Битата родилка в Майчин дом София

• 51 997
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 600
  • на 4-ия етаж до асансьора
По повод МД. Оперираха ме там по спешност. Спасиха ми живота, но... вербалната агресия от лекарите беше безумна. Не съм медицинско лице, но работя в лечебно заведение. Директора ми звъни на директора на Майчин дом да ме приемат там. В приемния кабинет специализанти попълват документация а дежурният лекар гледа лошо. Слиза и началника на отделението, защото случая ми е медицински  по - засукан. Реплики между началник отделението и дежурният лекар: "И сега кво? Ще оперираме безплатно ли?" отговор с кисела физиономия " Налага се. Х се обади." Боли ме. Напрягам се психически, но си мълча - не ми се разправя. Реплика към мен " Нямаше ли кой да те опъне на задна прашка под душа та да напипа тази голяма миома?" Със скърцащи зъби отговарям, че не е само една.И че ги следя не само ехографски а правя периодично и ЯМР-та. И аз почвам да гледам лошо вече. Не заради думите а заради тона. В операционната съм. Задават ми всякакви въпроси . Един от които е и за аборти. Имам два по медицински причини. Анестезиолога ме изгледа презрително, все едно съм абортирала неговото дългоочаквано и желано дете. Реплика от оператора "Защо не се оперира досега ма?". Тука вече ми падна пердето
.- Защото - викам му аз - имам дете, което е малко. Осиновено е. И не стига, че биологичната му майка го е зарязала да се почувства отхвърлено и от мен ли , след като няма да мога да го вдигна и гушна? Вие - казвам - ще се подложите ли на тежка коремна операция без да имате клиника?
Млъкна. Всички млъкнаха.
Много добро впечатление ми направи обаче отношението му към специализантите. Всички налични ги вкара да присъстват на операцията, защото рядко се срещат случаи като моя. Повечето от другите лекари си "криеха занаята" и обясняваха на специализантите, че така не се прави. Само той и неколцина им показваха как се прави. За престоя си в МД мога роман да напиша.

# 601
Извлечение от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация:

Скрит текст:
"Чл. 3. (1) Брутната заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 76 от 2016 г., в сила от 30.09.2016 г.) Основната месечна заплата се определя по нива и степени съгласно приложение № 1, като се отчита нивото на заеманата длъжност, квалификацията и професионалният опит, освен ако друго не е определено в специален закон.
(3) Нивата на основните месечни заплати се определят въз основа на длъжностните нива в Класификатора на длъжностите в администрацията (КДА)."

Под някаква форма и при държавните служители професионалният опит се отразява на размера на заплатата. Много често - в пъти повече от "клас прослужено време". Защото и в недържавната сфера класа не е просто за "прослужено време", а за такова "на същата или сходна длъжност". На много места 20 г. стаж са едни 12% към заплатата, които се "изяждат" от приблизително толкова удръжки за осигуряване (социално и здравно), които са за сметка на работника.

Лекари и учители получават заплатите си от бюджета, но не са държавни служители и имат същите удръжки като всички нас - простосмъртните.
Конфликта е между служителите по служебно правоотношение с държавата (т.н. държавни служители) и тези, които са на бюджетна издръжка, но са в трудови правоотношения. На първите не се удържат частта от социалните и здравни осигуровки, на вторите - се удържат.
Независимо обаче, дали става въпрос за заплати, осигуровки или каквото и да било друго - всяко плащане от бюджета идва от данъците на тези, които нямаме качествата "служители на държават", хората от реалните произвеждащи/търгуващи сектори.
И без служители не може, и да им плащат от моите данъци съм съгласна, но не и да се държат с мен като с малоумна или неграмотна.
Имах колежка. Баба й си чупи крака и отиват да разговарят с ортопеда след операцията. А той им излиза с репликата - какво ви е образованието (любима моя лекарска). "Не е килийно, във всеки случай", реагирала колежката. Това си повтарям наум всеки път, когато се сблъскам с подобно отношение.

Добре обясняваща положението с личните осигуровки тема:
https://dobroupravlenie.sas-podkrepa.org/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B … 1%82%D0%B5%D0%BB/

# 602
Отчита се за длъжността и класификацията, но не се заплаща клас прослужено време. Двете нямат нищо общо. Предлага се връщането му - https://bntnews.bg/news/predlagat-vrashtane-na-klas-prosluzheno- … -1323143news.html, но се съмнявам да се вземе такова решение. Всъщност не знам защо го обсъждаме в тази тема това.

# 603
  • До хладилника, който обичам
Не се чувствам нито силна, нито властна. ...
Всъщност се страхуваме от вас. Силата е във вас. Силата на оплакванията, жалбите, скандалите, побоя дори....
Чувала съм от хирург : "колега, нас всички ни мразят, така че не ни остава нищо друго, освен да се обичаме ние си"
Не се познаваме лично, така че мога да коментирам само по принцип. Както и в тази тема се вижда, да, позицията на властимащ е в лекаря, когато пациентът разчита на него - да му разбере какво има, да му каже, да го лекува. Само който не е лежал като пациент, особено без връзки и колегиалност, знае.
То е малко като преди хиляда и осемдесет години, по времето на комунизма, когато имаш един плод-зеленчук, който да ползваш, и лелката в него коли и беси. Ако реши - ще извади под щанда, ако я раздразниш, няма да са докарали продукти.
Но, както също многократно беше коментирано в темата, щом може навън, защо не може и у нас пациентите да срещат разбиране, отношение? Хората са навсякъде едни и същи, навсякъде има по-прости, по-неприятни, по всякакви, но къде разбирането/обучението, че лекарят е в позицията на знаеш и можещ спрямо пациента, къде от емпатия, къде от страх от наказания - навън лекарите се съобразяват, и се държат уважително към пациента. Значи може и у нас.

# 604
По повод на коментара на лекарката тук. Съчувствам Ви и разбирам всичко, за което говорите. И това е вярно, което споделяте

Когато критикуваме някои лекари, това не означава, че не разбираме вашата гледна точка (на съсловието). Работата ви е изключително трудна – вземате бързи решения при ограничена информация, под огромен натиск. Има и пациенти, които са невежи, изискващи или груби, а системата не санкционира тяхното поведение, което влошава нещата. Но е абсолютно недопустимо лекари да третират родилки с обиди или физическо насилие, като шамарчета и скачане по корема.
Системата е неефективна – тя не насърчава превенцията и добрата комуникация, а често поставя печалбите на първо място.
Лекарите, които печелят най-много вероятно са в управлението, а не да помирисвали обслужване.

Врагът е недъгавата здравна система не сме ние, не сте и вие. Не знам защо стана това настройване. Тези, които управляват допускат така да функционират нещата. И става джунгла, в която по-силния психически и понякога физически оцелява.

# 605
  • Be realistic - plan for a miracle.
Цитат
Реплика към мен " Нямаше ли кой да те опъне на задна прашка под душа та да напипа тази голяма миома?"

Бааааасххххх, майко мила, света Богородичке и всички светии на света, Господи помилуй, КАК Е ВЪЗМОЖНО, БЕ?!?

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:27 от Preggo

# 606
Имам роднина лекар (джипи). Като щяха да ме оперират, ми даде разни поръчения от сорта: "Настоявай да ти направят еди - какво си..." Не знам защо й се вързах на това. Отивам и почвам: "А еди - какво си ще ми направите ли, че моя роднина лекар каза... ?" Получих две абсолютно професионални лекции защо в случая не трябва. Лекарят обясняваше на професионално ниво, явно за да предам на роднината съображенията му. Аз само слушах с празен поглед и нищо не запомних. Накрая си казах - абе човекът си знае работата, кой за каквото е учил. И спрях да задавам медицински въпроси.

# 607
Отчита се за длъжността и класификацията, но не се заплаща клас прослужено време. Двете нямат нищо общо. Предлага се връщането му - https://bntnews.bg/news/predlagat-vrashtane-na-klas-prosluzheno- … -1323143news.html, но се съмнявам да се вземе такова решение. Всъщност не знам защо го обсъждаме в тази тема това.
Ами прочетете цялата наредба де.
Скрит текст:
Отчита се и професионалния опит (чл.9 от Наредбата.) Не пряко - толкова години, толкова процента, но влияе върху стартовия размер на основната заплата. Какво значение дали като база или като коефициент. Как виждате сламката в окото на частния работник, а не виждате гредата в собственото си?
Ако основната ви заплата е МРЗ + някакви си още 18% 20% има да търсите основната без клас + множеството бонуси на дръжавния служител. Не ви ли идва на ум, че най-логичното ако приемат клас прослужено време за заплатата на ДС е да отрежат част от сегашната база или някои добавки. Държавния бюджет е такъв съдран чувал в момента, че "работодателя" само се чуди кое да ореже, ако служителите реват за още и още.
Кот толкова много искате клас прослужено време, напуснете службичката и отидете в производството или зад щанда. Ще му се радвате на воля.
А дискусията започна от твърдението, че държавните служители не си плащат здравното осигуряване. Което не е съвсем безпочвено, но не означава че за тях не се плаща изобщо.

# 608
  • София
Жива, явно хем са те възприели като свой човек, за да говорят така пред теб, хем са се ядосали, че си връзкарка, но външна, не от техните.
Скрит текст:
По въпроса за клас прослужено време - през първия мандат Баце се ядоса за многото неползван отпуск на държавните служители. И в тази връзка май Дянков се развихри, вкараха прослужено време в заплатата (кой докъдето стигнал) и резнаха отпуските.
Хората с по-малък стаж не бяха ощетени, началниците отдели си прецениха кому колко. Иначе да - осигуровките ни са от бюджета. НО са на реалната РЗ, което не може да се каже за всички по  трудово правоотношение.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:40 от Cuckoo

# 609
  • Пловдив
Тина, айде пак.
1. Аз съм, да кажем, държавен служител. Брутна заплата примерно 2000 лв. Нетна 1800, след удръжка на 10% данък. Върху тези 2000 обаче се дължат и се внасят 8 на сто здравни осигуровки от моя "работодател" - държавата, или 160 лева извън моята заплата държавата начислява и внася в НЗОК. Това, че не "минават" през моята заплата, НЕ означава, че за мен не са внесени здравни осигуровки.

2. Аз съм работник по трудово правоотношение с нетна заплата 1800 лв., която отговаря на 2313,62 лв. брутна заплата, ако смятам правилно. Върху тази брутна заплата ще се начислят също 8 на сто здравни осигуровки. Малко повече от 160 лева ще дойдат - към 185, защото основата е по-голяма, не 2000, а 2313. Не смятам, че това е критично. От тези 185 от моята заплата ще се удържат 40 на сто, или 74.

И в двата случая се получават нето 1800 от служителя и една друга сума - 160 или 185 лева - се внася от работодателя или "работодателя" (държавата) в НЗОК.

Та какво значи "държавните служители не плащат"? Изобщо какво им приписвате, че ползват болниците за ваша сметка без пари ли, какво?

# 610
Врагът е организацията на здравната система. И вместо да се оправи тя, се посочва с пръст виновен, който да го отнесе- изпълнителят на работата, тоя, който всеки ден се среща с пациенти. "разделяй и владей". Много отдавна е измислено, ама още работи. И медиите активно участват. Пък и държавни структури. Не съм забравила "бебето от фризера", за който случай обвинения от подслушване, без доказателства,   бидоха отправени от действащ министър от трибуната на народното събрание. Боже, каква помия се изля! Жънем плодовете. И още дълго ще е така.
Плод зеленчуци много, за всяка кесия, с всякаква специфика. Избор немалък. Никой към никого не е закрепостен.
Оздравяването не е нещо, което крия под тезгяха за мои хора. Ако беше така, карциномът на панкреаса на съпруга ми да бях го излекувала! Барабар с далечните метастази по целия корем! Умря в адски мъки, никакво обезболяване не работеше, слагам, с мои ръце, знам какво и колко. И ако съм от другата страна- тия некадърници, не го обезболиха?! Морфин, фентанил, надрусан до сомнолентен и вие от болка, дози високи почти до подтискане на дишането и няма, и няма, и няма ефект?! Вероятно някои ще кажат, че така ми се пада?!
Не знам пациентите в чужбина как подхождат към преглеждащия ги лекар. Надявам се без предубеждения.
Омразата в стаята беше осезаема, никой не искаше дори да говори в мое присъствие. Да се подмазвам? Да се моля? За какво.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 14:53 от ra2

# 611
  • на 4-ия етаж до асансьора
Скрит текст:
Цитат
Реплика към мен " Нямаше ли кой да те опъне на задна прашка под душа та да напипа тази голяма миома?"
Бааааасххххх, майко мила, света Богородичке и всички светии на света, Господи помилуй, КАК Е ВЪЗМОЖНО, БЕ?!?
[/quote]

Възможно е, защото системата го допуска. Като млади лекари са гледали отношението на по-старите лекари и повечето са го попили. Сега вече те са по- старите и ще го предадат нататък.

Cuckoo  не думите - тонът ме раздразни. Третират те все едно си идиот, който е паднал от Марс баш на това дежурство. И да тонът беше такъв и имаше по много за всички.Innocent

За част от лекарите важи следното: Ако преглеждат някой с бяла престилка нищо не му обясняват. Нали е учил медицина - трябва всичко да знае. Ако пък не е с бяла престилка защо да се хабят. Така и така нищо няма да разбере.

# 612
  • Пловдив
Цитат
Омразата в стаята беше осезаема, никой не искаше дори да говори в мое присъствие.
Понякога омразата или изобщо атмосферата я виждаме такава, каквато сме се настроили да я виждаме. Тоест ако очакваш, че пациентите се отнасят така и така към лекарите, ще виждаш и повече неща в подкрепа на това очакване.
Това съвсем не е намек, че една атмосфера не можеш да усетиш правилно, ни най-малко - всички хора сме така.
Познато ми е и това с обвиненията към професии ангро, защото работя в такава и слушам какви ли не злобни обиди, понякога абсурдни, не към мен лично, общо за "нас". Че и няма начин да обясниш, опитвала съм - не се приема.
Но и аз като отида в болница, често виждам грубост и незаинтересованост. Не винаги, и никога не съм си позволила да нападам всички, но - има го, и е често, и често не е заради нас, пациентите.

И пак смятам, че усещането за атмосфера се влияе от настройката.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 15:20 от Магдена

# 613
Ех, ra2, съжалявам за случилото се Sad
Не е лесно и да си медицинско лице, и пациент.
Системата допуска много неща. Нито е нормално биене на лекари, нито да ти говорят за задна прашка. Шамари от никоя страна не са нормални. Нито да търсиш връзки, пари, за всичко. За някои неща избор има, за други - не.  Много специалности са просто без алтернатива. Sad Зависим си и край. Нямаш избор.
Системата е много много лоша. Тази свободния, която властва, не е в полза и на персонала. Пазят си гърба, пазят и некадърници, уж колеги. А ако имаше нормално функционираща система, щеше да в съвсем различно. От лекар до лекар има такава голяма разлика! Мислиш ли, че ние не го виждаме, усещаме!

# 614
  • До хладилника, който обичам
Врагът е организацията на здравната система. И вместо да се оправи тя, се посочва с пръст виновен, който да го отнесе- изпълнителят на работата, тоя, който всеки ден се среща с пациенти.

Или, като че ли по-често, както в тоя случай, пациентът. Родилката, защото е лигла, която не знае как да ражда.
Аз три родих, но честно казано, всяко раждане беше толкова различно, че и на третото пак не 'знаех' как да раждам, както с първото.
Но с текста в цитата горе съм съгласна. Да, не е виновен лекарят, още по-малко пък е виновен пациентът.
Виновна е системата, която го позволява, насърчава, и която също така смила младите лекари и ги учи да повтарят същите вредни модели, ако искат да се впишат и да просъществуват в нея.
За останалото, съжалявам, че ти се е случило.

Общи условия

Активация на акаунт