Instant Pot - тема 6 - мнения, рецепти и съвети

  • 10 376
  • 239
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 247
Най-голямото удобство лично за мен е, че слагам да се готви и го забравям. Слагам нещо да се готви и отивам на работа. Всички се прибират и има топъл обяд.
Ако пека кекс във фурната, непрекъснато го проверявам, чудя се дали е готов. Млякото с ориз на котлона го загарям. С пот-чето всичко е песен.

Все едно аз съм го писала.... а преди често ми се случваше да забравя нещо във фурната и да изгори

# 226
  • Мнения: 2 166
+1 за ултимейт лид. На миналия черен петък го купих и го ползвам ежедневно. В дните, в които не готвя в него, затоплям храната, става супер бързо. На котлон вече нищо не правя, ползвам го и като котлон, понеже тенджерата е висока и не пръска, тоест не трябва да чистя и котлони после. Пъхаш в миялната тенджерата и капака и забравяш.  Не трябва да висиш да разбъркваш, да гледаш дали е изгоряло. Умна работа. Тази покупка я обмислях половин година и съм супер доволна.

# 227
  • Мнения: 101
Здравейте, когато готвя месо в instant pot усещам неприятна миризма при изпускане на клапата, не е на развалено, но не мога да го опиша точно на какво, някак като на пушек смесено с нещо, няма го приятния аромат на храна, който очаквам да усетя...а когато оставя налягането да падне само или да поддържа топло тази миризма попива в храната, чак става неприятна при ядене. На какво ли се дължи? Може ли да е това, че например когато готвя джолан, не покривам целия с вода? Така е от началото на купуването на уреда, просто месото става отвратително на аромат.

# 228
  • Мнения: 2 231
Здравейте! Имам комбинирания Про крисп и довечера мисля да правим пица...но не знам как. Моля за съвети. Бъркано тесто (без месене)и отгоре луканка, кашкавал, царевица, маслини. Моля за съвет - с хартия ли, или се омазнява дъното на съда, програма, време, температура? Плънката после ли се слага, или отначало всичко наведнъж? Нов ми е уредът, вчера го пробвах с наденица, но бая загоря. Вероятно е било много 40 минути на roast u висока температура. Благодаря!

# 229
  • Мнения: 14 486
Не използвам ИП за пица. Прекалено е малък диаметъра на съда и трябва за всеки по отделно да пека. Пицата във фурната най-добре. Там имам програма Пица.

# 230
  • Мнения: 2 231
И аз така прецених и направихме в обикновена фурна, нямам друга.
Ориз на коя програма да пусна и за колко време?  Направо в големия съд да слагам, нали? Имате ли точна рецепта? За Черния рицар.

# 231
  • Мнения: 6 170
Ориз съм правила на високо налягане за 6 минути. Първо сотирам месото и зеленчуците в мазнина, добавям подправки по избор, накрая оризът да се позапържи малко и доливам вода. Съотношението май беше 1 към 1, но не помня вече.

# 232
  • Мнения: 24 849
1-2 пъти съм правила ориз с месо и зеленчуци, веднъж само със зеленчуци, според мен стана прилично, другите също го одобриха.
Рецептите които ми бяха попадали бяха със съотношение чаша и половина вода/бульон на чаша ориз. Като правих с месо, първо месото със сол и там дафинов лист или кой каквото обича си го сварих под налягане, с вода колкото съм решила да слагам за ориза. После както е горещо добавих измития хубаво ориз и зеленчуците на кубчета и готвих още 5 минути под налягане, изпускам и отварям почти веднага. Моят е базов модел, няма степени на налягането. Единият път без месо правих, пак за 5 минути, добре стана и тогава.
Имам някаква програма за ориз, но не се сетих да я пробвам нея, аз такова почти никога не готвя и съм я игнорирала че съществува 😆

# 233
  • Мнения: 204
Моят е базов модел, няма степени на налягането.
Имам някаква програма за ориз, но не се сетих да я пробвам нея, аз такова почти никога не готвя и съм я игнорирала че съществува 😆
Това сигурно ли е? Мисля, че няма модел без смяна на ниско и високо налягане, с кой модел сте? Дуо моделът има програма за ориз, мисля, че тя е ниско налягане.

# 234
  • Мнения: 24 849
Дуо Изи е моят, под налягане няма различни опции. За ориз не знам, както казах не я и отразявам тая програма че не ми е обичайно в менюто. А и рецептите които пробвах бяха на програмата под налягане, стана и го изядоха, повече не съм го и мислила.

# 235
  • Бургас
  • Мнения: 7 777
Как бихте направили джолан с кисело зеле в уреда? Предстои ми утре и направо не мога да го измисля.

# 236
  • Мнения: 13 678
Слагаш зелето, отгоре джолана, за да си пуска мазнината, олио и малко зелев сок или вода, колкото е минимума.
Може под налягане, може бавно готвене. От джолана зависи, ако е под налягане го слагам за 20 минути с естествено освобождаване.
Напоследък го правя в дупчената кошница - така не стои във вода и лесно го вадя. Но му трябват 5 минути повече време.
Червен пипер се слага след като е готово иначе загаря. После може да запечеш.

# 237
  • Бургас
  • Мнения: 7 777
Със зелето заедно ли в кошницата или само месото и после със зелето пак на налягане?

# 238
  • Мнения: 13 678
Всичко заедно слагам. Отдолу наливам чаша вода. В такава кошница https://instantpot.bg/produkt/koshnitsa-ot-nerajdaema-stomana/ Естествено, ако джоланът е стар или домашен времето трябва да е повече.
После разбърквам с червен пипер и олио, и запичам във фрайера или ако е повече - във фурната.

# 239
  • Бургас
  • Мнения: 7 777
Имам я кошницата. Ами, ще рискувам, пък за запичането ще помисля. Ако го нямаше уреда щях да го правя на фурна в чугунена тенджера, на бавен огън. Купешки е, дано стане както трябва, че не ми се дебне половин ден около фурната.

Общи условия

Активация на акаунт