Юни 2025

• 12 241
  • 382
  •   1
Отговори
# 45
Явно всички сме така с педиатрите 😞 и ние сме при доста възрастна дама, но ни е под носа и ще я ползваме за ваксини и периодични измервания. Че ще е удобно това, както често има ваксини, ще ми е сложно да съм зависима от кола, сама още не съм возила бебето. Ама положението е.. кабинетът е яко затрупан като склад, мръсничък, доста неприятно, леко е разсеяна тя, макар че съвестно си преглежда. Ако нещо ме тревожи, ще отскоча за 3 мин. да го види или за рецепта/направление, пък ще ходим и на частно. Имам препоръка за този - https://superdoc.bg/lekar/d-r-aleksandar-atanasov-7225, но Токуда и Надежда в мола са ми по-удобни. Гледах пакета на Надежда, ама май без пакет ще ходим където и да изберем, просто при нужда.

Пробвах най-сетне раничката ергобейби и много му хареса! Както беше неспокоен, веднага заспинка. Ще поръчам и аз възглавничка, мерси, Виктория. Иначе записах час за Фурлакис и аз, но за януари😀

За храненето - моят на 6 седмици едва си изпива 120-те мл.. редовно по 90, понякога и по 60-70. Аз пробвам докрай, будя, щипя, докато тотално не ми отказва и настоявам ли, почва да се дави.. затова не смея да премахвам хранения, ама така или иначе се водя по него. 4кг е, но на живо не изглежда слаб, напротив.

И за финал - роднините, както при всички отношения, ще се водят по това, което ние допуснем. При нас са доста разбрани, за 1-2 неща сме помолили изрично и се съобразяват. Аз поемам всички грижи, че мм много работи. Онази вечер ми беше зле и ме отмени де, но съм аз на фронта. И двете баби добре, че ме отменят, за да ида на процедура, за задачки. Иначе с приятели - в парк, ресторант с градина, но аз съм спокойна да го събирам с хора, не искам да го пазя неистово.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 14:31 от Rarina

# 46
Здравейте, момичета! Не бях влизала тук от доста време, а то даже и нова тема имало и ми отне няколко дни да ви изчета. Полезни неща прочетох и си отговорих на някои въпроси, които ме терзаеха, както и прочетох успокоителни думи. Моето бебенце вече е на 2 месеца. В началото ми беше страшно трудно, кърмех по около час, той заспиваше, не можех да го събудя. И въпреки висенето по час на гърда, пак се налагаше после да се изцеждам и общо взето нон стоп кърмех или цедях... Това ме съсипваше. Доста си поплаквах и от умора, и от щастие. Вече се нормализираха нещата и свикнах с новото ежедневие, но още си плача от щастие от време на време 🙂 Бях с електрическа помпа Медела, но единична, впоследствие си взех пак медела двойна hands free, направо се преродих, не знам защо още от началото не си я взех нея. Не ми се даваха толкова пари, при положение, че не се знаеше колко ще я ползвам, но определено лично за мен си заслужава времето, което ми спестява, дори и да не се налага да се ползва толкова често.
Ние сме на смесено хранене, в момента 50/50. Нямам достатъчно кърма, не се увеличава с нуждите на бебчо. И това много ме тормози... Какво ли не правя, за да я увелича, но няма ефект. Пия няколко вида чай, пия Лактил, ям предимно месо, зеленчуци, ориз и картофи, супи, овесени ядки, пия така омразната ми боза, правя power pumping... От миналата седмица пия и протеин за кърмачки, дано поне от него да има някакъв резултат. Сякаш една идея има подобрение, но пак не е достатъчно.
Скоро си взех възглавница за кърмене Матеа, не е чак нещо уау, което очаквах, но определено ми е доста по-удобно с нея, най-вече на гърба, който вече доста беше започнал да ме боли и съжалявам, че толкова време се чудих и не я взех по-рано.
Адаптирано мляко даваме Кендамил козе и няма проблеми с акането. В началото взехме Аптамил pronutra, но в един момент започна да има затруднения с изхождането и таткото беше прочел за Кендамил и започнахме с него и му действа много добре.
Коликите започнаха да го тормозят от около 14-тия ден, давахме лефакс, инфакол, беше много гадно да го гледаме как се мъчи и да не можем да му помогнем. Добре че приятелка ми каза за боуен терапията и така си решихме проблема с коликите, пу-пу.

Rarina, за АМ ползвам бебешка вода Bebelan и я затоплям в нагревател на Филипс авент. В началото преварявах в каната филтрирана вода по-голямо количество веднъж на ден и после затоплях в нагревателя за всяко хранене. Навън се е случвало досега 3-4 пъти да храним, носим си дозата мляко в контейнерче и вода от каната завряла директно в шишето и докато стане време за хранене, тя вече е на нормална температура. Единият път беше на зор и разтворихме директно във вода бебелан без да е затоплена, добре се разтвори и бебчо нямаше проблем, че не е топло.
С миене и стерилизиране по 100 пъти на ден свикнах, горкият стерилизатор голям зор вижда😃 На Филипс е и той с изсушаване и съм много доволна от него. Имаме 7 шишета и винаги имам готово стерилизирано, но постоянно се налага да стерилизирам помпа, протектори за зърна, биберони, също имаме доста, но той често ги изпуска/хвърля и се налага винаги да имаме повече в готовност.
Наскоро видях на Momcozy, който и измива, стерилизира и суши. Ако го бях видяха преди, когато се чудех какъв да взема, бих инвестирала в него.
Ако се наложи да минем само на АМ, обмислям да вземем Baby brezza. petiapetrova1965, благодаря, че си споделила, много ми е полезна тази информация.

Преди няколко дни бяхме на ваксина, ужасно беше, много плака... И два дни беше много крив, но слава Богу температура до 37.7 вдигна за кратко и нямаше други проблеми. Дано на следващите ваксини не плаче толкова много...
Доста дълго стана, но компенсирам дългото отсъствие и аз😃 По още теми искам да се включа, но по-късно, да не прекалявам😃

# 47
Ох,голяма съм заспа😅Сега като прочетох,че сте написали за листовка я видях😅😅Иначе оглеждах кутията отвън няколко пъти😅
Ние също сме при млади педиатри и ние мислим да ги ползваме за ваксини или направления.Пък ако имаме притеснения ще ходим .Днес пристигна Babybrezza,че ми писна по нощите по 5/10 Мин да го мъча тва дете докато направя мляко,пък подле да изстудя…пък ако сме забравили да преварим вода..Поне в повечето случаи има кърма.Вие как смятате ,мл примерно 6Х120(защото толкова вода се налива)или 6Х 135 защото така пише на кутията?От някококо дена запичанах да му давам 135 готово количество АМ и кърма 130 ,понякога и 110 ако не е мн гладен,обаче не сме на 6 хранения ами 7/8 зависи от него.Когато е на кърма яде на 2 часа може и 2:30 на АМ в повечето случаи на 3 мн рядко 3 и 15😅На 6 седмици е и го измериха 5.200 кг ,но той е роден 4 ,изписан 3700 ,май е доста,но засега не са ми казали нищо.Вие как сте с Кг ?На домашния преглед педиатъра ни каза,че от 200 до 300 на седмица е Ок и влизаме в тази графа .
Вие карате ли се с мъжете си?При нас всеки ден е нова караница,основно е свързано с детето и отговорността и очакванията които аз съм имала към него…Става ми мн тъжно и мъчно,но като съм и недоспала и ми кипва.Вие как разпределяте грижите?Основно през ноща аз ставам ,мн Радко той .През деня съм пак аз да го оствя на него за 10/20 Мин 2/3 пъти ,ям на крак и се цедя и през това време или оправям шишета или някоя пералня .Помага ми с къпането,сменя памперси ,но като че ли очаквах повече нз дали е от преумора ама мн ме дразни😅😅

# 48
Rarina и на мен ми препоръчаха др. Атанасов. Заради алергията на малкия получихме доста противоречиви препоръки относно ваксините и ни го препоръчаха като педиатър, който има засилен интерес към вирусологията и ваксините, така че следващите седмици ще направя консултация с него. Другата педиатърка, която ни препоръчаха е тази:https://superdoc.bg/lekar/d-r-magdalena-bogdanova-3285
Май като се замисля сте прави, че няма смисъл от тези пакети, може просто да ходим допълнително в Токуда, когато имаме въпроси и притеснения.
EL, ние взехме аналогичната машина на Momcozy, която мие, стерилизира и суши шишетата, но на Baby Brezza. За мен е супер инвестиция, но ние от началото сме главно на хранене с шише и това миене направо ме побъркваше. 😆

# 49
Руби, при нас са 5/6х120(вода) и 135 общ обем, но редовно оставя по 20. Едва от няколко дни започна да ги изпива и тях и може би скоро ще трябвя да минем на 150 (вода). Аз се обърках иначе по таблицата на кутията - 5 до 8 седмица -120, от трети месец по 150. Това трябва да се брои от навършени два месеца и започнал трети или от навършен трети месец Joy Няма да си държа детето гладно, защото на кутията са сложили да вдигаме след 5 дена, ама все пак се обърках каква им е препоръчителната доза, когато навърши 2 месеца и започне да кара третия. От много обяснения май нищо не обясних Joy

Ние с таткото - първите няколко седмици си признавам, че не съм очаквала такава помощ и подкрепа от него. В най-активните седмици на коликите, когато вечер успяваше да заспи едва сутрин го гледаше само той по цяла нощ. Мен ме будеше да го накърмя, той му приготвяше млякото през това време и после го дохранваше и пробваше да приспи. Откакто малкият спи повече вечер вече даже не разбира сигурно кога ставам, защото отивам да го храня и преобуя в хола. След работа си играе с него, в повечето пъти идва с нас на разходката. Малкият много му се радва и му се усмихва повече отколкото на мен Joy Памперси не сменя вече, но пък го къпем заедно, а в дните, през които е хоум и го наглежда през деня, а аз повече почивам. Не мога да се оплача, въпреки че имахме един период, в който и аз не знам защо реших, че не му обръща много внимание и му мрънках, но  като се замисля не знам какво съм очаквала. В това отношение много ни помагат майка ми и баба ми, защото понякога като са тук им го оставяме изцяло на тях за 2-3 часа и успяваме да излезем само двамата, основно е вечер този лукс, но определено много успява да свали напрежението, защото ни остава време за нас си двамата като двойка. На моменти се чувствам много лигава и виновна заради това.

За помпата - мен доста ме боли ако имам повече от 1 цедене в деня, но аз и забелязвам нещо друго - винаги едната ми гърда има повече и основно от нея цедя, а другата почти нищо не пуска. След няколко дни са обратното. Примерно миналата седмица дясната ми гърда пускаше супер много, а лявата едвам няколко капки. В момента лявата ми тече, а от дясната няма почти нищо. Избягвам цеденето и го ползвам в случаите, когато малкият откаже да суче като миналата седмица или ако съм имала запушено каналче и е почнала да ме боли гърдата. Цялата седмица не искаше да суче повече от 1 или 2 минути и се изнервяше. Дори тогава се цедях само веднъж на ден, но аз и нямам толкова кърма, пробвах да се цедя повече от веднъж, но то едвам 10мл излизат след първия път. Пия иначе чая на Хип за кърмачки, но не виждам ефект. Пробвала съм power pumping, но след 10тата минута спира да тече каквото и да е от гърдата ми, но пък зърното ми става страшно чувствително. Не е от фунията - вече съм ги изпробвала С и М на Медела, и с двете става същото - Л е огромна за зърната ми. Малкият тази седмица отново започна да суче нормално, та отново ми се повъзвърна някаква кърма. Аз така или иначе, ако имам каквато и да е, то най-вероятно трябва да кърмя още максимум два месеца. Можех да мина и само с ръчна помпа май, но пък ръката ми ужасно се схваща с нея.
В деня, в който навърши 8седмици беше 5600, изписаха го 3125. На 6тата седмица май беше към 5100, но не съм сигурна.

# 50
Genome,аз те рязбрах какво имаш предвид отностно навършения период как да се смята😀може би и бебетата ще ни подскажат 😅реално при нас са поне 8 пъти като само 4 от тях са с АМ и се надявам да не е трябвало да се водя стриктно по грамажи

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 09:44 от Rubitooo

# 51
Момичета, колко много сте пописали
Аз от недоспиване вече не ми се и пише, отделно проблеми. Оказах се с гъбички в ушите след раждането,  неизвестно как, може би бонус от отита зимата. Отделно за съжаление кървенето ми не е цикъл и ми казаха, че трябва кюретаж да видят от какво е....Което ме ужасява наистина. Отделно бебето хубаво права 3-4 часови паузи, но много често през тях сумти и пъшка и познайте как спя.
Иначе се върнахме от Ямбол, завиждам на всички с баби и дядовци. Моите свекъри идваха, гушкаха бебето и чао. Но там нямаме и претенции, и без това незнайно колко пъти в годината ще я виждат. Иначе вече ми се зададе въпроса защо "не давам водичка" и въобще без такива вмешателства най-добре ми е.
Днес сме на имунизация и не ми се мисли.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 10:20 от AirplaneMode

# 52
И аз днес бях на имунизация. Стискайте палци лесно да и понесе.

# 53
Беше ужасно, много я заболя. Но веднага сред като плака, заспа...
Но съм бясна за друго. Ние сме при нова лекарка и докато се усетя, наблъска детето с Ротавирусна ваксина, която НЕ е задължителна, а препоръчителна...Еми хубо, ама се пита предварително за съгласие, направо нямам думи....Аз не исках да я слагам..

Момичета, колко много сте пописали
Аз от недоспиване вече не ми се и пише, отделно проблеми. Оказах се с гъбички в ушите след раждането,  неизвестно как, може би бонус от отита зимата. Отделно за съжаление кървенето ми не е цикъл и ми казаха, че трябва кюретаж да видят от какво е....Което ме ужасява наистина. Отделно бебето хубаво права 3-4 часови паузи, но много често през тях сумти и пъшка и познайте как спя.
Иначе се върнахме от Ямбол, завиждам на всички с баби и дядовци. Моите свекъри идваха, гушкаха бебето и чао. Но там нямаме и претенции, и без това незнайно колко пъти в годината ще я виждат. Иначе вече ми се зададе въпроса защо "не давам водичка" и въобще без такива вмешателства най-добре ми е.
Днес сме на имунизация и не ми се мисли.

# 54
Аз мисля да сложим ротавирусна, но я оставих за другия месец. Но, да, би трябвало да пита първо.

# 55
Здравейте, да се включа и аз, че само ви чета.
Бабите и дядовците идват често, и гледат детето, когато имам работа през деня или искам да си почина. Пу пу Sweat Smile  Даже другата седмица ще ходим при едните защото няма да има топла вода в квартала. Ще видим как ще е, те се обзаведоха с всичко: стерилизатор, гнездо, легло, шишета… Хубавото е, че са в къща и ще можем да излизаме повече навън, а и се надявам там да не е толкова топло.
Иначе бебето има ситен обрив по тяло, предполагам от прегряване. Вкъщи започнах да вържа климатика на 25 градуса и гледам да не седим много навън, май започна да изчезва. В неделя изкарахме 3 часа и си мисля че тогава се активира главно. А и постоянно е на ръце, защото цяла седмица го мъчи коремчето и не спи следобед. Даваме лефакс и абоколикен от началото на коликите. Напоследък има страшно много газове и правя  масажчета, но въпреки това или пръцка или се уригва и му олеква. Мисля и аз да ходим на боуен терапия. Харесах един в Поликлиника България. Който има опит може ли да препоръча специалист?
За храненето, изцяло сме на АМ и от около месец сме на 120, задържахме така до сега, защото се оказа доста за него в началото. Сега пробваме последното хранене  22-23ч и нощното да са по 130-140мл. От друга страна през деня като се нахрани (120) едно неспокойство и повръща малко (почти всеки път), и не съм сигурна дали му стигат или не.. Преди 2 седмици педиатърката каза да му даваме 7х140мл през 3ч, явно да махнем нощното, но бавно напредваме. Няколко пъти се случва да спи повече и сега сме само с едно нощно, защото преди бяха 2, не знам как ги беше нагласил така..  Сега остана това в 3ч., не знам как ще то махнем. И на нас ни казаха с вода или чай.

Иначе за активностите и заниманията се чувствам малко уплашена. Чета аптечка за родители: за ИБ, активно и спокойно будуване. Иска ми се да свикнем от сега, за да е по-лесно после.

Момчето го мерих преди седмица 55см и 5,200кг. И той има родилен белег между очите и червено петънце на единия клепач, надявам се да изчезнат. За момента гледам да не го мисля.
За ваксините чакаме прегледа след като стане на 2м. Педиатърката каза, ‘ще говорим’ Smiley

# 56
Аз водих моето на боуен терапия в Поликлиника България. Доволна съм като цяло, има подход терапевтът, а сякаш виждам и подобрение с коликите и газовете, че по едно време беше много неспокойна.

# 57
AirplaneMode, при теб кървенето еднократно ли беше или продължи по-дълго. Аз също миналия месец имах след лохиите едно кървене за ден, което спря и сега ми дойде (предполагам вече е цикъл) и 2дни беше много обилно кървене, колкото всичките ми цикли за година сумарно, но сега понамаля и затова мисля, че е цикъл. По принцип въобще не ми е обилен, а е даже доста оскъден за ден и нещо, но много болезнен и само по-тежки обезболяващи или инжекции ме спасяват, а сега нищо-просто кървене. Изчаквам да ми свърши и да отида и аз на преглед.

Когато говорихме с личната му за ваксините почна с това, че има задължителни и препоръчителни, а аз й довърших "като ротавирусната". За мой потрес ми отговори "ми препоръчителна, ама за нас е задължителна и винаги я даваме като трета още при първата ваксинация". Имах намерение да я сложим, но не на първите ваксини и не очаквах да ми отговори така, защото сигурно, ако не я бях питала и тя щеше директно да му я даде без да каже или пита. Очакваме вторник да видим. При тях в кабинета са уж две лекарки '82 и '96 набор. В случая нас редовно ни преглежда по-млада, която е мой набор.
И двете са с малки деца, уж са със съвременни разбирания, но и ние сме решили да ходим на частно, ако има нещо. За ортопед ни казаха чак 4 месец.

Нашето момченце уж няма белези, но на единия клепач като го затвори се вижда малко розово петънце, като зачервени капилярчета. Не знам белег ли е всъщност или просто от капилярите, но се вижда само като спи и си го има от раждането.

# 58
Ние ще слагаме ваксините след септември, за съжаление на педиатърката, която е много млада и много държеше да я ваксинира още на 6 седмици. Реших да не слагаме Ротарикса, на сина ми съм я слагала и кел файда, толкова тежко ги караше чревните, че до болница стигахме. Мен много ме е страх от тези ваксини, сега слушах, че починалото бебе е било болно и вероятно това е причината да се стигне до фаталния инцидент. НО! Защо са му поставили ваксината се питам, а и малко на късмет е, ако тъкмо е хванало вирус и се сложи тая ваксина, те гледат нос, уши, гърло и я джаскат! Не пускат ПКК, малко на магия ги слагат. Да не говорим, че като отидеш при личните и чакат и болни и здрави деца, което лично мен много ме фрустрира. При нас храненията са 5-6 между 70 и 100 мл., има едно хранене  60-70, друго от 130мл. обаче. Реално не яде много, но наддава и е спокойна. 54см е, 4350гр., виждам, че има по-тежки бебета с тази височина. Млякото го правя само с машината и се родих, толкова е лесно и бързо.
На мен ми дойде цикъл и след него емоционалното ми състояние е доста по-стабилно от преди това - бях доста зле, ревях за всичко, с причина и без.
На нас никой не ни помага, дойдоха бабите и дядовците да я видят и това ще е за следващите месеци. Таткото ни е много зает и основно аз се оправям у дома, той често се прибира след като тя си е легнала вечерта. Когато имам планирана работа, той си остава у дома и седи с нея. Баткото всъщност ми е голяма помощ, на него разчитам за доста неща.
Бяхте ли на почивки с децата вече?

# 59
Аз все още нямам цикъл Sad не знам дали е повод за притеснение, но ще изчакам още седмица, две и ще отида при АГто.

Ние на 7-ми сме на ваксините + ротата. Аз съм много ЗА и вярвам в дългосрочната им полза. Проблемът е, че в БГ има тяърде голямо анти-вакс движение, недостатъчна информация и както винаги “ваксините винаги са виновни”, без да се изследва пъроначалния източник.

Ние също имахме драми с таткото, понеже не помагаше особено, а работи предимно от вкъщи. Та след “скандала” нещата се оправиха и така имам време за себе си - да отида на маникюр, фризьор, някоя др процедура. За съжаление няма кой да ми помага.

Общи условия

Активация на акаунт