Бихте ли разрешили на 12 годишно да гледа игралния "Игра на калмари"?

• 2 472
  • 93
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Мен в целия филм много ме дразни азиатската драматичност.
Скрит текст:
Ние гледахме първи сезон с децата, аз по едно време заспах. Не са гледали следващите сезони.

Има 100 пъти по-гадни филми, добре че ги няма по официалните платформи.
Да! Заради това нещо въобще не успях да взема сериала на сериозно.

# 61
Явно масово се гледа този филм, защото децата от квартала научиха моето на песничката и на самата игра. Изумително и странно ми е как пеят някаква песничка на корейски, която не разбират. А филмът определено не е за малки деца. Говоря за 5-7 годишни.

# 62
Ееее за 5-7 годишни не е ,наистина...

# 63
те могат просто да си пеят. не е нужно да са гледали сериала

# 64
Възможно е, но казват и заглавието на играта на аглийски. Може и от онези, които имат по-големи батковци и каки да е тръгнало. Моето - ясно, че повтаря като папагал. Аз и нямаше да разбера, ако една моя приятелка не ми беше казала, че има такъв сериал и те имитират играта от него.

# 65
Значи бебешка работа.

# 66
Изумително и странно ми е как пеят някаква песничка на корейски, която не разбират.

По същия начин и ние като деца пеехме песнички на индийски, без да го разбираме. Каквото си мислехме, че сме чули във филмите, напр. „Слонът, моят приятел“. Laughing
При положение че толкова много хора днес използват фрази, дори на български, които не разбират, но са чули някъде („имах си аз“, „диванче праз“ и т.н.), какво пеели децата ни е последна грижа.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 18:49 от Как' Сийка

# 67
Аз никога не съм била ограничавана от родителите си. Е, за книги става въпрос, но все тая, затова ми се струва странно. Аз също не съм ограничавала. Чела съм Емил Зола на 12 и "Декамерон" на 13, засега нямам видими отклонения.

# 68
  • София
Хаха, Динчо, Зола на 12 си е направо тежка травма 😄 Хареса ми сравнението 👍

# 69
Това като подигравка ли да го приемам?

# 70
  • София
Не 😄 Прочетох "Мечта" на Зола на 14 и книгата ме... Впечатли е слабо казано. Изчетох почти целия Зола с детския си мозък в търсенето на други такива книги. Изчетох 4 или 5 неща, включително Ругон-Макарови. Сигурна бях, че ще намеря още от същото. Оказа се, че това е единствената му такава книга, писал я е влюбен.
Оттогава след първа прочетена книга винаги търся биография на автор 😄 Но травмата си ми остана 🤣🤣🤣

# 71
И защо сега забраняваш на детето си? Наистина не разбирам....
И какви са тези смеещи се човечета, съчетани с травми?!

# 72
  • София
Опитах се да разведря темата, беше проучвателна, а отива в групата на многото теми с неумолим тон на либералност и тн.
А то не е задължително всеки да разбере. Явно не си чела "Мечта" и няма как да обясня смешното тук.

# 73
Това е много яко как знаеш какво съм чела 🤪
Успех със забраните....

# 74
Работя в сферата на киното, гледала съм над 5000 филма в живота си (може би много над).
Всеки филм, дори за тв или стрийминг, има т.нар. възрастова категоризация. Разбира се, в кината има някакъв начин да се санкционира, а у дома е само препоръка, но все пак я има по целия цивилизован свят и не се очертава да отпадне скоро. Тя се прави на национално ниво и може да варира за различните страни в зависимост от културните особености (например в САЩ ограничават дори за минимален показ на секс, в Европа сме по-толерантни към това, но по-строго оценяваме някои форми на насилие), но общо взето е в един порядък. При изготвяне на оценката се взема мнението не само на кинопрофесионалисти, но и на психолози.
Лично аз смятам тези категории за смислени и в нашето семейство се придържаме близо до техните граници, когато гледаме филми с децата си. Дъщеря ми е на 17, на кино ходи от 3-годишна (първо на 2D-та в малки зали и с по-тих звук), знае какво е категоризация, интересува се дали един филм е подходящ тематично и естетически, водили сме много разговори по темата през годините.
Отдавна не я контролирам какво да гледа, мога да дам препоръки като професионалист или да гледаме нещо заедно. Но "Игра на калмари" не е гледала, като цяло няма и интерес към жанровете с демонстративна жестокост - военен реализъм, хорър (повечето хоръри са допустими от 16, т.е. възможно за нейната възраст).
Когато навремето излезе "Игра на тронове", който е заслужено 18+, много хора го гледаха с малките си деца, 10-12-годишни, че и по-надолу. За мен безумие и липса на култура - родителска и филмова.

Общи условия

Активация на акаунт