Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 726
  • 127
  •   1
Отговори
# 15
Как ще е впечатляващо 10 кг за 20 дни? Защо я лъжете? Това е ненормално и крайно вредно сваляне на кг.
Саксенда не знам какво е, но нормалното сваляне на кг е 3-4 за месец. Не повече. То не може да ядем с години и да искаме за 2 седмици да станем фини.
Правилно е написала slanchezara, тук не търсим диета за определено време. Търсим режим завинаги.

Вие правите това, което е направила ендокриноложката и - била е груба и жената си е тръгнала разплакана.
Истината е, че тя ще постигне много повече с окуражаване и добри думи, вместо вашите критики, че е яла 2 сандвича и адмирирането на гаднярското отношение на лекарят. Защото утре някой такъв лекар бие родилки и на такива хора не казваме Браво.
Лекарят е длъжен освен медицинска помощ да окаже и психологическа подкрепа, да се основават неговите действия на принципите на медицинската етика и морал - предмет, който задължително се изучава във всички медицински университети. И понеже жената не е получила доброто отношение, което и се полага, дайте тука да я донаругаем.
Аз не мога така. Знам, че тази жена заслужава добра дума и е тръгнала по дълъг и труден път, за това, трябва да бъде окуражена и похвалена за добрите резултати.Освен това тя не само се ограничава с храната, но и прави по 15-20 хил крачки на ден, което също е отлична работа.
И нещо повече - тези 10 кг за 22 дни са нормални за хора, които страдат от затлъстяване и са започнали лечение с медикаменти. Истината е, че противно на всеобщото мнение точно първите килограми се свалят най-лесно и бързо. Скоро след това идва сваляне с около 2-3-4 кг на месец.
А вие се научете на един човек, който е в началото на пътя, да не му режете крилата с непремерени думи. Утре може да сте вие на негово място.

# 16
Точно с ендокринолози имам личен опит, такива, които много държат да запазят комфорта на пациента и просто да му връчат рецепта, а той да си хапва от всичко по малко, че да е балансирано. Няма такъв филм балансирано при хора с нарушена обмяна. За тях има разрешени и забранени храни. Затова съм впечатлена от правилните насоки на лекарката.
Никой не е казал да стои гладна авторката. Напротив, трябва да се храни с храни, които ще я заситят.
С воля и постоянство ще се справи и без медикаменти. Но не за 20 дни.

# 17
Точно с ендокринолози имам личен опит, такива, които много държат да запазят комфорта на пациента и просто да му връчат рецепта, а той да си хапва от всичко по малко, че да е балансирано. Няма такъв филм балансирано при хора с нарушена обмяна. За тях има разрешени и забранени храни. Затова съм впечатлена от правилните насоки на лекарката.
Никой не е казал да стои гладна авторката. Напротив, трябва да се храни с храни, които ще я заситят.
С воля и постоянство ще се справи и без медикаменти. Но не за 20 дни.

И понеже е диагностицирана с ИР, вярвате или не, няма как да стане без лекарства. Може би е можело без лекарства преди 5 години, но сега вече не.
За храненето съм съгласна, но от написаното разбирам, че това вече е обяснено, а и от самото лекарство тя няма апетит и даже и се гади от много храни.
Гарантирам, че ако ендокриноложката беше подходила тактично вместо подигравателно, пациентката щеше да има още повече сили и кураж да продължава да спазва всички назначения.
Защо е изписана Сасенда вместо по-удобният и мисля, че дори е по-евтин препарат, който се поставя само веднъж седмично да обяснявам ли?

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 16:56 от Lanarte

# 18
  • София
Чакай малко, и ИР имам, и хипотиреоидизъм и бавно и методично отслабнах от малко по-ниско тегло на авторката 21 кг за 6 месеца без никакви лекарства. Само с воля, себеотрицание и пак воля. Няма нужда от галене по главичката, не я ритам, защото аз бях в същото положение, години наред си намирах оправдания. И Медформин пиех, близо година, спрях и айде с начале. Между другото, заради друго заболяване и спорта ми е противопоказан.

Това, кото пиша на авторката е важно да го разбере и осмисли, защото е работеща формула и то ще ѝ помогне. Тия лекарства зависят от много неща и въпреки че, както написах, имам всички показания - майка ми отказа да го изпише, защото е много вредно. Изпиисват го на всички, които искат бързи резултати, но това влияе на бъбреци, черен дроб, сърце.

Какато виждаш, сама ѝ написах аз какво ям и аз какво правя - нещо, в което живея вече 3-та година. Точно, защото искам да ѝ помогна. С пъшкане не става - казвам го от личен опит на човек изкарал цял живот на диета. 11 килограма за УЖАСНО много за един месец и такова отслабване може да повлече много проблеми след себе си. Не може да се живее само на салата, не може - защото точно заради ИР ще изпадне в криза като ѝ падне инсулина и ще изяде света. Същото е и с медформина - при въглехидрати се влошава положението, а ако хапнеш нещо сладко - настава ужас поднебеден за дни. И също от личен опит казвам - хапни си, галене по главичката не помага, човек се самосъжалява и се връща в началото. Не ме питай от къде знам  Simple Smile. То с отслабването е като онази приказка на Марк Твен, перефразирам - няма нищо по-лесно да се спрат цигарите, аз самият съм го правил 10-ина пъти.

# 19
Всъщност, няма нито едно твърдение на лекарката, което да не е вярно.

Абсолютно. Евала на лекарката.
Повече такива да специалисти да има. Истината в очите. Това не е грубост.
А не на ти хапче оправяй се.
Защо не попаднах на такава, а трябваше сама да се лутам.

Цитат
Вместо да четеш за препарата, може да четеш как да се храниш.
Поклон пред тези думи, поклон.

# 20
  • София
Разбира се, че е грубост, макар и да е истината. Всяко нещо може да се каже по няколко различни начина, така че или да вдъхнови човека, или да го отврати и прогони.
Нейна работа си е на лекарката как иска да си говори с пациентите, на пациентите е преценката дали да се върнат при нея.
Както аз не стъпих повече при цитираната горе Хедър, защото се държа надменно и обидно. Сегашната ми лекарка ми казва и по-лоши неща, но с разбиране и емпатия и нея си я слушам и изпълнявам и думичка не казвам.
Няма нужда никой да се примирява с гаднярско подигравателно отношение само защото е дебел.

# 21
Чакай малко, и ИР имам, и хипотиреоидизъм и бавно и методично отслабнах от малко по-ниско тегло на авторката 21 кг за 6 месеца без никакви лекарства. Само с воля, себеотрицание и пак воля. Няма нужда от галене по главичката, не я ритам, защото аз бях в същото положение, години наред си намирах оправдания. И Медформин пиех, близо година, спрях и айде с начале. Между другото, заради друго заболяване и спорта ми е противопоказан.

Това, кото пиша на авторката е важно да го разбере и осмисли, защото е работеща формула и то ще ѝ помогне. Тия лекарства зависят от много неща и въпреки че, както написах, имам всички показания - майка ми отказа да го изпише, защото е много вредно. Изпиисват го на всички, които искат бързи резултати, но това влияе на бъбреци, черен дроб, сърце.

Какато виждаш, сама ѝ написах аз какво ям и аз какво правя - нещо, в което живея вече 3-та година. Точно, защото искам да ѝ помогна. С пъшкане не става - казвам го от личен опит на човек изкарал цял живот на диета. 11 килограма за УЖАСНО много за един месец и такова отслабване може да повлече много проблеми след себе си. Не може да се живее само на салата, не може - защото точно заради ИР ще изпадне в криза като ѝ падне инсулина и ще изяде света. Същото е и с медформина - при въглехидрати се влошава положението, а ако хапнеш нещо сладко - настава ужас поднебеден за дни. И също от личен опит казвам - хапни си, галене по главичката не помага, човек се самосъжалява и се връща в началото. Не ме питай от къде знам  Simple Smile. То с отслабването е като онази приказка на Марк Твен, перефразирам - няма нищо по-лесно да се спрат цигарите, аз самият съм го правил 10-ина пъти.

Не съм коментирала вашият пост. И към вас мога да изкажа само поздравления за волята и упоритостта.
Може би просто трябва да приемем, че хората са различни и може би не всеки може да се справи сам.
И може би до сега не е имало кой да и обясни без да я напада, какъв е проблема и как може да се реши.
А тя жената решила да предприеме нещо и отишла точно при Хадер. Кофти късмет.

# 22
Разбира се, че е грубост, макар и да е истината. Всяко нещо може да се каже по няколко различни начина, така че или да вдъхнови човека, или да го отврати и прогони.
Нейна работа си е на лекарката как иска да си говори с пациентите, на пациентите е преценката дали да се върнат при нея.
Както аз не стъпих повече при цитираната горе Хедър, защото се държа надменно и обидно. Сегашната ми лекарка ми казва и по-лоши неща, но с разбиране и емпатия и нея си я слушам и изпълнявам и думичка не казвам.
Няма нужда никой да се примирява с гаднярско подигравателно отношение само защото е дебел.

В изказванията не виждам грубости в първия пост.
Но и не съм била там да видя лице, жестове, интонация.
И често дебелите хора реагират на такива изрази все едно е обида, а то не е.
Нямат често адекватна преценка.
Фръцват се, обиждат се и точка.
Его, какво да правиш.

# 23

В изказванията не виждам грубости в първия пост.
Но и не съм била там да видя лице, жестове, интонация.
И често дебелите хора реагират на такива изрази все едно е обида, а то не е.
Нямат често адекватна преценка.
Фръцват се, обиждат се и точка.
Его, какво да правиш.

Не е точно така.
Затлъстяването е болестно състояние независимо от причината. Признато е като заболяване и то независимо дали е просто излишък на калории или неправилен метаболизъм. Има и силна психологическа компонента.
Така че тези хора е редно да се третират като хора със заболяване (но не както в България често се третират пациентите). Нищо не оправдава подигравателните подмятания и злобните забележки.

# 24
Разбира се че е болест и аз съм била такава.

Подигравка е да кажеш - ей прасе, свиньо.

Къде точно в първия пост има подигравки?
Може ли да удебелиш? Цитираш.

# 25
Елора, предполагам тонът и начина на изричане на думите са били обидни. Както присмиването от страна на лекар и лекарски асистент или сестра в кабинета. Тя си е усетила, кое как са и казали. Продължавам да твърдя, че е неуместно и не трябва никой лекар да си позволява такова поведение.

# 26
Елора, предполагам тонът и начина на изричане на думите са били обидни. Както присмиването от страна на лекар и лекарски асистент или сестра в кабинета. Тя си е усетила, кое как са и казали. Продължавам да твърдя, че е неуместно и не трябва никой лекар да си позволява такова поведение.

Предположенията не са хубаво нещо.
Както казах съм била дебела. И познавам дебели.
Знам каква бях преди, каква бях дребнава, подскачаща на всеки намек дори.
И за такива неща старото ми аз също би се обидило. Мозъка ще преекспонира, ще преувеличи.
Плюс и маса от дебелите си въобразяват, че нищо им няма на храненето и те си ядат здравословно.
Дори и тук се наблюдава такова поведение.
Примерно темата на живот на кантар. За какви неща рипат, все едно лично тях си посочил.
Ама така е, то това са хормони. Няма баланс, няма равновесие, мозъка преекспонира, преувеличава.
Има хора се осъзнават, други се фръцкат.

# 27
  • София
Тъй като съм в описаната комбинация с Хашимото, хипофункция, инсулин с много високи стойности, ще си позволя да се включа с коментар. За да има успешен край този път, човек трябва сам да намери нагласата, за да го извърви. Дали причина ще са всички съпътстващи "ефекти", дали друго, но сам трябва да намериш мотивацията и да установиш, че огромна част от проблема е в главата. Физиологическата страна на въпроса я знаем повечето, но нито грубостите, нито думите от други хора, ще допринесат, за да се хванеш в ръце. Поне при мен е така. Докато сама не реша, че повече не може така, че трябва да предприема нещо. Съветвам авторката да потърси мотивацията, която ще я накара да се лиши от въглехидратните хапки и тн., които я връщат в изходно положение. И пожелавам да събере всичкия инат, за да успее.
И наистина тези килограми са много за времето, за което са свалени.

# 28
  • София
Нищо нормално не виждам на въпроса за киселините примерно, да се отговори - да бе, да, баш от доматите са, а не от пърленката. Сори, ама това е тотална простащина, особено от страна на лекар. Какво ще й стане, ако каже нещо като - най-вероятно киселините не са от доматите, може пърленката да е повлияла. (Макар че според мен за конкретния случай най-вероятно са били точно доматите, но да речем, че не са). Нищо няма да й стане, ако говори възпитано като възрастен човек, вместо да иронизира и се подиграва на пациента си, ама то явно на това душата му е зла и ако не обиди, няма да му е бил добър деня.
Пак казвам, всеки лекар има право да е арогантен и невъзпитан, ние пък имаме право да не се върнем при него. От цяла София, все ще се намери един, който да не ни говори като на малоумни тригодишни идиоти.

# 29
А всъщност и авторката може да поукрасява. Това също е вариант и може да се предположи, защо не Grinning
Иначе да, това не е на място.Ако въобще е казано така. Също така за гастрит и киселини да върви на гастро специалист. А не да пита ендото си за домат и пърленка.
Всъщност даже от доматите може да получава киселини.
При всеки е различно.
Има хора не получават от тях, други получават.
Съчетанието на домат с пърленка също може да и докара киселини.
Вместо Саксенда, наистина трябва да почете малко. Всъщност много.
Аз като имах проблеми с гастрита съм изчела един тон неща за да се оправя. Като имах ир същата работа.
И продължавам.
Една книга на игнглиш за гастрита ме чака тука, бавно върви, ама върви. Иначе съм се оправила вече, ама четем си, интересно ми е.

Проблемите със стомаха са и от цял живот неправилно хранене и стрес. Но и не само. Гастрита и то 80% вече се знае, че се причинява от хеликобактер. Че тя не само гастрит и язва прави, а колко ракови заболявания....
 А саксендата също причинява такива проблеми със стомаха съм чела.
Вечно на саксенда няма да бъде, няма как. Като я спре, всички пак си връщат килата.
Затова лекарката е права - четене, четене, четене, четене, четене. И промяна на начина на живот. До живот.
Това ако иска да се оправи.

Сещам са за Ани от Живот на кантар. Която спечели предаването.
Отношенията и с майка и са се развалили, защото майка и била казала, че трябва да отслабне и не е здравословно.
Тя го е приела като обича и много не общували вече.
Чак в предаването стоплила, че майка и я обича и я е грижа за нея. Ама хормони, мозъчна мъгла, докачливост. Ум да ти зайде.

Общи условия

Активация на акаунт