Битата родилка в Майчин дом София

• 51 949
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 675
В момента правото го има. Ако е такъв голям проблем и не може по този начин нищо да се свърши - да го отменят и да се знае че не можеш да отказваш такова нещо. А не ти да отказваш изрично, но някакси това да не вАжи...

ТОЧНО ТАКА! Много правилен коментар! А в моя случай не само не важеше, но си послужиха един път с насилие и принуда - когато анестезиологичната сестра си позволи насила да ми издърпа нощницата, крещейки, че при тях срам няма, а във втория да си послужат с упойката, за да ме съгласят.
Това какво е?! Има ли го в някоя нормална държава по света?!

# 676
Предполагам, че въпросът е колко се плаща. При много високо плащане сигурно само професори се занимават. Но ако навсякъде е така след време няма да има професори и ще се върнем в средновековието, когато лекарите са имали право само да пипат пулса на дамите.
И пак да питам - чели ли си всичко, до последно, в документите, които сте подписали?

# 677
  • Пловдив
А когато болницата е университетска не се ли предполага, че пациентите, знаейки това,  се съгласяват за присъствието на студентите.
На мен са ми давали декларация в Медицинска академия - Пловдив, когато лежах с дъщеря си и съм подписвала съгласие. Но в интерес на истината понякога толкова много неща се подписват, че може и друг път да съм се съгласявала без да знам за какво точно.

# 678
Предполагам, че въпросът е колко се плаща. При много високо плащане сигурно само професори се занимават. Но ако навсякъде е така след време няма да има професори и ще се върнем в средновековието, когато лекарите са имали право само да пипат пулса на дамите.
И пак да питам - чели ли си всичко, до последно, в документите, които сте подписали?
Аз, лично, чета внимателно всичко, което подписвам, така че знам на какво съм се съгласявала и на какво не!
Колкото до Средновековието, то ние сме си в него, щом в реномирани клиник се прилагат методите на инквизицията!

"А когато болницата е университетска не се ли предполага, че пациентите, знаейки това,  се съгласяват за присъствието на студентите.
На мен са ми давали декларация в Медицинска академия - Пловдив, когато лежах с дъщеря си и съм подписвала съгласие. Но в интерес на истината понякога толкова много неща се подписват, че може и друг път да съм се съгласявала без да знам за какво точно."
А Медицинска академия - Пловдив не е ли университетска болница? Обаче са Ви дали да подпишете формуляр, така че място за предположения няма!

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 15:47 от Qwww

# 679
  • Пловдив
Има и други университетски болници. Сега като погледнах, в София са 12.  https://mu-sofia.bg/universitetski-bolnici/

# 680
Няма значение дали е университетска или не болницата или какво е лечебното заведение. Пациентите имат право да контролират кой има достъп до телата им и медицинската им информация. Това включва правото да откажат наблюдение от когото и да било, когато и да било.
Уважението към личния живот и поверителността са професионални отговорности на лекарите, които се учат от момента, в който постъпват в медицинско училище.
Болниците трябва да информират пациентите. Изключения са спешни ситуации, когато пациентът не е в състояние да даде съгласие и е необходимо незабавно лечение. Обикновено здравното заведение ще има текст за съгласие в стандартни формуляри, които пациентите трябва да подпишат.
Това не означава да се „тръшкаме” всеки път при подобна ситуация, защото един ден тези студенти ще заместят лекаря/специалиста, който ни лекува и трябва да са достатъчно подготвени практически. Разбира се, че ако не ни е „комфортно” можем да откажем.
Понякога пациентите се оказват в ситуация, в която не могат да получат медицинска помощ, без да бъдат „принудени” да „дадат съгласие“. Въпрос на етика и подход е въпреки това, всяко медицинско лице, което води студенти, за да наблюдават медицински преглед или процедура да обясни на пациента кой е, какво иска да направи – в случая да представи студенти които да наблюдават, за да се учат и да получи допълнително съгласие.

# 681
  • Be realistic - plan for a miracle.
Аз например съм съгласна.
Но искам да ме питат може ли.
Другото е разполагане с тялото ми както желаят сякаш то е тяхна собственост.

# 682
Добре, а ако всеки откаже, как ще става обучението, само на картинки ли?
Въпросът не е как ще стане ако всеки откаже, а че на хартия всеки има право да откаже, а това му право я се зачете, я не ако го упражни. И то изобщо не е само за това дали още някой ще ти види еди коя си част.
Моят въпрос специално е този, който задавам. Wink
Лесно може да стане обучението - срещу заплащане. Примерно - отстъпка в цената на манипулациите, ако се съгласиш да бъдеш манекен за обучаващите се.
Чувала съм, че в Европа имало доста реалистични кукли - макети за обучение на съвсем начинаещи.  Може и тук да е така вече, разбира се.

# 683
Да, но това ще значи освен да ви гледат, и да извършват манипулации върху вас, платено. Например учи се да прави инжекции...
Не е същото като да гледа как лекарят го прави. За гледането съм съгласна, другото - бррр.

# 684
Да, но това ще значи освен да ви гледат, и да извършват манипулации върху вас, платено. Например учи се да прави инжекции...
Съвсем условен пример дадох. Не съм запозната с материята в детайли, а и не му е тук мястото да бистри чак такава конкретика.

# 685
Моите деца, въпреки че са раждани в болница, не са израждани от лекари. Първото се роди с помощта на една стажантка, защото лекарят спешно трябваше да отиде да помага за едно секцио, което доста се беше усложнило и бебето не пожела да го чака да се върне.😁 При второто ми раждане доктор не съм видяла, справихме се само с акушерката. Имаше с нея едно момиче на практика, тя и обясняваше как да разбере колко сантиметра е разкритието и други неща , и после ме попитаха дали и студентката може да ме прегледа. Позволих,иначе как ще се научи . Беше много внимателна и сто пъти ми благодари.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 17:32 от lady laura

# 686
Аз, например, както казах никак не съм срамежлива и не бих имала против студенти, но не и да ми правят неща. Прегледи за разкритие, слагане на абокат, камо ли шиене и тн. Абсурд. И бих си платила допълнително, за да е сигурно, че няма да ме зашие накриво някой студент. Все пак после цял живот ще искам да правя секс, че и да родя пак. 😀
Както можеш да отидеш да ти направят шини или пломба студенти стоматолози на символична цена, така и тук би следвало да има някаква компенсация, ако ще те ползват за опитен заек. И не би следвало да е изконно право на всеки лекар да си води тумба специализанти при родилка. Най-малкото има по-стеснителни жени, които категорично не биха се чувствали добре. Тук се даде пример със секцио. Е, да, ама секциото е операция от жената не се очаква активно да напъва и действа, и да е концентрирана. Някоя свита жена може да й прецакат раждането буквално 15 студента с диктофони и заплашително тръгнали да се учат как се проверява за разкритие.

Не знам защо толкова се заобикаля естеството на тази професия. Това е специалност, в която се работи с интимните зони на жени с болки, които носят дете. Разбираемо е по-чувствителна и пипкава работата от ортопед, личен лекар и тн. За това и хората, на които е призвание е редно да имат малко по-високи цели от това да излязат живи пациентите, а именно да протече с по-малко щети физически и психически, и да се запази достойнството и емоционалното състояние на жената. Същата след 3 дена трябва да е в състояние да се грижи сама за новородено. Затова е редно да е на себе си. Това е трудно и без да са те подлагали на излишни унижения и процедури.

# 687
  • Варненска клюкарка
Нямате право да изисквате да не присътват специализанти- те са си дипломирани лекари, това че още нямат специалност е подробност. Цели етажи се оставят на нощни дежурства на специализанти 4ти и 5ти курс и много трябва да внимават ако за нещо се наложи да звъннат на ментора си, който по това време спи вкъщи. Специализанти дежурят и в спешните звена и дори няма да разберете че са специализанти примерно по хирургя, анестезиология, или кардиология. Никой не им държи ръката непрекъснато, така никога не биха се научили да взимат решения..
На запад студентите започват работа по болниците в 3ти курс и често са на входа и поемат тези, които пристигат на собствен ход- мерят кръвно, слагат абокати, взимат кръв, свалят анамнези, и други дребни неща преди да пуснат пациента нататък. Под контрола на лекар са, но такава е практиката.
За гинекологичните болници не знам за студентите как се процедира, предполагам че все пак трябва да предупреждават, предвид естеството на гледките. В интензивните сектори студенти влизат без да питат никого, само са в група с преподавателя си- в другата тема за медицинския персонал описах как преди около 2 години в интезивна пулмология всеки ден имаше по 2 посещения на групи с чужденци. повечето пациенти дори не разбираха, защото само аз и една лекарка която в този момент беше пациент не бяхме интубирани. Колежка на синът ми в момента е по програма Еразъм в Италия и там са я питали дали вече е взимала биопсия, а тя още не знае да слага абокат...
На моя днес на стажа са им дали да слагат катетър. Всеки ден ги питат могат ли да слагат абокати, хем  знаят че никой не се е мръднал да ги научи, всеки се надява да не се падне на него да се занимава със студенти, но ако могат им дават да го правят.
Идеята за плащане е абсурдна, така никога няма да се научат.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 17:59 от Беллора

# 688
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Беллора, също така е абсурдно и да оставиш човек да умре, защото няма пари да си плати лечението, но се случва в България.

# 689
  • До хладилника, който обичам
Ох, лол, с първото раждане взех да чета какво подписвам, в крайна сметка е информирано съгласие, трябва да се информирам, и ме подбутнаха, какво си се зачела, ей тук подписвай и айде Grinning

Беллора, нека се представят, да попитат, ако ще да е формално. Ето, аз съм от хората, които нямат нищо против, и пак мисля, че е редно да се пита.

Общи условия

Активация на акаунт