Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 970
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 615
  • Бургас
Немците (така им казвахме) мисля,че ходиха и в Германия на обучения. Повечето от моите съученици тогава заминаха дирекно да учат в германски университети.
Ако все още чертаят всичко на ръка ,имайте предвид че хич не е лесно. Чертали сме като гламави фитки по нощите. На мен ми беше особено забавно,защото съм левичарка и трябва да чертая на обратно,за да не размазвам. Моята дъщеря тази година ще е 7 клас и тя спомена Строителния, но той не е за нея и се надявам да размисли.

# 616
  • Куциндрел
Защо си мислите, че архитектите не знаят за строителни материали и т.н.? Познавам няколко и се е случвало да ми обясняват за стени, подпори, терени. Не е за всеки тази професия.

# 617
В ПГСАГ/ПГСАГ има и други специалности освен "Строителство и архитектура"

# 618
  • Бургас
Конкретно в Пловдив има,да. Може да види архитектурна реставрация. Но, в която и да е няма директно да хване молива и да започне да проектира къщи/ ВиК инсталции/ пътища и тн.

# 619
Май все още учат чертане на ръка, защото периодично в пловдивската тема се появява въпрос: "От къде да купя рапидографи?"
Майка ми и баща ми са го завършили и наскоро празнуваха 50г. брак - ако пак всичко ще отнасяме към квотите 🤭

# 620
Е, то със средно няма как да стане проектант, строителен инженер или архитект, за това си е нужно висше. Средното е за строителен техник.
ДОПЪЛВАМ се:
Сега погледнах за Пловдив конкретно. За момиче мисля, че "Брокер на недвижими имоти" и може би "Парково строителство" са по-интересни, но с уговорката, че на второто не съм гледала учебните планове

# 621
  • Куциндрел
Не знам мода ли е, но в училището, в което ще учи детето, ще има опознавателни събирания преди началото на учебната година.

# 622
Е, то със средно няма как да стане проектант, строителен инженер или архитект, за това си е нужно висше. Средното е за строителен техник.
ДОПЪЛВАМ се:
Сега погледнах за Пловдив конкретно. За момиче мисля, че "Брокер на недвижими имоти" и може би "Парково строителство" са по-интересни, но с уговорката, че на второто не съм гледала учебните планове
И каква перспектива разкрива средно образование по парково строителство? Да теса с мотиката тревички и да пресажда теменужки?

# 623
ДОПЪЛВАМ се:
И каква перспектива разкрива средно образование по парково строителство? Да теса с мотиката тревички и да пресажда теменужки?
Е, това не са ли да речем  с потенциал за ландшафтни архитекти.

# 624
  • София
То не копаш ти, а работниците. Страшно е приятно да се занимаваш с озеленяване. Сега има толкова много обществени и частни пространства и развит бизнес за това. Иска се въображение, да познаваш растенията, да  имаш око за красивото. Не знам какво учат в тази специалност, но творчеството е едно от най-важните неща в развитието на човек.

# 625
  • Бургас
Скрит текст:
ДОПЪЛВАМ се:

Обикалят парковете и градинките и събират падналите листа -това са тия със средното Wink
Иначе тези които искат отиват да учат  за ландшафтни архитекти
Могат да започнат да продват и аранжировки от цветя -като бизнес или нещо странично

# 626
BacuTy, точно, макар че си трябва надграждане с висше за ландшафтен архитект. Доста ботаника видях за 9 клас, не е лошо.
Тези, които събират падналите листа не учат "Парково строителство". Никой ли не се сеща, че ландшафтния архитект прави проекта, ама някой друг ръководи после изпълнението му и този, който ръководи учи средно специално, за да има познанията да ръководи изпълнението на архитектурния проект? Строителните гимназии произвеждат средни ръководни кадри - строителен техник/ръководител на обект.
Извън МГ и ЕГ има и други полезни училища, което дават добра основа и перспектива.
П.п. Синът ми завърши 4 клас и от миналата година е заявил, че ще учи геодезия в нашата ПГСАГ. Аз го виждам и в Иконома нещо с финанси, но той обикновено знае какво иска и си го гони.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 10:55 от Mama Ru

# 627
Познавам само един човек, завършил ландшафтна архитектура. Никога не е работила по специалността си. Казва, че плащали малко и не си заслужавало.

# 628
  • София
Какво се има предвид под "да проектира сгради", ако не са известни нещата, които се учат по "скучните дисциплини" ми е интересно на мен. Като човек, който е работил в техническата част на строителството, съм се нагледала на художници, които се мислят за архитекти, вероятно с купени дипломи... Напълно съм съгласна с мнението, че в конкретния случай архитектура сякаш е объркана с дизайн...
По повод парковото строителство - познавам немалко хора, които това са учили, с това се занимават (не само паркове, озеленяват жилищни, смесени, търговски комплекси) и си обичат работата.

# 629
  • Бургас
Mama Ru, аз като учих бях убедена,че геодезията са "пей сърце" -по цял ден облегнати на една пръчка Wink Което въобще не е точно така, нали? Но ,за незапознати изгледжа лесно. Както и тези с парковото -учат всички цветенца и тревички на латински

Общи условия

Активация на акаунт