Седмокласници 2025/2026

• 26 030
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
А аз, будалата, си мислех, че определянето на ниво ще касае всички училища, не само ЕГ.

# 151
А аз, будалата, си мислех, че определянето на ниво ще касае всички училища, не само ЕГ.

Честно казано и за ЕГ-тата не знам как ще го реализират на практика, при положение, че всяка паралелка е с различен втори език и се кандидатства за определена паралелка, ама  нейсе…
И не знам дали съм схванала правилно, че с НВО по чужд език ще ги подреждат.

# 152
  • Някъде по Дунава
Да разбирам ли, че тази промяна за езиковите гимназии ще засегне именно нашия набор?

# 153
Да разбирам ли, че тази промяна за езиковите гимназии ще засегне именно нашия набор?

Такъв е планът на министерството. Заедно с намалението на часовете по чужд език, намалението на часовете по профилираните предмети и увеличаването на часовете по СТЕМ предметите.

# 154
Това е планът, но дали ще се реализира?
Заседанието на комисията по образование е отложено за следващата седмица. Кога ще се обсъдят промените, кога ще влязат в пленарната зала, гласуват? Възможно ли е всичките ни вълнения да са напразни и за нашия набор всичко да е както досега?

# 155
Комисията по образование си гледа само проекто-закона.
А сега горещите теми са проектите на заповеди, които са на общ.  обсъждане.
По самия проект на закон, ако правилно разбирам, също може да коментираме, но вече с мейл до комисията в НС, вкл и до нейни членове, например Белобрадова, Фандъкова, до председателя доктор Чорабанов ли беше точната фамилия (дето по ковид слагаше не маска, а друго за предпазване) и др, или до всички наведнъж
Важното е да има гражданска активност. Само тогава началниците могат да минат крачка назад..
Не знам и как сме проспали оная Наредба, въз основа на която е сега проектът на заповед за учебните дисциплини в НВО 7 и 10 клас. Защото тя може да е всякаква, но е законосъобразна.

# 156
https://www.segabg.com/hot/category-education/mon-shte-zadurzha- … stipendii-1330-lv

По-назад в темата се коментираше висшето и родните перспективи...

# 157
  • Някъде по Дунава
Ще напиша възражение и ще помоля познати да напишат. Но ако всичко остане в този си вид ще се разоря от частни уроци. Лошото е, че у наше село няма качествени учители по физика, биология и история.
Наистина сега в 9 и 10 клас е трудно в езиковите гимназии, но тези нови часове в 8 клас по разказвателните предмети само ще объркат децата. Ще вземат нов урок и до следващата седмица ще са го забравили. Това означава и нови учебници,....пари в нечий джоб.
А как ще определят нивото по чужд език в 8 клас ?!
Наборът мислеше да се отказва от уроците по английски, защото не харесва учителката и му е скучно , но друга алтернатива няма.

# 158
Ситуацията ми изглежда малко като: влизаме различно умни, излизаме еднакво тъпи.
Хубаво ще ги разпределят по нива. Дотук идеята е чудна. Но нали ще следват един план за обучение и накрая трябва завършат по един критерий, т.е. да имат сходно ниво.
Да вземем НЕГ, че е лесна за разсъждение. Влизат 6 паралелки еднакви. Досега няма разпределение на децата в паралелките по нива на езика. Има деца, които за първи път учат немски и такива, които са учили 7 години и покриват ниво В1 (Шилер, немските частни училища). Досега първите се озорват първия срок на 8ми клас, вторите - скучаят. В началото на втория срок се изравняват. (Това е обратната връзка, която имам от родители, чиито деца учат или са завършили НЕГ).
По новата схема - разпределяме децата по паралелки според знанията. Супер! Ама накрая на 8ми клас нали пак трябва и първите и вторите деца да са покрили едно и също ниво. Или ще има различни учебни планове по чуждия език - един за напреднали и един за неучили? Но тогава накрая няма да излязат със сходни знания. Или просто “училите” ще го карат по-по-лека 5 години, а “неучилите” пак ще са на педал. Нещо не ми се връзва.

# 159
  • у дома
За  ДЗИ в 12 кл съм сигурна,че дете може да се яви без да е изучавало чуждия език в гимназиална степен-нарича се валидация и се заплаща естествено...Обаче за НВО пи-скоро не,поне до сега,даже там,където се изучават два чужди езика,НВО беше по първия.

# 160
  • shumen
Фортуна,дано си остане всичко за нашия набор така,че ако не ще се разорим от частни уроци.
Диавена,и аз се чудя как накрая ще завършат на едно ниво,а програмите ще са за учили и неучили.
Моя продължава да е хремав и да прокашля.Минахме през педи затова онзи ден,но за профилактичен не ми даде,а каза другия месец.

# 161
Спокойно, сега ще се навъдят всякакви помагала и школи, които ще обещаят, че ще подготвят децата по "новия формат". А истината е, че БЕЛ ще стане още по-определящ, поне за набор 2012, ако заявките на министъра се реализират. Щом е решено, че природните нАуки ще присъстват в НВО МАТ, да бяха бутнали и Наредба 10 в частта за олимпиадите. Химия, физика и биология, а защо не и другите точни науки, да дават служебни 100 на първенците. Нали НВО вече няма да е само математика?!

# 162
Още не е решено, Детелина...
Има време до 22 август да се изпратят становища с възражения и да размислят.
Има много аргументи против, макар чисто формално министърът да има право и физическо да сложи в матурите.

# 163
  • shumen
Детелина,има време още.
Синеочке,то само и физическо остава да сложат в матурите.

# 164
  • Някъде по Дунава
Аз изпратих становище, мм също. Разпратих и на познати. Ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт