Седмокласници 2025/2026

• 25 992
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
🤓🤓🤓 Нося очила, но не си помня диоптъра. Сега благодарение на МОН, ще мога да го изчисля следващия път, когато ме попитат Simple Smile)) Или по-точно - седмокласничката ще може да го изчисли Simple Smile

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-vklyuchva-intergralni-zadachi … ovete-po-predmeti

# 106
След като прочетох още веднъж проекта на Заповед и обърнах внимание на поста на Санака, пак се върнах в гражданското общество. Simple Smile
Значи бележки, коментари, възражение по проекта се изпращат до 22 август на v.pandzherova@mon.bg

https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-zapoved-za-opredel … 2025-2026-godina/

Имам няколко пункта, по които възразявам. Ако някой иска, да ми пише лс, ще му пратя примерен текст, да си го редактира и прати от свое име.

Обърнете внимание, че и за 10 клас се предлага тая глупост. В десети клас разказвателните предмети са много тежки. Учат се по много часове и се спуска материал, който някога се вземаше в 10 и 12 клас.
А уж в 10 НВО щяха да отпаднат.
Нямам думи.

Но пък иначе в 10 клас 120 минути,
В 7 - 180 минути.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 16:36 от a blue-eyed girl

# 107
  • София
Такива са задачите от Пиза, нямам изненади тук. У мен обаче предизвикват всичко друго, но не и разбиране докато ги чета Joy Тая с Мумбай е яка и другата с мащаба- наистина се изисква четене/гледане с разбиране.. От сега съм прелюбопитна какви резултати ще има следващата година. Ей това ОИСР значи, голем зор Joy Не знам бабата на Вълчев с колко лещи разполага, но съм сигурна, че майка му е една от най-споменаваните жени в държавата днес. (чисто с шега, нали, моля да не си говорим за емпатия..)

🤓🤓🤓 Нося очила, но не си помня диоптъра. Сега благодарение на МОН, ще мога да го изчисля следващия път, когато ме попитат Simple Smile)) Или по-точно - седмокласничката ще може да го изчисли Simple Smile

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-vklyuchva-intergralni-zadachi … ovete-po-predmeti

# 108
  • Пловдив
Честно казано поовече ме притеснява промяната в учебните планове от промните в НВО.
И мен това ме притеснява  повече.

А учителите по ЧУ явно ще трябва да
изкарат едно ПКС да си покрият хорариума или да не останат без работа

# 109
Отпадат, ако виждам добре, задачите за подробно разписване от втори модул.
По география освен мащаб, нещо за средна стойност на темепратура или валежи, някакъв коментар на климатограма нещо такова си представям, но все пак децата ни са си предали всички учебници за 5 и 6 клас.
Сега да се юрнем по книжарнците ли? Не знам ..... Объркана съм

Jsed- Защото точно материалът за химия за 7 клас сте подхванали? Към НПМГ ли гледате?

Аз вече се предавам и никъде никакви становища няма да пращам. Няма да съм вече гражданско общество Simple Smile

В графика за ваканциите не виждам нищо неразумно, сякаш е най-добре в сравнение с предишните години.

Може пък да е за добро, примирявам се някак.

Но за мен на пръв прочит отпадането на три задачи от Модул 2 не е равнозначно за 6 задачи по тези науки.
Също така какъв ще е балансът между изибираем и свободен отговор.
Доста въпроси, нула отговори, никакви примерни тестове към този момент.
Всички учебници за всички класове ги има в Дигиталната раница.От там могат да си преговарят

# 110
Точно виждах как съм хвърлила едно кошле с пари за уроци по БЕЛ, но явно не съм, така като чета Simple Smile

# 111
Знам, че ги има, нашите са на издателство с безплатен достъп от самия сайт на издателството.
Някои деца не възприемат добре като гледат екрани, възприемат, по-добре на хартия. В този смисъл друг вариант, освен закупуването им не виждам.
Но това е страничен въпрос.
По-стойностният въпрос, е, че ако в 5 клас си знаел, че учиш, за да складираш чак за края на 7 е едно, а като не си знаел - е друго.
Ето  по литература си се знае кои произведения влизат от 5  и 6  клас и на тях учители и ние, родителите, поставяме акцент.
А другите предмети са минали някак - за едни по-задълбочено, за други не чак толкова.
В този смисъл такава промяна, следва да се въведе за децата, които ще бъдат пети клас от септември.

Добре, а какво ще стане с училища, които няма в наименованието си Езикова гимназия. Кои са ЕГ в София - 1 АЕГ, ? 2 АЕГ, 91 НЕГ и 164 ... с испански има гимназия в името си.
Само тези четири ще предлагат интензивно ЧЕ обучение ли? Как мислите?

# 112
Ей сега погледнах файла с минимални и максимални балове след второ класиране. С "езикова" в името не е дори Испанската. Води се 164. Гимназия с преподаване на испански. Езикови са НЕГ, ФЕГ, двете английски, 33то и 203то. 22ро и 35то са "средно езиково училище". Дали тази думичка ще е ключова, обаче?

# 113
Както и 73 и 133.
Но Така наречената 33 Езикова е с много нисък бал и въобще положението за там е Не, мерси. Но пък има Езикова в името си.... Чудничко просто!

# 114
По ексела на РУО София, 133 е СУ "Александър Сергеев Пушкин", а 73то е СУ с преподаване на чужди езици. С чужди езици са ище 32ро, 31во, 125то и 138мо. 18то не е. Може би ще им променят наименованията.
Мисля, че едва ли първото такова НВО ще е много трудно. Но все пак е промяна. Моят въздиша и пита не може ли преразказа да махнат. Всеки каквото не го влече.

# 115
  • София
Честно казано поовече ме притеснява промяната в учебните планове от промните в НВО.
И мен това ме притеснява  повече.

И с право.

22-ро вече няма нормативно основание да включва "езиково" в наименованието си, защото няма нито една паралелка с профил "чужди езици". Но езиково училище и ЕГ са различни неща. Испанската лесно може да се нарече ИЕГ, защото отговаря на всички условия. 73-то обаче не може, защото то има и основен етап и съответно не е гимназия. Така, формално, 73-то няма да може да преподава ИИЧЕ, но 33 ЕГ ще може. Joy Страшно мазало ще стане.

# 116
  • София
Някъде в мотивите за плановете пишеше, че в езиковото ще остане в настоящата си форма в училища, в които се изучават предмети на чужд език, та не е по име явно.

# 117
  • София
Да, де, ама по закон това са ЕГ-тата всъщност. Но ще видим как ще го оформят вече в проектите за нормативни актове, защото засега е неясно.

# 118
  • София
Добре, а какво ще стане с училища, които няма в наименованието си Езикова гимназия. Кои са ЕГ в София - 1 АЕГ, ? 2 АЕГ, 91 НЕГ и 164 ... с испански има гимназия в името си.
Само тези четири ще предлагат интензивно ЧЕ обучение ли? Как мислите?
Синът ми завърши 157 ГИЧЕ (само гимназия е), имаха 2 предмета на език в 9 клас, и "половин" в 10. Не знам класират ли се ...
Скрит текст:
Учителката по физика в 10 клас завишаваше оценката с 1 единица, ако говориш на испански
.

Сигурно има и други такива, лошото е, че ще са силно зависими от няколко учителя, които ако решат да напуснат ще променят всичко за училището.

# 119
  • Пловдив
Сега погледнах по подробно таблиците с учебните  планове.
Значи дори в ЕГ,в 8 клас ,който се води подготвителен,ще отрежат езика за сметка на биология,химия, физика,география,история 🤐.
Ако е нов езика  как ще стигнат тези часове ,а и  да учат по още 5 предмета, вместо  да наблегнат  на подготовка  на  езика?
Моята първо мислеше за френски,после за испански,ама се чуди и на Търговската гимназия...Щото иска и корейски (има в Пловдивския университет) и нямало ли  да и станат  много езиците😃.(И при нея един миш маш като в МОН)
Кой знае до догодина  какво ще и хрумне..и на МОНчовците също.

Общи условия

Активация на акаунт