Първи преглед при гинеколог ...

• 1 143
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Не знам при кой как е. В София живея, до тук сменени 3-ма лични лекари + на дребното педиатъра и всеки е искал да ходя лично нищо, че е електронно направлението. Както и да е, все пак може да се звънне на личният лекар и да се обясни и ако евентуално даде направление да си спести не малка сума за профилактичен преглед.

# 16
  • Варна
Какво има да ѝ гледа лично личния лекар, че да откаже направление по телефона? Това не е искане за направление за кардиолог, да иска първо да ѝ преслуша сърцето… Какво има и да се чудите дали на 21 годишна възраст ѝ се полагало направление?! Полага ѝ се всяка година, а при проблеми и повече от веднъж в година.

Момиче, избери си жена гинеколог като за първи път и просто профилактичен преглед без оплаквания. Влизаш в кабинета и казваш, че за пръв път си на такъв преглед. Лекарката ще те пита дали водиш полов живот, на коя дата ти дойде последно, на какъв интервал ти е цикъла, колко дни продължава. Ще ти види яйчниците с ехограф, ще ти даде разпечатка от ултразвука, ще ти предложи за доплатиш за цитономазка. Задължително приеми. Това е важно изследване и е силно препоръчително да се пуска всяка година.

# 17
  • София
Ми то и за мамолог няма какво да ми гледа личният лекар ама ме кара да ходя Grinning Като цяло всичко извън тяхната специалност няма какво да ме гледат и да ми кажат те, но на вратата пише, че не издава направления ако не си отишъл на преглед при нея. Иначе за това дали и се полага, да със сигурност!

# 18
Не съм чела коментарите преди мен и може да се повтарям - моята ЛЛ ми дава електронни направления, когато се налага. Тоест дори не се налага да ходя, просто й звъня. 😊
Иначе преглед е около 50лв., зависи къде.
Не виждам причина да откаже направление.

# 19
  • Велико Търново
Опитайте поне, няма да загубите от пробата. Звънвате на личния си лекар и му казвате, здравейте д-р ХХХ, аз съм Вашият пациент Вауриен, удобно ли е да ми отделите 2 минути....Аз живея от доста време в ХХХХ,  и ми се иска да посетя гинеколог, за прегледа при когото ще ми бъде необходимо направление от Вас. Бихте ли ми издали електронно направление за този специалист." Не би следвало който и да е лекар да откаже на учтива молба на негов пациент.
п/с/ аз никогане съм ходила за направление пред кабинет. Винаги съм звъняла и са ми издавали е л е к т р о н н о.

# 20
Благодаря много на всички за отговорите !❤️

# 21
Искането да се ходи за направление при ЛЛ е, че той трябва да отрази преглед в системата, а за този преглед трябва и подпис на таблета от самия пациент. Повечето лекари влизат в положение и се подписват вместо пациентите, но някои ги е страх.

# 22
Сещам се сега за моя пръв преглед при уролог. Аз като мъж трудно мога да дам много смислен съвет, но ми се струва, че най-подходящо би било да иде при някоя по-млада гинеколожка (моето впечатление е че по-младите лекари са по-внимателни и премерени в поведението, което е ключово в случая). Кажете и че ви е за пръв път за да може да е наясно и да е по-внимателна и да ви подготвя (примерно да каже “сега ще ви пипна еди си къде, сега ще усетите еди си какво”). Като цяло няма как да е приятно чак, но наистина не мисля че е реално толкова страшно, колкото си го представя авторката. Вече за цена - подозирам че зависи изцяло от практиката на лекаря, мястото и тн.

# 23
Благодаря Ви много!
Тъкмо се връщам от прегледа – не усетих почти нищо. Записах прегледа при млада гинеколожка – беше изключително мила и изчерпателна. Буквално притеснението ми изчезна, след като ми се усмихна широко и каза, че всичко ще е наред и ще ми обясни всичко.
Благодаря много и на всички коментирали за помощта!

Сещам се сега за моя пръв преглед при уролог. Аз като мъж трудно мога да дам много смислен съвет, но ми се струва, че най-подходящо би било да иде при някоя по-млада гинеколожка (моето впечатление е че по-младите лекари са по-внимателни и премерени в поведението, което е ключово в случая). Кажете и че ви е за пръв път за да може да е наясно и да е по-внимателна и да ви подготвя (примерно да каже “сега ще ви пипна еди си къде, сега ще усетите еди си какво”). Като цяло няма как да е приятно чак, но наистина не мисля че е реално толкова страшно, колкото си го представя авторката. Вече за цена - подозирам че зависи изцяло от практиката на лекаря, мястото и тн.

# 24
Браво! Колко плати?

# 25
110лв -профилактичен преглед
 48 лв - цитонамазка
/без направление ; в София /

Общи условия

Активация на акаунт