Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 969
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ама това си е супер, да учиш тревички и растения на латински.
В другата специалност да чертаеш няколко години, за да разбереш, че не искаш да ставаш архитект или строителен инженер, по-добре ли е?

# 631
Познавам само един човек, завършил ландшафтна архитектура. Никога не е работила по специалността си. Казва, че плащали малко и не си заслужавало.
Някои хора летят в облаците и се самонавиват. Ниското заплащане е само едната страна. Всички знаем каква е маята на работниците в паркостроителството. Ами не ми е мечта нито да работя с такива хора, нито пък- да насърча детето си за такава професия. Която, все пак, е нужна някъде, някому. Пък и да не се лъжем- паркове в днешно време по- скоро се унищожават, отколкото да се създават. За съжаление. Градинка с две лехи цветя, пет храста и три дръвчета покрай нова сграда си е градинка, а не парк. За някой, който си мечтае да следва за ландшафтен архитект, може и да е полезно, но не е задължително да е единствено възможен път до крайната цел.

# 632
  • Куциндрел
Още не е започнал 8ми клас, а вече и работа им намерихте на тези деца. Никой не е казал, че след 12ти задължително трябва да се продължи по това, което си учил до тук. Плюсът на професионалните гимназии е, че ти става ясно дали искаш това или не, ако не - учиш друго.

# 633
  • София
Добре де, защо толкова хора разсъждават само от гледна точка на това какво би било, ако работи в бъдеще тази професия. След 5 години съвсем друго ще искат да работят повечето. Няма как в седми клас да прогнозират бъдещето, а и няма нужда, щото животът затова е интересен и шарен.
Но не е ли добре 5 години да правиш и учиш нещо, което ти доставя удоволствие и те развива цялостно. Всяка част от нас е важна.
А иначе общите работници в парково строителство са същите като в строителството на сгради. Каквото намериш, ако намериш.

# 634
lina_bsю дребният си пада енергоспестяващ, все още не обича училището и не планира университет на този етап от живота си, но е умен, схватлив, концентриран и за сега отличник, заслужено. Като майка, мисля че добре го познавам и личното ми мнение е, че най-много ще му подхожда професия, свързана с финанси и/ или мениджмънт, но той иска "да чертая карти на улици и къщи" (в трети клас), а в средното образование най-близко е геодезията. Наясно съм, че не е същото, но е добър в математиката и рисуването ( не го обича), но може да се окаже именно неговото на етап средно образование. Много зависи и през 2028 какво ще предложат Иконома и ПГСАГ като специалности, при нас редуват различни.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 11:40 от Mama Ru

# 635
Още не е започнал 8ми клас, а вече и работа им намерихте на тези деца. Никой не е казал, че след 12ти задължително трябва да се продължи по това, което си учил до тук. Плюсът на професионалните гимназии е, че ти става ясно дали искаш това или не, ако не - учиш друго.
То не е и задължително да продължаваш да учиш. Основната задача на професионалните гимназии, все пак, е именно тази- да подготвя среднистки кадри за конкретната професия. И ако България е по- скоро изключение, в западен университет намаленият хорариум по фундаментални дисциплини, за сметка на профилиращите, може да се окаже пречка.

# 636
  • София
Добре де, разбрахме, провалихме ги децата в професионалните гимназии. Ей, родителите сме страшно чудо понякога.
Това дете, дето сега плаче, че не иска Строителство и архитектура, ами отпишете го, какво ще се мъчи 5 години. Сигурно е с висок бал, все ще излязат на 3то, 4го, 5то класиране места в нелоши училища в Пловдив.

# 637
  • Куциндрел
lina_bsю дребният си пада енергоспестяващ, все още не обича училището и не планира университет на този етап от живота си, но е умен, схватлив, концентриран и за сега отличник, заслужено. Като майка, мисля че добре то познавам и личното ми мнение е, че най-много ще му подхожда професия, свързана с финанси и/ или мениджмънт, но той иска "да чертаят карти на улици и къщи" (в трети клас), а в средното образование най-близко е геодезията. Наясно съм, че не е същото, но е добър в математиката и рисуването (ама не го обича), но може да се окаже именно неговото на етап средно образование. Много зависи и през 2028 какво ще предложат Иконома и ПГСАГ като специалности, при нас редуват различни.
Нещо подобно е и моето диване, дето се е отдало на мързел, сън и търкаляне по дивана. За това 5 години ще скицира, рисува, моделира и чертае. После вече ще е пълнолетен, с диплома и решенията какво ще прави ще са негови - или ще учи като ние ще помагаме, или ще бачка, но и в двата случая ще го бутаме да става самостоятелен.

# 638
Чертаенето на улици не е ли към архитектура? Геодезията не е лоша професия.

# 639
Моето пък не мога да го спра в летните месеци. Сутрин става в пет и ходи да тича, после си храни животните - един куп кокошки, пъдпъдъци, папагали - поне имам подготвен фермер, ако не продължи после с образованието, после излиза с приятели, следобед на тренировки. Вечер ходят до реката с брат му за риба понякога. Стрелят с лъкове и пр.
А зимата буквално заспива зимен сън. Едва го вдигам сутрин.

# 640
"Строителство и архитектура" и след това, ако има "Водно строителство" са резервни варианти.
Spensa, геодезията заснема терен и прави скица на този терен. Използва се както в градска среда, когато вадите скица на имота, скица на терена / геодезическо заснемане преди строителство, така и при земеразделянето и определянето границите на земеделски земи...
Аmanda, звучи страхотно като лятна програма.

# 641
Моето пък не мога да го спра в летните месеци. Сутрин става в пет и ходи да тича, после си храни животните - един куп кокошки, пъдпъдъци, папагали - поне имам подготвен фермер, ако не продължи после с образованието, после излиза с приятели, следобед на тренировки. Вечер ходят до реката с брат му за риба понякога. Стрелят с лъкове и пр.
Браво на детето. Истинската ваканция.

# 642
  • София
Ех, Аманда, колко е хубаво това, което си написала😊

# 643
  • Куциндрел
А моето даже отказа да си довърши тренировките този месец, чак от септември щял да ходи, много жега му било.

# 644
  • Sofia
Добре де, защо толкова хора разсъждават само от гледна точка на това какво би било, ако работи в бъдеще тази професия. След 5 години съвсем друго ще искат да работят повечето. Няма как в седми клас да прогнозират бъдещето, а и няма нужда, щото животът затова е интересен и шарен.
Но не е ли добре 5 години да правиш и учиш нещо, което ти доставя удоволствие и те развива цялостно. Всяка част от нас е важна.

Съгласна съм. Преди две години, когато синът ми го приеха в географска паралелка , получих една камара въпроси какво ще прави с тази география Simple Smile))) А на него му е интересно и лесно. Какво друго да искам. Много знаем какво ще стане след 1-5-10 години.

Общи условия

Активация на акаунт