Седмокласници 2025/2026

• 27 141
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
  • София, Младост
Имам усещането, че 15-ти септември ще ни изненада яко Simple Smile.
Решава задачите, които има за лятна работа, но е разсеян и понякога прави тъпи грешки. Ама така е, като гледа да отметне количество, а не качество.
По БЕЛ върви по-тегаво, ама все пак за сега го оставям повече да разпуска, лека - полека ще увеличавам натиска Mask

# 256
Привет на всички, за първи път се включвам в темата. Ние поприключваме с почивките другата седмица и започва (поне в моите намерения Simple Smile )подготовката за учебна година. До сега е решавала някакви задачи по математика като е и попрегледала част от литературата, но в общи линии беше повече отдих. Освен наборката имаме и бебе на 8м. и си мисля, че на всички ни предстои интересна година. Иначе от миналата година ходи в Междучасие и сега продължава при същите учители. Харесали сме две- три училища да момента и заедно разглеждаме и други възможности.

# 257
Моята дъщеря тепърва ще започва с уроците през тази учебна година и мисля, че взехме добро решение да я запишем, защото притеснението ми, че оценяването в училище не е адекватно вчера се доказа.  За пореден път установявам, че не е разбрала основни неща по математика, а тя твърди, че не им ги обясняват по начина, по който й ги казвам аз, а и прави едни и същи стъпки и забива, което потвърждава думите й. Има само шестици..
Трябваше да реши един входен тест по математика за школата и трагедията беше пълна - рев, драма..за 2 часа реши само 10 задачи от 40 и просто каза " Не мога!"
Давам пример - " Имам 5 лв, ще изхарча 70% от тях. Колко лв ми остават?" То се започна с едни обикновени дроби, но не се сеща как да превърне обикновената дроб в десетична. Въобще не знаеше, че просто можеш да разделиш 70 на 100 и след това да умножаваш с десетични дроби. Това са елементарни неща и едни от най- често използваните в ежедневието, а не са обяснени по най- лесния начин.
100% ще й е много тегаво, но поне ще получи и друга гледна точка върху нещата...

# 258

Здравейте, какво имате предвид с това, че септември ще ни изненада, за новия формат на изпита ли говорите?
Ако е така, искам да Ви кажа, може да не сте чела назад или да сте пропуснала, че вече има проект на заповед кои предмети ще влизат в нво Математика и те са химия, биология, физика, география и човек и природа.
Заповедта е на общ обсъждане до 22 август.
Ако имате възражение, може да пратите мейл до експерта в МОН, който обобщава становищата.
Бел остава непроменен за бъдещ с 7 клас с тенденция за включване на история за бъдещ 6 клас.
Така че, ако ни четат и майки на бъдещ 6 клас, за тях е още по-важно според мен да пишат на мон.
Аз някак ще преживея задача по физика, но историята би довършила и мен и детето.

Всъщност не толкова ме притеснява включването на природни науки с няколко задачи средна трудност, а цялото предстоящо суетене на учителите по тези предмети, може би ще си предават важност пред децата, ще им дават много писмени изпитвания, ще се конкурират по между  си чий предмет е по-значим!
Бийпс, честит рожден ден на патерица, не съм те пропуснала умишлено, просто от време на време се изключвам Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 10:10 от blueeyes

# 259
  • shumen
Marley,добре дошла.Интересно ще е у вас с кака и бебе.
Zornitsa,все едно моя описваш по Математика.Аз затова и от миналата година го записах на уроци,че мен не ме слуша или ми казва в училище не ни е казвано така.
И да ви почерпя.Вчера одъртях с още една година.Детето ме изненада още сутринта.
  Днес го взе баща му и ще съм сама тази седмица.

# 260
Дани, честит рожден ден! Бъди жива и здрава! Наслади се пълноценно на спокойната седмица!

# 261
Marley, добре дошла! 🤗
Danaeka , честита да си! Много здраве и щастие ти пожелавам! 🤗

Доколкото разбрах комисията по образование ще има и тази седмица извънредно заседание (прочетох в някой линк от темите във форума, обаче, сега не намирам повече информация).
Отхвърлени са проектите на Белобрадова и Денков. В този на Белобрадова имаше нещо, което много ми хареса (че НВО трябва да мери само наученото от децата в училище и да не е вход за гимназии).
Според мен НВО трябва да е след пролетната ваканция. Да се види в кои училища, в кои паралелки има слаби резултати и да се работи ефективно там (макар че съм много скептична като знам, че много често кучетата си лаят, керванът си върви). За учениците, които искат да продължат в езикови, математически и други гимназии, да има отделен изпит.

# 262
  • София, Младост

Здравейте, какво имате предвид с това, че септември ще ни изненада, за новия формат на изпита ли говорите?
Скрит текст:
Ако е така, искам да Ви кажа, може да не сте чела назад или да сте пропуснала, че вече има проект на заповед кои предмети ще влизат в нво Математика и те са химия, биология, физика, география и човек и природа.
Заповедта е на общ обсъждане до 22 август.
Ако имате възражение, може да пратите мейл до експерта в МОН, който обобщава становищата.
Бел остава непроменен за бъдещ с 7 клас с тенденция за включване на история за бъдещ 6 клас.
Така че, ако ни четат и майки на бъдещ 6 клас, за тях е още по-важно според мен да пишат на мон.
Аз някак ще преживея задача по физика, но историята би довършила и мен и детето.

Всъщност не толкова ме притеснява включването на природни науки с няколко задачи средна трудност, а цялото предстоящо суетене на учителите по тези предмети, може би ще си предават важност пред децата, ще им дават много писмени изпитвания, ще се конкурират по между  си чий предмет е по-значим!
Бийпс, честит рожден ден на патерица, не съм те пропуснала умишлено, просто от време на време се изключвам Simple Smile

Ааа, не не... имах предвид, че остана малко време и пак няма да сме свършили всичко запланувано през лятото Ill IllIll

# 263
  • shumen
Благодаря момичета.
Гиги,свикнала съм с него и ми е едно празно сега.

# 264

Доколкото разбрах комисията по образование ще има и тази седмица извънредно заседание (прочетох в някой линк от темите във форума, обаче, сега не намирам повече информация).

Сакън! Simple Smile
Да отиват да си почиват

Честит рожден ден, Данаека!
Пожелавам ти здраве, щастие и всичко най-хубаво!

# 265
Marley, добре дошла! 🤗
Danaeka , честита да си! Много здраве и щастие ти пожелавам! 🤗

Отхвърлени са проектите на Белобрадова и Денков. В този на Белобрадова имаше нещо, което много ми хареса (че НВО трябва да мери само наученото от децата в училище и да не е вход за гимназии).
Според мен НВО трябва да е след пролетната ваканция. Да се види в кои училища, в кои паралелки има слаби резултати и да се работи ефективно там (макар че съм много скептична като знам, че много често кучетата си лаят, керванът си върви). За учениците, които искат да продължат в езикови, математически и други гимназии, да има отделен изпит.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/deputatite-izlizat-v-ljatna-vakancija.html

# 266
Честит Рожден Ден, Данаека! Да си жива и здрава!
 Добре дошли на новите момичета!
При нас леко ни завъртя пак въртележката (или поне мен Smiley ). Наборката 2 дни си почивала от почивката моля ви се! Нито чете, нито нищо. Мести се от компютър на плейстейшън и така. Давам й до края на седмицата свободия. Чакам я да си направи план кога ще реши помагалото, което й дадоха за домашно.

# 267
Danaeka, честит рожден ден, с най- добри пожелания! Между другото и аз днес съм рожденничка, хубава ни е датата Simple Smile
В линка по- горе не видях да са споменали промени в НВО, дано и да няма - нито сега, нито в следващите години. Има си специализирани училища за тези предмети и дори и там (напр.  НПМГ) изпитите са или по едното или по другото- не от всичко по малко и накрая нищо.

# 268
  • shumen
Благодаря,момичета.
Marley,аз съм на 03.08.,но онзи ден не ми остана време да пиша.
Jsed,и моя е така.Казах му,че не свърши ли задачите до края на седмицата,че ще му прибера телефона.

# 269
Марли, честит рожден ден!
Добре дошла, дано ти е приятно тук.

Не чакай промени в нво със закон.
Въчев е издал заповед, за сега проект и там е написано какво що за кого.

https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-zapoved-za-opredel … 2025-2026-godina/

В този линк е и мейлът за изпращане на становища.

Ако не си съгласна, ще бъде хубаво да пратиш. А ти това пишеш, няма смисъл от всичко по малко и накрая нищо. Това, обаче, го иска министърт ни.
Колкото повече изпратени мейли, толкова малкият ни шанс да не ни променят формата, се увеличава.

Общи условия

Активация на акаунт