Седмокласници 2025/2026

• 26 019
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
С големите такси за университетите си е малко и медиен шум. Става въпрос за платено обучение. При държавната поръчка поне според мен таксите са напълно резонни. Иначе Бг университетите предлагат много специализации по програма Еразъм за по един семестър и ако детето има желание може да пообиколи доста чужди университети без пари. Има и други програми. Не знам как ще е след шест години и какво ще иска дъщеря ми, но определено си мисля бг университет и стимулиране за кандидатстване по програма Еразъм.

# 136
Като стана дума за такси за университети, тази седмица гледах социалната политика на Харвард - такси за семейства с под 200 000 долара доход няма, а за такива с под 100 000 долара поемат освен таксите, то също настаняване, транспорт, учебници, че и начални джобни от 2500 долара им дават и работа в кампуса осигуряват.
И то без дискриминация на база националност, социален статус или какъвто и да е друг тип.

А тук СУ ще искат 27 000 такса за специалност физика... Накрая ще стане "Не съм толкова богат да уча в СУ, по-добре в Харвард" Simple Smile

# 137
Е, имайте предвид, че платено обучение влизат студенти, които имат ниски резултати и не са влезли държавна поръчка или учат второ висше образование. Държавата поема едно. В Харвард тези, които получават стипендии, освен че имат нисък доход са показали високи резултати. Не може аз да отида да кажа за Скай да уча тук, дохадът ми е подсто хиляди и да ме приемат с отворени обятия. Убедена съм, че тези които опират до платено у нас няма да могат да получат стипендия за чужбина.

# 138
Мен пък много ме радва политиката на Харвард. Навремето имах съученици, които бяха приети в университети от Бръшляновата лига, но точно таксите ги спънаха. За умни и амбициозни деца не е нещо непостижимо. В крайна сметка част от тях записаха в Американския университет (който също се олива вече с такси), а други отидоха да учат в Дания без да дадат и стотинка за образование.
Един записа в СУ само защото го приеха без изпит с постижения от международна олимпиада. В крайна сметка го наеха да работи в Гугъл и заряза СУ и замина за САЩ. На сбирките на класа не се е оплаквал от изоставянето на СУ.
Друга пък съученичка завърши СУ и искаше да учи магистратура в Германия. Е да, ама там не ѝ признаваха дипломата. Някакви страшни гимнастики бяха и над година мина докато успее все пак да запише там магистратура.

А Тръмп не е вечен. Нито е първият неадекватен президент на САЩ, нито ще е последният най-вероятно.

# 139
_Mishlence_, нищо против политиката и далеч не сравнявам Харвард със СУ. Дано поне един родител от тази тема след време да има студент в Харвард. Мисълта ми беше, че стипендията там не е лесно достъпна.
В Дания е безплатно, но животът в Копенхаген не е.
И аз имах съученик, който беше приет в Бръшляновата лига. Предложиха му 50% стипендия. За съжаление в онези времена останалите 50% продължаваха да са непосилни за семейството му. Друг замина за Дания, трети за Германия и т.н.
Та дали ще отидат в Копенхаген, или ще запишат платено в СУ Wink, пари ще трябват и трябва да го планираме отрано.

# 140
Че той и в миналогодишната тема беше 🤔
Явно всяка година следи наборите и матурите 😂

# 141
  • На морето!
В много престижни университети в Европа няма такси или има някакви символични.
Не знам каква е идеята на СУ, но скоро рязко ще усети липсата на чуждестранни студенти, които са ключови за издръжката му.

Моят син догодина ще кандидатства, избрал си е специалност, която може да учи и навън и ако продължават така с повишаване на такси и понижаване на стандарт, вероятно наистина ще търсим вариант да се маха от тук. Единственото предимство на нашите университети са ниските разходи по издръжка на студент, заради тези разходи правим компромис с остарели програми, демотивирани и твърде странни преподаватели, липса на достатъчно практика и бизнес в университетите… изобщо от всичко, което има нужда от реформа във ВУЗ, те баш с таксите се хванаха.

Оф, Стаматов ли ще е следващия? Знаех си, че има причина да го гледаме постоянно напоследък.
Дано поне вятърът на промяната отнесе и Такева, като ще се разбутва кошерът.

# 142
  • Някъде по Дунава
Аз се тормозя със 7 клас, вие университети нищите Simple Smile
Направо ще ми се пръсне главата.  Мислех си, че наборът има голям шанс още на първо класиране догодина, гледайки сегашните балове. С орязването на часовете по език обаче, да не се юрнат в езиковите гимназии повечето деца. Стремим се само към едно училище и две специалности. Толкова неизвестни има.
Всъщност и университетите ме интересуват. Голямото дете наесен ще е 11 клас. Искаше да учи във Франция. Разубедихме я, че не можем да се справим финансово. Наистина таксите са поносими, но издръжката е минимум 1000 евро на месец.

# 143
Гинес, те и досега се юркаха родителите и децата за ЕГ, ако не успеят да влязат в желаното и са с по-високи балове. Аз не мога да го разбера, но явно при повечето е така. И миналата година зорът беше да се влезе в Испанска, Английска, Немска, Френска, независимо с каква двойка езици, но само и само да са там, и да им стигне балът. А, и най-интересното, независимо в коя гимназия, което ми беше най-учудващо.

# 144
Заради средата.

# 145
Потвърждавам. Плюс, че ако на 14г още не знаеш къде точно искаш да се насочиш, езиковата гимназия държи всички врати отворени. Което не е така с професионалните гимназии.
Допълвам се - и заради квотите и наличието на достатъчно деца и от двата пола в клас.

# 146
  • Пловдив
В Пловдив  АГ и ЕГ"Иван Вазов "(Води се  Руската гимназия, защото втори език задължително  е руски)са с много висок бал.С квоти  са и разликата между момичета  е момчета е между 50-60 точки.Обаче си имаме и ФЕГ,за която няма особено желаещи  и затова там баловете са доста ниски.Не знам  дали заради езика или лошата слава, която му се носи. С тези промени  нищо чудно  да се засилят  и към нея желанията.Аз даже досега категорично го отхвърлях  като вариант, но знае ли се....

Явно трябва да проуча по внимателно нещата, щото то според разни ЕЖК са само наркомани и нехранимайковци там.

# 147
  • Бургас
Знаете ли дали училищата в Бургас имат практика да правят "ден на отворените врати"? За първи клас има,но за след 7 не съм срещала

Princess Leia, аз съм от Пловдив и докато учих там, се чуваше същото за английската гимназия. Не съм видяла доказателства за това. Само слухове някакви. 20 и кусур години по-късно  живея в Бургас и чувам същите слухове за тукашната английска. Много странно. Не познавам никой ,който е учил /завършил там,но и чувам някакви неща. Последно на опашката в магазина пред мен. Проучи внимателно,за да не вземете неправилно решение на база: "аз не познавам ,никой от там,ама така чух"

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 21:28 от lina_bs

# 148
И по мое време се носеха слухове на наркоманите в Английската в Пловдив Grinning
Аз и в МГ-то съм виждала наркомани, които дори изкласиха до 12 клас, че и завършиха. Бяха една компанийка, които обикаляха градската да искат от хората стотинки... Та училището не е гаранция за нищо.

# 149
Днес интервю с Вълчев при Цветанка Ризова по БТВ.

Гледам повторение и се замислих - на НВО по чужд език какво е правилото кой да е чуждият език? Т.е. Детето учи един чужд език в училище като профил, но извън училище учи друг чужд език и има добро ниво. Може ли да се яви на НВО по езика, който учи извън училище или задължително трябва да се се придържа към езика, който е учила в училище. Питането ми е в контекста на определяне на ниво по езика при прием в ЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт