Фамилно име без полови наставки

• 2 045
  • 54
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Част от рода не са приели фамилиите по пол (пък основното правило да е без пол), ами обратно, част от по-младите и по-модерни от рода са приели фамилията, напълно изменяема назад в годините по пол, с мъжко окончание.
Нищо различно от Мона Гочев и Луиза Григорова-Макариев.

# 31
  • SF
Да, фамилиите на -ин идват от женските имена. Имам пример за Марио Светлин. Светлин е фамилията, не името на майка му и ударението е на Е. Но много го бъркат с двойно име Марио Светлин.
Преди много време разни хора са се притеснявали да бъдат Надя Бурски например и са предпочитали Бурска, Немска, Трифоновска.
В Полша, в Словакия и в Чехия фамилните имена също се съгласуват по род - Томас Баран и Моника Баранова, Томас Куклинка и Яна Куклинкова.

# 32
В някои райони на Рашко Тончев, примерно, разговорно му викат Рашко Тончо. Но това си е особеност на местния говор, по документи си имат наставки. И, да, води до комични ситуации и недоразумения при комуникация с външни или незапознати с традицията лица, дори има вицове и смешки по темата. И на никой от местните не би му хрумнало така да се пише по лична карта, очевидно е абсурдно и недалновидно.

# 33
В кои райони?

# 34
  • Далечният изток
Мона Гочев всъщност е Монислава Гочева.

# 35
Абе много искате ли го има законов начин. Ама не звучи никак добре. Пореден напан за нещо си.
Познавам българи с фамилия Лоза. Не знам от къде и как идва.
Нашата фамилия е Чешмеджийски. До 40те години всички в семейството са били Чешмеджи. После стават с полови окончания (ама защо на -ски/а, не на -ев/а не знам).
Децата са Църцуреви. Представих си как залитам по модерното и големият е: Стоян Калоян Църцур. Grinning

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 16:20 от N-i-a

# 36
  • Пловдив
Знам, че е Монислава. Представя се като Гочев, не знам какво и пише в личната карта, но Бурски за жена е същото като Гочев за жена. Или например Шушков.

Чешмеджи е пример за име без такава наставка, да. Имало е и други, и от региона вероятно е зависело (и от семейната традиция може Wink), но към днешна дата са изключения. Не е същото като Крушкина и Бурски.

Преди десетки години е било възможно и в един род да има варианти - един да е Радко Тончо, друг да е Тончев, един да е Чешмеджи, друг - Чешмеджийски, а трети - Чешмеджиев. Виждала съм такива примери, разбира се, не точно с тези имена. Унификацията настъпва постепенно. Но Надежда Бурски назад в миналото гаранция не е имало. -Ин и -ски са явен мъжки род.

-----
И да, отделно другото, но г-жа или г-ца Георги, прави са горе, звучи като за травестит. Flushed

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 16:14 от Магдена

# 37
  • Далечният изток
В личната ѝ карта пише Гочева.

# 38
  • Пловдив
Може, значи просто не е минала през ситото, през което Надежда Нейнски е минала. Wink

# 39
  • Melmak
В днешно време като се омъжват, много жени успяват да прескочат закона и стават Ивана Петров или Ивана Пеева-Петров.

# 40
Чешмеджи, Бъкърджи, Узун, Папаз, Гаваз са ми остатъци от турско време. Там родове (в смисъл м.р., ж.р.) няма, както знаем всички.

# 41

FrauDanna, в някои селища в Средногорието със сигурност, може би и по други краища.

Г-жа Георги ми е като преди сто-двеста години в Англия. В “Гордост и предразсъдъци” г-ца Елизабет Бенет стана г-жа Фитцуилям Дарси като се ожени за Фитцуилям Дарси.

# 42
  • Пловдив
Хехе, да, вярно, че и така може да звучи. У нас пък съм виждала назовавания по стари табели, картички и т.н. от типа на "семейство д-р Александър Пеев".

# 43
Преди време четох за две момиченца:

Александрия Чальовски: https://bnt.bg/news/aleksandriya-chalyovski-pokoryava-fenovete-s … 7-305080news.html

и Алена Йоновски: https://bnt.bg/news/aleksandriya-chalyovski-pokoryava-fenovete-s … 7-305080news.html.

Бях срещала и име на научна работничка: Рени Емил Калфин.

А преди доста години имаше един български министър Васил Чичибаба: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB_%D0 … D0%B0%D0%B1%D0%B0.

# 44
В днешно време като се омъжват, много жени успяват да прескочат закона и стават Ивана Петров или Ивана Пеева-Петров.

Интересно! А когато мъжете се омъжат, как им стават имената? или си запазват и двамата фамилиите за почит?

Общи условия

Активация на акаунт