Юни 2025

• 16 690
  • 538
  •   3
Отговори
# 495
Ние от днес започнахме да предлагаме храна - в случая му правих пюре от тиква. След няколко дни прави 5м. За моя изненада му хареса, първоначално не се разбрахме с лъжичката, дадох тази с която си е свикнал и сам ми я издърпа от ръката ми и си лапна пюрето. Малко над 3 такива лъжички да изяде, но не се мръщеше, гледаше много изненадано в началото. На последните хапки искаше още и директно след лъжичката отваряше уста за още, но утре. Много съм доволна от целия лигавник с ръкави на Икеа, защото и отпред има ластичета на китките, та не пропуска, той целият се омаза, но по дрехите му нямаше нищо. А и икейският може в пералня, прах го преди да го ползваме, сега пак се пере и ще видя после дали се е изчистил.

За съня от няколко дни си ляга в 2-2.30 вечерта 🫠 Не ми е товар, не ни тежи с баща му, защото дори като заспива в 22 ние си седим до 3, а аз не мога да си лягам по-рано, защото просто сън не ме лови. Но както заспиваше в 22ч, то сега заспи в 22 отново и след половин час се буди в истеричен плач, отваря едни големи очи, започва да се смее и приключваме. Нищо не е в състояние да го приспи, накрая от умора от носене на ръце просто го пускаме на килимчето му и му слагаме възглавничката за корем да се облегне назад на нея, т.е. като на шезлонг, но той е станал толкова активен, обръща се по корем, дърпа възглавничката, замята я напред, вдига дупето, изнервя се, че се не може да тръгне - въпреки че вече 2 дни успява да повдигне д-то и на коленца да направи точно по един ход напред, но осново мята като риба на сухо още. Въпреки това успява да се мести, защото редовно отива на поне метър и половина от мястото, на което съм го оставила и то вече е редовно извън килимчето. С кошара за игра сигурно ще хленчи, но предвид всичко ръбове в нас, то май вече имам чувството, че ни трябва. И така си отнасяме до 2ч и нещо вечерта. После заспива и в 3 хленчи от глад, защото вече е изразходил енергията и после спи през час-два пак мъца и до 7, когато ни буди с дърдорене и от звука на люлееща се кошара 😑 наяде се и спи пак до 12ч.
Преди просто ядеше и заспиваше от 22 до 12ч с будене в 5 и 9 за храна. Сега успя да заспи преди час и нещо, но вече 2 пъти хленца в съня си.

# 496
Момичета, имам един въпрос за раждалите в Токуда, дали знаете дали се включваше в пакета безплатна консултация с психолог и до колко време след раждането може да се посети, ако се включва? Дали знае някой?

# 497
Момичета, имам един въпрос за раждалите в Токуда, дали знаете дали се включваше в пакета безплатна консултация с психолог и до колко време след раждането може да се посети, ако се включва? Дали знае някой?

Аз мисля, че не включва или поне не съм разбрала.

# 498

Да, изрично помня, че психоложката каза, че в рамките на една година всяка родилка има прави на безплатни разговори с психолог. Но не мисля, че е част от пакета раждане, аз го разбрах, че всяка родилка генерално и навсякъде има право, но провери си. Със сигурност ще успееш в Токуда Simple Smile)

Иначе днес наваксах, много благдоаря на всички за споделеното, много полезни неща си взех! Нашият педиатър следи всичко по СЗО и съветва 6-ти месец със зеленчукови пюрета. Знаете ли за уред за готвене на пара, но не детски, че те са само за зеленчуци. Искам и месото да готвя със зеленчуците, като дойде време, не ми се занимава на две места да готвя, че гледах препоръчителна доза месо на ден е 40гр., което си изисква подготовка 😀 иначе нищо не съм взимала. Имам поне месец.

Отделно - най-накрая започна да се върти от раз от гръб по корем. После обаче се изнервя и трябва да го връщам по гръб и пак и пак😀

# 499
Аз взех все пак уреда на Babymoov, който е основно за малки порции (в смисъл не е да сготвиш за цялото семейство), но съм си доста доволна и го взех точно, защото може и месо, и паста в малки дози като за дете, и ориз, а няма да се ползва само за пюрета. На едната кошница се слага месо, на другата зеленчуци, най-отдолу мисля, че може ориз. Ако са за едно хранене няма да пречи да се смеси миризмата, а отделно ако имаш нещо готово можеш паралелно да си блендираш в каната на блендера, защото са разделени от кошницата на пара. За детскии порции за 1 или 2 деца могат да приготвят. От Озон го поръчах и е само с 2те кошници като този долу, но знам, че има и XL вариант с 3 кошници. Иначе ако се задушава по-голяма доза може да се махне решетката на едната кошница да стане 1 висока. Дават, че може и "сварени" яйца да стават и самите дъна за кошничките имат места, на които да се сложи цяло яйце.  
Води се, че може да стерилизира, но голямото шише на Нук не съм сигурна, че се побира ок, а настрани, но биби, гризалки спокойно могат. Затопля шишенца и бурканчета като има режим да избереш дали е на стайна температура или от хладилник и колко мл..
Единствено при първия ми опит чела, недочела сложих повече течност и при блендирането изкъпах кухнята, защото го пуснах и на силната степен, та от отвора на каната за парата се разхвърча Joy Иначе има съд, в който се отделя от зеленчуците водата от задушаването, защото нали се води, че в нея се запазват полезните съставки и може да се ползва да се блендира до каквато гладкост искаш.

Едит: из видео рецепта в тикток. На най-долното има ориз, горе месото, горе зеленчуците.

Ще видим за в бъдеще как ще е, но съм доволна от него засега. Вече и за нас като гарнитура задушавах зеленчуци.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 18:02 от genome

# 500
Здравейте, мами, включвам се от Октомврийските бебета с въпрос към вас, т.к. вече сте с повече опит и се извинявам предварително, че ви нарушавам темата :
Момчето е на 8 дни, в Токуда му даваха АМ на Hipp HA, режимът беше на 3 часа, но той се будеше и огладняваше по-рано. След като ни изписаха взех същото АМ, изяжда около 60-70 мл на ядене, понякога повръща малко, друг път - не,   но отново се буди на 2 часа с писъци, че пак е гладен. Има ли вероятност това АМ да не го нахранва или е просто гладник, ситуацията е нормална и ще си се храним на 2 часа от старта на предното ядене?

# 501
Здравей,моето мнениееда пробвате с 80мл, но карайте по схемата:
Скрит текст:

За мен не е окей да давате АМ на 2 часа, то не е къо кърмата. Никой не ни беше казал на нас и ние нашия син го прехранихме края на 1месец. Давахме постоянно като ревне и за 10 дена качи над 500г. Все пак виж какво ще кажат другите мами, попитай и педиаттра, да звъннеш в Токуда също е вариант.

# 502
Здравейте, мами, включвам се от Октомврийските бебета с въпрос към вас, т.к. вече сте с повече опит и се извинявам предварително, че ви нарушавам темата :
Момчето е на 8 дни, в Токуда му даваха АМ на Hipp HA, режимът беше на 3 часа, но той се будеше и огладняваше по-рано. След като ни изписаха взех същото АМ, изяжда около 60-70 мл на ядене, понякога повръща малко, друг път - не,   но отново се буди на 2 часа с писъци, че пак е гладен. Има ли вероятност това АМ да не го нахранва или е просто гладник, ситуацията е нормална и ще си се храним на 2 часа от старта на предното ядене?

Здравейте! Може да попитате на безплатните прегледи дали да увеличите млякото, мисля , че първият преглед е седмица след изписването и следващият на месец. Някои бебенца се раждат по-малки и наваксват с млякото, аз бих пробвала да давам по схемата, ако след два часа пак плаче може да се пробва да се носи малко на ръце или някакси да се успокои бебето, ако не се успокоява и така явно си е гладен още, аз съм давала по-често мляко ,когато се роди малкият , не е имало проблем, беше повечко наддал само първият месец, но педиатърката каза, че е всичко е наред. Може да започват колики и да не е плач от глад, ако примерно пак си плаче след половин час, а вече е нахранен.
Млякото ,което дават в Токуда е хипоалергенно, може да не го засища толкова, консултирайте се дали не може да се смени с обикновеното на хип примерно, ние го сменихме. И аз бях ошашкана е в началото и давах доста често АМ , но след време се регулираха нещата и вече има някакъв режим на хранене, някой път пие повече, гладен е, давам му, друг път не иска и хвърлям остатъка, важно е детето да е спокойно.
В Токуда ще ви насочат, имат прекрасни специалисти. Успех!

# 503
  • Пловдив

Здравей и от мен, не съм раждала в София, но и моето бебе беше на АМ в болницата хип комбиотик, докато ми слезе кърмата. Не му стигаше по тази схема. Дори преди самото изписване след като го нахраних - гърда - АМ и го върнах да ми го подготвят за изписване ми казаха, че са го нахранили отново, защото е ревял много и е бил гладен. Моето бебче се роди голямо и казаха, че вероятно не му стига и си е гладник. Бебе на диета Grinning няма как.
Мисля че бях чела, че това хипоалергенното е по-леко и може да се дава на поискване, а не на три часа. На самата кутия или в сайта на хип го пише разрови се. Вариант е и леко да увеличиш дозата с 10мл примерно. Но задължително се консултирай и с педиатър. Въпреки всичко, ако се скъсва да реве, аз лично не бих си държала детето гладно.

# 504
Не си спомнях по колко мл давах, но беше по схемата на кутията на Хипп Комбиотик и то увеличавах дозата все по-рано от срока, който се води препоръчителен. В началото го и кърмих, изяждаше и пълна доза АМ, и пак се е случвало на 2, 2часа и половина да е гладен. Не го успокояваше нищо, не е за сън, не бяха през деня и колики (вечер си ги имаше и то доста тежки). Като се наяде и се успокояваше. Ядеше обаче мноого бавно - по 40мин на хранене и все се чудих от кога да му смятам часовете и накрая просто спрях и гледах да не е на под 2часа. Основно между 2 и 3ч му бяха храненията първия месец, че понякога аз съм го държала до 3я час, но той беше неспокоен. Първите два месеца за 30дни наддаваше лъм 1.3/1.4кг на месец, но се движиха в нормата (изписан е 3125г от болницата) и лекарката му ни каза, че яде повече, но пък се движи в нормите за кг за месеците си. Но пък ни каза, че на ръст си дърпа повече и може би си има по-голяма нужда от хранене.
В един момент сам си се регулира и направи на 3ч, качва нормално - днес става на 5м и е 7970г.
В нашият случай просто е лаком и не му се отразява много, защото пък последните месеци качва по 600 за месец.
На 16дни беше качил около 700гр след изписването.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 11:11 от genome

# 505
Аз се замислям за един обикновен уред за готвене на пара на етажи, в който могат да се готвят месо, зеленчуци, после ще пасирам с приготвено АМ и с пасатор ще пюрирам, евентуално да можем да си го ползваме и за нас този уред , имам нужда да мина на храна на пара и диета, че не мога да сваля и грам от раждането. Обаче имам и мултикукър и върши страхотна работа също, правя на пара месо, картофи, всичко за 3 Мин в тези кошнички за варене на пара с малко вода на дъното, предполагам става на пара и в съвсем обикновена тенджера с кошничка и капак отгоре, но трябва повече време просто. Иначе като е вече захранен слагах всичко в кукъра с бульон телешки , месо, зеленчуци и под налягане за 15 Мин ставаха пюретата, но аз си го храних с пюрета, не по метода на захранване водено от бебето.

# 506
Ох, genome, комисионна трябва да ти плащат Satisfied дори не съм си и помисляла за такъв уред, а вече май искам и аз Smile Иначе си взех кошничка и мисля да пробвам така да варя на пара поне в началото. Ако не е удобно - знам кой уред да си взема Wink

При нас ако не й стига храната си личи още при хранене - плаче като я вдигна и знам, че трябва още. Но нас от Токуда ни казаха на изписването с какво АМ да храним (Фризолак) и на втората консултация ни го смениха (Хип). Така че не е задължително да се храните със същото.

Аз мъдря методи да помагам със свързването на фазите на съня. През деня рядко спи повече от 30мин на дрямка, а й се спи. Често прави по две 30мин дремки в един прозорец. Но нещо удрям на камък със съветите как да й помогна. Това да я оставям да плаче по 5-10мин ми е трудно - сърце не дава Sweat Ако ви е попадала някаква полезна информация по темата, споделяйте моля.

# 507
А вечерният сън как е? При нас дневните дремки са между 30 минути и час, като цял час рядко се случва да откара. Понеже е доста неспокойна гледам да и затъмнявам с щорите, пея песничка, пускам бял шум. Като се пробуди доприспивам с шъткане Grinning Но не винаги се получава, а и понеже заспива трудно не винаги съм в настроение да си дам тоя зор. Също гледам да спазвам интервалите на будуване. И като цяло пак не е перфектно.
Инак през нощта много се буди, на 2-3 часа, или да яде, или просто така...

# 508
Вечер рядко се буди. Но чета, че било нормално дневният и нощният сън да са различни, заради мелатонина, който се произвеждал основно вечер и помагал за нощния сън.

# 509
Ох, genome, комисионна трябва да ти плащат Satisfied дори не съм си и помисляла за такъв уред, а вече май искам и аз Smile Иначе си взех кошничка и мисля да пробвам така да варя на пара поне в началото. Ако не е удобно - знам кой уред да си взема Wink

При нас ако не й стига храната си личи още при хранене - плаче като я вдигна и знам, че трябва още. Но нас от Токуда ни казаха на изписването с какво АМ да храним (Фризолак) и на втората консултация ни го смениха (Хип). Така че не е задължително да се храните със същото.

Аз мъдря методи да помагам със свързването на фазите на съня. През деня рядко спи повече от 30мин на дрямка, а й се спи. Често прави по две 30мин дремки в един прозорец. Но нещо удрям на камък със съветите как да й помогна. Това да я оставям да плаче по 5-10мин ми е трудно - сърце не дава Sweat Ако ви е попадала някаква полезна информация по темата, споделяйте моля.
Ще видим как ще се справя в бъдеще Joy Отчитам за недостатък шпатулката, че е много правоъгълна и на блендера като искам да съборя от стените да падне на дъното е неудобно, та си ползвам моя силиконова. Както и ако е много малко количество зеленчук пак блендерът го праща по стените, но то май и с друг уред ще е така. Днес правих 1 по-голям морков и малко така го позапрати, но си стана към 60мл пюре. Т.е. е по-трудно за 60мл пюре, но към 100мл става лесно и си го разделям в купичките като в по-малките слагам малко количество за няколко лъжички, а другото в отделна купичка.

И при нас се буди вечер на всеки час, хленчи и като го вземеш спира и пак го връщам в леглото.

Общи условия

Активация на акаунт