Седмокласници 2025/2026

• 26 005
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Значи две от трите ми деца са глупави. Joy Вероятно и майка им също, щото реши, че е разумно да се уважават желанията на децата.
Е,  въпрос на решение е, ако детето се допита,казвам мнение, но ако иска друго,  естествено,че ще се съглася. И не става въпрос,че детето е глупаво, а е неефективно. Макар че има и друго , сина ми знаеше английски и записа френски първи език. 5 години по-късно е със сертификат С2 за английски,а френския така и не го научи. Та, универсално няма.

# 76
  • Пловдив
Голямата  ми дъщеря ,която ще е 11 клас сега съжали,че е записала интензивно английски,защото 8 клас направо  и беше скучно. Тепърва  ще учат  В2,а тя покри С1 за сертификат.Сега дава съвети  на сестра си да помисли за друг първи език.
Обаче ако променят учебните планове  и орежат  езиците не знам...

# 77
Това може да го твърдиш, ако знаеш без усилие поне 20000 думи на чужд език. Затова не мога да се съглася. Както и да е, не смятам да навлизам повече в тази тема.

Ниво B2 за чужд език се равнява на приблизително 4,000–5,000 думи, ниво C1 на 8,000–10,000, а C2 е над 16,000 думи. Това спрямо изследвания на лексиколози (защото CEFR нямат официални количествени критерии). Така че намирам дискусията за безпредметна Simple Smile

# 78
  • София
И на моите им беше скучно в 8-ми клас, но хич не се оплакваха. Joy Езикът е само средство, но не може да бъде основна цел. На мен лично освен английски, друг език не ми е трябвал. Малката ми дъщеря завърши Испанската и има сертификат за С1 по испански и С2 по английски. Испанският засега не се очертава да го ползва. Да, идеалният вариант е нов език в гимназията, но съвсем не е задължително. По-важното е, че и трите ми деца бяха/са в чудесни училища, и трите са щастливи с избора си, което пък е най-важното. Детето трябва да припознава училишето като свой избор, за да може да извлече максимума от него. Пък и да изкара едни чудесни гимназиални години, което хич не е за подценяване.

# 79
И според мен нивото В2 на 12 е доста по-различно от В2 на 16. Начинът на преподаване до 12 години е доста различен. В гимназията вече ги третират като големи хора, набляга се на граматика, правилна употреба на думите и т.н.  Определено научават доста нови неща и не е загуба на време. Аз лично комуникирам интензивно с английски език и веднага си проличава човек  с езикова гимназия. Доброто владеене на езика е важно, а такова трудно се постига с 4-6 часа седмично извън среда на хора, за които езикът е майчин.  От друга страна, както казва един приятел поляк - винаги се чува източноевропейският акцент при нас Joy Така, че важно е да учат това, което искат и за което имат желание. Аз за език няма да се меся - те го учат. Аз подкрепям, купувам учебници, плащам  курсове. Да си похваля наборката - всеки ден на плажа прочита по 2 урока по химия. Понаучи химичните елементи, знае какво е валентност и й е доста интересно.

# 80
  • shumen
Моя учи английски от 1 клас и в гимназията ще продължи.За втори език иска испански.

# 81
Кога ще излезе стенограмата от вчерашното заседание на комисията по образование?
Гледам на сайта, но още не е качена.

# 82
Аз мисля, че заседанието е днес.

# 83
Аз мисля, че заседанието е днес.
Благодаря. Вярно, че е днес.
Зачудих се и аз защо във вторник заседава комисията, като знам, че НС работи от сряда. Значи ще чакаме.
Попрехвърлих становищата вчера, има такива които ми харесват и такива, които не. Всеки тегли чергата към себе си. Да видим какви ще ги измислят (като гледам състава на комисията, не съм оптимист).

# 84
  • София
Всеки тегли чергата към себе си. Да видим какви ще ги измислят (като гледам състава на комисията, не съм оптимист).
A, много зависи от коя страна на чергата си Laughing Аз съм изненадана от допълненията в последния час, касаещи "класическите училища" (имайки предвид, че е само едно, това е малко като котката на Шрьодингер, ама то сефте Simple Smile) Доколкото прегледах, за тях не е предложена опцията за преминаване в 8 клас, та може би заради това и не присъстват в отлагателните текстове.
Ей ви, за най-нетърпеливите, МОН тази седмица ще открехне завесата и ще каже повече за интегрираните изпити тази седмица. Толкоз бачкане в тая жега- смятайте какво ли стои в основата на тези подтици всъщност Simple Smile https://azbuki.bg/news/novini-2025/mon-predstavya-konczepcziyata … i-v-vii-i-x-klas/

# 85
Ох, щяло да е по-лесно за деца, които учат с разбиране…
Ще вземат да пуснат лесен изпит, за да докажат, че интегралният не е страшен. После ще си трошим главите с 350 по 100точки по математика, но те ще се похвалят как нивото се е вдигнало и всичко е 6. 🥵

# 86
  • Пловдив
На страницата "Новините на нова  " във Фейсбук има изказвания  на живо на Вълчев и сие относно промените....
Не мога да гледам  ,но може би има опция  да се пусне и по късно.

Ако някой има възможност да проследи.
След работа ще пробвам  и аз

# 87
  • shumen
Те ще пуснат лесен изпит,но ще има ли места за всички приети деца?

# 88
  • София
Да, излизат първи коментари по новинарските канали.. Има и промени в учебните графици и предложените ваканции, дните на изпити за НВО и бог знае какво още.

# 89
  • София
Ами то започнаха и проекти на заповеди да излизат.
За формата на интегрирания изпит https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-format-integrirano25-26_23072025.pdf
За датите на НВО за проверка на способностите https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-sposobnosti25-26_23072025.pdf
За график на дейностите https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-grafik-priem-math-prir … 5-26_23072025.pdf
Датите на НВО https://www.mon.bg/nfs/2025/07/pr_zapoved-nvo-25-26_23072025.pdf

Общи условия

Активация на акаунт