Юни 2025

• 12 596
  • 406
  •   1
Отговори
# 30
При нас храненията са си все още 7, на АМ, Хип НА. Режимът, който най-добре му пасва е да хапне към 21-21:30 по 140мл, след това спи до към 2:30 - 3, но се буди след три часа отново т.е към 6ч сутринта пак яде. Много ми се иска да махнем това междинно хранене, хем и ние да поспим малко.
Същата работа с яденето на ръцете е и при нас, иска да си набута и двете и да ги яде Grinning. Четох, че така започвали да опознават заобикалящата ги среда.
Вчера например цял ден не спа качествено, имаше 2 дремки по 30-40 мин. Накрая заспа към 8ч и си викам без да е ял качествено ще ни съсипе през нощта, сън няма да видим с баща му. Към 9 го разбудих, да го преоблека, че сега спим на климатик и му слагам дълги пижами, и да яде - заспа веднага, дори не се носихме на ръце.

Колики няма, нашето спасение е само Инфакол. Няма проблем с изхождането по голяма нужда, прави си по 4-5 на ден.

На мен ми се е случвало да яде навън, понеже не може винаги да се съобразяваме с неговото хранене и да сме вкъщи, нямам проблеми с това. Единствено като сменям памперс е доста неудобно - веднъж в колата, вчера се случи в мола.Поне там имат маса за повиване, въпреки че хигиената беше потресаваща, но нямаше как да го държа с пълен памперс.

Разходките и аз гледам да ги съчетая с някаква работа. Миналата седмица имах драма с него, бяхме сами с колата и като започна да реве неистово, чак до задух, а аз не мога да спра - направо се побърках. И оттогава си казах, че няма да излизам сама с него и. с колата, ще изчакам още 1-2 месеца да поотрасне и евентуално пак мога да се престраша. Затова сега само обикаляме пеша около квартала или ходим до Южния парк.

Започнах да го свиквам на ергономична раница, за да я използвам и нея, особено вкъщи като искам да свърша някоя работа.

Бяхме на преглед при д-р Фурлакис - толкова бързо обясняваше, че едвам му следях мисълта Grinning Изписа ни ортопедична възглавница, защото малкия има предпочитана страна и трябва да се приучи да се обръща и на другата страна. Показа ни упражнения, които да правим вкъщи. Доволна съм от прегледа. Имам и записан час за декември, когато малкият ще е на 6 месеца.

# 31
Ние сме в нова фаза (толкова често се променя всичко!). Вечер спим добре вече, ядем към 22ч и после сама се събужда към 3-4 за храна и следващото е към 7ч. След храненето в 7ч не успявам да я приспя освен ако не я взема при нас в леглото (сигурно ще съжалявам за това някой ден 😬 ). Ходим на разходка след храненето в 10ч - не спи в количката, но събираме витамин Д. И от там започва мъката - дремките през деня са само на ръце. Не мога да я оставя - веднага започва да плаче. Какво ли не опитах, все едно сме скачени съдове през деня. Вечер няма проблем да си спи в кошарата, но през деня 🤯 Преди повиването помагаше - сега вече и това не върши работа. Супер неспокойна е ако не я прегръщам, а нямам желание да я държа постоянно. В слинга спи, но се чудя има ли някакво ограничение колко време може да се стои в него на ден?

Страх ме е да го напиша, но от известно време нямаме колики 🤞 Продължавам да си давам БиоГая и БиоАмика, че да не започнем пак с коликите.

За храненето - трябва да минем на Хип Комбиотик, мисля да започна с 1-2 хранения на ден първо. Педиатърката каза, че смяната трябва да подобри изхожданията, които сега са само веднъж на ден. Иначе аз се водя по формулата тегло х 150мл, имаме някои хранения с по-малко, други с повече, но гледам общо за денонощието да докараме мл. Тя си показва като не й стига.

Някое детенце дали има родилен белег? Ние имаме на клепача червен белег, педиатърката каза, че нямало да изчезне 😱 а четох, че изчезват. Ще питам и личната преди да я водя на дерматолог.

На ортопед ми казаха около 6тия месец да ходим - виждам, че някои от вас вече са ходили. Това защото има някакви проблеми ли или профилактично?

# 32
На нас педиатърката и от болницата ни казаха, че ортопедът е задължителен след 1вия месец и в 6тия. Личната даже не ни пита дали искаме направление, директно ни издаде и каза, че издава на всички бебенца след навършен 1 месец.
Нашият също има родилно петно на вратлето. Досега и на мен ми казват различни неща-едни казват, че ще изчезне, други-не. Аз така или иначе всяка есен ходя на дерматолог, тази година ще го взема и него да го погледне. Simple Smile

# 33
Ох мами на юнски бебчето време е за ваксини , а след случая днес с бебчето на 11 месеца много ме достраша. Вие какво мислите за цялата тази трагедия

# 34
Каквото и да мислим, всичко е в сферата на догатките. Съмнявам се и институциите да излязат с ясно послание за причините.

# 35
Прикачвам ви нашия ‘режим’ и количества изпито АМ, все още си се буди нощем през 3ч., а до скоро се мъчих през нощта да кърмя - е тогава беше през 1-2часа. Та 3 са ми супер😀 някакви тактики за премахване на нощно хранене имате ли? Майка ми ми сподели, че едно време е залъгвала с малко водичка.

За смяната навън - аз в количката основно, като слагам няколко подложки. Но веднъж не ни спасиха и прах матрачето. Иначе ако около трасетата си за разходка имате ДМ - проверете го, защото този в Park Center има чудна зона за повиване с консумативи! Има и зона за кърмене, в която пък се скрих веднъж, за да смеся АМ на спокойствие. Абе много е удобно, че алтернативата - тоалетната със зона за повиване, не е оптимална. Даже си правя умишлено някои разходки наоколо, за да мога да отскоча за смяната.

Victoria, препоръчаха ли конкретна възглавница или можеш да избереш ти? Че и ние сме с предпочитана страна и разглеждам.

# 36
Rarina, при нас махането на едното нощно хранене си стана само. И на нас роднините и педиатърката ни казаха да го премахмем възможно най-бързо и да го залъгваме с вода или чайче през нощта, но ние не си го представяме да стане това. 😆 Аз като знам, че малкият е гладен, няма да издържа. 😆 Единственото, което правим, е преди последното нощно хранене, да му даваме 10мл повече млекце. Така е сит за по-дълго. Другото, което забелязвам е, че хапването му през нощта е пряко свързано с това колко е ял през деня. Вчера например през деня така се случи, че пропусна едното хранене и реално си хапна около 100 мл по-малко и в резултат на това си се буди 2 пъти през нощта, вместо обичайното само веднъж. Но пък това ми показа, че не е готов още да мине на 6 хранения. Та в общи линии, аз се водя по него. Simple Smile Може да се консултираш с педиатър дали количествата са достатъчни за неговата възраст.
Гледам, че твоят мъник си прави пауза от над 5 часа, така че може би скоро ще се откаже сам от едното хапване. Или може да пробваш последното хранене да е малко по-късно, към 21-22 часа. Тогава ако пак си прави пауза от 5 часа, би трябвало да спи поне до 2-3.
Абе, проба-грешка е май това с режима на хранене. 😆😊

# 37
Пак съм аз с друг въпрос Grinning

Събирам мнения, защото в момента се чудя как да подходя. Както казах, мъникът е на 6 седмици, живеем в малък град и всички близки и роднини са на един хвърлей разстояние. По принцип през деня за помощ разчитам много на майка си, защото ММ е на работа до 5, а с безсънието през нощта се скапвам, та за няколко часа всеки ден тя идва вкъщи да ми помага - с бебе, с къщни задължения и т.н. Мога да ѝ оставя малкия без никакви разговори и инструкции, тя си е свикнала и се оправя отлично сама, докато аз реанимирам в другата стая, ако пък той спи, не го буди, въобще идеално сме се синхронизирали. Grinning
Да, обаче и родителите на ММ искат често да идват да видят малкия - поне по два пъти на седмица, след работа - когато и ММ се връща и сме свикнали да вечеряме. Там се притеснявам с какво съм облечена, тръгвам да разчиствам боклуците от масата, трябва да оправя да не изглежда такъв хаос - въобще, физически и психически си е едно нещо повече за мислене. Отделно по час някъде остават, водим разговори за ежедневието им и често го вземат на ръце /просто казват "Дай ми го малко сега" и си го разменят, при което малкият невинаги е съгласен/. Добри хора са и много са ни помагали, вкл. финансово по време на бременността, но нормално ли е толкова често да искат да виждат малко бебе с още ненаправени ваксини /предвид, че за разлика от майка ми, и двамата работят още и имат контакт с повече хора, искат да го запознават и с разни други роднини, които живеят извън страната, та поне стопирахме това... не знам дали аз не съм предубедена, или притесненията ми са основателни.

Та, като цяло с кого срещате бебчето към момента, показвате ли го на роднини, какви граници сте им определили и така...

# 38
Rarina, от този сайт поръчах https://orthopedica.bg/
Отделно гледам всички любими за него играчки, картини да са на “нелюбимата” страна, за да свиква и има прогрес.

Hydragea21, не знам какво да те посъветват. Любими са ми роднините, които идват само да видят бебето, дс го погушкат и после да си тръгнат без реално да помогнат, както твоята майка например прави - т.е да те отменят.
Винаги можеш да кажеш, че бебето има режим и не е удачно да го нарушава толкова честно. Според мен посещението при родните трябва да идва от страна на родителите т.е вие когато решите да заведете бебето, а не обратното.

В нашето семейство също имаше такива опити, но категорично казах, че няма да дондуркам бебето нагоре-надолу като циркова мечка само за да го види някой. Отделно аз се опитвам да му изграждам някакъв режим, за да имам и някакво лично време.

На нас всички ни казат, че бебето изглежда голямо за възрастта си (8 седмици), 5300 кг е вече, но няма наченки да махне още едно хранене т.е да станат 6. Едното нощно го махна като към 21:00ч яде 140мл. Довечера сме при педиатъра и знам какво ще ми каже, обаче то е неистов рев за храна. Пробвала съм с вода, успокоява се, но не съвсем.

# 39
Victoria, твоето бебче стои ли си на възглавничката? Ние го мъчим нашия още от раждането с такава възглавничка, досега 1 път не сме имали успех. 😆 То е едно мятане и мърдане, докато не се завърти на любимата си страна. Ние затова сега започнахме физиотерапия, защото не можем да го накараме да се обръща сам на другата страна.
Иначе и аз сега се връщам от педиатърката и и тя ми повтори как през нощта трябва да му давам водичка, за да се откаже от храненето. Ама аз честно казано си знаех още в началото, че ще ми дава такива съвети, защото е на 50+ и си кара по препоръките от преди 30 години. Затова и исках млад личен лекар за малкия, но както каза мъжът ми, ние да се радваме, че изобщо намерихме личен лекар в София. 😆 Но честно казано обмислям дали не си вземем пакета в Токуда за педиатрични прегледи. Доста е скъп, но пък лекарите там са млади и съветите им за гледане според мен са по-актуални.
Относно роднини и гости, ние доста ясно си комуникираме границите. Засега си гледаме малкия сами, но мъжът ми ми помага на 100 %, редуваме се и през нощта и през деня кой да го гледа. Така всеки си има и време за себе си. Майка ми идва да го гледа, когато излизаме двамата,за да се почустваме "младоженци". 😆 Ако други роднини искат да го виждат, им казваме да дойдат, докато се разхождаме в парка, а с приятелите си си излизаме и с малкия, но ако сядаме някъде на заведение, винаги е само навън и молим масата ни да е по-крайна, за да не минават непрекъснато хора край него. 😊

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 11:24 от sonnenschein1

# 40
При нас майка ми и баба ми помагат постоянно, идват от друг град, баща ми също идва по около 2 пъти в месеца, защото ние тук вече нямаме никого освен единият дядо, който и работи, няма на кого да го оставим, ако нашите не дойдат от 200км път. Дядо му тук ни пита кога на нас ще ни е удобно да дойде да го види, съобразява се, ако леко дори кашля или е бил покрай някой болен.
Правихме му "погача" и там бяхме с още 3 приятелки, които също се съобразиха да са здрави. С приятели излизаме засега само на открито, защото и те са с дете на годинка, гледат да не се натиска в нашето, защото още сме без ваксините - във вторник трябва да му ги слагат. Като цяло нямаме нужда да поставяме много граници откъм роднини, приятелите ни са все с малки деца на макс годинка и им е прясно, та дори не се поставя под въпрос.
На едните познати бебето е на 4месеца и благородно им завиждам как спи, а тази седмица е подобрявала някакъв рекорд от 21ч вечерта до 13ч на обяд без да става дори за хранене, наддава си иначе много добре, здраво бебе, развива се нормално, педиатърката им просто казала, че са късметлии, че малката обича да спи. Вярно че и нашето днес за 12часа и половина спа, но все пак два пъти се буди да яде, за 5-10мин изпие всичко и пак заспива, и даже му сменях памперса заспал, а тяхното съвсем и за храна не се буди, а те не я и будят.

# 41
Victoria, твоето бебче стои ли си на възглавничката? Ние го мъчим нашия още от раждането с такава възглавничка, досега 1 път не сме имали успех. 😆 То е едно мятане и мърдане, докато не се завърти на любимата си страна. Ние затова сега започнахме физиотерапия, защото не можем да го накараме да се обръща сам на другата страна.
Иначе и аз сега се връщам от педиатърката и и тя ми повтори как през нощта трябва да му давам водичка, за да се откаже от храненето. Ама аз честно казано си знаех още в началото, че ще ми дава такива съвети, защото е на 50+ и си кара по препоръките от преди 30 години. Затова и исках млад личен лекар за малкия, но както каза мъжът ми, ние да се радваме, че изобщо намерихме личен лекар в София. 😆 Но честно казано обмислям дали не си вземем пакета в Токуда за педиатрични прегледи. Доста е скъп, но пък лекарите там са млади и съветите им за гледане според мен са по-актуални.
Относно роднини и гости, ние доста ясно си комуникираме границите. Засега си гледаме малкия сами, но мъжът ми ми помага на 100 %, редуваме се и през нощта и през деня кой да го гледа. Така всеки си има и време за себе си. Майка ми идва да го гледа, когато излизаме двамата,за да се почустваме "младоженци". 😆 Ако други роднини искат да го виждат, им казваме да дойдат, докато се разхождаме в парка, а с приятелите си си излизаме и с малкия, но ако сядаме някъде на заведение, винаги е само навън и молим масата ни да е по-крайна, за да не минават непрекъснато хора край него. 😊

Днес пристигна възглавницата - тепървата ще се мъча да му я слагам. Проблемът е, че малкия иска да спи само в гнездото, а мястото за възглавница е малко..та ще видим. Ще дам обратна връзка 😀

Нашата педиатърка е млада и нещо не ми вдъхва доверие - противоречи с прегледите в Токуда, а на педиатрите там им вярвам повече. Налата ми вика - намали му мл мляко, а като бяхме в Токуда на контролния преглед и го видяха как се съдира от рев, защото в гладен, др Денева каза да му върна първоначалното количество (тогава беше 100мл). После за рожденния белег - нашата лекарка ми вика хематом е, ще се увеличе, следете го, а Денева каза, че няма място за притеснени и ще изчезне 😩.

Гледах и аз този пакет, но 3к ми се виждат много…
Не знам дали ако си ходиш без пакет няма да излезе по-евтино 😀

# 42
Момичета вие как давате храносмилателния чай и успокоителния?На упътването пише едно пакетче да се запари в 200 мл вода и тези 200 ги давате в деня или разтваряте мляко например?

# 43
Вътре в кутията на листовката има дозировка за различните месеци на бебето. За 0-3месеца - до 30мл на ден, правя цялото пакетче, отливам му ги в негово шишенце и му давам след хранене, а понякога когато сме навън и е топло също му давам от него, защото явно ожаднява. Не винаги изпива цялото 30мл за деня, но към 10-20 пие. Останалите 170мл от пакетчето изпивам аз.

# 44
И аз правя като Genome, отливам му в едно малко шишенце и гледам да изпие около 30 мл. между храненията. Ако е леко затоплено чайчето, го пие с по-голяма охота.

Иначе и аз не съм очарована от педиатъра по Здравна каса, но не можах да намеря друг. Някой път направо е трудно да се разбереш с него...

Иначе аз купих пакет в Надежда, там ми вдъхват повече доверие.

Общи условия

Активация на акаунт