Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 844
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Румен Нейков, Mama Ru, благодаря. Сега разбрах за какво служи първи гимназиален етап. Не може да караш кола без него😃

# 751
Ха, ха. Това ми е едно от любимите. И за какво да учиш до 16 години, като диплома за основно получаваш на 13-14 години? Щото е задължително🤣😁
Ами просто защото някои повтарят класове. За това и не са въвели основното образование за задължително. Щото при отделни индивиди, колкото и години да учат, пак няма да изкласят до основно образование. Има и такива, да.

# 752
  • София
Минимален бал 30 означава две тройки за балообразуващи Среден (3)=15 точки. Според мен това са деца с качествени оценки по БЕЛ и математика - те не се явяват на НВО. Защо не са насочени с писмо от Ресурсен център не знам.
Magenta2022, учи се до 17 години даже, ако искат книжка. Без първа гимназиална степен (10 клас) няма шофьорска книжка.
О, не, това изобщо не е вярно.За ВСИЧКИ категории шофьорски книжки, образователният минимум е основно образование. За по- високите категории има възрастов минимум, но не и по- различен образователен. Преди беше изискването за средно образование.Това го прокара законово една конкретна политическа партия, за да може слабограмотни цигани да получават шофьорски книжки. То не бе достатъчно за някои гении, за това впоследствие въведоха и основно образование да се завършва със 7-ми клас. Между другото, изискванията за втори пилот на пътнически самолет е да имаш средно образование. И това не е от нашето МОН.
Спомените Ви са доста стари.
Закон за движение по пътищата:
Чл. 151 (2) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2015 г., в сила от 01.08.2022 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.) Свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от органите на Министерството на вътрешните работи на лице, завършило X клас и при наличие на условията по ал. 1, което е физически годно да управлява моторни превозни средства за съответната категория, преминало е обучение за водач на моторно превозно средство и за оказване на първа долекарска помощ и което успешно е издържало изпит за водач на моторно превозно средство.

# 753
Румен Нейков 606820, абсолютно вярно е. Преди се искаше основно образование (8 клас), после го промениха на първа гимназиална степен, когато свалиха основното в 7 клас.
Наистина съм пропуснал тази промяна, но е изключително резонна. И въпреки това, идиотите по пътищата, не намаляват

# 754
Румен Нейков, промяната не е от много скоро, поне 5-6 години има.
Образованието от десетилетия, още 80-те години на миналия век беше задължително до 16 години, всъщност в историченки план възрастта се е покачвала, не е сваляна, а основно образование се получаваше след завършен 8 клас на 15 години, но над 90% от учениците завършваха средно образование, дори не подозирахме, че не е задължително след 16. Задължително е до 16, да. Да, може и някой да повтори. Не са много повтарящите, на ги има. Случва се и по здравословни причини, преместване в чужбина за определен период и други. Означава само, че след 16 човек не подлежи на задължително обучение, на родителите няма да се налагат санкции, а младежът/ девойката може официално да работи на непълен работен ден (7 часов/35 часова работна седмица) при спазване на определени условия на труд, например без нощни смени е без риск за физическото и психическото здраве на непълнолетния. Ако обаче непълнолетният иска на 18+ да има книжка, то ще му се наложи да завърши и десети клас. И в момента има такива възрастни, семейни, които записват СФО, за да вземат първа гимназиална степен и да могат да изкарат шофьорски курс.

# 755
  • София
Моля, който знае да каже какво е това допълнително подаване на заявления на 25.07, което е различно от подаването на заявления за трето класиране?

За децата от втората дата за НВО

# 756
Румен Нейков 606820, абсолютно вярно е. Преди се искаше основно образование (8 клас), после го промениха на първа гимназиална степен, когато свалиха основното в 7 клас.
Да, така е. За книжка искат диплома за завършен първи гимназиален етап. Категория В. Книжка за мотопед може и с основно.

# 757
Моля, който знае да каже какво е това допълнително подаване на заявления на 25.07, което е различно от подаването на заявления за трето класиране?
Къде е това да го видим? Аз за 25.07 виждам само обявяване на свободните места  за трети етап.

# 758
  • София
Ти няма къде да го видиш, защото нямаш достъп до системата. Доста по-напред в темата обясних, че това е за децата от допълнителната дата на НВО.

# 759
Помислих за него, но да, аз гледам обявеният от РУО график на дейностите и там няма друго за датата.

# 760
Румен Нейков, промяната не е от много скоро, поне 5-6 години има.
Образованието от десетилетия, още 80-те години на миналия век беше задължително до 16 години, всъщност в историченки план възрастта се е покачвала, не е сваляна, а основно образование се получаваше след завършен 8 клас на 15 години, но над 90% от учениците завършваха средно образование, дори не подозирахме, че не е задължително след 16. Задължително е до 16, да. Да, може и някой да повтори. Не са много повтарящите, на ги има. Случва се и по здравословни причини, преместване в чужбина за определен период и други. Означава само, че след 16 човек не подлежи на задължително обучение, на родителите няма да се налагат санкции, а младежът/ девойката може официално да работи на непълен работен ден (7 часов/35 часова работна седмица) при спазване на определени условия на труд, например без нощни смени е без риск за физическото и психическото здраве на непълнолетния. Ако обаче непълнолетният иска на 18+ да има книжка, то ще му се наложи да завърши и десети клас. И в момента има такива възрастни, семейни, които записват СФО, за да вземат първа гимназиална степен и да могат да изкарат шофьорски курс.
С изненада научих, че в някои села, момичетата след 5-ти клас, ЗАПОЧВАТ/ дотогава- не/ да ги придружават възрастни по път до/от училище. Щото ги крадяли за булки. Наистина, нравите на някои общности, са далеч от рационалната логика.

# 761
включвам се по темата за служебните бележки. При подадено онлайн заявление прикачате ли и служебна бележка? Защото на мен от социалните ми казаха, че ако не прикача, то ще изплатят помощите едва след 15.09, а ако прикача - в рамките на 30 дена.

# 762
А защо сте взели бележка.. а няма да я представяте? Логиката ми убягва.
Даже октомври беше..когато служебно ще си видят кой е записан. И бележка тогава не трябва.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 21:52 от teta75

# 763
  • Бургас
Аз не я прикачих, защото нямах, и при обаждане от Социалните за въпросната бележка обясних, че съм наясно, че така помощта ще ми  бъде изплатена едва след 15.09, когато получат служебно информация за детето ми. Казаха, че на по-късен етап може би ще ми изпратят декларация или някакъв документ, в който писмено да впиша, че съм наясно с това забавяне. Сега ще получа помощта само за второкласника, за когото не е нужна бележка.

# 764
На записването ни дадоха бележката без дори да питаме.
Днес подадох. До 15.08 ще изплатят.

Общи условия

Активация на акаунт