Юни 2025

• 18 989
  • 610
  •   1
Отговори
# 90
Ние вчера бяхме на първа консултация, бебо е на един месец. Нашата педиатърка каза да започнем на всяка смяна на памперса да  подръпваме кожичката на пишлето, за да се поотвори. Каза че, ако не искаме ние да го правим, може да оставим за уролог, но тогава ще е наведнъж, което на мен ми звучи ужасно. Днес започнах да го правя, но не смея и много да придърпвам, защото ме е страх да не го заболи. Та нямам идея дали ще се получи.

Мамите на момчета, да ви питам, с пишлето процедурите започнаха ли или не още и от кога трябва. По училищата на които ходех казваха първия месец да не пипаме, но за нататък нищо не се каза и се чудя от 6тия месец ли да стартирам или трябва от сега? Нашия личен е малко старомоден щом ми предложи и вода със захар да съм давала за жълтеницата Flushed и се притеснявам, че ако питам ще вземе той нещо да му прави зорлен - та ще се избием там Grinning

# 91
Здравейте и от мен! Чета ви с интерес! Ние сме в Пампорово, пускаме печки в апартамента, навън тея дни беше 10-13 градуса, бях се притеснила, че ще я изстудим. Ние сме с детегледачка вече на пълен работен ден, щото няма кой да помага, аз трябва да се върна на работа и така Sad
Гукат ли бебетата, усмихват ли се? Толкова ми е яко като ми се усмихне. Иначе заспива в баща си без проблем, във всякакви пози, направо съм изумена, явно я успокоява и ми мирише по-добре от мен! Ахаха
Откакто сме тук спи доста, вероятно й е било много топло в София. В количката категорично не заспива и се нерви само. Ако заспи е за 10 мин и после се ококорва. Ака, напъва се, почервенява и обикновено е през нощта.
Ваще бебета ръмжат ли, тя е като мечкаа, особено когато се събужда е много граногласно ръмженето. Иначе се заглежда много, обръща се по посока на звука, започна да оглежда всичко, друго дете е вече. Вечер заспива в 10 и се буди към 3-4, яде и пак спи до 6-7. После будува, но определено е поспалива все още.
Аз вече съм готова за трето, толкова любов ни дава. Всички й се радваме много!

# 92
Понеже по-назад някой спомена кървене - аз съм 52 дена след секцио, лохиите ми продължиха около месец, след което имаше няколко дена пауза, но понеже не кърмя, цикълът ми дойде и първия ден кървях страшно много - на час някъде напоявах превръзката. Той продължи и по-дълго от обикновено /аз съм от тези с плътно седем дена цикъл по принцип/, та вече от три-четири дена аха да спре и получавам някакво откъслечно кървене. Цялата одисея върви вече 16 дни... Има ли някой в подобна ситуация, нормално ли е още да прокървявам по малко, или да ходя на консулт при гинеколог?

# 93
И при мен беше така. Потоп, всичко ставаше в кръв - дрехи, столове. Сменах непрекъснато, като се изправех ми течеше по краката, ужас беше. Пих вит. Ц няколко дни ударно. И аз се бях притеснила много. Сега имах брутална овулация, с тридневен секрет и подуване на корема, да видим вторият цикъл как ще е. Родих на 05.06.
Понеже по-назад някой спомена кървене - аз съм 52 дена след секцио, лохиите ми продължиха около месец, след което имаше няколко дена пауза, но понеже не кърмя, цикълът ми дойде и първия ден кървях страшно много - на час някъде напоявах превръзката. Той продължи и по-дълго от обикновено /аз съм от тези с плътно седем дена цикъл по принцип/, та вече от три-четири дена аха да спре и получавам някакво откъслечно кървене. Цялата одисея върви вече 16 дни... Има ли някой в подобна ситуация, нормално ли е още да прокървявам по малко, или да ходя на консулт при гинеколог?

# 94
По принцип цикълът ми е към 2-3дни и мнооого оскъден, едвам се цапа половин превръзка. Първият след раждането обаче беше страшно обилен, също на час се напояваше и то следродилна, докато направя няколко крачки и ми протичаше, но пак всичко свърши за около 3дни.
Иначе нашият също ръмжи, гука и издава всякакви звуци "грр/агу/агр/нйе/грай/кх", усмихва се и се заглежда от доста рано, постоянно проследява нещо с поглед, а педиатърката му беше изненадана, че толкова добре фокусира и ни пита постоянно ли е така, защото докато подготвяше ваксините и я следеше из кабинета. На гимнастиката, която му закачам координирано си удря и бута играчките и им се смее като дрънкат. Бях го снимала как хленчи и му го пуснах на шега "виж се какво си бебе" и като стигаше до конректен момент почваше да си се смее като се чуе Joy мислих си, че е случайно, но няколко пъти му го пусках и все на едно място реагираше. Позитивното дотук - след ваксините още е крив, не иска да се отлепи от мен, сънлив е, заспива в 23 и се буди директно в 6, заспива пак на шишето, и после почва рев целия ден, не мога да го изкарам на разходка сама вече 4дни, защото не иска да доближи количката, разреди си храненията на 5, защото поне веднъж през деня прави 5-6часа сън, с изключение на днес - заспиваше само в мен, нито гнездо, нито кошара приемаше, може да звучи абсурдно, но докато баща му се прибра бях успяла да отида до тоалетната само веднъж за целия ден, полилавяваше от плач само като се наведа да го оставя някъде. Първите 2дни след ваксините започна да се изхожда на всяко хранене, леко по-рядко от нормалното му, почна и да повръща и да се плюнчи, лекарката му ни каза, че може да е от ротавирусната като ефект, едва днес спря да повръща. Принципно му се случва да върне малко мляко, но това беше два дни на всяко хранене да върне веднъж като фонтан.

# 95
  • Пловдив
Момичета, как сте, влизам радостна, защото малкия днес навърши 7 седмици и се преобърна от коремче по гръб. Толкова беше щастлив и си докопа една от играчките.
Иначе аз най-накрая от няколко дни се престраших да го храня на поискване и не го будя. На нощното хранене към 4-5 часа поседява малко буден, какъвто беше и страхът ми, през деня си поспива доста, но пък е прежалимо и стига да не излизаме до късно или да нямаме гости успявам и аз да си почина с него и да съм адекватна.
Толкова бързо минава, аз още не сгрявам, кога родих, кога мина месец и половина.

# 96
Колко е хубаво да четеш как растат бебенцата!

Ние сме почти на 6 седмици и от време на време се усмихва и гука, и да, пъшка, ръмжи, грухти и издава всякакви нечленоразделни звуци, особено докато спи. Имахме среща с консултант по съня миналата седмица и ни даде съвети, каза че е обърнал ден и нощ, но след няколко дена в които го карахме да будува по-дълго през деня вече спи по 5-6 непрекъснати часа нощем, само продължаваме да го храним насън. Но ние с баща му не спим защото той не спира да ги издава тези звуци. А наистина спи, светвала съм нощната лампа и съм го проверявала, кърти си, просто грухти, сумти, понякога приплаква... Майка ми мисли, че сънува. Вече мисля да пробвам тапи за уши, това е просто смешно - бебето спи, ние не.

Вашите бебета започнаха ли вече да намаляват нощното хранене? Чудя се дали като му даваме така насън като почне да примлясква не се прецакваме и дали всъщност не му е време да отпадне едно ядене. Обаче ако греша и се стигне до рев ще е лошо за всички.

Нашата педиатърка не е казвала нищо за забелването. На лекциите, на които ходих, казаха след 6тия месец. Но пък съм получавала различни съвети от приятелки с момченца. На следващото ходене ще попитам какво мисли нашата.

А вие правихте ли погача за 40ти ден? Аз не мислех, но после реших, че ще е приятно да си видя приятелките. Излизах 1-2 пъти с количката, но си е друго да седнеш някъде за час да си поговориш с хора (може би дори не за бебешки работи).

# 97
Аз нямаше да правя погача, но в последния момент реших, че ще си е повод да отпразнуваме малкия. Събрахме се вкъщи с няколко приятелки, баби и лели. И защото все пак исках да организирам нещо, което да си остане после за спомен, поръчах топерче за питката и "пръчица за орисване". То си е просто пръчица под формата на звезда с надписана панделка с името и "орисвам те да", де. И не ми се смейте, но много обичам картички Grinning и съм решила за всеки повод да му правя такива, та за погачата лицевата им страна беше като покана, а отзад с редове за писане на пожелание и "орисниците" му ги надписваха, а аз ги събрах в една кутийка.
За изписването също му правих картички за роднините, тъй като моята част от семейството живее на 200км, а само родителите ми идват вкъщи и са го виждали. Та за лицевата страна я направих с името му, празни зонички да надпиша датата, кг и см, защото трябваше да ги пусна за печат по-рано, тъй като отнема време, а на гърба оставих празно и за бабите, дядовците, прабаба му направих отпечатък от краченцето му на първата седмица, а за братовчеди и т.н. отзад прикрепих колаж с негови снимки от родилното. Много им се радваха, но и знам, че също харесват подобни неща, че има хора, които не обичат картички. Grinning
Нашият си махна нощното хранене окончателно тези дни - прави четири хранения по 120 през деня, а последното в 23ч е 150 и сутрин вече е гладен към 6ч, а днес даже в 7. Бяхме пробвали да му даваме по 150, защото мислех, че 120 не му стигат и то, за да му махна нощното хранене към 3ч и да остане с 5 на ден, но детето не се чувстваше комфортно, връщаше, явно му идваше в повече, а не намаляше броя за деня, но след ваксините проспа няколко дни и сам започна да търси на по-голям интервал и да не се буди вечер. Като цяло тези дни спи доста и през деня, вечер му трябва поне час, за да заспи, но пък спи дълбоко. Забелязвам, че по някое време започва да мрънка и го позавъртам леко и спира, след няколко часа пак замънка, пак го позавъртя и се успокоява.
От няколко дни обаче се плюнчи много и не си вади пръстите от устата, чеше си постоянно венеца, а той пък е леееко отекъл, вдига някаква "температура" 37.1, после си спада сама. Лекарката му каза, че въпреки че е рано, то може да започне да му избива зъбче и това да е причината.

# 98
  • Варна
Ние също от няколко дни се плюнчим много... Не е ли рано за зъби на 2 месеца? Нощното хранене педиатъра каза да го махнем още след като навърши 1 месец. Аз обаче реших, че няма да мъча детето и оставих тя сама да реши кога да го откаже. В зависимост от това кога е заспала се буди или в 4 или 6ч. Вечер ни оставя да спим вече. Ритуала с погача при мен беше само в семеен кръг и ходихме да прочетат молитва за здраве на бебето.

# 99
Ние също от няколко дни се плюнчим много... Не е ли рано за зъби на 2 месеца? Нощното хранене педиатъра каза да го махнем още след като навърши 1 месец. Аз обаче реших, че няма да мъча детето и оставих тя сама да реши кога да го откаже. В зависимост от това кога е заспала се буди или в 4 или 6ч. Вечер ни оставя да спим вече. Ритуала с погача при мен беше само в семеен кръг и ходихме да прочетат молитва за здраве на бебето.

И при нас погачата беше в семеен кръг, молитвата ми беше много важна.

Моето бебе е в началото на третият си месец, от две седмици си изяде дясната ръчичка🤣.

Слюнчи се много, даже на 3-4 пъти се задави докато спи, та бая се уплаших, добре че дежуря до нея.💪

# 100
Аз все още не мога да се похваля, че сме махнали нощното хранене. Sad

Онзи ден спа непробудно до 05:00ч. и си викам - "ето, най-накрая", да ама не. Тази нощ калпазанинът си се събуди като пич в 02ч. гладен и после в 06:30. Откакто навърши 2 месеца му давам по 130мл, а последното преди лягане е 150мл. За съжаление храненията са още 7, няма индикации да иска да ги намали. Станал е голям дундьо - около 6 кг.
През деня рядко спи - прави по 30-40 мин. дрямка и то не след всяко хранене. През останалото време или ревем и сме на ръце, или играем. Единствено преди лягане го държа изцяло буден, за да може да го изкъпя, мляко и да отнесе плувката.
Оставям го сам да се заиграва на гимнастиката, поне да мога да се оправя сутрин и да хапна по някое време.
Също си яде много юмручета, излизат слюнки, дави се понякога.
Утре сме на ваксини, ще кажа как е минало (отсега си приготвям мента, Глог и валериан Grinning ) .

# 101
И според мен е много рано и мислех, че си опознава ръчичките и почва вече да вкарва всичко в устата, но в нашето семейство имаме няколко случая с първи зъб на 3м. Венчето му е отекло, видимо долу си е "оформено" като зъбчета, ама според мен това и преди си беше така, но седи леко бледо/белеещо.

Иначе и ние първо бяхме на молитва, а вкъщи събирането бяхме 6жени с мен включително.

Вчера го изтеглихме 6035г и май единственото нещо, което ми тежи, буквално и преносно, е че иска да спи само на ръце. Лежи в гнездото и вместо да заспи започва да мънка, видимо му се спи, но мънка и почва да плаче, а като го вдигна и за няма 5секунди заспива на ръката ми, а понеча ли да го върна обратно положението е сълзи и сополи. В петък през деня направи два пъти по 3ч сън и двата пъти на гърдите ми, а като пробвам да се наместя на дивана се стряска и все едно мисли, че ще опитам да го махна от мен, хваща ме за блузата и пак хленчи като предупреждение Joy Вечер е същата работа докато го приспим, но поне баща му ме отменя, защото гърбът ужасно ме боли, а вече не е 3кг.

# 102
Ох и ние май сме на път да махнем нощното, та сега драмата ми е дали да му увеличавам храненето през деня. Миналата седмица цялата ядеше в 21-22 часа и после чак между 5 и 30 и 7. Сега обаче последните 2 дена пак се буди към 4 и 30 и си търси хапване, та май не му стига яденето през деня. Той е на 8 седмици, давам му 130мл през деня и 140 преди лягане. Ще го наблюдавам тези дни да видим дали ще се буди по-често през деня за хапване.
Относно съня, аз си взех курса на Мамо, спи ми се и честно казано доста ми помогна. Ясно е, че толкова малко бебе няма как да има режим, но наистина ако уцеля правилно дължината на интервала на будуване, си заспива сам в кошарката за под 5 мин. Вече нямаме кратки дремки от по 20 мин. през деня, което си е голямо облекчение, защото най-накрая можем да свършим нещо вкъщи. А вчера даже успях да почета малко книга, което си беше някакъв неземен лукс. 😆😆

# 103
Аз все още не мога да се похваля, че сме махнали нощното хранене. Sad

Онзи ден спа непробудно до 05:00ч. и си викам - "ето, най-накрая", да ама не. Тази нощ калпазанинът си се събуди като пич в 02ч. гладен и после в 06:30. Откакто навърши 2 месеца му давам по 130мл, а последното преди лягане е 150мл. За съжаление храненията са още 7, няма индикации да иска да ги намали. Станал е голям дундьо - около 6 кг.
През деня рядко спи - прави по 30-40 мин. дрямка и то не след всяко хранене. През останалото време или ревем и сме на ръце, или играем. Единствено преди лягане го държа изцяло буден, за да може да го изкъпя, мляко и да отнесе плувката.
Оставям го сам да се заиграва на гимнастиката, поне да мога да се оправя сутрин и да хапна по някое време.
Също си яде много юмручета, излизат слюнки, дави се понякога.
Утре сме на ваксини, ще кажа как е минало (отсега си приготвям мента, Глог и валериан Grinning ) .
Все едно говорите за мен и дъщеря ми.
Валериан, глог и мента пия постоянно.🤣🤣🤣

Днес отиваме на ваксини, много съм притеснена.Дано ги понесе добре.

# 104
Здравейте! Нашата бебка е вече на 7 седмици. Яде по 6 пъти по 120мл като нощем прави голяма пауза - обикновено заспива около 22ч и се буди между 6 и 7ч, но има доста активен сън и аз се будя час-два преди нея. Joy Притеснява ме, че няколко пъти повръща в леглото след хранене и оригване. Винаги се случва следобед. Не мога да разбера дали преяжда, или има друг проблем. Последните 2 дни изяде само 70мл следобед и въпреки оригването след това - повърна. Иначе мисля, че си наддава нормално - вече е 4,7кг. Когато е гладна, започва един истеричен плач, чак дъх не успява да си поеме.. Средата на август сме на ваксини, а ротавирусната вече я сложихме.
Погача правихме на заведение с приятелки и роднини, мина прекрасно, въпреки голямата жега.
Тя също е започнала много да се плюнчи. Grinning Освен това много обича да си яде ръцете, пръстите или ръкавичките. Бибка все още отказва, пробвали сме Нук, Филипс Авент и Бибс и нищо не приема. Сглобихме активната гимнастика и много се радва на висящите играчки, говори им и се смее.

Общи условия

Активация на акаунт