Седмокласна Изпитна 14.07 - 20.07 До класирането отброяваме, на най-желаното място се надяваме …

• 89 059
  • 1 503
  •   1
Отговори
# 1 230
Чета ви и си мисля - каква е тази истерия в България с математиката и защо? Дали и в другите държави е така?

# 1 231
За мен лично е излишно протакането с повече малки междучасия и особено излишно е удължаването на часовете до 45мин. Тези два фактора удължават ученето на едносменните училища излишно. По-добре да си ходят по-рано да си почиват вкъщи. Или да обядват, да пишат домашни и т.н. Да, хубаво е, че не започват в 7:30, а например в 8:00 или 8:20. Това наистина е добре. Но останалите части от учебния ден няма нужда да се проточват само защото никой не чака за втора смяна. Все пак задълженията и домашните си чакат.

# 1 232
Чета ви и си мисля - каква е тази истерия в България с математиката и защо? Дали и в другите държави е така?

А, де? И аз това се питам.

# 1 233
Елитна гимназия в провинция - едносменен режим - започват в 8:00 и 7 час свършват в 14:35. Има деца, участващи в извънкласни дейности - още 60-90 мин. 80% от децата пътуват минимум по 30 мин до дома си. Припознавам се в тях с гимназия преди 20+ години. В по-малките населени места е така.

# 1 234
  • ПЛОВДИВ
Наборът е в желаното училище. Там са само първа смяна. Започват в 7:30 и смършват в 14:30-15:00 часа.
Ами доста чосове са. И нямат голям избор за храна.
Като ви четях се замислих, че ми предстоят още 8 години правене на кутии.
През годините децата са посещавали стол около 10 месеца общо. Така и не им хареса. Всяка година ги мамих, че ще е вкусно и по-хубаво от предната.
Втрэснало ми е от тези кутии, но няма начин. Поне знам какво ядат.

# 1 235
  • София

Доколкото знам /нямам претенции за пълно познаване на нещата/, няма я тази истерия на запад. Там са доста рационални. Стараят се да не ги отвратят.
Всяка ваканция близки и познати купуват учебници и сборници от тук, за да поддържат "българското ниво" зад барата и в Европа. Не, че там знаят къде сме, що сме, в общия случай или имат огромно доверие на нашенските дипломи.
--------------------
Вероятно на Изток учат много, ако се съди по медалите на състезанията.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 23:16 от xxxxxx

# 1 236

Все повече се убеждавам, че математиката е за избрани деца.... тъжно ми е да го призная, но май е така.

# 1 237
Имай предвид, че тук във форума четеш "балонче", масова истерия извън него липсва. Според мен има връзка с от една страна с добрия ПР и лоби на конкретни училища, а и немалко влияние оказва бизнесът със състезания и школи.

# 1 238
  • България

Моята теория е, че програмите по математика в прогимназиален етап са "счупени". Т.е. са така направени, че ако не се обръща особено внимание, и учителя не е от най-блестящите, огромното количество деца запъват сериозно. Натрупват се недоусвоени неща, и в края на 7-ми клас вече това лъсва със страшна сила - дори с напъна и допълнителните уроци, резултатите като маса винаги са по-ниски, отколкото по БЕЛ. И голямата част от осмокласниците, веднъж избутали НВО, не искат да чуят за математика, защото се оказват с много дупки в знанията за запълване.
Така деца, които са преминали гладко и без пропуски по математика през периода 5-7 клас, или са надарени с подчертан математически ум, се оказват сравнително рядка птица. Оттам и хайпа.

# 1 239
Не е толкова важно учителя да е блестящ, колкото да не допуска генериране на пропуски по базовия материал. Едно дете влязло в 7 клас без пропуски, може да се подготви перфектно за матурата, стига да има желание и малко помощ, било от учител или родител.

# 1 240
Резултатите на НВО зависят от това какво НВО ще пуснат. По БЕЛ също могат да направят тест, който ще даде сходен резултат. Общественият отзвук при резултати от БЕЛ по-ниски от математиката ще е различен, обаче.

Не бих казала, че учениците са усвоили по-добре учебния материал по БЕЛ, или по каквото и да било друго. На един тест с въпроси по всички предмети, за нива от "среден" до "отличен" по министерските изисквания, познай какво ще лъсне. Колкото покриват нормативите по физическо, толкова покриват и изискванията по мат и БЕЛ.

# 1 241
Точно думичката желание е ключова. Нищо страшно няма в материала по мат за НВО, стига детето да има желание да успее. Има ли желание, ще се справи. Сега, материалът по бел си беше по-досаден, с това зубрене на тези и  въпроси като дали жилетката на баба Илийца е изплетена на една кука или не, но пак при добро желание си се научава.

# 1 242
  • София
Скрит текст:
Абстрахирейте се от темата за състезателите по мат, за курсовете отрано, за олимпиадите, за медалите и вижте в колко много специалности във висшето образование се изучава математика - във всички инженерства, в чистата и приложната математика, във физиката, химията,  информатиката, икономиката, архитектурата и т.н.. Преди броени дни една дама оттук беше питала  в тема за конкретна гимназия нещо за математическата лингвистика. И един господин на свой ред  беше обяснил, че общото между лингвистиката и математиката е може би в това, че и двете са науки. Ами не е само това - с математически модели се решават/изследват  езикови явления в конкретния случай. Дадох му пример, че навън, за БГ не знам, понеже нямам преки наблюдения, дори и бъдещите лекари имат досег с математиката, изучавайки медицинска статистика и епидемиология. И когато човек трябва да бъде приет в някоя от тези много изброени специалности, то или  на ДЗИ ще се явява, или на изпит (независимо тук или навън) или хорариум  по предмета  в 11 и 12 клас ще трябва да доказва. А това, харесва ли ни или не, налага изучаването на математиката до финала.

# 1 243
  • София
Все повече се убеждавам, че математиката е за избрани деца.... тъжно ми е да го призная, но май е така.
Нищо тъжно няма. Представяте ли си общество от математици и нищо друго, наистина ще е тъжен свят, въпреки красотата на математиката. Различни са децата.
На етап основно образование в часовете по математика трябва да научат това, което се среща и ще им потрябва в реалния живот - да мислят, да си дефинират задачите, да си проверяват решенията. Без зубрене на дефиниции, които ще отлетят набързо.
А  тия, за които математиката е призвание, и за другите, за които математиката е основа на бъдещата им професия ще надградят в средната, бакалаварската, магистърската и докторските степени. А и никой не е отменил математическите паралелки .
---------------------
НВО разпределя децата по училища след основно образование, и всички на практика се явяват на изпит за математическа гимназия  - това е в момента. Прекалено лесно за едните, прекалено трудно за другите.
-
В крайна сметка основната образователна степен трябва да даде едно прилично културно ниво на  всички деца.  Или ?

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 00:32 от xxxxxx

# 1 244
  • ПЛОВДИВ
Истерия с математиката има край всички, които я разбират и я харесват, както и децата им.
Децата на моя приятелка са си математици.
Разбират я, харесват я, готвиха се много да влязат след 4 клас в МГ. И преди съм го писала тук или в друга тема- свалям шапка на тези деца, защото, за да влезеш в МГ след 4 клас си решавал много задачи ежедневно. Но за голяма част от тези математици - деца и възрастни, други училища не съществуват. Поставят МГ на върха на образователната пирамида...
Еми... има и други добри училища.

Въпреки, че ММ и аз сме тотално хуманитарно ориентирани и се очакваше, че и децата ще са така, съжалявам, че едно време нашите не са имали възможност да ходя по уроци по математика, за да развия повече математическо мислене, което е ценно в ежедневието. Смятам, че математиката е важна за цялостното развитие на детето, но не трябва да се обожествява.
И да, решаването с удоволствие на задачи по няколко часа дневно е за определена група деца, няма как всички да ги решават с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт