Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 716
  • 127
  •   1
Отговори
Ендокринолог изкази в рамките на 10 минутен преглед:
Гроздето е за слабите
Два сандвича абсурд, ти и по един не трябва да ядеш
Как така смесваш плодове знаеш ли колко хлебни единици са това ( 30 gr круша, половин ябълка, половин банан и кисело мляко)
С това твое положение може и да се оправиш, ама много трудно
Забрави за картофи и ориз
Защо не си яла омлет, от сега нататък всяка вечер омлет, ядеш го със сирене, сирене и кашкавал, като ти омръзне с чубрица
,, Става ми лошо на висока доза” много ясно как няма да ти става лошо като ядеш картофена манджа ( ядох 5 хапки картоф и нарязана краставица )
 ,, Мисля, че получавам киселини, защото ям всеки ден домати, възможно ли е да влияят “ Да, със сигурност е от доматите, а не от пърленката ( ядох салата и една хапка пърленка ), и лекарката и асистентката се смяха на това
Вместо да четеш за препарата, може да четеш как да се храниш.

От 26 дни съм на лекарството за отслабване Саксенда, изпитвам всички възможни симптоми които са описани. Свалих 10 килограма за 22 дни. В момента съм 111 кг. Трудно ми е да приемам храна от която не ми се гади. Доста ми се гади от месо и млечни продукти, също мазни храни. Не съм яла нищо пакетирано. Отидох при ендокриноложката ми( виждам се с нея за втори път ). Държа се грубо и непрофесионално. Първия път, когато се видяхме, ми изписа Саксенда, не ми обясни какво е, а само как да го взимам. Не ме инструктира как да се храня. Каза ми да си водя хранителен дневник за една седмица, аз го водих за цял месец до втората ни среща. В момента съм на доза 1.8 и ми каза да я взимам още два месеца и после до януари да взимам пак 1.8 до януари. Знам че дозата трябва да се увеличава. Посъветвайте ме какво да правя. Приемах главно плодове , зеленчуци и въглехидрати като ориз или картофи за последния месец. Излязох толкова разтроена от кабинета. Нямам желание да ходя отново при нея.

# 1
Хедер ли е ендокриноложката?

# 2
  • София/Испания
Какво означава''хедер''?

# 3
  • София
Спри въглехидратите и плодовете, щом искаш да отслабнеш.
За останалото нямам мнение.

# 4
  • Бургас
Какво означава''хедер''?

Името на лекарката

# 5
  • София
Хедер ли е ендокриноложката?

Аууу, при тази съм била и едва изчаках да избягам от кабинета и никога да не се върна. Толкова надменно същество, а е млада жена, не очаквах такова отношение.
Намери си друга ендокриноложка, аз съм обиколила сигурно половин София и все не можех да си пасна. А имам болести и ми трябва проследяване. Сегашната ми не е идеална също, затова не давам препоръка, но някак сме се напаснали и се оправяме като за 1-2 пъти годишно.
Но си е трудна работа да си намериш лекар.

# 6
Спри въглехидратите и плодовете, щом искаш да отслабнеш.
За останалото нямам мнение.

И аз нямам мнение за лекарката, но съм съгласна с насоките.
Картофи и ориз ги забрави напълно. Плодовете също на минимум, грозде и банани  не.
При такова изходно тегло не очаквай бързо нормализиране. 10 кг за 20 дни е много.
Инсулин изследван ли е?

# 7
Съжалявам, че лекарката се е държала така.
Но за въглехидратите е права.

# 8
За теглото- изчислете си калориите с някое приложение и влезте в дефицит, спорт( ходене за Вас) , трябват Ви протеини, зеленчуци, САМО НЯКОИ плодове са разрешение, както и въглехидрати под определени норми- по изключение и пълнозърнести, картофи, ориз, хляб- не.
На Ваше място ще гоня 3-4кг месечно и без лекарства, а с намален прием на храна и увеличено движение.Как са Ви кръвна захар и глюкоза?
Успех!

# 9
  • София
Всъщност, няма нито едно твърдение на лекарката, което да не е вярно.
Като цяло тези лекарства - оземпик и подобните му са ужасно вредни и почти винаги страничните им реакции са много неприятни. Също много неприятни са и медформиновите препарати, подобни странични реакции и също е гадно.

Личен опит със Саксенда/Оземпик и подобни нямам, защото въпреки че си имам всички показания, лекуващият ми лекар - майка ми, отказа да ми го изпише, защото е ужасно вредно. Не мисля, че иска да ми нареди, точно напротив.

Когато се отслабва, трябва много да се внимава какви въглехидрати се поемат, тъй като особено при хора с диабет, инсулинова резистентност и подобни заболявания, много пречат. И да, гроздето е за слабите, пърленката - кой знае какво съдържа, доматите предизвикват киселини и да два сандвича са наистина много за човек на диета. Не мисля, че е грубо, точно си е, според мен поне.

Все пак, с редвовен спорт, силно намалени въглехидрати - позволявам си черен хляб, много рядко - веднъж на 2-3 седмици ориз за 1-2 хранения седмично, рядко картофи, плодове ям, като не ям грозде и банани, защото са ужасно калорични. При редовен спорт - 3 пъти седмично и разходка 5-6 км поне веднъж седмично се отървах от 21 кг за около 6 месеца. Трябва ясна, осмислена промяна на начина на живот, буквално да се забрави вкуса на всякаква рафинирана захар и преработени продукти (от типа на хляб от рафинирано бяло брашно, сладкиши и т.н.), редовно движение и спорт и много силна воля. Част от проблема е, че се чувствате зле от лекарството, чувствителна сте, очаквате разбиране, защото на Вас ви е трудно. Но трябва да приемете, че сте една от многото пациентки на докторката, за нея сте просто поредния случай и тя търси начин да си свърши работата, да Ви стресне да се вземете в ръце.

# 10
С ИР и Хашимото съм.
Пия хормон и медформинов препарат.
От нова година съм спряла въглехидратите - картофи, ориз, хляб и всякакви тестени изделия. Плодове - само киви, берита, грейфрут. Наблягам на протеини - месо, млечни (знам, че са спорни за Хашимотото), яйца и зеленчуци.
Започнах да се движа повече - около 15 000-20 000 крачки на ден и понякога правя упражнения.
Смъкнала съм 13,5 кг и се чувствам добре.
Трябва много силна воля и мотивация, за да промени човек хранителни навици, които са го докарали до над 100 кг.
Според мен, не е лошо освен ендокринолог да си потърсите психолог и треньор.
Хапчетата, за жалост, не са вълшебни. Трябва работа...

# 11
Двата сандвича ги пропуснах. Как изобщо някой с подобни кг си мисли, че може да яде сандвичи?
Лекарката заслужава адмирации, не критика.

# 12
  • София
Виж, аз и дамата я разбирам чудесно. Не е лесно да си на диета, да си дебел и да ти тежи, защото самата аз съм дебела и се опитвам да отслабна. Няма да го пиша политически коректно, защото човек трябва да се научи да приема тъжната реалност, това е.

Ако нещо съм разбрала от опитите си да вляза във форма, то е, че част от проблема на дебелите хора е силно психологически. Тъжен съм - я дай да хапна, весел съм - я да се съберем да го полеем, какво толкова ще ми стане от парче кекс... еми нищо, ама в един момент усещаш как със звън се лепи на някои заоблени области, за които в моя случай умалителната форма е крайно неуместна.

Воля му е майката и да се осъзнае, че светът не се върти около нас. Тъжна реалност, но тя е такава. От друга страна, за себе си знам, че аз сама съм се докарала до тези килограми, следователно аз сама трябва да се боря с тях. От трета страна, не мога да забраня на колегите да носят бонбони, да почерпят за празник, да носят в офиса торта, която само помирисвам и така нататък. Светът не ми е виновен, защото аз имам проблем. Нито пък някой трябва да ме гали с перце, защото съм дебела, на диета съм и ми е трудно. Всъщност никой не го интересува дали ми е трудно, освен най-близките ми хора.

Лекарите ...при тях минават всякакви случаи, те дават насоки какво трябва да се промени, как трябва да се яде. В интернет има толкова много информация за здравословно хранене, има и диетолози, ако човек иска по-професионална помощ и насоки какво и как да яде. Има и лични треньори, които съветват също и подпомагат хранителни режими.

Авторката, няма нужда от свръхчувствителност, няма нужда да търсиш кой ти е виновен. Казвам ти това супер добронамерено, защото спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Знам как се чувстваш, но вземи се в ръце, попрочети в интернет какво би представлявала диета за хора, желаещи да отслабнат. Аз ще ти споделя час от моята:

Протеини:
Пилешко филе на скара - порция 100-150 г готов продукт
Телешко  - на скара, на тиган, някакъв стек  - 150 г готов продукт
Яйца - позволявам си варен, пържени, омлет с много малко или ако тигана позволява без мазнина
Свинско бонфиле - 100-150 г готов продукт, на скара или на тиган
Пилешко бутче на фурна, аз лично го мажех отгоре с малко мазнина, по-добре е без кожата
Пилешка пържола от бутче - 100-150 г
Кюфте/кебапче на скара, желателно е ти да си си смляла месото в магазина
Сирене - 50 гр
Кашкавал -40 гр
Риба - аз ям пъстърва, сьомга, сьомгова пъстърва

Зеленчуци:
Домати
Краставици
Зеле
Моркови
Червено цвекло

Трябва да си наложиш да се храниш разделно, да се движиш много, и да смениш генерално начина си на живот. Ти не си на диета, ти сменяш изцяло начина си на живот и ще се храниш така. Стягай се, че другото лято морето те зове, с перфектна и стегната фигура. Действай, ти си Simple Smile

Пропуснах. Диета не се прави на око, всички грамажи се мерят на кантарче и не закръгляме нагоре. Сега, ако пържолата се окаже не 150 г, а 170 няма да се свърши света, но си е нарушение. Това е.

# 13
Най-добре потърсете друг ендокринолог и тази госпожа я забравете.
Друг ендокринолог може да ви изпише другото лекарство, което се поставя веднъж седмично, вместо да се бодете всеки ден.
Впрочем 10 кг за 22 дни е впечатляващо. Това показва и, че сте ограничили храната. Което е похвално, браво!
Истината е, че тези инжекции дори да се правят, ако не се пази диета не се сваля нищо. Щом сте свалили толкова килограми за кратко време, това показва, че сте пазили и диета.

# 14
Как ще е впечатляващо 10 кг за 20 дни? Защо я лъжете? Това е ненормално и крайно вредно сваляне на кг.
Саксенда не знам какво е, но нормалното сваляне на кг е 3-4 за месец. Не повече. То не може да ядем с години и да искаме за 2 седмици да станем фини.
Правилно е написала slanchezara, тук не търсим диета за определено време. Търсим режим завинаги.

Общи условия

Активация на акаунт