Юни 2025

• 18 928
  • 610
  •   1
Отговори
# 60
Ами повтори се няколко пъти , затова отидох на преглед. То не може цикъл през 6 дена....
Аз със сигурност не съм против ваксините, просто за тази беше хубаво разговор първо ..но както и да е. Обсъдихме с главната лекарка за вбъдеще. Иначе тя работи и в Инфекциозна болница,  каза че било пълно с болни деца от Рота, които не са били ваксинирани.
Досега спа, но иначе много плаче днес...сигурно я боли, и си е стрес. Синът ми в това отношение винаги е бил машина. А и не е карал Рота преди 2г.

AirplaneMode, при теб кървенето еднократно ли беше или продължи по-дълго. Аз също миналия месец имах след лохиите едно кървене за ден, което спря и сега ми дойде (предполагам вече е цикъл) и 2дни беше много обилно кървене, колкото всичките ми цикли за година сумарно, но сега понамаля и затова мисля, че е цикъл. По принцип въобще не ми е обилен, а е даже доста оскъден за ден и нещо, но много болезнен и само по-тежки обезболяващи или инжекции ме спасяват, а сега нищо-просто кървене. Изчаквам да ми свърши и да отида и аз на преглед.

Когато говорихме с личната му за ваксините почна с това, че има задължителни и препоръчителни, а аз й довърших "като ротавирусната". За мой потрес ми отговори "ми препоръчителна, ама за нас е задължителна и винаги я даваме като трета още при първата ваксинация". Имах намерение да я сложим, но не на първите ваксини и не очаквах да ми отговори така, защото сигурно, ако не я бях питала и тя щеше директно да му я даде без да каже или пита. Очакваме вторник да видим. При тях в кабинета са уж две лекарки '82 и '96 набор. В случая нас редовно ни преглежда по-млада, която е мой набор.
И двете са с малки деца, уж са със съвременни разбирания, но и ние сме решили да ходим на частно, ако има нещо. За ортопед ни казаха чак 4 месец.

Нашето момченце уж няма белези, но на единия клепач като го затвори се вижда малко розово петънце, като зачервени капилярчета. Не знам белег ли е всъщност или просто от капилярите, но се вижда само като спи и си го има от раждането.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 17:11 от AirplaneMode

# 61
И моят след ваксината плака много... Час и половина след поставянето не спря, после заспа върху мен и така спа близо 3 часа, не исках да го оставям, за да си поспи и да е спокоен. После пак плака доста, като се събуди и според мен го болеше. И на следващия ден също плачеше от време на време по малко, явно му беше некомфортно. Педиатърът каза ли ви да слагате куул пач?

Ние сложихме и ротавирусната, но още на предната консултация преди месец, ни каза за нея и че тя не е задължителна и ни каза да си помислим и сега пак ни пита дали искаме, преди да я сложи, въпреки че още тогава ѝ казахме, че ще я слагаме. Не е редно така без да се пита... За нея ни предупреди, че 1 час след приема, не трябва да яде, да пие вода, да смуче биберон и да го пазим да не си смуче ръцете. За да не отиде слюнка към стомаха, защото така не се усвоявала ваксината.

# 62
В коя седмица сложиха на дечица ви първите ваксиби?
Момичета които имат Babybrezza как я почиствате на 4то мляко , само с препарат или?И вие с какво мляко сте?

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 21:54 от Rubitooo

# 63
Здравейте момичета, днес деня ни започна в 5 часа и малката има може би 2 часа сън за целия ден.....наистина не знам как издържа. Относно мъжете.......и ние се караме, тъй като съм много изнервена и уморена, той работи, баби няма на разположение, а като се прибере помага за къпането и с готвенето понякога....но наистина ми идва в повече умората особено в дни като този и ме дразни всичко. Искам да попитам тези, които имат машинки за бял шум доволни ли сте и заспиват ли лесно бебчетата с тях? Ние бяхме на ортопед, преди 2 седмици, показа ни гимнастика, след 2 седмици сме пак,тъй като бебка има проблем с пръстчето ( палеца) и стъпалата и ако не се повлиява от гимнастиката, която правим ще се наложи да и слагат гипсови ботушчета, надявам се да не стигнем до там.... на 07.07 и на нас ни предстоят ваксини, педиатърката каза да вземем cool patch и Панадол.

# 64
При нас не забелязвам много разлика с и без машинката. Или си заспива, или не без голяма разлика. Вендъж обаче, не знам дали беше случайно, но доста се успокои от нея и действително заспа - бяхме навън да напазарувам, но на половин час от нас, а той не спираше да плаче, видимо му се спеше, но не можах да го успокоя. Сетих се, че машинката е в количката и му я закачих отгоре на сенника, пуснах "шъшкащата" финкция. Заслуша се в нея и много бързо се поуспокои и заспа, а от входа го сложих директно в гнездото и продължи да спи още час и нещо. Ние намерихме друго предназначение за нея - лампичка в количката, защото е неспокоен, когато е тъмно и не вижда, а като се прибираме по тъмно и хленца повечко и ние не го виждаме, та ни върши отлична работа светлинната й функция.

# 65
Ваксините сложихме сега в десета седмица.
Да се включа и по другите теми. Моето момче яде по 6 пъти, понякога 7. Като количество обикновено 120, но понякога и повече, друг път по-малко. Имаше период, в който ядеше много и постоянно беше гладен. Но общо взето е различно, веднъж може да изяде и 150 или повече, друг път яде само 90 или пък 60. За денонощие му се събира количество между 700 и 900 мл грубо, като не всеки път го меря преди кърмене и не винаги знам колко точно е изсукал.
Иначе в момента е 5кг, роди се 2840, и 57 см, роди се 49. Педиатърката каза, че е наддал двойно на нормата, 1,5 кг е качил за 1 месец, а нормата била 750 гр.  Първият месец беше наддал 900 гр. и 5 см.

На мен също приятелка ми препоръча Атанасов за педиатър, тя е страшно доволна от него. Но нещо не го усетихме като нашия лекар. Още докато бях бременна му се обадих и се срещнахме, но някак не го усетихме, не ни допадна като отношение и се отказахме. Може да не му е бил ден и да е било нещо моментно, не се съмнявам, че като специалист е добър, но в крайна сметка решихме да не се записваме при него. Бяхме решили да вземем пакета до 18 месеца в Токуда, даже искахме още като ни изписваха, но беше събота и нямаше как, казаха да отидем в делничен ден. И междувременно ни препоръчаха друга педиатърка, която ни е доста близо и се записахме при нея по здравна каса. И след чакането за двата контролни прегледа в Токуда, в крайна сметка решихме да не взимаме пакета и да си ходим при педиатърката в поликлиниката за консултациите и ваксините, а ако се наложи, да ходим в Токуда или при Атанасов.

Относно мъжете - гледаме си го сами, отказахме помощ от баби, когато преценим, че имаме нужда, ще ги повикаме. Много добре сме се стиковали. Нямаме спречквания, разбираме се много добре. Грижим се за бебчо поравно. През нощта ставаме и двамата, даже често става само той и понякога дори не разбирам, не ме буди. Памперси сменя доста често, даже първите две-три седмици аз почти не бях сменяла. Все още си го къпе основно той, аз подсушавам, правя процедурите с очи, уши, нос, пишле, той го маже и прави масаж. На разходки ходим заедно, аз го извеждам понякога през деня сама. В домакинските задължения и готвенето също супер много ме отменя. Още в болницата ми беше голяма помощ, добре че първите две седмици си остана вкъщи, сама не знам как щях да се справя. Сега ходи на работа, но когато се прибере, го поема почти основно той, хем иска да прекара повече време с него, защото му е липсвал през деня, хем да мога аз да отдъхна или да свърша нещо вкъщи, или да поработя. Аз и не съм очаквала друго, винаги сме били така, всеки поема каквото когато може.

Относно роднините - бабите искаха да идват да помагат в началото, но отказахме и им казахме, че доколкото можем, ще си се справяме сами и ако и когато усетим нужда от помощ, ще ги повикаме ние. Майка ми разбра, свекърва ми постоянно пита кога да си взима отпуск... Свекърът и свекървата идват почти всяка събота или неделя, разбирам, че искат да го виждат и да му се радват, но вече ми идват в повече. Уикендите са ни времето, в което имаме възможност да сме си тримата по цял ден и ме дразни, когато почти всяка седмица има някой. Добре че са на 100 км, иначе сигурно щяха да идват всеки ден. Отделно пишат и звънят постоянно, искат всеки ден да го гледат на вайбър и това много ме дразни, нямаме време всеки ден да стоим на вайбър да си го гледат. През останалото време пишат поне по 5 пъти на ден да пращаме снимки. Толкова много години сме били в страхотни отношения, но не съм сигурна, че ще останат такива. Не знам от хормоните ли е, нооо сега супер много ме дразнят. Свекърва ми го целува и пипа по лицето, въпреки че сме предупредили, че не може, прави се на приятно разсеяна, без да искала, забравяла.... Последният път мъжът ми ѝ  направи забележка малко по-сериозно и се надявам да спре, защото иначе ще се наложи да се скараме..
Моите родители също ме дразнят понякога, но са много по-съобразителни, не звънят постоянно, пишат ми веднъж на ден как сме и чакат, когато ние можем, да звъннем да се чуем, както и не идват толкова често. Те също искат да го виждат, но се съобразяват и ни разбират. Понякога ми става съвестно, че родителите на моя мъж го виждат повече, просто защото са по-нахални, а моите си чакат търпеливо...
С приятели се срещаме в парка или на ресторант. Досега сме сядали някъде само 3-4 пъти де, когато бебчо спи, защото иначе не обича да стои на едно място, като сме навън, иска постоянно да е в движение 😃

Rarina, какъв чай пиеше и по каква схема правеше power pumping? Аз правя 20-10-10-10-10 или 10-5-5-5-5, според времето, с което разполагам.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 01:48 от EL*

# 66
На нас август ни предстоят ваксини, ще сложим и ротавирусната. Педиатърката каза да взема куул пач и панадол.

В края на 6-та седмица е 57см и 4.300. Уж е малко теглото, ама не изглежда слаб, почна бутчета да заформя даже. Иначе не си изпива 120-те (135) мл почти никога, редовно по 60-70, 1-2 пъти дневно стига 110-120.

От няколко дни към 6ч се буди с плач и силни напъни, свива крачета и почервенява. И все в един и същи час. Има ли как чак 6-та седмица да се появят колики, странно! А давах Камилия колик,  сега  и Еспумизан еднократно, докато го боли. После малко АМ, а ако не е време за храна - вода, буквално 1-2 глътки. И минава! Поръчах и чайче и възглавничка за колики.

С мъжа ми сме супер, няколко пъти като бях преуморена се изнервих, че всичко аз поемам, нищо, че аз го инициирах отначало. Той обаче в тези моменти ме отменя и живвам, после нямам нужда от помощ.

EL, откъде поръчваш Kendamil, аз също много искам да пробваме☺

За power pumping-a - 20-10-10-10-10 мин. интервали, но консултантката каза,
че и с 5 може, за тялото сигналът бил сходен.

По-долу следва дълго излияние, ще спирам с кърменето Sad Предупреждавам, може да е досадно, ама ми беше терапевтично да излея всичко 😀

За цеденето - спрях да се мъча. Пак почнах добавки, чайове и цедене, овесени ядки..  и пак вдигнах температура от кърмата. Червенини и буци, болезнени, абеее ужас! Признавам, отказах се, не мога да се мъча повече особено и с недоспиването, после кърмене, АМ, миене на шишета, стерилизиране + цедене за пълна програма. Изнемощявах и се изнервях.

А като давам просто гърди, след 5 мин на всяка детето сякаш се изнервя и почва да недоволства, изпива каквото има много бързо. Сега без добавки няколко дни нямам почти нищо вече! Онзи ден изцедих 15 мл!!! за 30 мин!  От двете общо.
Bitter sweet e. Хем виждам, че детето е спокойно на АМ и спи, а не гладува и плаче както по-рано, преди да разбер, че не ми е достатъчно кърмата. Хем ми е тъжно, че връзката от сученето се чупи. Толкова мило и нежно ми беше, пишейки това, ми се пълнят очите. Ама и нямам сили и мотивация, ще спирам..., той суче малко и ми показва кога няма повече. Усещам, че е въпрос на дни Sad
Иначе не се притеснявам, че нещо ще му липсва с АМ.

Е, поне ще тръгна по-рано на процедури, ще ям суши на корем и ще може друг да го храни. 😀 Надявам се и гърдите да са ми по-запазени заради краткия период, ама вече виждам щетите. Може би като се изпразниха и си пролича.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 09:41 от Rarina

# 67
Rarina, в крайна сметка каквото можеш си направила, за да опиташ да удължиш кърменето. Важното е, че все пак успяхме до тук да стигнем макар и малко. Аз вече приех, че явно няма да успея да увелича толкова, че да останем само на кърма. Продължавам да си пия чайовете и добавките и колкото толкова, докато мога, ще го храня смесено, пак е нещо. Когато дойде моментът, ще останем само на АМ и съм го приела. Правим най-доброто за бебчетата ни, но за да са добре и те, е важно и ние да се чувстваме добре и да сме спокойни ♡

Kendamil поръчвам от един магазин в Люлин - Падингтън. Мъжът ми поръчва и от някакъв сайт от Полша идват. Ще видя кой беше и ще ти пратя.

# 68
  • Варна
Привет, момичета. Ние утре сме на ваксина, заредих се с куул пач и панадол, надявам се мине леко. Май само аз съм на кърмене на поискване. Един, два пъти се наложи да дам кърма от шише, понеже не мога да се отпусна да кърмя навън. Любимо шише е филипс авент, защото пускат по малко. С шише на Нук даваме водичка, че там направо се излива и понякога се задавя. Към момичетата от София къде има добре заредена бебе борса?

# 69
И ние сме на кърмене на поискване, но доста ми натежава това постоянно висене на гърдите. Мисля да запиша час за гастроентеролог, ако може да даде съвет за тея колики, а и доста повръща, постоянно реве.......Ваксините и на нас са ни другата седмица, за ротавирусната не съм решила дали да слагам......имам още малко време да реша.
Привет, момичета. Ние утре сме на ваксина, заредих се с куул пач и панадол, надявам се мине леко. Май само аз съм на кърмене на поискване. Един, два пъти се наложи да дам кърма от шише, понеже не мога да се отпусна да кърмя навън. Любимо шише е филипс авент, защото пускат по малко. С шише на Нук даваме водичка, че там направо се излива и понякога се задавя. Към момичетата от София къде има добре заредена бебе борса?

# 70
На нас искаха още на 6 седмица да започната с ваксините,но се решихме да изчакаме защото бяхме записали час за УНГ-пък той има едно хриптене…Сега сме в търсене на добър УНГ за да му цепне късата юздичка.Иначе ми прави впечатление ,че повечето слагат ваксините във 2 месец .В събота сме на гастро,записах заради рефлукс и имаше проблем с акането(ходеше на 2/3 дена)но взех антирефлуксно мляко и се оправиха нещата,та нз дали има смисъл да отидем,но сме записали час та🤷♀От няколко дни му е мн тръдно да заспи през деня и вечерта,виждам ,че му се спи и е голяма мъка.Преуморява се и от там след всяко едно хранене дреме..неможе да заспи дълбоко и се буди на 5 Мин.Прави ми впечатление,че от 2 дни вечер реве ,изпъва се колики ли са нз.Сега и преди да пръцне става целия червен и реве😒

Rarina,Аз те разбирам мн добре,също съм супер изнервена от това цедене и покрай хранене ,преспиване и всичко което тр да се прави ,не мога да се цедя мн често и ми стават подути ,болезнени и  на бучки гърдите.Даже онзи ден имах червенина,която ако не бях забелязала до няколко часа щеше да стане страшно.За 3/4 път ми се случва запушване и направо ми иде да се откажа наистина…Вечер или през деня вместо да легна с него тр да се цедя или ако реша да легна после съжалявам😀стават бучки.По нощите също се налага да се цедя,разсънвам се и то става ужасно изнервящо ,Той е на смесено хранене ,обаче ми е толкова гузно,защото аз реално имам кърма около 80 изцеждам и нз какво да правя.Казвам си опитах ето колко деца са на АМ и после ми става гузно ,че съм  си го помисляла,но постоянно ми се върти в главата и това допринася за скандалите с моя приятел.Опитах и с кърмене беше болезнено,може и заради късата юздичка или заради зъбчето

# 71
Ох Руби, същите мисли и тревоги за кърменето и при мен! Супер е, че имаш поне кърма! Щом си решила и за юздичката да я цепнат, пробвай кърмене след това, дано мине болката. Ние бяхме при д-р Трифунов в Токуда, много внимателен беше. https://acibademcityclinic.bg/tokuda/lekari/detaili/d-r-georgi-trifunov

Препоръчвам, там още след манипулацията те карат да го накърмиш, за да видиш как засуква и при теб дали е по-малка болката ☺

EL, супер си, много благодаря за инфото за Кендамил, не знаех, че се предлага в БГ въобще! Ще поръчам, само трябва да проуча кое, че имат доста☺☺

# 72
Честно казано толкова се отвратих от кърменето …няколко седмици се мъчих много ме болеше.Вие при него ли бяхте?

# 73
Аз също не кърмя, имах много малки количества, които съвсем намаляха. Съжалявам, че не успях повече да я кърмя...Но наистина е много трудно...Знам, че е най-доброто и ми е супер неприятно като я заведа на педиатър и започне да обяснява как трябва да я кърмя, да положа усилия и не знам си какво...все едно на инат го правя и отказвам да положа грижа за детето си, така го чувствам.

# 74
Здравейте, включвам се след почивка на село при бабата. Да е жива и здрава, настоя тя да спи с него една-две нощи че да се наспим с мъжа ми. Тези дни ако не заспи на шише приспиването е доста трудно, особено нощем между 2 и 4-5. Приспивам го, оставям го и до 10 минути се разплаква, няма значение ден или нощ. Само в количка и кола спи спокойно. Преди успяваше да се приспи сам, сега е почти невъзможно. Срам ме е, но започнах да го оставям с навито на руло одеало под гърба, тъй като само така не е гарантирано събуждането. Не е точно настрани, но не е и съвсем по гръб... Записахме час при консултант за съня, дано помогне. Каквото четох в нета сякаш не работи при нас вече.

Някой по-нагоре беше писал, че в 6 часа настава рев, и при нас е така, само че от 4та седмица, не от 6та. Всеки божи ден, само вчера пропусна. Даваме му Био амика и ходим от две седмици на боуен, но не съм сигурна, че има голям ефект. От друга страна кой знае, тези работи може и да удържат фронта да не стане по-зле.

С мъжа ми не се караме, освен някоя по-напрегната ситуация тук-таме. Той помага доколкото може, поема го след работа, за да поспя аз, а аз поемам през нощта. Но наистина ако не беше майка ми не знам как щяхме да издържим. Шапка свалям на всички, които успяват само с мъжете си или дори сами. Аз не мога да спя през деня, никога не съм можела, освен за 20-30 минути, което е крайно недостатъчно като си будувал с часове през нощта. В един момент имах чувството че съм развила постродилна депресия.

Педиатърката казва да го карам да си яде пълната порция през 3 часа, но ми се струва невъзможно... Понякога яде по-малко, друг път повече, но не мога да го накарам да изяде повече отколкото иска. Бута шишето с език и се сърди, дори да го поеме уж яде, а като го извадя се оказва, че нищо не е изял. Иначе си наддава добре, изяжда си дневната доза, просто по-често хапва. Много ми се иска да си изяде всичкото мляко и да заспи за 3-4 часа, но... засега не се случва. Ако някой има идеи как да се случи съм отворена за съвети. Нейните бяха да направим почивка и да дадем още, което засега не работи.

Иначе относно кърменето, аз тежко преживях, че не успяхме да се кърмим, но да ви кажа, вече не ми се струва толкова зле смесено на шише. В крайна сметка детето ми яде и расте, което ако беше само на кърма нямаше да е така. Да, кърмата е полезна, но в крайна сметка млякото си е съвсем ок, както казва една приятелка - в яслата не можеш да разбереш кой е кърмен и кой - не. А навремето като не е имало дори АМ?!

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 16:03 от ellarin

Общи условия

Активация на акаунт