Битата родилка в Майчин дом София

• 51 969
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 660
Много лесно могат да питат. Както го правят за една камара други глупости. Лист за информирано съгласие при прием му се казва. Уведомяват те, че се намираш в университетска болница и за целите на обучението може да гледа кой да е, да научи част от заболяванията ти - кой да е. Ако не си съгласна - чантичката и на друго място. Иначе медицинските досиета заключени зад девет ключа и пароли, медицинската информация лична и персонална. На сто листа се подписваме за защита на личната информация. Ами ако в групата студенти е сина на съседа?
Иначе, ако е утеха някаква - те за хора не ни смятат, какво остава да ни гледат в лицето или да персонализират. как беше в стария виц - "права не можах да те позная" Simple Smile . Пред очите им е или снощния купон или картинката от медицинския учебник. Нали за това са такива грубияни.

Мама, докато ражда, лекарката имала дълъг маникюр и така и натискала корема, в друг град става случаят, това нормално ли е с маникюр да раждаш?
Не е нормално - когато раждаш. Заради анестезията. Следи се за посиняване на пръстите под ноктите, което издава проблем.
Ако си лекаря, който изражда - зависи какви са процедурите на болницата.

# 661
При второто ми раждане ми направи впечатление, че изрично подписах информирано съгласие, че НЕ искам студенти или специализанти на секциото, те ми предоставиха такова. Но, след това от това, което чух и подразбрах от разговорите по време на самата операция, лекарката, която ме зашиваше беше специализантка може би понеже лекаря ми се отдръпна след ваденето на бебето и й даваше напътствия какво да прави. Не бях много на себе си, за да повдигам въпроса изобщо, а и бях толкова благодарна, че бебето беше живо и здраво извадено, че нищо друго повече от това не ме е и интересувало. Но по принцип съм си бъзливка и съм притеснителна и винаги бих си платила повече и за екип и за болница и за това да няма студенти и специализанти на операциите ми, ако можех да избирам, така че въпроса е принципен. Сега, ако не може, не може, няма проблем, но ако може и ни дават избор поне да се съобразят с избора, който сме взели.

# 662
  • София
В частната болница е която раждах също имаше студенти, но аз подписах информирано съгласие да присъстват. Бяха на секциото но гледаха отзад вратата, през прозореца, чак ми беше странно дали виждат от там... Аз съм за присъствието им, никога не съм отказвала,но би трябвало навсякъде да се дава за подписване

# 663
A може и да се дава. При приемане се подписва какво ли не, или е споменато направо, или има някаква препратка към правилника на болницата.

# 664
Навсякъде по света при пациентите влизат студенти, нали и те трябва да се учат? Не са там за сеир, а с цел. Приятно или не, това е установена практика. Нима светилото, което си избрала, някога не се е научил като е гледал?  Вече с някакво ВИП заплащане може би ще има специални условия.

За света не мога да говоря, но болниците в Онтарио имат въпросник, където можеш да откажеш студенти. Питат те изрично. Предполагам, че и в България е така. Подписваш информирано съгласие. Точка.

# 665
  • До хладилника, който обичам
Навсякъде по света при пациентите влизат студенти, нали и те трябва да се учат? Не са там за сеир, а с цел. Приятно или не, това е установена практика. Нима светилото, което си избрала, някога не се е научил като е гледал?  Вече с някакво ВИП заплащане може би ще има специални условия.

Пита се, ако идват у вас вкъщи. В болницата си имат правила и регламенти и ти си отишла там. Поне що се отнася пряко до процедурите, свързани с лечението, не виждам как ще питат за всичко.

Пълни щуротии. Естествено, че се пита - изрично се пита, дори. Никъде по света не влизат студенти като у тях си, въпреки че трябва да се учат. Но повече от веднъж са ме питали - акушерка едикояси се обучава в момента, имате ли против да присъства? Това е едикойси, обучаващ се лекар, може ли да присъства? Аз се съгласявам всеки път, защото трябва да се учат и защото нямам против, но не биха се обидили, ако им каже човек не. И при преглед при личния лекар може човек да изиска да присъства жена от персонала, ако лекарят е мъж, или просто защото иска придружител, или да си води някой, естествено.
Разбира се, както се вижда от мнението на Черна Станция, сума хора смятат все още, че България е друга Европа, там лично достойнство и уважение към пациента са по желание или по милост.

# 666
О, да, длъжни са да питат и са длъжни да се съобразяват с мнението на пациента, но масово не го правят! Лекарят може сам да вземе решение и да направи нещо в разрез с желанията на пациента само и единствено, ако става въпрос за живото застрашаваща ситуация, иначе не. И между другото и това изтърпях за капак пак в уж реномирана частна клиника, където съм отишла с личните си пари - докато ми слагаха инжекция в задника една се опита да ме накара да си открия целия задник, за да може да обяснява на една начинаеща - не знам студентка на стаж или новопостъпваща, което за мен е пълна простотия. Длъжни са да питат за тези неща и ако пациента е съгласен чак тогава го правят, но мен тогава никой не си направи труда да ме пита. А преди даваха дори формуляр, в който да отбележиш съгласна ли си, или не. Това е пълна пародия на здравеопазване. Пълна! И е жалко, че може да има жени, които застъпват противната теза. Вас, ако ви влече, или ако нямате против, ОК, но това съвсем не важи за всички и никой не е длъжен да подпомага обучението, на който и да е, особено в частна клиника, където е отишъл с парите си за точно определена манипулация. Не съм отишла, за да служа за обучение или за забавлание или за отдушник на напражението, на който и да е така наречен медицинска специалист.

# 667
  • Пловдив
Добре, а ако всеки откаже, как ще става обучението, само на картинки ли?

# 668
Видно и от писанията тук, намират се желаещи. Ако, не, срещу заплащане все ще се намери кой да си продаде достойнството! Аз, лично, никога няма да им го простя! 

# 669
  • До хладилника, който обичам
Повечето хора не отказват, ако са попитани с уважение предварително - всеки трябва да се учи.

# 670
Въпросът не е как ще стане ако всеки откаже, а че на хартия всеки има право да откаже, а това му право я се зачете, я не ако го упражни. И то изобщо не е само за това дали още някой ще ти види еди коя си част.

# 671
  • France
Пита се, ако идват у вас вкъщи. В болницата си имат правила и регламенти и ти си отишла там. Поне що се отнася пряко до процедурите, свързани с лечението, не виждам как ще питат за всичко.
Не си права. Изрично се иска разрешението на пациента

# 672
  • Пловдив
Въпросът не е как ще стане ако всеки откаже, а че на хартия всеки има право да откаже, а това му право я се зачете, я не ако го упражни. И то изобщо не е само за това дали още някой ще ти види еди коя си част.
Моят въпрос специално е този, който задавам. Wink

# 673
В момента правото го има. Ако е такъв голям проблем и не може по този начин нищо да се свърши - да го отменят и да се знае че не можеш да отказваш такова нещо. А не ти да отказваш изрично, но някакси това да не вАжи...

# 674
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Моят въпрос специално е този, който задавам. Wink
  Амии, имам една идея, за обучението,да се плаща на пациентите, примерно.
 Преди 200-300 години лекари са плащали на гробари за трупове, за да се обучават върху тях.
Ние - пациентите, ставаме клиенти, като си плащаме каквото ни каже професора/доцента, много неща не минават по ЗК...
Та след като пациента плаща, защо да го няма обратния вариант? Искаш материал (хора) за упражнения, плащаш им.

Общи условия

Активация на акаунт