Седмокласници 2025/2026

• 26 045
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Погледнах в темата за бъдещ 10 клас, там смятат, че тях не ги касае въвеждане на природни науки за нво мат 10 кл... Не са ли в грешка. Аз и за 10 клас възразявам. Материалът по природни науки никак не е лек.
Да ви кажа за учебните планове също мисля да дам становище. Особено се впечатлих, че тези, които ще са базово чужд език с 4 часа седмично в 8 клас ще имат (за разлика от езиковите профили) 2 часа труд и техниха. Възхитително!
Аз също като Гинес разпространявам, имам вече 3 - 4 варианта на становище, но например във вайбър групата на класа не мисля да пусна alert. Ами така де, всеки гледа новини, чете, ако иска, да си възразява, все пак ние сме просто един форум, не радиостанции Simple Smile

# 166
  • ВАРНА
Погледнах в темата за бъдещ 10 клас, там смятат, че тях не ги касае въвеждане на природни науки за нво мат 10 кл... Не са ли в грешка. Аз и за 10 клас възразявам. Материалът по природни науки никак не е лек.
Ами в грешка са някои, да. В нво мат десети клас ще има интегрални задачи. По същия образ и подобие като нво мат за бъдещите седмокласници.
(с дъщеря бъдещ десетокласник съм; вашата тема я следя заради племенницата ми, която е бъдещ седмокласник Simple Smile)

# 167
  • Където морето целува небето...
Момичета, помня, че тук имаше деца, които бяха дълго време освободени от физическо. Как се случват нещата и кой трябва да издаде бележката? Моят до сега е бил извинен само за 40 дни с бележка от ЛЛ, но сега за съжаление ще се наложи по-дълго отсъствие. Та ЛЛ ли да търся или ортопед, или рехабилитаторите? От кой трябва да се издаде и може ли сега или трябва да стартира учебната година?

# 168
Момичета, помня, че тук имаше деца, които бяха дълго време освободени от физическо. Как се случват нещата и кой трябва да издаде бележката? Моят до сега е бил извинен само за 40 дни с бележка от ЛЛ, но сега за съжаление ще се наложи по-дълго отсъствие. Та ЛЛ ли да търся или ортопед, или рехабилитаторите? От кой трябва да се издаде и може ли сега или трябва да стартира учебната година?

Моя син всяка година го освобождаваме по ФВ по здравословни причини.Ходим на лекарска комисия,само първия път бях с него.Плаща се,поне при нас.Личната лекарка ще ви каже къде във вашия град има ЛКК.

# 169
  • София
В нашето училище (а поредполагам и навсякъде), освобождаването от часове по ФВС става с документ от ЛКК.

Ето точния текст от правилника (не мога да го скрия, съжалявам)
(4) Ученик, който по здравословни причини не може да участва в часовете по
физическо възпитание и спорт и хореография се освобождава само с документ от лекуващия
лекар и ЛКК.
(5) Когато срокът на освобождаването по ал.2 е за по-малко от 1 месец :
1. Ученикът представя на медицинското лице в училище съответния документ за
освобождаване в срок до 5 учебни дни от датата на издаване на документа;
2. Копие от медицинския документ медицинското лице представя на класния ръководител и
съответния учител по ФВС.
(6) Когато срокът по ал.2 е за повече от 1 месец:
1. Ученикът подава заявление до директора, заедно с медицински протокол от ЛКК в срок до 10
учебни дни от издаване на протокола, а за началото на учебната година не по-късно от 30
септември;
2. Директорът препраща подадените документи за установяване на тяхната достоверност на
медицинското лице в училището;
3. При редовни документи директорът издава заповед за освобождаване на ученика за
съответния период от време;
4. Заповедта се връчва срещу подпис на класния ръководител и учителя по физическо
възпитание и спорт.
(7) Когато не са спазени сроковете и процедурата за освобождаване от часове,
отсъствията на ученика се водят неизвинени до момента на подаване на документите.
(Sunglasses Освободените от физическо възпитание и спорт ученици присъстват задължително в
часовете, без да участват в тях, ако здравословното им състояние позволява това.
(9) Освободените от физическо възпитание ученици могат да не присъстват в часовете,
ако това са първи или последен час в дневното разписание на паралелката и при подадена
декларация от родител със заявено желание за това и деклариране на поета отговорност за
безопасността на ученика през това време.
(10) Неприсъствието на освободените от физическо възпитание ученици се отбелязва в
електронния дневник и е доказателство за това, без да се брои за отсъствие по общоприетия ред

# 170
  • София
Пуснала съм си да гледам Комисията на живо. Не знам дали има по-голяма гротеска- в залата са Цончо, попове, яко гости и навалица плюс Стаматов 😂 Експерт до експерта! (Комитова милата все едно е на транквиланти нон-стоп, дано не й дават думата, че ще заспя)

# 171
В нашето училище (а поредполагам и навсякъде), освобождаването от часове по ФВС става с документ от ЛКК.

Ето точния текст от правилника (не мога да го скрия, съжалявам)
(4) Ученик, който по здравословни причини не може да участва в часовете по
физическо възпитание и спорт и хореография се освобождава само с документ от лекуващия
лекар и ЛКК.
(5) Когато срокът на освобождаването по ал.2 е за по-малко от 1 месец :
1. Ученикът представя на медицинското лице в училище съответния документ за
освобождаване в срок до 5 учебни дни от датата на издаване на документа;
2. Копие от медицинския документ медицинското лице представя на класния ръководител и
съответния учител по ФВС.
(6) Когато срокът по ал.2 е за повече от 1 месец:
1. Ученикът подава заявление до директора, заедно с медицински протокол от ЛКК в срок до 10
учебни дни от издаване на протокола, а за началото на учебната година не по-късно от 30
септември;
2. Директорът препраща подадените документи за установяване на тяхната достоверност на
медицинското лице в училището;
3. При редовни документи директорът издава заповед за освобождаване на ученика за
съответния период от време;
4. Заповедта се връчва срещу подпис на класния ръководител и учителя по физическо
възпитание и спорт.
(7) Когато не са спазени сроковете и процедурата за освобождаване от часове,
отсъствията на ученика се водят неизвинени до момента на подаване на документите.
(Sunglasses Освободените от физическо възпитание и спорт ученици присъстват задължително в
часовете, без да участват в тях, ако здравословното им състояние позволява това.
(9) Освободените от физическо възпитание ученици могат да не присъстват в часовете,
ако това са първи или последен час в дневното разписание на паралелката и при подадена
декларация от родител със заявено желание за това и деклариране на поета отговорност за
безопасността на ученика през това време.
(10) Неприсъствието на освободените от физическо възпитание ученици се отбелязва в
електронния дневник и е доказателство за това, без да се брои за отсъствие по общоприетия ред
Ако ФВ е първи или последен час,освободеното дете може да не присъства,така ли?Или нещо не съм разбрала

# 172
  • София
Правилно си разбрала, но това е правилникът на нашето училище. Може би не е такъв случаят навсякъде.

# 173
Правилно си разбрала, но това е правилникът на нашето училище. Може би не е такъв случаят навсякъде.

Ще попитам господина по ФВ.В 6 клас имаше ФВ първи час и 7-8 час.Ако може да си ги спести,а не да дреме в края на деня на скамейката,ще е чудесно. 😀

# 174
  • Бургас
Пуснала съм си да гледам Комисията на живо. Не знам дали има по-голяма гротеска- в залата са Цончо, попове, яко гости и навалица плюс Стаматов 😂 Експерт до експерта! (Комитова милата все едно е на транквиланти нон-стоп, дано не й дават думата, че ще заспя)

може ли линк?

# 175
  • София
Тук в секция "На живо". https://www.parliament.bg/bg/video
Няма да има гласуване днес и законопроект няма да влиза в зала за гласуване на второ четене преди ваканцията. Ще се направи работна група между първо и второ четене, така че да се чуят и обсъдят всички постъпили мнения поради високия обществен интерес.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 14:51 от Beeps

# 176
Депутатите излизат във ваканция от 01.08 и ще започнат работа на 03.09.
Кога ще се сформира тази група, кога ще обсъжда? До началото на новата учебна година няма да има нов закон, сякаш.

# 177
  • София
Да, да- есента ще се сформира групата. Поне Чорбанов така каза- няма да има бързане. Сори, но аз изключих, когато започна сричането на единия от господата с расо. Изобщо- всеки минава, чете някаква "декларация", няма никакво обсъждане, останалите се подхилкват... Смях, пародия и ако някой е имал надежди (или стахове), че нещо би се променило във внесения от Вълчев текст, извън някакви козметични и минимални корекциики, много е сгрешил.

# 178

Ние всяка година освобождаваме дъщерята. Минава се през ЛКК. Може и през здравна каса, ама процедурата е отчайващо бавна, затова вече ходим директно на платена комисия и се минава за няколко часа. Запазвате час и отивате с документите направо (каквото имате - амбулаторни листове, епикризи, изследвания, ние и рентгенова снимка носим, че такова ѝ е заболяването), в общия случай не ги гледат дори особено много, дори детето не го преглеждат. Те издават протокол, който се входира в училището с молба до директора.
При нас детето е длъжно да присъства в часа, дори да е освободено. Дори на безсмислените спортни дейности трябва да ходи в извънучебното време.

# 179
И аз гледах малко. Директор на МГ в Ловеч, ако не се лъжа, възхваляваше специализираните училища, как времето вече щяло да стига и да не се препуска през материала. И тъй като съм тъпа и не знам - кое ще е различното? Повече часове по специалните предмети ли, ако да - за сметка на кои други?

Общи условия

Активация на акаунт