тогава започнаха да хленчат още от първата седмица, сега и една думичка не са казали против коалиционните си партньори.

# 6 860
Повярваха в новия месия.
Не е като да не се е случвало, същото беше и с НДСВ - тогава беше заради царя.
С ГЕРБ е заради ББ.
Ако Румен Радев направи партия, ще е заради него като личност, надали някой ще се запознае с политиките му преди да отиде да гласува.
и пак няма да си научим урока, че месия няма.

Да ви припомня Приказка за стълбата на Смирненски: Sad

https://chitanka.info/text/4253
Цитат
Посветено на всички, които ще кажат: «Това не се отнася до мене!».

— Кой си ти? — попита го Дяволът…

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци са мои братя. О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората!

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата — висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, дето като мътни вълни на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено като далечни топовни гърмежи. Тълпите растяха, идеха в облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско доземи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста, друг, пъхнал ръце в джобовете, се смееше високо, дрезгаво, а в очите му гореше безумие.

— Аз съм плебей по рождение и всички дрипльовци ми са братя! О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие там горе, вие…

Това говореше млад момък, с изправено чело и стиснати в закана юмруци.

— Вие мразите ония горе? — попита дяволът и лукаво се приведе към момъка.

— О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя зарад братята ми, зарад моите братя, които имат лица, жълти като пясък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!

.................
… И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна доле, дето ревеше и проклинаше сивата дрипава тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му: то бе светло, весело, доволно. Той виждаше доле празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.

— Кой си ти? — дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.

— Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!

# 6 861
... Мен ме притеснява дефицита. Какво става с бюджета? Нищо не се коментира, а вече е октомври. Нали уж това извращение трябваше да го търпим, че да има стабилност. Е, редовно правителство, а дефицитът в небесата, разходите рекордни, теглим заем след заем, никаква нормална политика не се е видяло....

Какъв е към момента този дефицит? Чета периодично, че "е в небесата", но колко точно е като проценти от прогнозен БВП?
 На над 5%  отива.

# 6 862
  • София
Невярно, разбира се.
Други предположения има ли?

# 6 863
Милен Велчев говори тези дни за гръцки сценарий.
Но като гледам как не се спират в тегленето и харчовете може и задминем гръцкия.

# 6 864
  • София
За да не гласуваш за пореден месия, трябва да си осъзнал, че промяната изисква време и не става за 3-4 години.
Фен съм на Стоянович и препоръчвам интервюто, въпреки че Вълков не е моят журналист.

С други думи, ако англичаните се борят за своята демокрация от 1215 г. с великата харта на свободите, а ние сме започнали нашата битка от 1989 г. Миии, зле са нещата, зле са. Bowtie

# 6 865
Абсолютно. Тия нямат спирка. После с еврото ще се оправдава ББ евроатлантика.

Не ви ли прани впечатление говорители на ГЕРБ,  синдикати, разни от БСП поне от месец, намилат за повишаване на данъците. То не е случайна тая работа.
От Владислав Панев, а той не е като да не разбира от финанси. Напълно съм съгласна с него:
"Без повишаване на данъците няма да се мине" е новият рефрен на близките до управляващите, който вчера по БТВ радио се опита да пробута и Нидал Алгафари. Веднага го контрирах в дебата, че може да се мине, но не и в държавата с главно Д, в която всички искат да харчат парите на данъкоплатците като невидели. Естествено, че ако трупаме дългове по десетки милиарди годишно и поддържаме дефицити от 5 до 8 процента ще стане това. Системата просто няма да издържи.

Но има алтернатива на това. И тя е да разгледаме внимателно разходите в държавния бюджет. Да видим как се управляват държавните компании и да ги преструктурираме. Да ги извадим на борсата и мениджмънта да ги управлява като корпорация, а не като ведомство от типа прасенце касичка на министъра. Да се прегледат обществените поръчки и да се приоритизира изграждането на национална инфраструктура, включително с частни капитали (магистрали, жп. линии, водния сектор, топлоснабдяване, енергетика), а не проекти с никаква добавена стойност, но за много пари на кметове, които са се снимали под герба. Да се прегледа армията от чиновници и чия липса няма да се усети или могат да бъдат заменени от електронни услуги и изкуствен интелект. Да започнем да отменяме навъдилите се десетки регулации от последните години, които забавят и оскъпяват правенето на бизнес, но и водят до назначаването на нови чиновници, които да контролират за спазването им.

Въобще държавата е станала толкова всепроникваща, че е нужна голямата метла. Иначе просто данъкоплатците няма да издържат. Защото ще са нужни не един или два пункта повишение на данъците, а много по-голямо. Такова развитие трябва да предотвратим на всяка цена. Защото после оттласкването от дъното ще е трудно. Много трудно. Изпитали сме го на гърба си и помним.

# 6 866
  • София
Опитите да се изкриви реалността вече са нелепи, не познават граници!
България е държавата с най-нисък държавен дълг като процент от БВП в ЕС, но сме вървели по гръцки сценарий 😅

# 6 867
През 1215г. в България е имало много повече демокрация и свобода,отколкото в Англия... България току-що е била излязла от византийското владичество и демократичните институции и нрави оставени от Византия са продължавали да действат...

# 6 868
Не се учудвам на хората, че гласуват за месия. И тук, във форума, списващите многократно изтъкват, че няма КОЙ, няма личност, няма КОЙ да поведе народа, няма за КОГО да се гласува, няма на КОГО да се вярва, а не, че няма идеи, каузи, партии. Търси се личността. И партиите, които ги има, и новосъздадените са лидерски партии. Всичко се върти около 1 човек.
Всъщност всички каузи, идеи, обещания, които са написани в платформите на партиите трябва да бъдат реализирани. В процеса на четене всичко Ок, но като се видят хората, които ще ги реализират се разбира, че няма да се получи. Така избора се насочва към хората, които евентуално могат да направят нещичко, та било то и незаписано в програмата, която спокойно може да се игнорира. И не се търси месия, а лидер с умения. Надяваме се да се появи такъв и това не е нещо, за което хората да бъдат критикувани.

Специално за ИТН, предвид, че в общественото пространство СТ е известен като човек с влиятелни приятели в различни кръгове, се очакваше да получи подкрепа от тях. Дали се уплаши, дали го разубедиха .... , но си мина по реда.

# 6 869
Невярно, разбира се.
Други предположения има ли?
Joy
Ти какво си мислиш, че тото играем ли ?
И зашо речи ,че е невярно  ?
Да прогнозния дефицит за тази година е за над 5% , не щото на мен ми харесва  числото, а защото хората , които се занимават с това го казват.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 20:31 от BacuTy

Общи условия

Активация на акаунт