Юни 2025

• 18 977
  • 610
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Привет и от нас. Имам чувството, че като пиша тук и се урочасвам, щом нещо напиша и на другия ден коренно различно става.
Нашият също се плюнчи много от седмица. Лапа си ръчичката, ближе и нашите рамена. Цялото му личице е в ситни пъпчици, щом се изпоти стават червени. Смених козметиката да видим от нея ли е, от жегата ли е. От няколко дни отново се засили повръщането. И най-новото двайсет - разболя се - кашля, киха, дрезгав му е гласът и има много малко сополки. Реве ми се, толкова е малък. Как се разболя идея нямам. Вчера и днес само яде и спи милия. Довечера сме при педиатъра да видим изобщо какво ще го правим. Дано се оправи бързо и да не е нещо сериозно Cry
Ваксините ни са след две седмици, но ще държа да му пусна кръвни преди това, за да съм сигурна, че се е оправил след настинката/вируса каквото е.

# 106
Това с плюнченето разбрах, че било нормално за възрастта - почвали да работят слюнчените жлези, а при бебчетата още не можели да се регулират. Пък и те нали уж с лапане опознават света в крайна сметка. Но искрено ви завиждам на тези, на които ви се събират 6+ часа спане нощем, нашият продължава да си поддържа в седма седмица между 7 и 8 хранения от по 120-130 мл, също и връща по няколко пъти на ден. Чудя се дали да не го пробвам на Хипп АР, защото особено нощно време става неспокоен и рита с краченца и докато не повърне, не може да се успокои - без значение дали е оригнат преди това.

Вие с какво оползотворявате интервалите им на будуване? С какви игри се забавляват бебоците на тази възраст? Мисля да поръчвам активна гимнастика, за да мога да го оставя сам да се забавлява, докато наготвя нещо... иначе постоянно имам усещането, че аз лично все трябва да го развличам, показвам контрастни карти, говоря му, пея му и му дрънкам с дрънкалките, ама като съм недоспала през нощта и ентусиазмът ми за игра бързо изчезва след това и се чувствам виновна.

# 107
Момичета, минахме ваксините, дадох й панадол 1 мл. и куул пач.

Утре ще пиша, как се чувства.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 18:24 от MinaRu1982

# 108
Извинявяйте, че толкова дълги постове пиша, но ако някой се припознае в нещо или му даде някаква идея. Ние имаме няколко основни занимавки
1. На основната активна гимнастика нещо не й обръща внимание, но бях споделила, че веднъж му закачих играчките от количката на кошарата. Нашата, ако не й сложиш стоперче, се люлее и малкият се заигра с играчките, защото му падат по-близко до лицето и ги стига, започна да си ги удря съзнателно, на няколко пъти го виждам и че захваща някоя, но най-вероятно не е особено съзнателно. Като се заигра започва да рита и с крачета, и така му се залюлява леглото като шезлонг, а въртележката отгоре започва да се клати също + от синсей му взехме меки шумолящи контрастни книжки, които не са му много интересни за гледане, но ги отварям и слагам там, където са му крачетата.
Цялата игра му е - иска да удря играчките, които му дрънкат, с крачетата рита книжките и му шумолят от движенията, а от цялостното движение на тялото си люлее кошарата и въртележката над него също. На ден сигурно успява да прекара сумарно над час и половина така. Вечер взехме да му махаме въртележката, защото взе да я асоциира с игра май и почва пак да рита и да се люлее вместо да се успокои и заспи.
Пробвах да сглобя нескопосан колаж със снимки, че пак спи върху мен и не мога да снимам. Кошарата и играчките ни са тези, а книжките така в крачетата + посоката на люлеене:
Скрит текст:
2. Правя му масажи и гимнастика, каквито ми показа личната му. Имаме и една книжка "Най-доброто начало", там също има показани за различни месеци какво е подходящо и стимулиращо като упражнения. Общо над половин час отива също.
3. Слагаме го по коремче, едно огледало отпред или по-успешното при него, защото заглежда телефона - пускам предната камера да се вижда, заглежда се и му я въртя наляво надясно, завърта се така и се оглежда повече. Иначе имаме и килимче за игри по корем, но по-скоро си лежи там. На възглавницата за кърмене също го слагам, показваме му карти да гледа.
Скрит текст:
4. Пеем му, "танцувам" с него, защото и без това често и редовно иска да ми е в ръцете, првд огледалото най-често и му показвам отражението му така. А понякога му чета приказки, като малка много харесвах поредицата "Във вълшебната гора", кратки с рими, че му ги припявам понякога, знам че нищо не разбира, но понякога ми се изчерпва речниковия запас, та му чета, правя физиономии. Имаме и музикални книжки, та ми се случва и някоя песен да му пусна.
Вечер след работа баща му се занимава с него, той също прави някои от тези неща, подава му играчки, към него, дрънка му, разказва му някакви "техни истории"
Зависи в какво настроение е, понякога е игрив, понякога просто си будува, понякога ако просто си е буден и не плаче просто го слагам на повивалника на масата в кухнята и така се занимавам да свърша нещо там, а той ме следи с поглед.

Нашият също не е фен на бибите, покрай коликите пробвахме всякакви. На BiBS я беше приел, но спрях да я давам, че е по-голяма от зърното ми и отказваше да суче. Пробвахме с на Филипс, плюе, на Нук - плюе, отново BIBS и вече и тях не иска, та накрая имахме успех с тези на Томи Типи - не ги плюе, задържа ги, в колата основно му даваме и когато вече нямам сили да го нося на ръце, а почва да плаче много и пак д/г се успокоява с биба. Радвам се, че не е привързан към биби, но в някакви моменти и аз нямам повече сили, а в колата бяха големи писъци. Там пък на принципа с количката - иска да вижда нагоре, та имаме панорама в колата и веднъж беше отворена и видях, че се загледа веднага и забрави да плаче.
Скрит текст:

# 109
И ние сме на 8 седмици и 7-8 хранения. Между 75 и 135мл. Всяка нощ се буди в 2-5-8. И в 6 от колики, но почнах БиоАмика и вече не плаче, само сумти. Поне през останалото време спи.
Точно и аз се чудя как да го занимавам през деня. Някои дни е много спокоен, дремва си, каквото му показвам, му е интересно. Ама днес например страшно будуване и неспокойство, поне без плач. То не бяха упражнения, активн гимнастика, дрънкалки, почнах и приказки да чета. Поръчах книжки, но тук намерих кратки за четене от тел - https://www.dechica.com/category/prikazki/prikazki-chetene/.
Вие четете ли и правите ли упражнения? Аз не съм много редовна, ама се опитвам. С масажа същото..

А, исках да ви питам как къпете и сменяте псмперси. Вана ползвате ли? Аз оше съм в мивката с поставка Angel care, удобно е, но почна да се кефи и мисля да взема ваничка вече. Само се притеснявам как с водата от ваната ще го чистя .. някак без течаща ми е  странно. Иначе нямам режим, къпя го главно сутрин / по обяд, след като се изака. Ако имаме късмет с втори път, само дупето. Косичката през ден-два. Но дерматолог ми каза веднъж седмично цяло тяло, иначе само дупе всеки ден.
А памперси - слагате ли пудра? Аз почиствам с мокри кърпи и/или вода без отмиване на Мустела и кремче на Мустела. Ама си мисля, че може и пудра за да подсуши, ама не знам как точно..

# 110
Ние сме с ваничката на Stokke Flexi bath със стойка и съм мнооого доволна. Бебката много се кефи на водата, пляска с крачета. Баща й е поел изцяло къпането. Къпе я основно вечер, но понякога и когато повърне и се омаже... Горе долу през ден я къпем като понякога пропускаме, защото е заспала дълбоко и не искаме да я будим и да е кисела. Grinning Пудра не сме ползвали, само линимент на Мустела, а ако се зачерви - Бепантен или Бочко крем. След баня правим масаж и гимнастика, но когато се сетим, не е всеки път, зависи от настроението й. А, по съвет на педиатърката и акушерка я мажа със зехтин и действа учудващо добре, бързо попива, а аз бях скептична. По корем забравям да я слагам редовно, честно казано. Днес я сложих, още й е трудно да си изправя главичката и започва да плаче. Иначе имаме килимче като на genome. Към книжки още не я проявява интерес, нито към дрънкалки. Още не осъзнава, че има ръце и крака. Grinning Харесва активната гимнастика, но тя е с музикална и светеща играчка горе, та се заглежда в нея и започва да гука.

Аз друго се сетих да ви питам. Много малко кърма имам и пия Лактил уж за увеличаване, но не съм сигурна дали изобщо действа... Въпреки това прочетох на листовката, че не се препоръчва прием за повече от 4 седмици, а сега ми свършва опаковката и се чудя дали наистина е така и дали да спирам, имате ли представа?

# 111
И аз правя същите активности, като genome, само без пеенето. Не искам да травмирам детето от сега Grinning
За книжки не се бях сещала да му чета, че и моя речников запас се поизчерпва вече. Какви книжки поръчахте?

Активната му гимнастика е на tiny love https://www.ozone.bg/product/aktivna-gimnastika-tiny-love-blacka … lfBAHkq3WepZ_VgCp - обича да заглежда кучето и пандата, както и да се гледа в огледалото. Отделно слагам и други играчки да висят, за да не е само едно и също.
Понякога му слагам контрастна лента  - https://www.amazon.de/dp/B0CFZX62BY?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1 и му говоря по картинките, а понякога го оставям само да си гледа.
Слагам го и по корем за по 5-10 мин., не му е най-любимото, но му казвам, че трябва да си заслужи манджата след това и мълчи. Grinning Имам още 2-3 сета с черно-бели карти, които му слагам пред очите. Днес докато беше по корем, ме гледаше как гладя (явно това повече го забавлява).
Най-големият хит си остава обаче кучето - бял самоед. Grinning Постоянно го търси и гледа с интерес.
Към момента не изпитва интерес към плюшените играчки и шумолящите книжки.
Поръчах някакви дрънкалки от shein - да видим какво ще дойде.
Мята ръце и крака, но все още не може да се координира и да хваща предмети.
Правим масаж и гимнастика (ръце, крака, завъртам го). Масажът е вечер след къпане, но доста трудно се получава, защото тогава обикновено реве от глад. Също така докато го оправям след баня целия започва да трепери и да посинява, явно му е студено и ще трябва да купя нагряваща печка.

Любимата му биба е на Philips. Имаме на bibs, но нещо не успя да свикне с тях. Не е пристрастен, но я използвам, за да се успокои преди заспиване. След това я плюе.

Къпя го всяка вечер във вана (някаква обикновена е, но струваше 100 лв) и отгоре той ляга върху една възглавница делфин. Много добре му понася водата, даже сме на бебешки басейн другата седмица. След номер 2 го мия на мивката набързо. Мажа го с козметиката на Мустела и за сега нямам оплаквания, но като приключи мисля да пробвам тази на Uriage.

Днес бяхме при педиатъра. Сложихме двете ваксини + ротата. Горкото бебе, така плачеше. Sad Но и педиатъра с много злоба му заби инжекциите - и аз да бях, щях да ревна. Сега двете му крачетата са сини. Към момента не проявява някакви странични реакции, освен че успява да заспи доста бързо. Довечера превантивно ще му дам панадол. Другият месец сме отново.

Вдигнахме количеството мляко - през деня ще пие по 150, а вечер 160. Водих се по формулата спрямо кг - той е 6,3 кг: 6,3 кг/0,7 x 100= 900мл и разделих по 6 хранения, така се надявам да отпадне нощното.

При вас как преминават прегледите при педиатъра?
При нас само го мери (кг и см), преслушва го и ме пита дали имам въпроси. Чудя се дали не изпускам нещо.

# 112
Моят педиатър само го мери и слага ваксини. Всеки път ми държи реч как трябва да го кърмя, макар да нямам количества, и как трябва да спрем АМ, но понеже нямам друг вариант, ще трябва да търпя.

# 113
И ние правим горе-долу каквото genome описа. След като пооправихме съня вече будува по час-час и нещо му остава време за друго освен ядене, смяна на памперс и оригване. Лежи по коремче, на активната гимнастика от онзи ден, вчера успя сам да се обърне настрани и в двете посоки. Хареса му, даже се разплака като го вдигнах да го храня. Чета му разни басни и подобни, че са по-кратки. Намерих едни книжки от моето детство и минаваме през тях. Има една любима дрънкалка, с която се упражняваме да проследява.Първите седмици "танцувахме" но скоро не сме, трябва да опитаме пак, вече вижда и разбира повече. Слагам му и черно-бели карти, взехме една книжка и ги редуваме. Правим упражнения сутрин и масаж вечер.

За къпането, от самото начало го къпем във вана, защото ни е малка мивката. Подариха ни някаква сгъваема с крачета и мрежа за новородено. В началото плачеше, но от две седмици насам свикна, може би като може да седи прав и да плацика ще му хареса даже. Но често пропускаме банята вечер, защото аз сама не смея и ако закъснее баща му да се прибере от работа, вече е заспал.

И аз чувствах вина и необходимост да го занимавам непрекъснато като е буден обаче осъзнах че така само се натоварвам и вкарвам ненужна негативност в отношенията ни. А нали децата на тази възраст им е интересно всичко, освен това уж трябва да свикват да се забавляват и сами. Затова днес го оставих без да му говоря но с надзор на активната гимнастика докато обядвах, а снощи се събуди докато готвех вечеря и го сложих в шезлонга му за първи път и го оставих просто да ме гледа как готвя. Обяснявах му какво правя, но най-вече му беше интересна пералнята, която дори не беше пусната Grinning

Иначе и нашите прегледи минават с измерване и си задавам въпросите. Тя обаче също ми дава съвети без да съм питала изрично, миналия път ми каза да му мажем главичката с крем против крусти (или зехтин, и тя е фен явно), понеже малко се белеше.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 15:27 от ellarin

# 114
Здравейте момичета, днес бяхме на ваксини. Беба е пораснала с 1 см (миналия бяха 5) и е качила 1 кило. При нас педито също мери, тегли пита имаме ли въпроси. Иначе е доста крива в момента, панадол ще дам превантивно довечера. Къпем във вана от ден 1, многоооо и харесва. При нас коликите нямат край,все по зле става. Чакам гастроентеролога при  който ще е водя да се върне другата седмица от отпуска. Имам съмнения в млечните, че е дразнят и смятам да ги огранича да видим. Иначе се забавляваме като е слагам по корем, много  и харесва, правим масажи и гимнастика, на активната гимнастика и така.....

# 115
При нас след ротавирусната бях споменала, че малко започна да има по-течно ако и да връща, а вече имам чувството, че и някакви колики се връщат, защото пак започна да протяга крачета и да плаче както при тях, всичко започна след ваксината и се надявам да отшуми скоро.
За козметиката:
Скрит текст:
ползвах Uriage, но по едно време реших, че ми идва много силно ароматизирана, мих го само с вода, но от началото е с леко чувствителна кожа и се зачервява и ни казаха да минем на Адерма, а аз така или иначе бях взела и от нея. Засега сме с тях. За памперс зоната от раждането мажех само с Uriage, но мажех ежедневно, а той е цинк и преди няколко дни не знам дали заради натрупване на цинка, или защото пътувахме по-дълго и за един ден сумарно беше към 4часа на столчето в колата и въпреки че спирахме, сменях му памперса, то дупето му се зачерви, стана на едни сухи петна, пак мазах с Uriage, но и на следващия ден беше същото положение, та се сетих, че имам крема на Биобаза, който е без цинк и е основно мазен. Кожата му се успокои и сега от няколко дни мажа само с него, около кръста му също, за да не дразни лентата на памперса. Ползвам това като цяло като козметика, поне на него тези му понасят. За дупето на Uriage остава бял слой, който понякога по-трудно се отмива. На биобаза е прозрачен и мазен, бях скептична, но добре му подейства.
Винаги когато си върши голямата работа го мия на мивката с течаща вода, а за навън го бърша хубаво с мокри кърпипки и пръскам със спрея с термалната вода на Uriage.
Това ни е оборудването за къпането.
Скрит текст:
Всичко е сгъваемо, в кофичката пълним топла вода, ваничката я пълним донякъде, за да не му е хладно. С долната каничка го поливаме първо да се затопли на струйки и да посвикне с водата, после си го сапунисваме и с другото канче вече поливаме с чиста вода от кофичката да го изплакнем. Ако ни беше по-голяма банята директно с душа там щях да го мия във ваната, но към момента е такова положението. В кофичката слагаме една идея по-топла вода, за да не е напълно изстинала докато го мием.
За книжките и приказките
Скрит текст:
На мен ми е по-лесно кратки истории или приказки, основно в рими. Имам цялата поредица на "Във вълшебната гора", още откакто аз съм била малка, а в последствие си я допълвах, когато пуснаха още няколко книжки. Преди всяка история беше отделна книжка, а сега са 2в1. Доста са кратички, в рими са и не знам защо си внуших или съм чула някъде, че се заслушват повече, ако е в рими. Ясно ми е, че нищо не разбира, аз му се вживявам много, смяням гласове и физиономии, а той ме гледа с недоумение или ми се смее. Така са вътре"

Както и Миранда преиздадоха едни пак от мое време, че и от на нашите. Вкъщи имаме имаме още старите книжки от 70те, но ги взех преиздадените (повече за себе си де Joy ). Там пак са подобни

На прегледите го мери и тегли, казва какво е подходящо да правим като занимавки и какво ще правим на следващия преглед. Пита ни как го храним, имал ли е преблеми с нещо. В началото много се напрегнах като попитах, ако нещо вдигне температура и т.н., та ми се сопна "то бебетата до 6м, че и до годинката няма кой знае какво да боледуват защото се кърмят", а като й казах, че трябвя да спра по-рано кърменето отговорът беше "абе до годинката трябва да го кърмиш, аз имам 4 деца и до година и половина ги кърмех". Игнорирах я Grinning

# 116
Ние днес ходиме да му цепнат юздичката на езичето и ще отложим ваксините за др седмица.Коликите не са ли със свиване на крачета? При нас е мн зле положението с със съня вие как го оправихте?На ден сиг го преселвам поне по 15 пъти мн е тегаво,направо лошо ми става вече …нямам време за нищо,нито съм нито да чиста постоянно се приспиваме.Иначе като тр да го приспивам опъва мн крачета има и газове напоследък,но това с опъването на крачетата го прави само като го приспивам и го нося.Вчера бяхме на ортопед и ни казаха ,че са му Криси крачетата и тр да вземем ортопедични обувки които тр да носи постоянно и се пристягат ,сигурно ще го боли и ми е мн гадно 🥹

# 117
Моето момиченце също има храносмилателни проблеми - колики, рефлукс, газове. Бяхме ходили на детски гастроентеролог, който ни каза, че щяла да израсте всичко това, но в някои дни много се мъчи, съответно трудно заспива и единственото, което правя е да я утешавам.

Преди няколко дни получи и обрив и след онлайн консултация с гастроентеролог се стигна до предположението, че може да има алергия към белтъците на кравето мляко...Не знам дали е така, ще направим друг преглед и така...

# 118
И нашата гимнастика е на tiny love, ама бежаво-зелена и може би като няма контраст, няма и интерес Sad заслушва се в дрънкалки, следи тях и предмети/карти с лица - животни  с големи глави, с поглед. В шезлонга стои от 10-ина дни и е супер! Слагам го в банята, докато се къпя и се успокоява от водата, местя го където шетам и си ме гледа. Люшкам го в него, като е неспокоен.
Книжки поръчах 5 - Вълшебната гора и други от поредицата. За римите и аз знам, че уж е добре. Иначе почнах онлайн да чета кратки приказки, че се чудя какво да говоря вече, заслушва се, като експресивно чета, а и на мен ми е по-интересно от обичайния ми бебешки репертоар 😀Пускам и класическа музика и много го успокоява, мен също😀
Victoria - с кучето ще са си дружки значи! Ние сме с котка и не я отразява, аз страдам😀

За мазането на дупе - в Токуда ме посъветваха да редувам на всяка смяна на памперс Бепантен и бяло кремче с цинков оксид. Ама аз мажа само бяло/Мустела, а като съм навън - Бепантен, че имам малка опаковка. И двете му понасят. За вана - и аз се спрях на Стоке, ама изчаквам, още ми е много удобно в мивката и поръчах такова от тему:

Мислим скорошно пътуване и се шашнах как ще помъкна покъщнината за стерилизация. Има ли пътували и как се справяте? Айде, ако има кухня, ще преварявам, ама в хотел .. та открих таблетки за студена стерилизация - Milton. Поръчах и сгъваема кофа 5л като тази от комплекта на genome, разтваря се таблетката и се накисва всичко в нея. Та така ще пробвам.

# 119
  • Варна
Момичета, вие с какъв шезлонг сте? Нашата така силно рита и блъска с ръце, че сама си прави гимнастиката. Вечер се опитвам масаж, но е толкова гладна и се изнервя още повече и пищи. Вече ще вземам само дрехи тип "прегърни ме"  иначе взаимно се напрягаме излишно. При нас таткото беше болен и ни отложиха ваксините за Понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт