Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 5 098
  • 206
  •   1
Отговори
# 105
Права си, хубаво е с подкрепа. Като няма се оправяш сам, ако поискаш. Роптаеш си ,но не спираш по пътя , продължаваш.  Посочените жени дали са искали да учат, изглежда са на ниско платена работа, тоест без амбиции. И такива хора има и са доволни от себе си. Да не забравяме, че има  и неразумни  и деца и родители.  И че насила не става, а  издръжка до сто години няма.Има мечешка услуга, имам пример.
 Не ми прилича на възрастта пред вас,  ама този  потребител как е с езика, пръстите, че свирки всякакви, има и   акт от мъж на жена , няма да стои  незадоволена докато той се кефи на музиката.
 Има  и такива мъже ,само искат и  нищо не дават. Гнусно им  е.

# 106
  • София
Хечи, начинът ти на отглеждане или зарязване, както ти го възприемаш, е характерен горе- долу за 70% от хората. С най- добри чувства ти го казвам, за да се отърсиш най- сетне. Винаги те чета и после се почесвам по главата какво толкова ужасно, нередно, рядко срещано има в описаното. Може пък да съм с ниски критерии, не знам.
И на мен са ми давали по 2лв за деня. И само ми платиха таксата - 360лв/годишно.  За чужбина после се самофинансирах, не съм искала "да ме пратят да уча там", защото нямаше как. И т.н. Няма да пиша фермани. Това беше животът тогава за средностатистическия човек. Не са ме гонили от дома, но и теб не са. И Ариел май не са. Абе, реално изгонени има много малко реално.

# 107
Милена, в последно време мъжете го правят доста повече от жените. С тая разлика, че нямат свян и не се товарят, за да си запазят покрива, а се разполагат. И че могат да си хванат шапката и да оставят детето си, да заживеят като ергени. А като нещо се случи с жена, я питате в СО -можеш ли да идеш за известно време при родителите ти?
Ами нали това казвам -  и мъжете, и жените могат да бъдат зависими от другия. Защото  в заглавието се ожалват само жените. А всеки може да избере да бъде зависим основно от себе си. Ако избере да бъде зависим от друг, да не се сърди на другите. Но въобще не е задължително жената да бъде зависима от мъж или родители. Поне не и в Европа.

Извинете ама мъж, който е в позицията да изгони майка с дете на улицата (имаше дори такава тема скоро) определено не е зависим.

И Кеч, писали сме едновременно - майка ми ме е гонила. А баща ми открито ми е заявявал въобще да не се връщам и, че съм заслужавала мъж алкохолик дето да ме спуквал от бой.

# 108
  • Melmak
Хечи, начинът ти на отглеждане или зарязване, както ти го възприемаш, е характерен горе- долу за 70% от хората. С най- добри чувства ти го казвам, за да се отърсиш най- сетне. Винаги те чета и после се почесвам по главата какво толкова ужасно, нередно, рядко срещано има в описаното. Може пък да съм с ниски критерии, не знам.
И на мен са ми давали по 2лв за деня. И само ми платиха таксата - 360лв/годишно.  За чужбина после се самофинансирах, не съм искала "да ме пратят да уча там", защото нямаше как. И т.н. Няма да пиша фермани. Това беше животът тогава за средностатистическия човек. Не са ме гонили от дома, но и теб не са. И Ариел май не са. Абе, реално изгонени има много малко реално.
О, не мисля, че 70% от хората са така, Кеч. Изобщо даже. Съвсем не мисля, че другата крайност е добре - да те дундуркат до 30 и до 40.
В моя свят и моите колеги от уни, приятелки и познати получаваха някаква издържка от родителите си, докато учат, живееха повечето в София, а техните в провинцията. Аз съм от тук и учех в София.
Не знам вашите как са се държали с теб, вероятно са те обичали и са правили каквото могат. Усещането у мен е, че нашите не искаха да правят нищо за мен, докато синът им получаваше кола след кола, като 30 годишен работещ мъж. Родителите ми не ми купуваха дрехи, не ми даваха пари за абсолютно нищо. Не съм имала бюджет за нищо, не съм ходила на уроци за матури, не съм ходила на уроци за кандидатстване и т.н, и т.н. За това споменах и горе за обувките. Аз съм се оттърсила от това, най-неприятно ми става като напишеш как видиш ли мъжът ми ме издържал, даже като съм си сменяла професията. Аз на 27-8 бях тогава.. не ми е било нужно някой да ме издържа, получавала съм заплата, с която сигурно някъде и деца някой гледа. Имала съм и буфер. Ариел е имала тежък живот, а тука повечето й скачат. Не разбирам как това помага на някого.

# 109
Хечи,сама го написа, че ти се полага издръжка,докато учиш. Добре,а ако нямат възможност тия родители? Кредити ли да теглят,заеми ли да взимат,за да платят това образование? Не нейните родители или на Ариел,а по принцип питам.
На мен също не са плащали образование  не ми купиха кола,не са ми осигурили жилище и тн. На никое от децата си не са. Не съм страдала изобщо за тия неща. Да,трудно ми е било,но се оправих. В крайна сметка, здрав прав човек работи и се справя до колкото са му възможностите. Това според мен трябва да дава допълните мотивация, а не да се страда цял живот. И не смятам, че щом не са ми осигурили тези неща,не ме обичат. Напротив, просто нямат възможност. Майка ми на бала ми ми каза-аз бях до тук. От тук нататък,стремежите ти и възможностите ти ще те отведат където искаш. И я разбрах много правилно. Не че и преди бала вече не живеех под наем сама и да работя,но това е друг въпрос.

# 110
Имала е тежък живот Ариел навярно, но в момента животът ѝ е добре уреден.
Какво ѝ помага това да дъвче злопаметно едни и същи моменти на огорчение от родителите си и трудности от миналото, цял живот?

# 111
  • София
Не съм го написала като укор. Нормално е близки, мъж, жена, брат, сестра да ти ударят рамо, когато имаш нужда. Написах го, защото ми се струва, че повечето хора, разписвали се по подобни теми, не виждат невидимите привилегии, които са имали и дъвчат само какво не им е дадено. 

Имала съм неща или по- скоро периоди, в които е било добре. Тогава не съм мислела така, но когато са дошли периодите, в които е било друго, си даваш сметка колко широко ти е било около врата и колко слънчеви дни си пропилял в недоволство.

# 112
О, не мисля, че 70% от хората са така, Кеч. Изобщо даже. Съвсем не мисля, че другата крайност е добре - да те дундуркат до 30 и до 40.
В моя свят и моите колеги от уни, приятелки и познати получаваха някаква издържка от родителите си, докато учат, живееха повечето в София, а техните в провинцията.Аз съм от тук и учех в София.
Не знам вашите как са се държали с теб, вероятно са те обичали и са правили каквото могат. Усещането у мен е, че нашите не искаха да правят нищо за мен, докато синът им получаваше кола след кола, като 30 годишен работещ мъж. Родителите ми не ми купуваха дрехи, не ми даваха пари за абсолютно нищо. Не съм имала бюджет за нищо, не съм ходила на уроци за матури, не съм ходила на уроци за кандидатстване и т.н, и т.н. За това споменах и горе за обувките. Аз съм се оттърсила от това, най-неприятно ми става като напишеш как видиш ли мъжът ми ме издържал, даже като съм си сменяла професията. Аз на 27-8 бях тогава.. не ми е било нужно някой да ме издържа, получавала съм заплата, с която сигурно някъде и деца някой гледа. Имала съм и буфер. Ариел е имала тежък живот, а тука повечето й скачат. Не разбирам как това помага на някого.

На теб са ти плащали таксата, хранили са те и са ти покривали всичко нужно в домакинството, че и джобни са ти давали. Това е издръжка. Ако си мислиш, че на повечето от тези с провинциалната издръжка парите са им били достатъчни да си платят общежитието, учебните разходи, да ядат редовно и да им остават за джобни... От девети клас нататък има стипендии, между другото. Много хора си купуват дрехи с тях и изобщо, използват си ги за личния бюджет. И да, има разлика дали се изнасяш някъде, без да плащаш наем, и поработваш 4 часа дневно, или си плащаш всички разходи.

# 113
  • София
Милена, в последно време мъжете го правят доста повече от жените. С тая разлика, че нямат свян и не се товарят, за да си запазят покрива, а се разполагат. И че могат да си хванат шапката и да оставят детето си, да заживеят като ергени. А като нещо се случи с жена, я питате в СО -можеш ли да идеш за известно време при родителите ти?
Ами нали това казвам -  и мъжете, и жените могат да бъдат зависими от другия. Защото  в заглавието се ожалват само жените. А всеки може да избере да бъде зависим основно от себе си. Ако избере да бъде зависим от друг, да не се сърди на другите. Но въобще не е задължително жената да бъде зависима от мъж или родители. Поне не и в Европа.

Извинете ама мъж, който е в позицията да изгони майка с дете на улицата (имаше дори такава тема скоро) определено не е зависим.
...
Кога в темата се появи изгонена майка с дете?
Коментирам заглавието и първи пост. Изгонена 18-годишна. Няма дете в картинката.
Изгонените 18-годишни, независимо от пола, са еднакво не/зависими. Еднакво могат да изберат дали след това да зависят от друг или да зависят от себе си.

# 114
Ариел, да не би да не можеш да преглътнеш, че свекървата осигурява жилище на сина, запазено за него? И те е страх от изгонване? Нещо лично те тормози.

# 115
Няма двама души с напълно еднакви възможности. Чувала съм дори деца от нескарани семейства да се оплакват от различно отношение към тях (майката страшно се изненада, не беше предполагала, че ще чуе такова нещо), какво остава за тези, които са скарани.
Човек играе с картите, които животът му е раздал - един е без родител, друг с двама родители и без пари, трети без подкрепа за учене, четвърти нещо четвърто. Всеки има някаква своя трудност и битка.

# 116
  • Melmak
Имала е тежък живот Ариел навярно, но в момента животът ѝ е добре уреден.
Какво ѝ помага това да дъвче злопаметно едни и същи моменти на огорчение от родителите си и трудности от миналото, цял живот?

Защото не го е преработила и й тежи.

Кукуминцинке, моля ти се. Стипендията ми в гимназията беше 21 лв месечно. Хранили са ме, даже джобни ми давали.. не можех да си купя повече от пакет солети и едно кафе. Цял ден лекции. Не ми обяснявай колко са ме хранили, моля ти се.

# 117
Няма равен старт и светът не е справедлив. И никой не те пита преди да се родиш, абе ти искаш ли тука едни 50-80 години да прекараш на тая земя. Да не говорим, че повечето хора реално не са били желани деца, или поне не и от двамата родителя. Положителното е, че не те горят  на клада, защото четеш ерес и има пеницилин, ток и топла вода. Ако не си роден в Сомалия, Газа или на някакво такова място, все ще се оправиш, ако си средно интелигентен. Не виждам драма, ако те гонят. Ако не съм желана на някое място (било то и бащиният ми дом), сама ще си тръгна. Всъщност, Ариел, ако ти сега си щастлива и си намерила мястото си, то може да се каже, че родителите ти съзнателно или не, са спомогнали за това щастие гонейки те. Ако беше получила тяхната подкрепа, животът ти можеше и да се стече по много по-лош начин, въпрос на гледна точка.

# 118
А в университета колко беше стипендията?

Дори и сега 2 лева стигат за 2 пакетчета солвти и кафе от кафемашината със стотинки, преди 15 години бяха достатъчни за обяд на стола и кафе от машина. Като ядеш и пиеш кафе сутринта у вас, и се прибереш, нали пак имаш ядене? Да не мислиш, че тези от провинцията с повече са разполагали масово?

# 119
Ариел, да не би да не можеш да преглътнеш, че свекървата осигурява жилище на сина, запазено за него? И те е страх от изгонване? Нещо лично те тормози.

Това пък от къде дойде?
Била съм гонена и от родители и от мъже. Няма да ми е за пръв път.
Човек знае и две и двеста.

Общи условия

Активация на акаунт