Юни 2025

• 16 690
  • 538
  •   3
Отговори
# 510
  • Пловдив
Момичета, как сте?
Я, да ви питам сменихте ли вече коша за новородени с така наречения летен?
На мен ми се искаше да изчакам повече, но малкия буквално му опират крачетата в края, освен ако не го вдигна до най-най-горе. Но пак има 3 пръста макс до края. А и в движение леко се поизхлузва пак надолу. Чудя се дали му е дискомфортно като му е лекинко тясно или няма проблем. Иска ми се още малко поне до 5тия месец да изкара вътре ама все повече ми се вижда невъзможно ако продължава така да расте.

# 511
Ние го сменихме още на 4м и седмица като беше, защото изпълваше коша, а и плачеше, че не вижда. В летния е много доволен, на 45⁰ държа седалката, а като заспи ми се случва и на пълното легнало да го сваля. Преди 2дни направи 5месеца и вече от седмица се и захранваме. И тиква, и морков приема добре, отваря широко уста за още, издърпа си и купичката единия път и се пробва да пие от нея, както му давам лъжичката ми я дърпа от ръката и сам си я лапа Joy абе, отглеждам лакомия. Акитата му вече миришат различно и мнооого леко започват да отиват в другия нюанс Expressionless

# 512
Здравейте мами, при нас съня стана още по- голям кошмар......не знам регресия ли е какво е, но съм на ръба и вече няколко пъти изпадам в нервен срив буквално. Иначе ние сменихме  коша миналата седмица на 4м.и 2 седмици. Може би 1 идея по добре са разходките, но не е като да и харесва в количката. Заспива 1 идея по лесно и излизаме като трябва да спи, иначе си реве. Захранване тези дни ще започна, взела съм 1 бурканче тиква, да видим как ще е. Все още не съм взела столче, нито купички, но докато започне да хапва както трябва да замести хранене има още доста време и не бързам.

# 513
Ние сменихме коша няколко дни преди да навърши 5 месеца. Педиатърката каза, че е можело още на 4 месеца на 60°. Много му харесва да си разглежда, чак ме е яд, че не го сменихме по-рано.
Ние тези дни ще започваме захранването. Педиатърката каза с картоф да започнем, но мен ме притеснява да нямаме проблеми със запек.. И обмсилям дали с тиква да не стартираме.
genome, ти по колко дни даваш нова храна и новата добавяш ли към вече въведена или първо я даваш самостоятелно?

# 514
И ние сме с другия кош от навършени 4 месеца т.е вече един месец си се вози в него. Приятно му е, като е буден е леко изправен, а като заспи го свалям в напълно легнало положение. Единственият минус е, че като сложа зимния чувал и той е с яке, става доста  тясно 😆.

При нас сънят продължава да е зле, писах за консултация на kopchezasan, да видим дали ще има ефект. Междувременно започнах да водя дневник на ИБ и дремки. То спането му е само навън, в количката или на ръце😫😫. Опасявам се да не започне да прави асоциации….

По препоръка на педиатъра смених АМ с друга марка, уж заради зелено ако. Взех NAN пак ХА, пи го два дена и на третия акото беше тъмнозелено към черно т.е не се обработва правилно. Отново си се върнах на ХИП и няма проблем.

От няколко дни бебчо само ме гледа в устата как ям. Вчера даже докато ядох ябълка, той докато си играеше на пода, напраов награби купата и той да яде. 😀 И в този ред на мисли ще започна на 5 месеца и 1 седмица навършени.

По отношение на активността - вече се опитва да лази. Особено ако му оставя телефона (любимата му играчка 😀) на някакво разстояние от него, той си долазва и си го взима .

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 14:36 от Victoria Ivanova 767771

# 515
Нашата лекарка каза да почна с морков или тиква в зависимост дали последните дни е позапечен или е по-течно. Можело и с картоф, но не ми препоръчва, защото като първа храна му бил "по-безвкусен" и можел да откаже захранването и да не иска. Колко е така не знам, че много не вярвам на всичко, което ми каже. Приятелите пробваха първо с картоф техния и наистина се муси и плю няколко дни, та изчакаха още няколко седмици преди следващ опит да го захранят, а беше на 5м и половина май.
При нас при АМ 180 (200мл готово), лъжичките са оранжевата от комплекта на Хипп
1 ден - 2-3 лъжички тиква, която направих еднаа идея по-течна. Първо му дадохме АМ, че извънредно истеряса, че е гладен, изпи около 150мл и после пробата с пюрето, а после доизпи цялата доза мляко.
2 ден ~ 6 лъжички тиква като преди това отново беше пил 150мл мляко и после останалото количество.
3 ден - 30мл тиква. Малко по-гъсто от първото пюре. Първо 140мл мляко, а след пюрето доизпи 50мл
4 ден - 3-4л лъжички морков + 50мл тиква. Предложих му първо новото пюре и после старото. Дърпаше се малко на тиквата на първите лъжички, но след това си я затърси. Отново по същия начин с млякото
5 ден - 30мл морков + 40мл тиква. Отново първо едното, а после другото, отново така с млякото
6 ден - 40мл морков + 40мл тиква = този път му ги смесих в общо пюре. Почнах директно със смесено пюре в една купичка, изяде цялото и после му дадох АМ - изпи 150мл и започна да се лигави на бибата и само да я дъвче, та му го взех. Не е търсил допълнително, т.е. едва днес намали дозата на млякото
Проблем с изхождането няма, всеки ден по 1 или 2 пъти с нормални цвят и консистенция, леко е започнало вече да потъмнява, но миризмата ме убива Joy
На масата ужасно ни гледа в ръцете, а ако го държим в нас ни дърпа ръцете и отваря уста. Днес закусвах малка мекичка, насълзиха му се очите да ме гледа и се опитах да му ги забърша, но мекицата ми беше в ръката, а той ми хвана ръката, отвори уста, тръгна да се надига и да лапа мекицата Joy

Иначе му слагам пюретата в пластмасовите купички за хладилник на Babymoov, те са 3 малки, 3 средни и 6 големи, разграфени са на мл и ми е удобно да следя колко давам. Правя пюрето и го разделям на 2 (в зависимост колко пюре е станало) слагам в по-голяма за хладилника, а в по-малка отделям колкото ще е за текущото му ядене, това което остане в случая вместо да го хвърля го сложих в наша манджа, защото нали пюрето, от което бебето е яло веднъж не трябва да се дава отново или да се съхранява заради слюнката. Та си му отделям колкото ще му давам предварително, за да не хабя пюре Joy На следващия ден му затоплям другата доза. Вчера директно станаха повече морков и повече тиква, та си отделих за хладилника за вчера, днес и утре в кутийки като моркова и тиквата почнах да ги смесвам, защото и от двете няма реакция и ги яде, а уж може до 2дни в хладилник, а другото във фризера отделих. Поръчах и на Нук формичките за фризер, че са по 60мл и ще са ми удобни за разделяне на дозичките. Утре мисля да предложа картоф.
Не знам дали нещо се разбра от кривите ми обяснения. Тези кутийки/купички ползвам, не съжалявам, че взех пластмасовите, защото се чудих между тях и стъклените, но си посяга да си вземе купичката и му я дава като гледам да не я обърне отгоре си.

https://www.baby.bg/product/babymoov-355527/

https://www.ozone.bg/product/nuk-formichki-za-zamrazyavane-na-hrana/

# 516
Ние също започнахме захранването. За сега съм дала тиква и картоф. Тиквата се хареса доста повече. Според мен картофът е неподходящ за първо пюре, защото става много лепкава консистенцията и трудна за преглъщане. Малко съжалявам, че не дадох нещо друго за втори зеленчук. В момента давам малко картоф и дихранвам с тиква и АМ.
Вчера бяхме на ваксини, понеже закъсняхме с вторите дози и днес никак не искаше пюретата. Може би от температурата и общата раздразнителност.
Инак още сме в зимния кош, но ние много не ходим на разходки. Доста ми е болно от това, но малката не винаги заспива в количката, а ако не спи се превъзбужда доста. Като има някоя по-остра фаза на рефлукса плаче като я сложа да легне в коша и направо ме отказва. Освен това и кварталната инфраструктура ми е страшен филм и предпочитам да съм с някой още.
Нашият нощен сън е все още неспокоен и съм се примирила, че така ще е. Искам да направя някакъв по-подробен рисърч за консултанти, но не ми остава време.

# 517
И ние скоро ще започваме захранване на 4+++ е.Чудя се дали да е от готово пюре  или аз да правя,малко ме притесняват зеленчуците които се предлагат на пазара.
Относно консултантите и аз се чудех,но нз дали е правилния период,регресии ,нови умения…
Започва да си увеличава дозата и от 5Х 180 май ще е на 6,може би вече не го засища млякото

# 518
Аз му правя домашни, но зеленчуците са наши. Мисля да му предложа евентуално и готови пюрета, че не искам да изпадаме и само в крайности да отказва купешките. На познати детенцето за първия месец така е свикнало с купешките, че отказва всякакво домашно пюре, ама всичко става - не винаги може да имаме домашен зеленчук, не всички зеленчуци са в сезон, може пък нещо да стане и да нямам възможност да му направя домашно, та предпочитам да е пробвал и нещо готово, за да не му е съвсем непознато и да знам, че имаме опция, която приема.
И аз имам усещане, че 5х180 започва да не му стига, а особено с добавянето на пюретата, защото спокойно си има възможност да изяде 70пюре и 180мляко, което е много за едно хранене, но не знам гладен или лаком е.
И при нас тиквата е една идея по-предпочитана(поне от моркова) и май като цяло се приема повече от бебета, малко по-сладка е, става малко по-хомогенна, а морковът е идея по-гъст.

Едит: сънят вечер му е кошмар, буди се на всеки час, хленчи и иска да го вдигнеш, после бързо заспива и след час пак, ок 3ч всяка вечер се буди и иска да яде, после до сутринта е идея по-спокойно, но като заспи в 22 до 23ч се буди поне на 3 пъти в рев.

# 519
И при мен при заспиването първия час се буди с рев няколко пъти,обръща се по коремче и реве.През ноща пак се обръща и дпи по корем но не реве😃немога да го разбера😀😀
genome,вие бяхте мн добре със съня,от както захранвате ли е така?

# 520
Не е от захранването. Няколко дни преди това започна да се буди малко след като заспи в 22 и вече е пълен с енергия, все едно си е направил power nap. И започваше една игра, смее се, грам помен от сън няма. И не можехме да се оправим с него, ако го пуснеш от ръцете си и е рев, успокояваше се само на килима и то да се върти, да мята дрънкалки и кубчета , и така до 2.30ч вечерта 🫠🫠 рязко му пада после батерията и заспива, след половин час се буди да яде и после пак на всеки час хленчи. А преди това си заспиваше в 22/23 и почти до обяд спеше, само 2 будения за мляко и то в просъница ги пиеше. Не знам регресия ли го хвана, но спи неспокойно.
Иначе след захранването пак започна да заспива в 22 и само се буди с плач в просъница, но не става супер енергичен както миналата седмица, а си заспива пак. Просто се буди постоянно и е неспокоен. Също се обръща по корем, но вместо да спи започва да се мята като шаран на сухо 🫠

# 521
Здравейте, видях че доста бебчета са на 5 хранения, кое хранене сте махнали, че от 6 са станали 5. Моето детенце е на 4ри месеца и има 6 хранения по 130мл. 7,300кг. Яде горе долу на три часа, сутрин става в 8:00 яде в 9, като цяло имаме проблем с дневния сън с едни безкрайни и безумни до приспивания, от 10-12 се опитвам да спи, в 12 яде, от 14-15 “спи” в 15 пак яде, 17-18 “спи” в 18 яде, след това 19:15-30 баня 20:00-20:15 сън, 21 мляко и към 6:00-6:10 мляко, с нощния сън нямаме никакви проблеми, но с дневния не знам къде бъркам, че се налага постоянно доприспиване, и навън е така и в кошарата е така. Разходките са горе долу добре, но Ина дни реве неистово в количката и започвам да си мисля, че детето си мисли че искам да го приспивам, защото като го гушна започва на гука да се радва, но това ви е мълчание за мен … Чакам да мине ваксината и също ще започвам захранване, защото е с рефлукс и педиатъра и гастрити препоръчаха по ранно захранване.

# 522
Здравейте мамата, при нас дневния сън е може да се каже мит. Има 2 спанета за целия ден и се събират около 2 часа общо. Всяко приспиване е съпроводено с по час рев. През нощта след 1 часа се буди с рев всяка нощ и по 1 час се приспиване. Иначе при нас храненията са 6- 7 тъй като яде и през нощта. Започнах да е запознавам с пюренцата опитала е морков и тиква по няколко лъжички като моркова е много любим. При нас продължава повръщането с пълна сила. Исках да попитам някой от вас има ли гнездо на juki  XXL и дали върши работа. Трябва ми с цел да слагам бебка между нас като се налага да спи, когато не сме вкъщи. Гледам че до 18 месеца го дават.

# 523
Здравей на моя господин много му помогна сироп против рефлукс, той повръщаше зверски много..
Здравейте мамата, при нас дневния сън е може да се каже мит. Има 2 спанета за целия ден и се събират около 2 часа общо. Всяко приспиване е съпроводено с по час рев. През нощта след 1 часа се буди с рев всяка нощ и по 1 час се приспиване. Иначе при нас храненията са 6- 7 тъй като яде и през нощта. Започнах да е запознавам с пюренцата опитала е морков и тиква по няколко лъжички като моркова е много любим. При нас продължава повръщането с пълна сила. Исках да попитам някой от вас има ли гнездо на juki  XXL и дали върши работа. Трябва ми с цел да слагам бебка между нас като се налага да спи, когато не сме вкъщи. Гледам че до 18 месеца го дават.

# 524
Greeny, ние взехме наскоро XXL гнездо от Jukki и съм доволна. Малката преди това беше с друго на същата фирма, но вече й е тясно. Тя много си ги харесва. Аз го ползвам да я вземам при нас като не спи нощем, а също и в кошарата го слагам.

При нас храненията са също 7 по-скоро, защото си става през нощта да яде.

Здравейте мамата, при нас дневния сън е може да се каже мит. Има 2 спанета за целия ден и се събират около 2 часа общо. Всяко приспиване е съпроводено с по час рев. През нощта след 1 часа се буди с рев всяка нощ и по 1 час се приспиване. Иначе при нас храненията са 6- 7 тъй като яде и през нощта. Започнах да е запознавам с пюренцата опитала е морков и тиква по няколко лъжички като моркова е много любим. При нас продължава повръщането с пълна сила. Исках да попитам някой от вас има ли гнездо на juki  XXL и дали върши работа. Трябва ми с цел да слагам бебка между нас като се налага да спи, когато не сме вкъщи. Гледам че до 18 месеца го дават.

Общи условия

Активация на акаунт