Седмокласници 2025/2026

• 27 133
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Точно това ми беше грешката🤣

# 241
ЧРД, Beeps! От здраве да не се отървеш, седмокласни (и не само) стотачки да береш! 🌷
Снощи извадих и разпределих помагалата, които имам от поне 2 г. насам. 14 по математика и 17 по БЕЛ. Нищо повече няма да купувам, освен ако в училище не им искат нещо допълнително.

# 242
  • София
И ние мъчим "Немили-недраги" о т христоматията и пак няма четене. Твърди, че нищо не разбира, Чета и яз, обяснявам някои думи. Христоматията е тази: https://www.rivapublishers.com/hristomatiya-za-vanshnoto-otsenya … tove-i-zadachi-bg
Взех и това по математика: https://m.helikon.bg/248688-%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0 … %D0%B0%D1%81.html много е хубаво, има теория, формули, уж да си припомни и да решава, но е мъка. Хубавото на двете помагала, е че ги ползва и брат и, който сега ще е 6 клас. С един куршум два заека. Simple Smile
И при нас предстои "изриване" на бюрата другата седмица. Ние също пазим някои тетрадки, най-вече тези по математика, заради брат и.

# 243
  • там където има винаги вятър
Beeps, честита да си Flowers Four Leaf Clover  Колкото за нанадолнището - не може да се избегне, важно човек да е жив и здрав, да си види децата успели, внуци да го радват Wink

Fortuna, и аз си падам по диплянките Simple Smile Взела съм и на двете, като на петокласничката взех от тия общите 5,6,7 клас.
И на наборката ѝ остана Алеко Константинов, ама то другото колко беше... Имам от време оно произведенията, ама той шрифта един малък, малък...как съм ги чела тогава, че и майките им Thinking

# 244
mama iasi , аз от теб разбрах за диплянките. 🤗 Полезно нещо са. Благодаря!

https://www.pan-bg.eu/knigi/hristomatiya-po-literatura-za-nvo-sl … mi-klas-2715.html
Тази христоматия купих от физическа книжарница и ми харесва много.

# 245
Здравейте!

Ние сме в активен период на разглеждане на паралелки и училища ( онлайн) . Опитвам се да покажа на девойката максимално подробно - програми, снимки, клипове с насоки от типа на " Защо да учиш китайски/ химия" и т.н. Целта ми е хем да я мотивирам, хем да има някаква по- реалистична представа, че й предстои сериозно учене, защото ми се струва, че не го осъзнава напълно. Учи в малко училище, едно от малкото справящи се отлично деца е, но отлично спрямо останалите в класа й, което е доста заблуждаващо. Отделно...трудно ми е да преценя колко адекватно е оценяването. Записах я в " Междучасие" и ще разчитам, че оттам ще добием представа.

Тя обича да чете, но определено й беше трудно с " Бай Ганьо". " Немили- недраги" й допадна, както и творчеството на Елин Пелин и Йовков. Смятам да прочете от " До Чикаго и назад" само изучаваната част, а оставащите разкази слушаме в колата. Ще учи поемите наизуст.
Много ми допадна тази христоматия, която включва и речник, анализи на лит. герои, използваните похвати и т.н.

https://www.ciela.com/hristomatiya-po-literatura-za-vanshno-otse … avane-7-klas.html

# 246
  • там където има винаги вятър
mama iasi , аз от теб разбрах за диплянките. 🤗 Полезно нещо са. Благодаря!

https://www.pan-bg.eu/knigi/hristomatiya-po-literatura-za-nvo-sl … mi-klas-2715.html
Тази христоматия купих от физическа книжарница и ми харесва много.
SatisfiedSatisfiedSatisfied мен питай за такива неща - обичам да се ровя, както казваше С. Трифонов "да сърфирам"
За христоматията - майка ѝ този път ме изпревари, уж я видях ама каква беше Thinking Хубави са последните две показани, но петокласничката се снабдява от наборката, та няма да купувам занапред.
 Мисля да изкарам един седми клас, да се преборя с НВО-тата и да прекратявам образованието си  Sweat Smile Както пишат майките на 12-то класниците - развеждам се с МОН. Вие му мислете...Wink Ама бая вода има да изтече до това време догодина Thinking

# 247
Ауу, mama iasi , само с основно образование ли ще останеш? 😃

ZornitsaTs , добре дошла!
Напълно те разбирам. Моята дъщеря учи в малко провинциално училище. Хубавото е, че има конкуренция, защото около половината деца от класа учат сериозно. Почти нямат такива, които да развалят дисциплината. Учителите са много добри. И въпреки всичко и аз понякога си мисля дали детето учи и знае достатъчно. Но като чета темите из форума част от децата са "енергоспестяващи" и не си дават зор да научат нещо повече от задължителното. Може би системата на образование е остаряла, материалът, който учат не може да ги докосне, не знам каква е причината.

Покрай мангата моята дъщеря каза, че иска да отиде в Япония. Питах я иска ли да учи японски, каза, че било трудно. После се съгласи с мен, че лесно няма.

# 248
Ауу, mama iasi , само с основно образование ли ще останеш? 😃

ZornitsaTs , добре дошла!
Напълно те разбирам. Моята дъщеря учи в малко провинциално училище. Хубавото е, че има конкуренция, защото около половината деца от класа учат сериозно. Почти нямат такива, които да развалят дисциплината. Учителите са много добри. И въпреки всичко и аз понякога си мисля дали детето учи и знае достатъчно. Но като чета темите из форума част от децата са "енергоспестяващи" и не си дават зор да научат нещо повече от задължителното. Може би системата на образование е остаряла, материалът, който учат не може да ги докосне, не знам каква е причината.

Покрай мангата моята дъщеря каза, че иска да отиде в Япония. Питах я иска ли да учи японски, каза, че било трудно. После се съгласи с мен, че лесно няма.

Лесно няма, така е.Аз първоначално обяснявах, че е все тая дали ще започнеш да учиш немски, френски, или мандарин, за да я подтикна да допусне възможността за нещо по- нетрадиционно. Задълбавайки в темата осъзнавам, че не е така. Ще полагат големи усилия при всички положения, но ученето на нещо толкова непознато може и да е демотивиращо, защото ( поне моите деца) все още търсят бързи резултати, не са свикнали да задълбават в задачите...та ще видим. Засега й хареса идеята за 18то и е надъхана, но ще видим как ще се развият нещата.

Имате ли някакви набелязани училища и паралелки?

# 249
ZornitsaTs, и моята е в подобно положение в класа. Тя също ще ходи в Междучасие в седмичните групи. При нас изборът на училище стана след отворените врати, на които я заведох с брат й. 18то правиха юни месец много интересен корейски фестивал. Поканих наборката с мен, но отказа да дойде, че имаше по-интересен ангажимент. Общо взето е доста интересно и се стараят и учители, и ученици да представят добре училищата. Лошото е, че повечето дни на отворените врати са след май, а тогава вече е късно за мотивация на седмокласниците Grinning

# 250
  • София
Ние успяхме да отидем в Елисавета Вазова, имаше април месец. Много и хареса на моята и рече, че там ше учи. Но бая трябва да се понапъне.

# 251
  • Някъде по Дунава
Аз днес се уговорих с учителка, която да занимава синковеца за НВО-то и сестра му за ДЗИ по БЕЛ. По математика си имаме от миналата година.
Много следих баловете тази година, правих разни сметки, но факт е, че докато не излезе информация през пролетта за държавния план прием, съм в неведение. Някои езикови балообразуват 3*бел и 1*математика, други - 2* бел и 2* математика. Да видим и с промените около НВО- то окончателно какво ще стане.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 17:31 от Guinness

# 252
  • shumen
Mama Iasi,само с основно ли?
ZornitsaTS,добре дошла.
Аз купих най-обикновенна христоматия само с произведенията и сега ме е малко яд.
Гинес,моя от миналата година ходи на уроци по Математика и ще продължи и тази,но ще ги увеличим на 2 часа седмично.Също ходи и на Английски,но там ще намалим на 1 час.
Моя му остана Бай Ганьо и разказите,кото ще изучават на Йордан Йовков и Елин Пелин,но тоя дребен шрифт го мъчи много.

# 253
Аз моята дъщеря съм я подхванала всеки ден да решава по 1 тест по математика, а уикендите и по БЕЛ решава по 1 тест + 1 текст с грешки. Тя сама си забелязва пропуски и идва да ги дискутираме (по математика де, БЕЛ съм го оставила на баща й). Дори каза, че вече обича да решава задачи, а аз пуснах една мисловна сълза от умиление Grinning

Сега август ще я оставя повечко да си почива, че ще ходят с баба й на планина, а после е и рожденичка.
Дъщерята се вълнува за почивката с баба й, а аз лекичко се притеснявам, че откакто тя е родена тази баба си е идвала в България за по 2-3 дни на година максимум, та това е най-дългото време до сега, което ще прекарат заедно. С другата й баба имат по-силно изградена връзка, ама пък тя не би се хванала сама да замине с дъщерята нанякъде, че е по-притснителна.

# 254
  • shumen
Мишленце,дано си изкарат хубаво на почивката с баба си твоята.
И ние Август и началото на Септември сме на почивки и ще го оставя да си почива.

Общи условия

Активация на акаунт