Битата родилка в Майчин дом София

• 51 957
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
В Холандия си е нормално, за Швейцария ставаше въпрос, преди 25 години.

# 826
  • Пловдив
Офтопик. Не ми се вярва секциото да е сред най-сложните видове операции, да не пресилваме - то си е достатъчно, че е операция. Има много несравнимо по-сложни.
За ДЦП дали може да се знае със сигурност от какво е - от раждането, или от усложнение по време на самата бременност?

# 827
Офтопик. Не ми се вярва секциото да е сред най-сложните видове операции, да не пресилваме - то си е достатъчно, че е операция. Има много несравнимо по-сложни.
За ДЦП дали може да се знае със сигурност от какво е - от раждането, или от усложнение по време на самата бременност?
Това намерих набързо за секциото:

Не е мозъчна хирургия, но е от сложните операции заради многото различни пластове, които се режат и после трябва да се зашият така, че в последствие да няма вътрешни сраствания. Получава се по някога стената на матката да се сратстне частично с коремната стена в областта на разреза.
Не ми достигат медицински познания, за да го обясня. Не е обикновена операция и не е редно да се прилага освен при опасност за майката или бебето при естествено раждане.

# 828
  • Варненска клюкарка
Секциото е много по-обикновена операция от всички коремни операции, при които впрочем се режат същите слоеве. Може би по бърза е само апендектомията,   като после също се шият слоевете един по един. С изключение на матка, ако операцията е на друг орган. Нормално секцио без усложнения се прави за половин час, нещо, което не може да се каже за никой друг вид коремна операция. Само е по-кървава, предвид допълнителното количество кръв, които имат бременните.

Операцията си е операция и при всяка може да се обърка нещо. В моя случай след няколко опита да ми предизвикат раждане, с вагинални таблетки и системи с окситоцин, не се получи. В деня на втората стимулация, тоновете вечерта паднаха и се наложи спешно секцио... Моята операция продължи 2 часа заради проблем с контрахирането на матката и в резултат на това силно кървене. Заради това престоях и 2,5 дни в реанимация, но като цяло имах и понижен тонус на матката, затова и никак не реагирах на стимулация, а "забих" на 3 см разкритие.
Потвърждавам че във Варна в АГ болница с най високо ниво на компетентност преди 22 г. не правеха спинални и епидурални упойки. Не че и да правеха щях да имам време за такава. Със стремглаво падащи тонове и голямо бързане, когато вадеха бебето от мен,  все още имах болкови усещания - усещах потупване, болка и силно опъване, опитвах се някак да дам знак или поне така си мислех, с още не съвсем приспаното ми съзнание... Но това може би беше за миг, нататък явно вече съм потънала по- дълбоко и усещанията изчезнаха.

В страни от скандинавието, също и Швейцария, Англия, Шотландия ражданията като цяло са в присъствието само на акушерки, лекар се появява ако те преценят и повикат такъв. Затова и се получава някои да раждат по 3 дни. В Южна Корея и Япония секциото е по избор и този избор се прави още в началото на бременността.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 00:35 от Беллора

# 829
.........
Е, как да не е сложна. Това си е коремна операция от където и да я прогледнеш, след която си има възстановителен период от поне месец - два. По тази логика хистероскопията е коремна операция, а секциото - козметична? Едни и същи слоеве тъкани се срязват и при двата вида.
При нормалното раждане след няколко часа си на крак. Точно след два часа, веднага щом ме преместиха в стаята, си грабнах кърпата и отидох в банята. Взех душ, изсуших си косата и заспах като бебе.
Е, отнесох едно хууубаво овикване и порицание, че това били кощунство и че съм щяла да си докарам родилна треска, ама кой да знае, да ми бяха казали. Relaxed

# 830
  • France
... Взех душ, изсуших си косата и заспах като бебе.
Е, отнесох едно хууубаво овикване и порицание, че това били кощунство и че съм щяла да си докарам родилна треска, ама кой да знае, да ми бяха казали. Relaxed
Това пък защо?

# 831
Няма. Затова или си плащаш за конкретен лекар и отношение, или разчиташ на късмет. Аз пари за добър специалист не жаля и няма да жаля. Има безброй други неща в живота, откъдето мога да спестя. Оттук - не.
И най-великия специалист не може да е на разположение 24/7 и то непрекъснато, ако работи такава работа. Представете си, че е имал дълга смяна и е супер изморен и недоспал, че има проблем в семейството, който налага да отсъства, че се е разболял самият той.....Освен това след избраният екип идва ред на обикновените акушерки, които както се видя и в темата ненавиждат заплащането, работата и родилките и ви стъжняват живота. То затова трябва самата система да се промени, не всеки да дава едни пари под покривката и да смята, че е направил нещо грандиозно за себе си.

# 832
  • BG
.........
Е, как да не е сложна. Това си е коремна операция от където и да я прогледнеш, след която си има възстановителен период от поне месец - два. По тази логика хистероскопията е коремна операция, а секциото - козметична? Едни и същи слоеве тъкани се срязват и при двата вида.
При нормалното раждане след няколко часа си на крак. Точно след два часа, веднага щом ме преместиха в стаята, си грабнах кърпата и отидох в банята. Взех душ, изсуших си косата и заспах като бебе.
Хахаххха-сори , че ме избива на истеричен смях ама аз и моята съквартирантка в стаята , които родихме нормално в майчин дом ( нарочно го пиша с малка буква) буквално 40 дни не можехме да седнем нормално, за моята епизиотомия пък не искам да пиша, защото ще откажа доста да раждат естествено. А другите съквартирантки в стаята, които бяха секцио, буквално на втория ден подскачаха като сърнички.

# 833
  • Варненска клюкарка
Секциото може да е сериозна операция, доколкото всяка операция е сериозно предизвикателство за всяко тяло, но далеч не е от най сложните както се пише тук. В наши дни е рутинна и една от най кратките като продължителност.  Прави се от повече от 100 г още във времена преди да съществуват антибиотици и упойки различни от етер опиум и хлороформ. Най известния пример за който се сещам е Елизабет втора родена по този начин през 1926г, а после и сестра и, т.е за 2 години майка им е преживяла 2 такива операции. Без антибиотици. Майка им живя до над 100г, а Елизабет не е имала  ментални дефицити - следващия мит на пишещите тук за пълното упояване и последствията за здравето на бебето.
Възстановяването за родилката е  бързо, описах как се стигна до моето секцио, беше неизбежно и спешно, но после се възстанових  нормално, като повечето родили по този начин. Три години преди това имах операция за вадене на сливици - чисто физическите ми усещания бяха ужасни, много по неприятни от усещанията след секцио, възстановяването ми от тонзилектомия  продължи повече, с много повече болка и други неприятни моменти.

# 834
Няма. Затова или си плащаш за конкретен лекар и отношение, или разчиташ на късмет. Аз пари за добър специалист не жаля и няма да жаля. Има безброй други неща в живота, откъдето мога да спестя. Оттук - не.
И най-великия специалист не може да е на разположение 24/7 и то непрекъснато, ако работи такава работа. Представете си, че е имал дълга смяна и е супер изморен и недоспал, че има проблем в семейството, който налага да отсъства, че се е разболял самият той.....Освен това след избраният екип идва ред на обикновените акушерки, които както се видя и в темата ненавиждат заплащането, работата и родилките и ви стъжняват живота. То затова трябва самата система да се промени, не всеки да дава едни пари под покривката и да смята, че е направил нещо грандиозно за себе си.

Пари под никакви покривки не давам. Има си официален ценоразпис за избор на екип. На касата, срещу касов бон. И да, не е грандиозно, но да отида да раждам СПОКОЙНА без стрес, да получа нормално отношение от всички там, да се възстановя за дни и 17 години по-късно все още да имам хубав спомен за престоя си в болницата - на мен ми стига.

# 835
Ето официални данни за детската смъртност в България. Даже имаме и  национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве 😯( документа най- отдолу на страницата).
https://www.bulnao.government.bg/bg/novini/pressyobshteniq/smetn … ebetata-do-6-dni/
С цялото ми уважение към всички майки родили планирано секцио ( уважавам избора на всеки и не съдя никого за него), но такъв вид секцио е една коремна операция,подобна на други операции и няма общо с процеса на естествено раждане. Имам приятелка родила 3 деца със секцио и тя сама си казва, че не знае какво е усещането да изпиташ контракция.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 09:12 от lady laura

# 836
Секциото може да е сериозна операция, доколкото всяка операция е сериозно предизвикателство за всяко тяло, но далеч не е от най сложните както се пише тук. В наши дни е рутинна и една от най кратките като продължителност.  Прави се от повече от 100 г още във времена преди да съществуват антибиотици и упойки различни от етер опиум и хлороформ. Най известния пример за който се сещам е Елизабет втора родена по този начин през 1926г, а после и сестра и, т.е за 2 години майка им е преживяла 2 такива операции. Без антибиотици. Майка им живя до над 100г, а Елизабет не е имала  ментални дефицити - следващия мит на пишещите тук за пълното упояване и последствията за здравето на бебето.
Възстановяването за родилката е  бързо, описах как се стигна до моето секцио, беше неизбежно и спешно, но после се възстанових  нормално, като повечето родили по този начин. Три години преди това имах операция за вадене на сливици - чисто физическите ми усещания бяха ужасни, много по неприятни от усещанията след секцио, възстановяването ми от тонзилектомия  продължи повече, с много повече болка и други неприятни моменти.
Подкрепям, абсолютно същото се случи и при мен. Вадене (за втори път🫣, понеже както се оказа е възможно или да не ти ги извадят добре първия път като дете или растяли пак, нещо такова) на сливици на 27,27 годишна възраст, това беше някакъв своебразен ад от постоянни и нетърпими болки един месец. Секциото, ако благоволят да те обезболят добре е съвсем търпимо неразположение за два дни. Обаче, ако не те обезболят, както при мен първия път може и много брутално да боли, но поне ще те боли 3 дни, не 35 и се изтърпява.

# 837
... Взех душ, изсуших си косата и заспах като бебе.
Това пък защо?
Защото родих в най-горещият ден от годината над - 40 гр. Потна, с омазан нощница до кръста и с прелюдия преди раждането има-няма 10-12 ч. болки и контракции в пред родилна зала, без климатик и с широко отворени прозорци. Беше направо ад под небето. Simple Smile

Stronger and Happy, смей се колкото искаш. И аз бях с епизотомия, по време на която местната упойка вече ме беше пуснала и ме бродираха така, на живо.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 09:26 от Sysly

# 838

С цялото ми уважение към всички майки родили планирано секцио ( уважавам избора на всеки и не съдя никого за него), но такъв вид секцио е една коремна операция,подобна на други операции и няма общо с процеса на естествено раждане. Имам приятелка родила 3 деца със секцио и тя сама си казва, че не знае какво е усещането да изпиташ контракция.
Аз като раждала и по двата начина бих казала, че не е загубила твърде много.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 18:15 от brumm

# 839
  • Пловдив
Родилна треска, доколкото знам, са казвали на бактериална инфекция, проникнала дълбоко в организма през родилните пътища и матката. Онова, от което е отървал Земелвайс родилките в обществените болници, като е въвел дезинфекция. Била е с много висока смъртност навремето, без антибиотици. Каква е тая родилна треска от мокра коса? Flushed

Общи условия

Активация на акаунт