Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 868
  • 206
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Пирин планина
Миналото е част от нас, но не можем да живеем само в (с) миналото...
Даже е твърде глупаво да го правим.

Студентът може да е от друг град и да не живее у родителите си.

# 136
Лукс е всеки ден на заведение. Да идеш на екскурзия с класа или в университета да не сплестяваш джобните за два седмици за една книга от антиквариат - това вече е мизерия и не калява.

Как да не калява? Да ходиш всеки ден на заведение откровено казано си е безумна простотия. Но да спестяваш, за да си купиш книга е похвално и осъзнаваш цената на тази книга.
Беднотията те учи по трудния начин на финансова култура. Така че когато се пребориш и вече имаш, да знаеш цената на парите.
Когато си получавал всичко на готово, няма как да знаеш тези неща и дори и много пари да ти дават, никога няма да ти  стигат и никога няма да имаш.

# 137
  • Melmak
А може ли да приемем, че има нещо средно между това да получаваш всичко на готово и да си в мизерията? Като да отидвш веднъж месечно на кино с приятели? Примерно. И пак да си студент, да учиш, да си съвестен и да не си нито всяка вечер на заведение, нито да си броиш стотинките?

# 138
Тъпо е това сравняване на кой колко са дали. Така излиза,че едно дете винаги ще е недоволно,понеже винаги ще има друго,на което са дали повече или по-добри условия.
Ако са имали родителите,да нека да помогнат,но ако нямат или не искат да помогнат,тогава какво? Цял живот да страдаме от това нещо,което не води до нищо градивно и да таим злоба и разочарование.

# 139
Ами да. Аз имах и повече от средното, без да са ме издържали родителите, без джобни от тях. Учебници, книги, дрехи, обувки, всичко съм си купувала сама. Нашите след 18 годишна ми подариха веднъж едно златно синджирче с фигурка от някакво тяхно пътуване, друг път парфюм примерно. То си е било подарък, не издръжка. Когато бях с малко пари, се събирахме у някоя приятелка и пак ни беше весело. Никога не съм робувала на маркови дрехи, скъпи чанти и подобни. Харчила съм много по заведения и за дрехи и дрънкулки. Изобщо не съжалявам. Както трябва съм си поживяла. Освен това не тая обвинения, че някой ми е провалил живота с недаване.

# 140
Имам познато дете. Бащата плаща 130 лева издръжка, неактуализирана от години. Майката е с нисък доход, пък и нещо не умее да си направи бюджет за най-необходимото с парите, с които разполага. Та детето, на 12-13 ходи да иска постоянно пари от роднини, да си правила вежди и нокти, всички други имали, да си купела готова храна, защото вкъщи не ѝ харесвала. Предлагаха ѝ на училищния стол да ѝ плащат купони те дз се храни, от социалния патронаж безплатно храна да взима (да я плати друг) - не, не била хубава храната, по заведенията е по-хубава. Курсовете и спортните занимания ѝ ги поемат роднини, самите те се лишават, за да дадат, ама и ноктите и веждите ли трябва да финансират, защото всички други били с ноктопластика, и храненето по заведения?

# 141
Благодаря на Bеа_2022 Heart, че е отговорила вместо мен и съм напълно съгласна с написаното.
Разберете вече, че след 18 години никой вече не е длъжен да дава нищо. Ако родителите ви плащат наема или часта от наема, докато учите и ви дават пари, за да имате за някаква храна и примерно билет, това средното - нормалното. Ако искате повече, започнете работа - лесно е.
Вярно, ако виждате, че за вас е това, а за другото дете в семейството е много повече, ще се подразните. Аз, както споделих вече, съм видяла същото. Но всяко нещо има положителна страна, за това също писах вече.

# 142
Лукс е всеки ден на заведение. Да идеш на екскурзия с класа или в университета да не сплестяваш джобните за два седмици за една книга от антиквариат - това вече е мизерия и не калява.

Как да не калява? Да ходиш всеки ден на заведение откровено казано си е безумна простотия. Но да спестяваш, за да си купиш книга е похвално и осъзнаваш цената на тази книга.
Беднотията те учи по трудния начин на финансова култура. Така че когато се пребориш и вече имаш, да знаеш цената на парите.
Когато си получавал всичко на готово, няма как да знаеш тези неща и дори и много пари да ти дават, никога няма да ти  стигат и никога няма да имаш.

Не съм съгласна въобще. Точно хората с пари им знаят цената.
Аз като човек, който винаги е бил "на ръба" винаги съм се глезила защото знам, че утре може и да няма.
Но хората с финансови възможности имат тотално различен мироглед - нерядко са болезнено стиснати, карат на хляб и лютеница и не оставят една стотинка бакшиш на келнера в ресторанта. И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?
Имаш пари, ама мислиш и живееш като бедняк. Не благодаря.
Беднотията е начин на мислене, а не наличие или липса на пари.

# 143
Каквото да прави един родител, детето му винаги ще има какво да разкаже на психолога си.

# 144
Темата е стигнала до еквивалента на First world problems по отношение на издръжката на пълнолетни хора.

# 145
Как стигнахме до тук да обсъждаме персонално Ариел?
Тя насочва темата към “толкова ли е трудно да подкрепиш детето си”, което е много далеч от “финансовата тежест върху жената, която трябва да скача от мъж на мъж, защото родителите я натирили на 18 години без нищо”. Това са две коренно различни неща.
Животът е непредвидим и ние нямаме равен старт. Би трябвало на всички от вас да е ясно, че когато като дете никога не си се тревожил дали сметките са платени, дали има какво да се яде, имал си добро училище, имал си двама! родители, то ти с нищо не си допринесъл за това. За това хората, които са го имали и са го нямали стартират от различни позиции в състезанието живот. Това обаче не ти дава правото да търсиш и изискваш от родителите си, не ти дава правото и да се сравняваш. Дава ти единствено правото да тичаш с всичките си 18 годишни сили така, че да нагониш това, което си нямал. Колкото повече тичаш, толкова по-напред ще стигнеш. Не може на 18 все още да очакваш някой да тича вместо теб. Излезте от тая роля на жертви.

# 146
Законово са длъжни родителите на редовен студент Simple Smile обаче аз друго искам да кажа. Липсата не учи на финансова култура. Това са думи на човек, който иска себе си да успокои, че се е научил, че е имало някакъв смисъл, че някак му се е отплатило колко гадно се е чувствал, докато гледа някого наоколо. В реалността това рядко се случва. Хората просто взимат кредити.

# 147
Аз сега се замислих. Коментира се 2лв джобни +плащане на такса като нещо в посока минимум. Като тези 2лв със сигурност преди години са имали по-висока покупателната стойност. Аз давам 50лв на седмица на сина ми, т. е. по около 7лв на ден+плащам таксата, да разбирам ли, че това е мизерия? Учи в града ни, не плаща квартира, ток, вода.Аз мога и по 500 да му давам, няма да ми разбита финансите, но според неговите нужди, мисля че е достатъчно 50 лв.
Това са му джобните, 50лв седмично, ще бъде втори курс. Миналото лято работи, сега не му се получи.

Просто се хващам за примера, не правя оценки, за себе си се замислям.
А иначе за "гонене" след 18г,не вярвам да е много популярно в България, ами те родените през януари и февруари не са почнали дори втори срок на 11клас,каква само издръжка. Децата, които работят лятото, обикновено работят за дрънкулки и дискотеки, не съм чула някое дете на 18г да работи за да плаща ток, вода и езиковия си курс, например.
У нас няма и много гъвкави възможности за почасова работа на студенти. А ако някой не желае да учи, нормално е да си намери работа при пълна заетост и възможностите за мъже/жени са напълно равностойни, поне у нас.

# 148
  • София

Аз като човек, който винаги е бил "на ръба" винаги съм се глезила защото знам, че утре може и да няма.

И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?

За децата си. Да им осигуриш образованието. Wink
Да си купиш имот, който ще наследят, докато реват, че нищо не им е дала съдбата.

# 149
  • Melmak
На 18 повечето хора са в 11 клас. Моля ви се, спрете с това “на 18 никой не ти е длъжен с нищо”. Баш тогава, в 11 клас ли да те отрежат вашите? Ако учиш и висше редовно са длъжни да ти дават издръжка.

Общи условия

Активация на акаунт