Битата родилка в Майчин дом София

• 51 977
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 645
Реално и на мен не ми пукаше ако ще насред Александър Невски да ме опънат. Но това не значи, че могат и трябва да го правят, нали.
В крайна сметка в доста от случаите става дума за напълно ненужна грубост, забележки и подмятания, които чисто човешки не са ок, нито от медицинско лице, нито от неграмотен персонал, нито от никой. От груб, невъзпитан, ненужно агресивен и злобен човек не знам дали може да се очаква професионално изпълнение на медицинската част от задължението. Аз по-скоро съм скептична. Забелязала съм, че агресивни и мърляви хора в едно отношение, обикновено са такива във всяко отношение.

# 646
  • До хладилника, който обичам
Реално и на мен не ми пукаше ако ще насред Александър Невски да ме опънат. Но това не значи, че могат и трябва да го правят, нали.
Амин! След активната фаза на първото раждане общо взето изгубих свян и стеснение, що се отнася до раждане, прегледи и т.н. Но все пак не сме животни в зоологическата, че който иска, да гледа ей така, защото му се е прищяло, или да се отнасят с нас с грубост, снизхождение или обиди, защото нямаме сили или концентрация или желание да се защитим в тоя момент. За сигурно хиляден път в тая тема, щом другаде може, значи и у нас в родилните е възможно.

# 647
  • София /Абсурдистан
То си е до човек. Има и свестни специалисти, има и грубияни, без значение от какъв пол са. Моята гинеколожка е жена, два пъти ме е оперирала и двата пъти нямам какво лошо да кажа.  Нито ме е боляло после, нито нещо лошо е имало. Обаче е в мед.комплекс “д-рЩерев”. Условията в болницата са супер - както откъм оборудване, така и битови условия и обгрижване. Лекарката е взела и европейска награда за лапароскопска хирургия. Не бих отишла на друго място. Ако един лекар е добър, няма значение от какъв пол е.

# 648
Абе не знам за Ал. Невски, но чувството никак не е приятно. Мен точно прекрасната Шикова в МД ми направи преглед заедно с друго момиче. Голяма картинка - две жени голи от кръста надолу за гинекологичен преглед в една стая заедно. Щото нали не можеше просто да ме остави да почакам 5 мин да приключи момичето. Точно от някакво желание за унизяване и садизъм го правят. Не, защото ситуацията ми е била толкова супер спешна, че да не може да изчака още 3-4 мин, колкото траеха прегледите при Шикова така или иначе. Иначе не съм срамежлива изобщо, даже наопаки. Ама то се усеща кога нещо си е медицинска необходимост (тогава място за срам няма) и кога се прави нещо не съвсем редно с теб.

# 649
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Абе не знам за Ал. Невски, но чувството никак не е приятно. Мен точно прекрасната Шикова в МД ми направи преглед заедно с друго момиче. Голяма картинка - две жени голи от кръста надолу за гинекологичен преглед в една стая заедно. Щото нали не можеше просто да ме остави да почакам 5 мин да приключи момичето. Точно от някакво желание за унизяване и садизъм го правят. Не, защото ситуацията ми е била толкова супер спешна, че да не може да изчака още 3-4 мин, колкото траеха прегледите при Шикова така или иначе. Иначе не съм срамежлива изобщо, даже наопаки. Ама то се усеща кога нещо си е медицинска необходимост (тогава място за срам няма) и кога се прави нещо не съвсем редно с теб.
Ся някои биха ти обяснили, как се глезиш, и трябва да си благодарна за този преглед...

# 650
  • Be realistic - plan for a miracle.
Идвах да напиша това.
На желанието да запазиш базисно усещане за достойнство и да не бъдеш унизително гол пред ненужно много хора не се гледа с добро око.

# 651
Идвах да напиша това.
На желанието да запазиш базисно усещане за достойнство и да не бъдеш унизително гол пред ненужно много хора не се гледа с добро око.
Преди повече от 20 години моя позната ражда в Майчин дом, млада жена, първо раждане, и както си е в родилната зала, влиза лекар с десетина студента...  Нея никои не я питал дали е съгласна, или предупредил поне!
Второто дете се роди в частна болница, с избор на екип.

# 652
Ми то така те могат без да ме питат и да ми вземат орган за обучение на студенти, да го дисектират и да се учат на него.
Малко краен пример, но що се отнася до МОЕТО тяло, въпросът "може ли" и "разрешавате ли" важи за абсолютно всичко.

# 653
Навсякъде по света при пациентите влизат студенти, нали и те трябва да се учат? Не са там за сеир, а с цел. Приятно или не, това е установена практика. Нима светилото, което си избрала, някога не се е научил като е гледал?  Вече с някакво ВИП заплащане може би ще има специални условия.

# 654
Навсякъде по света при пациентите влизат студенти, нали и те трябва да се учат? Не са там за сеир, а с цел. Приятно или не, това е установена практика. Нима светилото, което си избрала, някога не се е научил като е гледал?  Вече с някакво ВИП заплащане може би ще има специални условия.
Хубаво, но лекаря/акушерката може да предупреди раждащата, че има И такъв вариант. Човек е, не е крава.

# 655
А аз помня как преди 20 години в Майчин дом, за преглед с ехограф влизахме по 10 жени накуп, всички се събличахме от кръста надолу и поред лягахме на кушетката за преглед. Единственото спасение беше да отидеш с пола или рокля и само да си свалиш бельото. Лекарят обясняваше какво вижда на ехографа на поредната пациентка пред всички останали така 10 жени чухме, че едната от пациентките е бременна, още преди да разбере съпругът ѝ. А, да, жените трябваше да си носят презерватив, защото явно болницата не искаше да направи този мизерен разход от 20 ст. на жена.

# 656

Никой не е казал, че са за сеир или не трябва да има такава практика.
Пита се първо.

# 657
Пита се, ако идват у вас вкъщи. В болницата си имат правила и регламенти и ти си отишла там. Поне що се отнася пряко до процедурите, свързани с лечението, не виждам как ще питат за всичко.

# 658
Аха, т.е. ако съм в болница човешките ми права не важат.
Ставаше дума за това дали може 10 студента да влязат да гледат заедно с лекуващия ми лекар, не за процедури. Преразказвам, понеже явно не се е разбрало.

Но понеже явно остава някво впечатление, че си чеша езика на общо основание, ето малко факти от закона.

Закон за здравето, чл. 92 – лекарят е длъжен да информира пациента за:

- диагнозата и прогнозата;
- видовете лечение и рискове;
- имената и ролите на участниците в лечението (включително обучаващи се лица)

Закон за здравето, чл. 88–89 – задължително информирано съгласие при медицински дейности с риск, което включва и присъствието на трети лица; в някои случаи изисква писмено съгласие

# 659
Мама, докато ражда, лекарката имала дълъг маникюр и така и натискала корема, в друг град става случаят, това нормално ли е с маникюр да раждаш?

Общи условия

Активация на акаунт